ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.12.2018 N 40583/7/99-99-19-04-17

 

Митницям ДФС


     Пункт 2 статтi 26 Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, вiд 27 червня 2014 року мiстить посилання на Протокол I "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" (далi - Протокол I), який встановлює правила походження.

     Вiдповiдно до пункту 2 статтi 39 Протоколу I пiсля приєднання України до Регiональної конвенцiї про пан-євро-середземноморськi преференцiйнi правила походження (далi - Конвенцiя) Пiдкомiтет з питань митного спiвробiтництва може також вирiшити замiнити правила визначення походження, наведенi в цьому Протоколi, тими, що мiстяться в додатку до Конвенцiї.

     Законом України вiд 08 листопада 2017 року N 2187-VIII "Про приєднання України до Регiональної конвенцiї про пан-євро-середземноморськi преференцiйнi правила походження" Україна приєдналася до Конвенцiї, яка набрала чинностi з 01 лютого 2018 року.

     21 листопада 2018 року Пiдкомiтетом Україна - ЄЄ з питань митного спiвробiтництва прийнято Рiшення N 1/2018 (далi - Рiшення) про замiну Протоколу I "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони.

     Рiшення опублiковано в Офiцiйному вiснику України вiд 07.12.2018 N 94, ст. 3126 та набирає чинностi з 1 сiчня 2019 року (стаття 3 Рiшення).

     Вiдповiдно до статтi 1 Рiшення Протокол I замiнюється текстом, викладеним у додатку до цього Рiшення, зокрема з урахуванням статтi 1 цього додатку у торгiвлi з ЄС застосовуються правила походження Конвенцiї, викладенi у Доповненнi I та у вiдповiдних положеннях Доповнення II до Конвенцiї.

     Звертаємо увагу на такi особливостi застосування правил походження Конвенцiї:

     з урахуванням статтi 3 (5) "Кумуляцiя походження" Доповнення I до Конвенцiї у торгiвлi з ЄС застосовується двостороння кумуляцiя до моменту укладання (змiни) Україною угоди про вiльну торгiвлi з країною-учасницею Конвенцiї, яка мiстить правила походження, iдентичнi правилам походження Конвенцiї;

     вiдповiдно до статтi 5 "Прикiнцевi положення - кумуляцiя" додатка до Рiшення, незважаючи на статтi 16 (5), 21(3) Доповнення I до Конвенцiї, у торгiвлi з країнами ЄС для пiдтвердження походження товарiв використовуються сертифiкат з перевезення товару EUR. 1 або декларацiя походження.

     Текст декларацiї походження, наведений у додатку IVa до Доповнення I до Конвенцiї, є iдентичним тексту декларацiї iнвойс, викладеному у додатку IV Протоколу I (українська версiя тексту декларацiї походження додається).

     Згiдно з Класифiкатором документiв, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.09.2012 N 1011 "Про затвердження вiдомчих класифiкаторiв iнформацiї з питань державної митної справи, якi використовуються у процесi оформлення митних декларацiй", для декларацiї походження використовуються коди документiв "7012", "7016".

     Для керiвництва та використання в роботi надсилаємо:

     копiю Регiональної конвенцiї про пан-євро-середземноморськi преференцiйнi правила походження;

     копiю Рiшення Пiдкомiтету Україна - ЄС з питань митного спiвробiтництва вiд 21 листопада 2018 року N 1/2018 про замiну Протоколу I "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, з додатком до нього;

     для забезпечення адмiнiстрування положень статей 21(1)(b), 26(3) та 30 Доповнення I до Конвенцiї iнформацiю, отриману вiд Європейського Союзу, про суми в нацiональнiй валютi країн ЄС, еквiвалентнi сумам в євро, якi застосовуються з 01 сiчня 2019 року;

     iнформацiю про суми в нацiональнiй валютi України, еквiвалентнi сумам в євро, якi застосовуються у 2019 роцi (лист ДФС вiд 28.07.2017 N 19973/7/99-99-19-04-01-17);

     порiвняльну таблицю мiж правилами походження Протоколу I та Доповнення I до Конвенцiї.

     З метою iнформацiйної пiдтримки керiвникам митниць ДФС довести до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi iнформацiю про особливостi застосування положень Конвенцiї у торгiвлi з ЄС.

     Додаток: файл в електронному виглядi

В.о. заступника Голови В. КРИВIЦЬКИЙ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.