ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

06.02.2019 N 415/6/99-99-12-01-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України вiдповiдно до ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула лист Товариства щодо застосування норм Закону України вiд 23.11.2018 N 2628-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо покращення адмiнiстрування та перегляду ставок окремих податкiв i зборiв" (далi - Закон N 2628) та в межах компетенцiї повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до ст. 19 Конституцiї України органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування, їх посадовi особи зобов'язанi дiяти лише на пiдставi, у межах повноважень та спосiб, що передбаченi Конституцiєю та законами України.

     Вiдповiдно до статтi 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя надається з питань практичного застосування окремих норм податкового та iншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючi органи.

     Державна фiскальна служба України реалiзує державну податкову полiтику, державну полiтику у сферi державної митної справи (п. 1 Положення про Державну фiскальну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2014 року N 236).

     У запитi Товариство поiнформувало, що в процесi провадження своєї господарської дiяльностi використовує власнi та орендованi автотранспортнi засоби, для забезпечення заправлення яких пальним Товариство закуповує пальне та зберiгає його на своїй територiї у декiлькох вiдокремлених та вiддалених один вiд одного складах, з яких здiйснюється заправлення цього автотранспорту. На вказаних складах пального Товариство не здiйснює реалiзацiю та зберiгання пального iншим особам.

     При цьому, на таких складах у пiдприємства вiдсутнi ємностi для зберiгання пального, якi б за об'ємом перевищували 200 кубiчних метрiв кожна, i загальна мiсткiсть усiх таких ємностей, розташованих на усiх складах на територiї Товариства, також не перевищує 200 кубiчних метрiв. Обсяг пального, що протягом календарного року закуповує Товариство для власних потреб, для кожного окремого з вищевказаних складiв складає менше, нiж 1000 кубiчних метрiв, а загальний об'єм пального, що закуповується Товариством в цiлому протягом календарного року, складає бiльш, нiж 1000 кубiчних метрiв.

     З урахуванням викладеного, Товариство звертається з проханням надати iнформацiю чи вважатимуться за вищеописаних умов в розумiннi норм Закону N 2628 мiсця зберiгання пального Товариства акцизними складами та чи буде Товариство вважатися розпорядником акцизного складу.

     Так з 01.07.2019 застосовуються наступнi норми Податкового кодексу України (далi - Кодекс) (зi змiнами).

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.6 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу, акцизний склад - це:

     а) спецiально обладнанi примiщення на обмеженiй територiї (далi - примiщення), розташованi на митнiй територiї України, де пiд контролем постiйних представникiв контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську дiяльнiсть шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змiшування, розливу, пакування, фасування, зберiгання, одержання чи видачi, а також реалiзацiї спирту етилового, горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв;

     б) примiщення або територiя на митнiй територiї України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську дiяльнiсть шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змiшування, розливу, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiї пального.

     Не є акцизним складом:

     а) примiщення вiдокремлених пiдроздiлiв розпорядника акцизного складу, якi використовуються ним виключно для пакування, фасування, зберiгання, одержання чи видачi маркованих марками акцизного податку горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв, вiдвантажених з акцизного складу, а також для здiйснення оптової та/або роздрiбної торгiвлi вiдповiдно до отриманої розпорядником акцизного складу лiцензiї;

     б) примiщення або територiя, на кожнiй з яких загальна мiсткiсть розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберiгання пального не перевищує 200 кубiчних метрiв, а суб'єкт господарювання (крiм платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого примiщення або територiї отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубiчних метрiв (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальнi колонки в мiсцях роздрiбної торгiвлi пальним, на якi отримано вiдповiднi лiцензiї), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки i не здiйснює операцiй з реалiзацiї та зберiгання пального iншим особам;

     в) примiщення або територiя незалежно вiд загальної мiсткостi розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберiгання пального, власником або користувачем яких є суб'єкт господарювання - платник єдиного податку четвертої групи, який отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 10000 кубiчних метрiв (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальнi колонки в мiсцях роздрiбної торгiвлi пальним, на якi отримано вiдповiднi лiцензiї), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання i не здiйснює операцiй з реалiзацiї та зберiгання пального iншим особам;

     г) паливний бак як ємнiсть для зберiгання пального безпосередньо в транспортному засобi або технiчному обладнаннi, пристрої.

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.224 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу розпорядник акцизного складу - суб'єкт господарювання, який одержав лiцензiю на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв, зареєстрований платником акцизного податку, або суб'єкт господарювання - платник акцизного податку, який здiйснює виробництво, оброблення (перероблення), змiшування, розлив, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiю пального на акцизному складi та має документи, що пiдтверджують право власностi або користування примiщеннями та/або територiєю, що вiдносяться до акцизного складу.

     Отже, враховуючи викладене вище та той факт, що Товариство отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що перевищують 1000 кубiчних метрiв (вiдповiдна iнформацiя зазначена Товариством в листi), мiсця зберiгання пального Товариства пiдпадають пiд визначення акцизний склад, а Товариство вважається розпорядником акцизного складу в розумiннi Закону N 2628 та Кодексу.

     Керуючись нормами чинного законодавства України, суб'єкти господарювання та iншi учасники вiдносин у сферi господарювання повиннi провадити свою дiяльнiсть у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiї має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.