ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

16.01.2019 N 179/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку визначення податкових зобов'язань з ПДВ при здiйсненнi операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту з урахуванням умов доставки товару - EXW (Франко-завод) згiдно з мiжнародними правилами Iнкотермс-2010 та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Особистi немайновi та майновi вiдносини (цивiльнi вiдносини) регулюються нормами Цивiльного кодексу України (далi - ЦКУ).

     Основнi засади господарювання в Українi i господарськi вiдносини, що виникають у процесi органiзацiї та здiйснення господарської дiяльностi мiж суб'єктами господарювання, а також мiж цими суб'єктами та iншими учасниками вiдносин у сферi господарювання, регулюються Господарським кодексом України.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв та митних платежiв, регулюються нормами ПКУ та Митного кодексу України (далi - МКУ) (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ i пункт 2 статтi 1 роздiлу I МКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а", "б" i "г" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з:

     постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України;

     вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     Правила формування податкових зобов'язань з ПДВ та складання податкової накладної / розрахунку коригування до податкової накладної визначено статтями 187 i 201 роздiлу V ПКУ та Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.12.2015 N 1307, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 26.01.2016 за N 137/28267 (далi - Порядок N 1307).

     Згiдно з пунктами 201.1 i 201.10 статтi 201 роздiлу V ПКУ при здiйсненнi операцiй з постачання товарiв/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) у встановлений ПКУ термiн.

     Пунктом 187.1 статтi 187 роздiлу V ПКУ визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiш:

     а) дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;

     б) дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

     При цьому попередня (авансова) оплата вартостi товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України чи ввозяться на митну територiю України, не змiнює значення сум податку, якi вiдносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або iмпортера (пункт 187.11 статтi 187 роздiлу V ПКУ).

     Вiдповiдно до пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог МКУ.

     Частиною першою статтi 248 роздiлу VII МКУ визначено, що митне оформлення розпочинається з моменту подання органу доходiв i зборiв декларантом або уповноваженою ним особою митної декларацiї або документа, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, та документiв, необхiдних для митного оформлення, а в разi електронного декларування - з моменту отримання органом доходiв i зборiв вiд декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларацiї або електронного документа, який вiдповiдно до законодавства замiнює митну декларацiю.

     Згiдно з частиною п'ятою статтi 255 роздiлу VII МКУ митне оформлення вважається завершеним пiсля виконання всiх митних формальностей, визначених МКУ вiдповiдно до заявленого митного режиму, що засвiдчується органом доходiв i зборiв шляхом проставлення вiдповiдних митних забезпечень (у тому числi за допомогою iнформацiйних технологiй), iнших вiдмiток на митнiй декларацiї або документi, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, а також на товаросупровiдних та товарно-транспортних документах у разi їх подання на паперовому носiї.

     Вiдповiдно до пунктiв 16, 17 i 30 Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450, митна декларацiя на паперовому носiї вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

     Електронна митна декларацiя вважається оформленою за наявностi внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення вiдмiтки про завершення митного оформлення та засвiдчення такої декларацiї електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

     Таким чином, з метою визначення згiдно iз пунктом 187.1 статтi 187 роздiлу V ПКУ дати виникнення податкового зобов'язання з ПДВ у разi здiйснення операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту, датою оформлення митної декларацiї вважається дата завершення процедури митного оформлення такої операцiї, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всiх аркушах такої декларацiї вiдбитка особистої номерної печатки, а в разi електронного декларування - за фактом засвiдчення електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу електронної митної декларацiї пiсля перетворення її у вiзуальну форму.

     У разi якщо дата оформлення митної декларацiї та дата фактичного перетину митного кордону товарами митного кордону України припадають на рiзнi податковi перiоди, то датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ за операцiєю з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту є дата оформлення митної декларацiї.

     При цьому на дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ платник податку зобов'язаний скласти i зареєструвати в ЄРПН у встановленi ПКУ термiни податкову накладну в електроннiй формi, враховуючи вимоги Порядку N 1307.

     Щодо вiдповiдальностi постачальника перед покупцем, вiдшкодування збиткiв, завданих постачальником покупцю, то порушенi питання не належать до компетенцiї ДФС, оскiльки нормами ПКУ не регулюються взаємовiдносини мiж суб'єктами господарювання. При цьому вiдповiдно до статей 15 та 16 ЦКУ юридична або фiзична особа має право на захист свого цивiльного права або iнтересу у разi його порушення, невизнання або оспорювання. Зокрема, такi особи мають право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та iнтересу, у тому числi за вiдшкодуванням збиткiв та iнших способiв вiдшкодування майнової шкоди.

     Згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     Податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.