ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

22.01.2019 N 237/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування ПДВ та формування податкового кредиту за операцiями з ввезення на митну територiю України товару та подальшої реалiзацiї такого товару на митнiй територiї України, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Як зазначено у зверненнi, платником податку (iмпортером) було ввезено на митну територiю України товар та реалiзовано його на митнiй територiї України покупцю - резиденту. У зв'язку iз невiдповiднiстю якостi такого товару вимогам з експлуатацiї товар (далi - неякiсний товар) було повернуто покупцем-резидентом платнику податку (iмпортеру), а ним, у свою чергу, постачальнику-нерезиденту. В подальшому взамiн неякiсного товару платником податку (iмпортером) було ввезено iнший аналогiчний товар належної якостi та передано його покупцю-резиденту. При ввезеннi товару на митну територiю України в обох випадках платником податку (iмпортером) було сплачено податок на додану вартiсть.

     Згiдно з пунктом 185.1 статтi 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операцiї платникiв податку з:

     постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 ПКУ;

     ввезення товарiв на митну територiю України;

     вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     Постачання товарiв - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду (пiдпункт 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 ПКУ).

     Порядок визначення бази оподаткування операцiй з постачання товарiв/послуг встановлено пунктом 188.1 статтi 188 ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 187.1 статтi 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше:

     а) дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;

     б) дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

     На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) у встановлений ПКУ термiн (пункт 201.1 статтi 201 ПКУ).

     Якщо пiсля постачання товарiв/послуг здiйснюється будь-яка змiна суми компенсацiї їх вартостi, включаючи наступний за постачанням перегляд цiн, перерахунок у випадках повернення товарiв/послуг особi, яка їх надала, або при поверненнi постачальником суми попередньої оплати товарiв/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача пiдлягають вiдповiдному коригуванню на пiдставi розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН (пункт 192.1 статтi 192 ПКУ).

     Згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Пунктом 198.3 статтi 198 ПКУ встановлено, що податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв/послуг та складається iз сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статтi 193 ПКУ, протягом такого звiтного перiоду у зв'язку зокрема, з ввезенням товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     При цьому для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ (пункт 198.2 статтi 198 ПКУ).

     Документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту у разi ввезення товарiв на митну територiю України, є митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку (пункт 201.12 статтi 201 ПКУ).

     Порядок оподаткування ПДВ операцiй з вивезення товарiв за межi митної територiї України встановлено статтею 206 ПКУ.

     Згiдно з пунктом 206.4 статтi 206 ПКУ операцiї з вивезення товарiв у митному режимi експорту оподатковуються за ставкою, визначеною пiдпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 ПКУ.

     Операцiї з вивезення товарiв у митному режимi реекспорту звiльняються вiд оподаткування, крiм операцiй з вивезення вiдповiдно до пунктiв 3 (щодо товарiв у виглядi продуктiв їх переробки) та 5 частини першої статтi 86 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пiдпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 цього Кодексу (пункт 206.5 статтi 206 ПКУ).

     Згiдно iз пiдпунктами "а" i "б" пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 ПКУ операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту та у митному режимi реекспорту, якщо товари помiщенi у такий режим вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 Митного кодексу України (далi - МКУ), оподатковуються за нульовою ставкою.

     Товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог МКУ (пiдпункт 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 ПКУ).

     Таким чином у ситуацiї, описанiй у зверненнi, при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, платник податку здiйснює сплату ПДВ за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ, та на дату такої сплати вiдносить суми податку до податкового кредиту на пiдставi належним чином оформлених митних декларацiй (в обох випадках ввезення товару, про якi йдеться у зверненнi).

     На дату виникнення першої подiї за операцiєю з постачання на митнiй територiї України iмпортованого товару платник податку зобов'язаний визначити податковi зобов'язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної вiдповiдно до пункту 188.1 статтi 188 ПКУ, та скласти i зареєструвати в ЄРПН вiдповiдну податкову накладну.

     На дату повернення покупцем-резидентом постачальнику (iмпортеру) товару у зв'язку iз невiдповiднiстю його якостi вимогам з експлуатацiї, суми податкових зобов'язань постачальника та податкового кредиту покупця пiдлягають коригуванню на пiдставi розрахунку коригування, складеного постачальником та зареєстрованого в ЄРПН покупцем вiдповiдно до пункту 192.1 статтi 192 ПКУ.

     Операцiя з вивезення за межi митної територiї України неякiсного товару, який був попередньо ввезений на митну територiю України, у зв'язку з його поверненням постачальнику-нерезиденту через невiдповiднiсть якостi вимогам з експлуатацiї, пiдлягають оподаткуванню вiдповiдно до норм ПКУ та МКУ в залежностi вiд митного режиму, в який такий товар помiщувався при його вивезеннi за межi митної територiї України.

     За операцiєю з постачання (передачi) товару, який був повторно ввезений платником податку (iмпортером) взамiн повернутого постачальнику - нерезиденту неякiсного товару, такий платник податку повинен визначити податковi зобов'язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної вiдповiдно до пункту 188.1 статтi 188 ПКУ, та скласти i зареєструвати в ЄРПН вiдповiдну податкову накладну.

     Водночас повiдомляємо, що звернення не мiстить достатньої iнформацiї, необхiдної для надання бiльш детальної вiдповiдi платнику податку (зокрема, щодо митного режиму, у якому здiйснювалось вивезення неякiсного товару за межi митної територiї України у зв'язку iз його поверненням постачальнику - iмпортеру, та вiдповiдно застосування режиму оподаткування / звiльнення вiд оподаткування ПДВ за такою операцiєю).

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 ПКУ податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.