ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

22.10.2018 N 4499/6/99-99-15-03-03-15/IПК


     Державна фiскальна служба України вiдповiдно до ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула звернення на отримання податкової консультацiї Товариства щодо оподаткування акцизним податком продукцiї у випадку повернення якiсної пiдакцизної продукцiї та повiдомляє.

     Як зазначено у зверненнi, Товариство здiйснює виробництво та оптову торгiвлю алкогольними напоями, має вiдповiднi лiцензiї. При цьому Товариство зазначає, що за деякими випадками воно вимушено приймати вiд окремих покупцiв якiсну пiдакцизну (алкогольну) продукцiю власного виробництва, з якої вже було сплачено акцизний податок при першiй її реалiзацiї. В подальшому Товариство повторно реалiзує зазначену пiдакцизну продукцiю iншим покупцям.

     Вiдповiдно до пп. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Кодексу об'єктом оподаткування акцизним податком є операцiї з реалiзацiї вироблених в Українi пiдакцизних товарiв (продукцiї).

     Згiдно з п. 217.1 ст. 217 Кодексу суми податку, що пiдлягають сплатi, з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, а також реалiзованих суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi, визначаються платником податку самостiйно, виходячи з об'єктiв оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що дiють на дату виникнення податкових зобов'язань.

     Датою виникнення податкових зобов'язань щодо пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, згiдно з п. 216.1 ст. 216 Кодексу є дата їх реалiзацiї особою, яка їх виробляє, незалежно вiд цiлей i напрямiв подальшого використання таких товарiв (продукцiї), крiм випадкiв, зазначених у ст. ст. 225 та 229 Кодексу.

     Згiдно з п. 217.5 ст. 217 Кодексу у разi повного або часткового повернення покупцем пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених (виготовлених) на митнiй територiї України, продавцю для усунення недолiкiв товару (продукцiї) або його знищення (переробки) у зв'язку з неможливiстю усунення таких недолiкiв, платник податку - продавець проводить коригування податкових зобов'язань зi сплати акцизного податку у звiтному перiодi, у якому вiдбулося таке повернення.

     Отже, у разi повернення покупцем пiдакцизних товарiв (продукцiї) з причин, не пов'язаних з усуненням недолiкiв чи знищенням товару (продукцiї), коригування податкових зобов'язань зi сплати акцизного податку не проводиться. Податковi зобов'язання зi сплати акцизного податку у разi реалiзацiї Товариством повернутої якiсної пiдакцизної продукцiї, з якої було сплачено акцизний податок при першiй її реалiзацiї (вiдвантаженнi), не нараховуються.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.