ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

16.01.2019 N 165/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо особливостей визначення податкових зобов'язань з ПДВ при виконаннi гарантiйного ремонту з використанням безоплатно отриманих iмпортних запасних частин i складання податкової накладної при здiйсненнi декiлькох операцiй з постачання одному покупцю та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Згiдно з пунктом 44.1 статтi 44 Кодексу для цiлей оподаткування платники податкiв зобов'язанi вести облiк доходiв, витрат та iнших показникiв, пов'язаних з визначенням об'єктiв оподаткування та/або податкових зобов'язань на пiдставi первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, фiнансової звiтностi, iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв, ведення яких передбачено законодавством.

     Щодо визначення дати першої подiї для складання податкової накладної

     У вiдповiдностi до пункту 185.1 статтi 185 Кодексу об'єктом оподаткування є операцiї платникiв податку у тому числi з:

     а) постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу, у тому числi операцiї з безоплатної передачi та з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;

     б) постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу.

     У вiдповiдностi до пункту 187.1 статтi 187 Кодексу дата виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше:

     а) дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;

     б) дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

     Згiдно з пунктом 201.1 статтi 201 Кодексу на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Кодексом термiн.

     Форму податкової накладної та порядок її заповнення затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.12.2015 року N 1307, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 26.01.2016 за N 137/28267, iз змiнами, внесеними наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 17.09.2018 N 763 "Про внесення змiн до наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.12.2015 року N 1307" (далi - Порядок N 1307).

     Вiдповiдно до пункту 201.7 статтi 201 Кодексу та пункту 18 Порядку N 1307 податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарiв/послуг, а також на суму коштiв, що надiйшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

     До податкової накладної вносяться данi у розрiзi номенклатури постачання товарiв/послуг, а саме у графi 2 накладної зазначається номенклатура товарiв/послуг постачальника (продавця).

     Пунктом 201.4 статтi 201 Кодексу визначено, що платники податку в разi здiйснення постачання товарiв/послуг, постачання яких має безперервний або ритмiчний характер, зокрема покупцям - платникам податку - можуть складати не пiзнiше останнього дня мiсяця, в якому здiйснено такi постачання, зведенi податковi накладнi на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарiв/послуг вiдповiдному платнику протягом перiоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого мiсяця.

     Для цiлей цього пункту ритмiчним характером постачання вважається постачання товарiв/послуг одному покупцю два та бiльше разiв на мiсяць.

     Визначення ритмiчного характеру постачання залежить лише вiд факту постачання товарiв/послуг одному покупцю два та бiльше разiв на мiсяць i не залежить вiд того, за одним або за рiзними договорами воно здiйснене.

     Перiодичнiсть складання податкових накладних протягом звiтного (податкового) перiоду на одного контрагента-покупця, у тому числi i зведених податкових накладних за операцiями з постачання, якi мають ритмiчний характер, може бути передбачена у цивiльно-правовому договорi з таким покупцем.

     Враховуючи вищезазначене, вiдповiдно до пункту 187.1 статтi 187 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань при здiйсненнi операцiй з постачання платником товарiв буде або дата отримання попередньої оплати (авансу) вiд покупця, або дата вiдвантаження товарiв покупцю (в залежностi вiд того, яка з подiй настала ранiше) незалежно вiд того в рамках одного чи декiлькох цивiльно-правових договорiв вiдбувається перша подiя.

     У разi здiйснення постачання товарiв одному покупцю два та бiльше разiв на мiсяць за одним або за рiзними договорами, то у вiдповiдностi до пункту 201.4 статтi 201 Кодексу можливе складання не пiзнiше останнього дня мiсяця, в якому здiйснено такi постачання, зведеної податкової накладної такого покупця платника податку на загальну суму постачання, здiйсненого протягом такого мiсяця.

     Якщо постачальник не складає зведенi податковi накладнi, та покупець одного i того ж дня оплачує товар кiлькома авансовими платежами в межах одного або декiлькох цивiльно-правових договорiв, також не буде вважатися помилкою якщо продавцем буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежiв.

     Такi податковi накладнi, зареєстрованi в ЄРПН, є пiдставою для включення сум ПДВ, зазначених у них, до складу податкового кредиту вiдповiдно до статтi 198 Кодексу.

     Таким чином, по факту виникнення за правилом "першої подiї" податкових зобов'язань у платника виникає обов'язок складення податкових накладних згiдно з пунктом 201.4 або пунктом 201.7 статтi 201 Кодексу.

     Щодо особливостей визначення податкових зобов'язань з ПДВ при виконаннi гарантiйного ремонту з використанням безоплатно отриманих iмпортних запасних частин

     Згiдно iз пунктом 190.1 статтi 190 Кодексу базою оподаткування для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є договiрна (контрактна) вартiсть, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до роздiлу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв.

     При цьому вiдповiдно до пункту 201.12 статтi 201 Кодексу у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Тобто сума ПДВ сплачена за iмпортними запчастинами та комплектуючими, що пiдтверджена митною декларацiєю, може бути вiднесена до податкового кредиту платника податку, який за дорученням нерезидента виконує роботи з гарантiйного обслуговування, за умови виконання вимог, встановлених статтею 198 Кодексу.

     Вiдповiдно до пiдпункту "г" 186.2.1 пункту 186.2 статтi 186 Кодексу мiсцем постачання послуг iз виконання ремонтних робiт є мiсце їх фактичного постачання.

     Отже, операцiї з надання послуг з гарантiйного ремонту, джерелом оплати яких є кошти нерезидента, за дорученням якого платник податку виконує цi послуги на митнiй територiї України, пiдлягають оподаткуванню ПДВ на загальних пiдставах.

     Базою оподаткування таких послуг є їх договiрна (контрактна) вартiсть, зазначена в договорi на їх виконання укладеним з нерезидентом.

     При цьому оскiльки ввезенi на митну територiю України запчастини та комплектуючi використовуються в оподатковуваних операцiях (надання послуг з гарантiйного обслуговування споживачам за дорученням i за рахунок нерезидента) норми пункту 198.5 статтi 198 Кодексу до сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту, не застосовуються.

     Пунктом 52.2 статтi 52 Кодексу встановлено, що iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.