ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

25.06.2018 N 2821/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку формування податкового зобов'язання та податкового кредиту у комiтента та комiсiонера при придбаннi товарiв у нерезидента у митному режимi iмпорту та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Статтею 1011 Цивiльного кодексу України передбачено, що за договором комiсiї одна сторона (комiсiонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комiтента) за плату вчинити один або кiлька правочинiв вiд свого iменi, але за рахунок комiтента.

     Згiдно з пiдпунктом "е" пiдпункту 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 ПКУ постачанням товарiв є, зокрема, передача товарiв згiдно з договором, за яким сплачується комiсiя (винагорода) за продаж чи купiвлю.

     Базою оподаткування для товарiв/послуг, що передаються/отримуються у межах договорiв комiсiї (консигнацiї), поруки, довiрчого управлiння, є вартiсть постачання цих товарiв, визначена у порядку, встановленому статтею 188 ПКУ.

     Дата збiльшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платникiв податку, що здiйснюють постачання/отримання товарiв/послуг у межах договорiв комiсiї (консигнацiї), поруки, доручення, довiрчого управлiння, iнших цивiльно-правових договорiв та без права власностi на такi товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 та 198 ПКУ (пункт 189.4 статтi 189 ПКУ).

     Разом з цим, норма пункту 189.4 статтi 189 ПКУ не поширюється на операцiї з експортування товарiв за межi митної територiї України або ввезення на митну територiю України товарiв у межах зазначених договорiв (пункт 189.6 статтi 189 ПКУ).

     Порядок оподаткування таких операцiй визначається з урахуванням норм пункту 187.11 статтi 187 ПКУ, згiдно з яким попередня оплата вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, не змiнює значення сум податку, якi вiдносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку - iмпортера.

     Згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Вiдповiдно до пункту 198.2 статтi 198 ПКУ для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою виникнення права на вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ.

     Разом з цим вiдповiдно до пункту 198.6 статтi 198 ПКУ не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi митними декларацiями.

     У разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку (пункт 201.12 статтi 201 ПКУ).

     Таким чином, при ввезеннi товарiв на митну територiю України право на податковий кредит за такою операцiєю виникає лише у комiтента на дату сплати податкових зобов'язань згiдно з пунктом 187.1 статтi 187 ПКУ на пiдставi митної декларацiї, оформленої вiдповiдно до вимог законодавства.

     Податковi зобов'язання щодо комiсiйної винагороди у комiсiонера вiдповiдно до пункту 187.1 статтi 187 ПКУ виникають у загальному порядку за правилом першої подiї: або за датою отримання винагороди вiд комiтента на поточний рахунок, або за датою пiдписання акта наданих послуг. При цьому база оподаткування визначається вiдповiдно до вимог пункту 188.1 статтi 188 ПКУ.

     Враховуючи викладене, якщо згiдно з договором комiсiї комiсiонер за рахунок комiтента придбаває у нерезидента товари та при їх розмитненнi здiйснює сплату ПДВ до бюджету, то право на вiднесення суми ПДВ до податкового кредиту має лише власник таких товарiв - комiтент на пiдставi митної декларацiї, в якiй вiн має бути вказаний як одержувач (власник) товару.

     Iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.