ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

26.10.2018 N 4603/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про особливостi оподаткування ПДВ операцiй з давальницькою сировиною

     Державна фiскальна служба України розглянула лист щодо особливостей оподаткування ПДВ операцiй з давальницькою сировиною у випадку залучення до переробки такої сировини субвиконавця та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 147 Митного кодексу України (далi - МКУ) переробка на митнiй територiї України - це митний режим, згiдно з яким iноземнi товари пiддаються у встановленому порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, за умови подальшого реекспорту продуктiв переробки.

     Згiдно iз статтею 148 МКУ помiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї здiйснюється з умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами.

     ПКУ для ввезення товарiв у митному режимi переробки та вивезення виготовленої з них продукцiї у митному режимi реекспорту встановленi такi особливостi оподаткування.

     До операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України в митному режимi переробки на митнiй територiї застосовується умовне повне звiльнення вiд оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 23 МКУ (пункт 206.12 статтi 206 ПКУ).

     При здiйсненнi на митнiй територiї України переробки товарiв, ввезених у митному режимi переробки, використовуються товари/послуги, придбанi на митнiй територiї України. Суми податку на додану вартiсть, нарахованi (сплаченi) у складi вартостi таких товарiв/послуг, включаються до складу податкового кредиту за умови включення вартостi цих товарiв (послуг) до складу вартостi послуги з переробки та дотримання iнших вимог ПКУ щодо формування та пiдтвердження податкового кредиту.

     Вiдповiдно до статтi 154 МКУ пiд час реекспорту продуктiв переробки вони пiдлягають декларуванню митним органам з поданням перелiку українських товарiв, витрачених пiд час здiйснення операцiй з переробки iноземних товарiв, iз зазначенням їх кiлькостi та вартостi.

     Статтею 160 МКУ передбачено, що митний режим переробки на митнiй територiї завершується шляхом реекспорту продуктiв переробки чи помiщення їх в iнший митний режим.

     Статтею 156 МКУ передбачено дозвiл на ввезення товарiв для переробки на митнiй територiї України з метою подальшого митного оформлення продуктiв переробки для вiльного обiгу на цiй територiї. Переробка товарiв для вiльного обiгу на митнiй територiї України завершується шляхом помiщення продуктiв їх переробки у митний режим iмпорту. За рiшенням декларанта або уповноваженої ним особи допускається помiщення зазначених продуктiв в iншi митнi режими.

     Вартiсть продукцiї, виготовленої на митнiй територiї України з товарiв, ввезених у митному режимi переробки, та яка вивозиться у митному режимi реекспорту для цiлей оподаткування податком на додану вартiсть, складається з:

     вартостi товарiв, ввезених у митному режимi переробки. Вивезення таких перероблених товарiв у митному режимi реекспорту звiльняється вiд оподаткування податком на додану вартiсть, крiм операцiй з вивезення вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пiдпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 ПКУ (пункт 206.5 статтi 206 ПКУ);

     вартостi послуг з переробки товарiв, якi передбачають роботи з рухомим майном, тобто з товарами, ввезеними на митну територiю України для переробки. Зазначенi послуги, що входять до складу собiвартостi перероблених товарiв при реекспортi, оподатковуються за нульовою ставкою податку (пiдпункт 195.1.3 "б" пункту 195.1 статтi 195 ПКУ);

     вартостi товарiв, що придбанi на митнiй територiї України та повнiстю використанi пiд час переробки iноземних товарiв, та якi вiдповiдно до частини другої статтi 154 МКУ платник податку має право при вивезеннi заявити (крiм палива та енергiї) у митний режим експорту iз застосуванням нульової ставки податку на додану вартiсть (пiдпункт 195.1.1 "а" пункту 195.1 статтi 195 ПКУ).

     Разом з цим датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у разi вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту товарiв (у тому числi реекспорту) є дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства (пункт 187.1 статтi 187 ПКУ).

     Враховуючи викладене, право на застосування нульової ставки ПДВ має виключно виконавець (резидент) послуг з переробки давальницької сировини, який здiйснює вивезення готової продукцiї за межi митної територiї України. Субвиконавець (резидент) у розглянутiй ситуацiї при здiйсненнi операцiй з надання виконавцю (резиденту) послуг, що забезпечують виконання операцiй з переробки давальницької сировини, нараховує ПДВ на загальних пiдставах за основною ставкою 20 вiдсоткiв.

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.