ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

вiд 16.01.2019 р. N 152/6/99-99-12-02-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула Ваше звернення щодо можливостi ввезення на митну територiю України iмпортних алкогольних напоїв у ємностях 10 л., не маркованих марками акцизного податку з подальшою їх реалiзацiєю, i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до пункту 226.11 статтi 226 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) ввезення на митну територiю України, зберiгання, транспортування, прийняття на комiсiю з метою продажу та продаж на митнiй територiї України не маркованих в установленому порядку алкогольних напоїв та тютюнових виробiв забороняються.

     Пунктом 226.6 статтi 226 Кодексу визначено, що маркуванню пiдлягають усi алкогольнi напої iз вмiстом спирту етилового понад 8,5 вiдсотка об'ємних одиниць.

     Статтею 227 Кодексу визначено, що суб'єкти господарювання - юридичнi та фiзичнi особи, якi уклали з iноземними виробниками або iншими нерезидентами контракт (договiр) про постачання в Україну алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, мають право ввозити на митну територiю України iмпортнi алкогольнi напої i тютюновi вироби, якщо:

     а) ввезення їх на митну територiю України здiйснюється виключно через визначенi Кабiнетом Мiнiстрiв України пункти пропуску через державний кордон, якi зазначенi покупцями марок (iмпортерами) у заявцi-розрахунку;

     б) маркування алкогольних напоїв i тютюнових виробiв здiйснюється в установленому порядку марками акцизного податку встановленого зразка;

     в) алкогольнi напої в автомобiльних i залiзничних цистернах, а також у баках, бачках та iнших ємностях мiсткiстю бiльш як 5 лiтрiв ввозяться в Україну з метою продажу або обмiну на митнiй територiї України та не пiдлягають маркуванню. У такому разi податок сплачується до або пiд час митного оформлення. Контроль за його сплатою здiйснюється митними органами;

     г) покупець марок (iмпортер) подав контролюючому органу митну декларацiю, копiю декларацiї про максимальнi роздрiбнi цiни (для тютюнових виробiв) та примiрник заявки-розрахунку з вiдмiткою продавця марок акцизного податку про сплату сум податку до вiдповiдного бюджету в повному обсязi.

     Враховуючи викладене, маркуванню пiдлягають усi алкогольнi напої, якi реалiзуються в Українi, як виробленi в Українi, так i тi, що iмпортуються в Україну, iз вмiстом спирту етилового понад 8,5 вiдсотка об'ємних одиниць та розлитi у споживчу тару, в т. ч. алкогольнi напої в iнших ємностях мiсткiстю бiльш як 5 лiтрiв.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.