ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.09.2018 N 30201/7/99-99-19-03-01-17

 

Митницям ДФС
(крiм Енергетичної митницi ДФС)


Про надання iнформацiї

     На митну територiю України ввозяться розчини в етиловому спиртi однiєї або кiлькох запашних речовин, якi декларуються у товарнiй позицiї 3302 як розчини, що будуть використаними як сировина для виробництва парфумерiї, харчових продуктiв, напоїв або iншої промислової продукцiї.

     Примiткою 2 до групи 33 УКТ ЗЕД передбачено: "У товарнiй позицiї 3302 термiн "запашнi речовини" означає лише речовини товарної позицiї 3301, запашнi компоненти, видобутi з цих речовин, i синтетичнi ароматичнi речовини".

     До цiєї товарної позицiї включаються такi сумiшi за умови, що вони використовуються як сировина для виробництва парфумерiї, продуктiв харчування або напоїв (наприклад, у кондитерських виробах, для ароматизацiї харчових продуктiв чи напоїв) або в iнших галузях промисловостi (наприклад, у миловарнiй):

     (1) сумiшi ефiрних олiй;

     (2) сумiшi резиноїдiв;

     (3) сумiшi екстрактiв ефiрних олiй iз смолистих речовин;

     (4) сумiшi синтетичних ароматичних речовин;

     (5) сумiшi, що складаються з двох або бiльше запашних речовин (ефiрнi олiї, резиноїди, екстракти ефiрних олiй чи синтетичнi ароматичнi речовини);

     (6) сумiшi з однiєї або кiлькох запашних речовин (ефiрнi олiї, резиноїди, екстракти ефiрних олiй чи синтетичнi ароматичнi речовини) разом з доданими розрiджувачами чи носiями, такими як рослинна олiя, декстроза або крохмаль;

     (7) сумiшi окремо або в сполученнi з розрiджувачами чи носiями, або з вмiстом спирту, продуктiв iнших груп (наприклад, спецiй) з однiєю або кiлькома запашними речовинами (ефiрнi олiї, резиноїди, екстракти ефiрних олiй або синтетичнi ароматичнi речовини) за умови, що цi речовини є основою сумiшi.

     Зокрема, до цiєї товарної позицiї включаються парфумернi основи, що складаються з сумiшей ефiрних олiй i фiксаторiв, не готовi до застосування без додання спирту. До цiєї товарної позицiї включаються також розчини в спиртi (наприклад, етиловому, iзопропiловому) однiєї або кiлькох запашних речовин за умови, що цi розчини використовують як сировину для виробництва парфумерiї, харчових продуктiв, напоїв або iншої промислової продукцiї.

     Товарна позицiя 3301 охоплює олiї ефiрнi недетерпенiзованi (якi мiстять терпени) або детерпенiзованi (якi не мiстять терпенiв), включаючи конкрети та абсолюти (екстракти квiткових ефiрних олiй); резиноїди; екстрагованi ефiрнi олiї; концентрати ефiрних олiй у жирах, жирних олiях, восках або в iнших подiбних речовинах, одержанi способом анфлеражу або мацерацiї; терпеновi побiчнi продукти детерпенiзацiї ефiрних олiй; воднi дистиляти та воднi розчини ефiрних олiй.

     Основнi ефiрнi олiї, резиноїди та екстракти ефiрних олiй iз смолистих речовин поданi в додатку до групи 33 УКТ ЗЕД.

     Отже, для включення товару до товарної позицiї 3302 вiн за складом має бути сумiшшю речовин, у якiй основним компонентом є запашна/запашнi речовини, визначенi у товарнiй позицiї 3301, та використовуватись як сировина для виробництва парфумерiї, продуктiв харчування, напоїв або в iнших галузях промисловостi.

     За результатами аналiзу бази оформлень митних декларацiй встановлено декларування у товарнiй позицiї 3302 сумiшей для виробництва парфумерної продукцiї, в яких об'ємна частка етилового спирту складає 95 - 98 вiдс., тобто опис товару в митних декларацiях передбачає використання таких товарiв за цiльовим призначенням.

     Таким чином, iснує ризик митних правопорушень суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi шляхом недостовiрного декларування сумiшей запашних речовин при митному оформленнi та iмпорту в Україну етилового спирту без сплати акцизного податку.

     З метою мiнiмiзацiї ризикiв при здiйсненнi процедур митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї, посилення контролю за правильнiстю класифiкацiї товарiв згiдно з УКТ ЗЕД залучати Департамент податкових та митних експертиз ДФС для проведення лабораторних дослiджень таких товарiв.

     Для проведення експертизи необхiдно зазначати перелiк питань та завдань, що впливають на прийняття класифiкацiйного рiшення, зокрема:

     визначення об'ємної частки етилового спирту у наданих на дослiдження пробах товарiв;

     встановлення наявностi запашних речовин у складi проб товарiв;

     чи зберiгає продукт ароматичнi властивостi при рекомендованому дозуваннi;

     перевiрки вiдповiдностi визначених фiзико-хiмiчних показникiв iнформацiї, зазначенiй у супровiдних документах.

     З метою належної органiзацiї контролю з боку митних органiв за ввезенням на митну територiю України товарiв, що декларуються у товарнiй позицiї 3302 згiдно з УКТЗЕД, забезпечення справляння в повному обсязi податкiв i зборiв вжити заходiв щодо пiдтвердження суб'єктами господарської дiяльностi використання таких товарiв за призначенням шляхом подання митному органу документiв, а саме:

     зобов'язання про цiльове використання товарiв;

     довiдки про наявнiсть виробничих потужностей (мiсцезнаходження, загальна площа виробничого комплексу, технологiчна схема виробництва, обсяг виходу продуктiв переробки, конкретний обсяг робiт i строк їх виконання тощо), потрiбних для промислової переробки або/та для виробництва певної продукцiї.

     У разi вiдсутностi виробничих потужностей суб'єкт має подати один з таких документiв для пiдтвердження цiльового використання товарiв:

     договiр оренди виробничих потужностей;

     договiр про переробку товарiв з iншим пiдприємством;

     договiр про спiльну дiяльнiсть;

     iнший документ, що може бути використаний суб'єктом з цiєю метою.

     За вiдсутностi перелiчених вище документiв чи невiдповiдностi даних, заявлених у цих документах, метi ввезення товарiв митне оформлення останнiх здiйснюється за кодом згiдно з УКТ ЗЕД, установленим для товарiв, текстовий опис яких не передбачає цiльового призначення або/та цiльового використання товару.

     Вiдповiдно до вимог пункту 3 статтi 260 Митного кодексу України (далi - МКУ) пiд час випуску товарiв за тимчасовою митною декларацiєю для нарахування сум митних платежiв застосовується найбiльша ставка митних платежiв з тих, пiд яку може пiдпадати товар.

     При цьому згiдно зi статтею 306 МКУ одним iз способiв забезпечення сплати митних платежiв є фiнансовi гарантiї, розмiр яких, вiдповiдно до пункту 2 статтi 308 МКУ, визначається виходячи з найбiльшої величини ставок податкiв, вартостi та/або кiлькостi товарiв, що можуть бути визначенi на пiдставi наявних вiдомостей про товар.

     Враховуючи зазначене вище, посилити контроль за митним оформленням спиртовмiсної продукцiї у товарнiй позицiї 3302 згiдно з УКТ ЗЕД.

В. о. Голови О. Власов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.