ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

22.03.2018 N 1175/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула лист щодо коригування податкового кредиту у зв'язку зi зменшенням митної вартостi iмпортованих товарiв та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Згiдно з пiдпунктом "ґ" пункту 198.1 статтi 198 ПКУ до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй з ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 цього Кодексу, а для операцiй з постачання послуг нерезидентом на митнiй територiї України - дата складення платником податкової накладної за такими операцiями, за умови реєстрацiї такої податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних (пункт 198.1 статтi 198 ПКУ).

     Згiдно з пунктом 201.12 статтi 201 ПКУ у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi зареєстрованими в Єдиному реєстрi податкових накладних податковими накладними чи не пiдтвердженi митними декларацiями, iншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статтi 201 ПКУ (пункт 198.6 статтi 198 ПКУ).

     Згiдно з пунктом 3 статтi 54 Митного кодексу України (далi - МКУ) за результатами здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi товарiв контролюючий орган визнає заявлену декларантом або уповноваженою ним особою митну вартiсть чи приймає письмове рiшення про її коригування вiдповiдно до положень статтi 55 МКУ.

     Рiшення про коригування заявленої митної вартостi товарiв, якi ввозяться на митну територiю України з помiщенням у митний режим iмпорту, приймається контролюючим органом у письмовiй формi пiд час здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi цих товарiв як до, так i пiсля їх випуску, якщо контролюючим органом у випадках, передбачених частиною шостою статтi 54 МКУ, виявлено, що заявлено неповнi та/або недостовiрнi вiдомостi про митну вартiсть товарiв, у тому числi невiрно визначено митну вартiсть товарiв (пункт 1 статтi 55 МКУ).

     Вiдповiдно до положень частин першої, сьомої статтi 269 МКУ за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу доходiв i зборiв вiдомостi, зазначенi в митнiй декларацiї, можуть бути змiненi або митна декларацiя може бути вiдкликана. Порядок внесення змiн до митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа (далi - МД), їх вiдкликання та визнання недiйсними визначено у Положеннi про митнi декларацiї, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450 (далi - Положення 450).

     Згiдно з пунктом 37 Положення 450 пiсля завершення митного оформлення змiни до МД можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування за формою згiдно з додатком 4 до Положення 450.

     Враховуючи зазначене, у випадку, коли пiсля митного оформлення товарiв, помiщених у митний режим iмпорту, змiнюється величина митної вартостi цих товарiв (зменшення митної вартостi за рiшенням суду або контролюючим органом прийнято рiшення про коригування (зменшення) заявленої митної вартостi товарiв), коригування податкового кредиту, що проводиться у зв'язку зi змiною митної вартостi товарiв, на дату набуття рiшення суду законної сили або на дату прийняття вiдповiдного рiшення, вiдображається на пiдставi аркуша коригування до митної декларацiї у рядку 11.1 чи 11.2 (в залежностi вiд ставки) декларацiї з ПДВ зi знаком "мiнус".

     Оскiльки в розглянутiй ситуацiї вiдповiдно до рiшення суду суми ПДВ, що облiковувались на рахунках митного органу як надмiрно сплаченi до бюджету, повернутi платнику на рахунок в системi електронного адмiнiстрування, проте для внесення змiн до митних декларацiй не була оформлена додаткова митна декларацiя або аркуш коригування, то зменшення податкового кредиту слiд здiйснити на дату повернення коштiв шляхом складання бухгалтерської довiдки.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.