ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

25.03.2019 N 1228/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку застосування ставки ПДВ для операцiй з постачання на митнiй територiї України медичних виробiв, а також складових частин до таких виробiв, та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а" i "б" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв ПДВ з постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких, вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ, розташоване на митнiй територiї України.

     Вiдповiдно до абзацу другого пiдпункту "в" пункту 193.1 статтi 193 роздiлу V ПКУ, починаючи з 01.01.2018, ставку податку у розмiрi 7 вiдс. встановлено на операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесених до Державного реєстру лiкарських засобiв, а також медичних виробiв, якi внесенi до Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення або вiдповiдають вимогам вiдповiдних технiчних регламентiв, що пiдтверджується документом про вiдповiднiсть, та дозволенi для надання на ринку та/або введення в експлуатацiю i застосування в Українi.

     При здiйсненнi операцiй з постачання товарiв (у тому числi медичних виробiв) платник податку - продавець таких товарiв зобов'язаний в установленi термiни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних та надати покупцю на його вимогу (пункт 201.10 статтi 201 роздiлу V ПКУ).

     При здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України оформляється митна декларацiя (пункт 8 статтi 257 Митного кодексу України).

     Враховуючи викладене, операцiї з постачання на митнiй територiї України та/або ввезення на митну територiю України медичних виробiв пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмiрi 7 вiдс. за умови, що такi медичнi вироби:

     дозволенi для надання на ринку та/або введення в експлуатацiю i застосування в Українi;

     вiдповiдають вимогам вiдповiдних технiчних регламентiв, що пiдтверджується документом про вiдповiднiсть.

     У разi, якщо при здiйсненнi операцiй з постачання на митнiй територiї України та/або ввезення на митну територiю України медичних виробiв не дотримано хоча б однiєї iз зазначених умов, а також у випадку, якщо зазначенi у зверненнi вироби не належать до категорiї медичних виробiв, операцiї з постачання таких медичних виробiв/зазначених у зверненнi виробiв та їх ввезення на митну територiю України оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 вiдсоткiв.

     При цьому вiдповiднi технiчнi регламенти щодо медичних виробiв затверджено постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02 жовтня 2013 року NN 753-755.

     Зокрема, Технiчний регламент щодо медичних виробiв затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 жовтня 2013 року N 753 (далi - Технiчний регламент N 753).

     Дiя Технiчного регламенту N 753 поширюється на медичнi вироби та допомiжнi засоби до них. Для цiлей Технiчного регламенту допомiжнi засоби розглядаються як медичнi вироби (пункт 1 "Загальна частина" Технiчного регламенту N 753).

     Медичний вирiб - будь-який iнструмент, апарат, прилад, пристрiй, програмне забезпечення, матерiал або iнший вирiб, що застосовуються як окремо, так i в поєднаннi мiж собою (включаючи програмне забезпечення, передбачене виробником для застосування спецiально для дiагностичних та/або терапевтичних цiлей та необхiдне для належного функцiонування медичного виробу), призначенi виробником для застосування з метою забезпечення дiагностики, профiлактики, монiторингу, лiкування або полегшення перебiгу хвороби пацiєнта в разi захворювання, дiагностики, монiторингу, лiкування, полегшення стану пацiєнта в разi травми чи iнвалiдностi або їх компенсацiї, дослiдження, замiни, видозмiнювання або пiдтримування анатомiї чи фiзiологiчного процесу, контролю процесу заплiднення та основна передбачувана дiя яких в органiзмi або на органiзм людини не досягається за допомогою фармакологiчних, iмунологiчних або метаболiчних засобiв, але функцiонуванню яких такi засоби можуть сприяти (пiдпункт 9 пункту 2 роздiлу "Загальна частина" Технiчного регламенту N 753).

     Допомiжний засiб - вирiб, що не є медичним виробом, але призначений виробником спецiально для застосування разом з медичним виробом для належного використання такого виробу за призначенням (пiдпункт 5 пункту 2 роздiлу "Загальна частина" Технiчного регламенту N 753).

     З питання правомiрностi вiднесення зазначених у зверненнi виробiв (засобiв, складових частин) до категорiї медичних виробiв рекомендуємо звернутися до Мiнiстерства охорони здоров'я України як до головного органу у системi центральних органiв виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi охорони здоров'я, зокрема здiйснює нормативно-правове регулювання у сферi охорони здоров'я.

     Податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.