ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

вiд 15.01.2019 р. N 142/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо практичного застосування норм статтi 199 роздiлу V Податкового кодексу України (далi - ПКУ) при здiйсненнi платником податку операцiї з постачання вiдходiв та брухту чорних i кольорових металiв, якi утворилися у такого платника податку внаслiдок переробки, обробки, плавлення товарiв (сировини, матерiалiв, заготовок тощо) на виробництвi, i, керуючись статтею 52 роздiлу II ПКУ, повiдомляє.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а" i "б" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України.

     Вiдповiдно до пункту 23 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ тимчасово до 1 сiчня 2022 року вiд оподаткування ПДВ звiльняються операцiї з постачання, у тому числi операцiї з iмпорту вiдходiв та брухту чорних i кольорових металiв, а також паперу та картону для утилiзацiї (макулатури та вiдходiв) товарної позицiї 4707 згiдно з УКТ ЗЕД. Перелiки таких вiдходiв та брухту чорних i кольорових металiв затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Операцiї з вивезення в митному режимi експорту товарiв, зазначених у пунктi 23 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ, звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

     Правила пропорцiйного вiднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту визначено статтею 199 роздiлу V ПКУ.

     У разi якщо придбанi та/або виготовленi товари/послуги, необоротнi активи частково використовуються в оподатковуваних операцiях, а частково - нi, платник податку зобов'язаний нарахувати податковi зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної вiдповiдно до пункту 189.1 статтi 189 роздiлу V ПКУ, та скласти не пiзнiше останнього дня звiтного (податкового) перiоду i зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрi податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку пiд час їх придбання або виготовлення, яка вiдповiдає частцi використання таких товарiв/послуг, необоротних активiв в неоподатковуваних операцiях (пункт 199.1 статтi 199 роздiлу V ПКУ).

     При цьому абзацом другим пункту 199.6 статтi 199 роздiлу V ПКУ визначено, що правила, встановленi статтею 199 роздiлу V ПКУ, не застосовуються до операцiй з постачання платником податку вiдходiв i брухту чорних i кольорових металiв, якi утворилися в такого платника внаслiдок переробки, обробки, плавлення товарiв (сировини, матерiалiв, заготовок тощо) на виробництвi, будiвництвi, розiбраннi (демонтажу) лiквiдованих основних фондiв та iнших подiбних операцiй.

     Враховуючи викладене, у разi якщо придбанi/отриманi з ПДВ платником податку товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних ПДВ операцiях, а частково у звiльнених вiд оподаткування ПДВ операцiях з постачання вiдходiв i брухту чорних i кольорових металiв, якi утворилися у такого платника податку внаслiдок переробки, обробки, плавлення товарiв (сировини, матерiалiв, заготовок тощо) на виробництвi, то обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними статтею 199 роздiлу V ПКУ, у такого платника податку вiдсутнiй.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.