ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.12.2018 N 40672/7/99-99-19-01-01-17

 

Митницям ДФС


     Державна фiскальна служба України у зв'язку з численними зверненнями громадян та митниць ДФС щодо справляння акцизного податку за повною ставкою у разi вiдчуження протягом 365 днiв транспортного засобу, ввезеного за зниженими ставками акцизного податку вiдповiдно до Закону України вiд 31 травня 2016 року N 1389-VIII "Про внесення змiни до пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобiв", повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до абзацу сьомого пункту 15 пiдроздiлу 5 "Перехiдних положень" Податкового кодексу України (в редакцiї, яка дiяла до 25.11.2018) у разi вiдчуження протягом 365 днiв з дня реєстрацiї транспортних засобiв, при ввезеннi яких були застосованi ставки акцизного податку, визначенi цим пунктом, платник податку зобов'язаний сплатити акцизний податок за такi транспортнi засоби за ставками, встановленими статтею 215 Податкового кодексу України (далi - ПКУ).

     Пунктом восьмим Закону України вiд 08 листопада 2018 року N 2611-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобiв" пункт 15 пiдроздiлу 5 роздiлу ХХ "Перехiднi положення" ПКУ виключено.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 3 Митного кодексу України (далi - МКУ) при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законiв України та iнших нормативно-правових актiв з питань державної митної справи, чиннi на день прийняття митної декларацiї органом доходiв i зборiв України.

     Норми законiв України, якi пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть особи за порушення митних правил, передбаченi МКУ, мають зворотну дiю в часi, тобто їх норми поширюються i на правопорушення, вчиненi до прийняття цих законiв. Норми законiв України, якi встановлюють або посилюють вiдповiдальнiсть за такi правопорушення, зворотної дiї в часi не мають (частина третя статтi 3 МКУ).

     Вiдповiдно до статтi 58 Конституцiї України закони та iншi нормативно-правовi акти не мають зворотної дiї в часi, крiм випадкiв, коли вони пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть особи.

     Таким чином у разi, якщо при митному оформленi транспортних засобiв були застосованi зниженi ставки акцизного податку iз зобов'язанням сплатити акцизний податок у разi вiдчуження протягом 365 днiв з дня реєстрацiї цих транспортних засобiв, у зв'язку з виключення норми пункту 15 пiдроздiлу 5 роздiлу ХХ "Перехiдних положень" ПКУ таке зобов'язання в частинi сплати акцизного податку за повними ставками на сьогоднi вiдсутнє.

В.о. заступника Голови В. КРИВIЦЬКИЙ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.