НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент грошового обiгу

вiд 08.08.2018 р. N 50-0007/43187

 

Банкам України та їх фiлiям
Асоцiацiї українських банкiв
Незалежнiй Асоцiацiї банкiв України
Уповноваженим фiнансовим установам
Нацiональному оператору поштового зв'язку


Про змiни в грошовому обiгу Республiки Азербайджан

     Листом вiд 20.06.2018 N 03-00241-2018 Центральний Банк Республiки Азербайджан повiдомив про введення в обiг 24.05.2018 банкноти нацiональної валюти номiналом 200 манатiв.

     Основнi зображення на банкнотi: на лицьовому боцi - зображення Центру Гейдара Алiєва; на зворотному боцi - зображення мапи Азербайджану та мапи Європи, яка вiдображає iнтеграцiю Азербайджану до Європи.

     Переважаючий колiр банкноти - синiй. Розмiр банкноти - (160 х 70) мм.

     Основнi елементи захисту банкноти:

     1. Водянi знаки: багатотоновий локальний водяний знак - зображення Герба Республiки Азербайджан та свiтлий елемент водяного знаку - цифрове позначення номiналу "200".

     2. Захисна стрiчка "вiконного" типу, що виходить на поверхню паперу на зворотному боцi банкноти, змiнює колiр iз зеленого на синiй, мiстить деметалiзованi написи "200" i "AMB".

     3. Голографiчна смуга, яка розташована на лицьовому боцi банкноти, має 3D-фон, ефект сяйва та руху; мiстить зображення цифрового позначення номiналу, що змiнюється на графiчне позначення маната, орнамент, що змiнює колiр iз зеленого на синiй, та зображення восьмикутної зiрки.

     4. Елемент Spark® у виглядi Герба Республiки Азербайджан, що розташований на лицьовому боцi банкноти; при змiнi кута нахилу банкноти колiр зображення змiнюється вiд зеленого до синього.

     5. Iрiдiсцентнi смуги блакитного та золотистого кольорiв, якi розташованi на зворотному боцi банкноти; смуги переливаються та мiстять написи "200" i "AZN".

     6. З обох бокiв банкноти розмiщенi елементи, що мають рельєф та добре розрiзняються на дотик, у тому числi позначення номiналу.

     7. Латентне зображення цифрового позначення номiналу "200", що розташовано на лицьовому боцi банкноти.

     8. Мiкротексти, що розташованi з обох бокiв банкноти.

     Крiм того, банкнота має ультрафiолетовий, iнфрачервоний та магнiтний захист.

Директор Департаменту грошового обiгу В. П. Зайвенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.