МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

21.03.2019 N 11310-09-63/7948

<...>

     МФУ розглянуло лист ДФС вiд 12.02.2019 р. N 460/4/99-99-15-03-02-13 стосовно визначення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при експортi товарiв у випадку, коли дата оформлення митної декларацiї та дата фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України припадають на рiзнi податковi перiоди, та повiдомляє.

     Вiдповiдно до п. 185.1 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операцiї платникiв податку з вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     Згiдно з п. 187.1 Кодексу у разi здiйснення експорту товарiв датою виникнення податкових зобов'язань з постачання таких товарiв вважається дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства.

     При цьому попередня (авансова) оплата вартостi товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України, не змiнює значення сум податку, якi вiдносяться до податкових зобов'язань такого експортера - платника податку (п. 187.11 Кодексу).

     Вiдповiдно до пп."а" пп. 195.1.1 Кодексу операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

     Водночас вказаним пiдпунктом Кодексу передбачено, що товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному КМУ, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог Митного кодексу України. Слiд зазначити, що вимоги до оформлення i використання митних декларацiй, на пiдставi яких декларуються товари, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України пiдприємствами, а також порядок внесення змiн до митних декларацiй, їх вiдкликання та визнання недiйсними визначено Положенням про митнi декларацiї, затвердженим постановою КМУ вiд 21.05.2012 р. N 450 "Питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй". Ураховуючи викладене, МФУ погоджується з тим, що у разi здiйснення операцiй з вивезення товарiв за межi митної територiї України датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформленої вiдповiдно до вимог Митного кодексу України та постанови КМУ вiд 21.05.2012 р. N 450.

Заступник Мiнiстра С. Верланов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.