ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

05.02.2019 N 402/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування ПДВ операцiй з постачання послуг з мiжнародного перевезення вантажних транспортних засобiв (тягачiв i причепiв) "своїм ходом", та, керуючись статтею 52 II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 1 Європейської угоди щодо роботи екiпажiв транспортних засобiв, якi виконують мiжнароднi автомобiльнi перевезення (ЄУТР) вiд 01 липня 1970 року, ратифiкованої Законом України вiд 07 вересня 2005 року N 2819-IV "Про приєднання України до Європейської угоди щодо роботи екiпажiв транспортних засобiв, якi виконують мiжнароднi автомобiльнi перевезення (ЄУТР)" (далi - Європейська угода вiд 01.07.70), який набрав чинностi 11.10.2005, термiн:

     "транспортний засiб" означає будь-який автомобiль або причiп; цей термiн охоплює будь-яку комбiнацiю транспортних засобiв;

     "автомобiль" означає будь-який самохiдний автотранспортний засiб, що зазвичай використовується для автомобiльних перевезень людей чи вантажiв або для буксирування дорогами транспортних засобiв, що використовуються для перевезення людей чи вантажiв; цей термiн не охоплює сiльськогосподарськi трактори;

     "причiп" означає будь-який транспортний засiб, призначений для буксирування автомобiлем; цей термiн охоплює також напiвпричепи;

     "комбiнацiя транспортних засобiв" означає з'єднанi транспортнi засоби, якi перемiщуються дорогами як одне цiле;

     "автомобiльнi перевезення" означає будь-яке перемiщення дорогами, що вiдкритi для загального користування, навантаженого чи не навантаженого, з пасажирами чи без, транспортного засобу, який використовується для перевезення пасажирiв або вантажiв;

     "мiжнароднi автомобiльнi перевезення" означає автомобiльнi перевезення з перетином принаймнi одного кордону;

     "водiй" означає будь-яку особу, незалежно вiд того, працює вона за наймом чи нi, яка керує транспортним засобом навiть протягом короткого перiоду або яка перевозиться транспортним засобом для того, щоб вона могла ним керувати в разi необхiдностi.

     Правове регулювання перевезень регулюється главою 64 Цивiльного кодексу України (далi - ЦКУ) та главою 32 Господарського кодексу України (далi - ГКУ).

     Вiдповiдно до частини першої статтi 908 ЦКУ перевезення вантажу, пасажирiв, багажу, пошти здiйснюється за договором перевезення.

     Згiдно зi статтею 306 ГКУ перевезенням вантажiв у ГКУ визнається господарська дiяльнiсть, пов'язана з перемiщенням продукцiї виробничо-технiчного призначення та виробiв народного споживання залiзницями, автомобiльними дорогами, водними та повiтряними шляхами, а також транспортування продукцiї трубопроводами.

     Суб'єктами вiдносин перевезення вантажiв є перевiзники, вантажовiдправники та вантажоодержувачi.

     Перевезення вантажiв здiйснюють вантажний залiзничний транспорт, автомобiльний вантажний транспорт, морський вантажний транспорт та вантажний внутрiшнiй флот, авiацiйний вантажний транспорт, трубопровiдний транспорт, космiчний транспорт, iншi види транспорту.

     При цьому автомобiльний транспортний засiб - колiсний транспортний засiб (автобус, вантажний та легковий автомобiль, причiп, напiвпричiп), який використовується для перевезення пасажирiв, вантажiв або виконання спецiальних робочих функцiй (стаття 1 Закону України вiд 05 квiтня 2001 року N 2344-III "Про автомобiльний транспорт" (далi - Закон N 2344)).

     Вантаж - це майно, крiм багажу, а також бортових припасiв (для повiтряних, морських та рiчкових суден), що перевозиться транспортними засобами (пункт 2 статтi 1 Закону України вiд 05 листопада 2009 року N 1710-VI "Про прикордонний контроль" (далi - Закон N 1710).

     Майно - це сукупнiсть речей та iнших цiнностей (включаючи нематерiальнi активи), якi мають вартiсне визначення, виробляються чи використовуються у дiяльностi суб'єктiв господарювання та вiдображаються в їх балансi або враховуються в iнших передбачених законом формах облiку майна цих суб'єктiв. Залежно вiд економiчної форми, якої набуває майно у процесi здiйснення господарської дiяльностi, майновi цiнностi належать до основних фондiв, оборотних засобiв, коштiв, товарiв. Основними фондами виробничого i невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, iнструмент, виробничий iнвентар i приладдя (стаття 139 ГКУ).

     Отже, з огляду на положення Європейської угоди вiд 01.07.70, ЦКУ, ГКУ, Законiв NN 2344 i 1710 перевезення (у тому числi мiжнародне) вантажiв (у тому числi транспортних засобiв) являє собою фактичне перевезення, що повинно здiйснюватися безпосередньо вiдповiдними видами транспорту.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Вiдповiдно до пунктiв 5.2 i 5.3 статтi 5 роздiлу I ПКУ у разi якщо поняття, термiни, правила та положення iнших актiв суперечать поняттям, термiнам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання вiдносин оподаткування застосовуються поняття, термiни, правила та положення ПКУ. Iншi термiни, що застосовуються у ПКУ i не визначаються ним, використовуються у значеннi, встановленому iншими законами.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а", "б", "в" i "е" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання:

     товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України;

     ввезення товарiв на митну територiю України у митному режимi iмпорту;

     послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом.

     Пiд постачанням товарiв розумiється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду (пiдпункт 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Пiд постачанням послуг розумiється будь-яка операцiя, що не є постачанням товарiв, чи iнша операцiя з передачi права на об'єкти права iнтелектуальної власностi та iншi нематерiальнi активи чи надання iнших майнових прав стосовно таких об'єктiв права iнтелектуальної власностi, а також надання послуг, що споживаються в процесi вчинення певної дiї або провадження певної дiяльностi (пiдпункт 14.1.185 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Операцiї, зазначенi у статтi 185 роздiлу V ПКУ, крiм операцiй, що не є об'єктом оподаткування, звiльнених вiд оподаткування, та операцiй, до яких застосовується нульова ставка та 7 вiдсоткiв, оподатковуються за ставкою, зазначеною у пiдпунктi "а" пункту 193.1 статтi 193 роздiлу V ПКУ (20 вiдсоткiв), яка є основною (пункт 194.1 статтi 194 роздiлу V ПКУ).

     Операцiї з постачання послуг з мiжнародного перевезення пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою (пiдпункт "а" пiдпункту 195.1.3 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ). При цьому для цiлей застосування пiдпункту "а" пiдпункту 195.1.3 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ перевезення вважається мiжнародним, якщо таке перевезення здiйснюється за єдиним мiжнародним перевiзним документом.

     Такими документами можуть бути:

     авiацiйна вантажна накладна (Air Waybill);

     мiжнародна автомобiльна накладна (CMR);

     накладна СМГС (накладна УМВС);

     коносамент (Bill of Lading);

     накладна ЦIМ (CIM);

     вантажна вiдомiсть (Cargo Manifest);

     iншi документи, визначенi законами України.

     Враховуючи викладене, якщо перевезення (у тому числi мiжнародне) вантажу (у тому числi транспортного засобу) здiйснюється без фактичного використання (залучення) вiдповiдних видiв транспорту (залiзничного, автомобiльного, морського, рiчкового, авiацiйного) для такого перевезення, зокрема "своїм ходом", то операцiя з постачання таких послуг не пiдпадає пiд категорiю операцiй, визначених пiдпунктом "а" пiдпункту 195.1.3 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ, та вiдповiдно оподатковується у загальновстановленому порядку за ставкою 20 вiдс. (якщо мiсцем постачання таких послуг визначено митну територiю України вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ).

     Згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     Податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.