ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

10.05.2019 N 2073/6/99-99-12-02-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), розглянула звернення Товариства стосовно надання iндивiдуальної податкової консультацiї щодо практичного застосування норм роздiлу VI Кодексу та повiдомляє таке.

     Товариство поiнформувало, що здiйснює придбання дизельного палива та iнших пiдакцизних товарiв, що використовуються виключно для власного споживання та у зв'язку з внесенням Законом України вiд 23 листопада 2018 року N 2628-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо покращення адмiнiстрування та перегляду ставок окремих податкiв i зборiв" (далi - Закон N 2628) змiн до норм Кодексу просить надати податкову консультацiю з наступних питань.

     1. Чи виникає у Товариства обов'язок реєстрацiї платником акцизного податку з 01.07.2019 року, враховуючи змiни норм Кодексу внесених Законом N 2628, при умовi, що Товариством будуть придбаватись пiдакцизнi товари на митнiй територiї України та виключно для власного споживання?

     З 01.07.2019 набудуть чинностi змiни до Кодексу, внесенi Законом N 2628, якими визначено наступне.

     Вiдповiдно до пункту 212.1 статтi 212.1 платником податку є, зокрема, особа (у тому числi юридична особа, що веде облiк результатiв дiяльностi за договором про спiльну дiяльнiсть без створення юридичної особи), яка реалiзує пальне.

     Реалiзацiя, зокрема, пального для цiлей роздiлу VI Кодексу - будь-якi операцiї з фiзичної передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального з переходом права власностi на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацiю) чи без такої плати на митнiй територiї України з акцизного складу / акцизного складу пересувного:

     до акцизного складу;

     до акцизного складу пересувного;

     для власного споживання чи промислової переробки;

     будь-яким iншим особам.

     Не вважаються реалiзацiєю пального операцiї з фiзичної передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального на митнiй територiї України:

     у споживчiй тарi ємнiстю до 5 лiтрiв (включно), крiм операцiй з реалiзацiї такого пального його виробниками;

     при використаннi пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб'єктами господарювання, якi не є розпорядниками акцизного складу (пiдпункт 14.1.212 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу).

     Отже, операцiї з фiзичної передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального з акцизного складу / акцизного складу пересувного на акцизний склад, розпорядника, для зберiгання, а також операцiї з фiзичної передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального з акцизного складу розпорядника для власного споживання, з 01 липня 2019 року вважатимуться операцiями з реалiзацiї пального в розумiннi норм Закону N 2628.

     Порядок реєстрацiї осiб як платникiв акцизного податку визначено пунктом 212.3 статтi 212 Кодексу, яким, зокрема, визначено наступне.

     Особи, якi здiйснюватимуть реалiзацiю пального, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники податку контролюючими органами за мiсцезнаходженням юридичних осiб, мiсцем проживання фiзичних осiб - пiдприємцiв до початку здiйснення реалiзацiї пального.

     Вiдповiдно до п. 22 пiдроздiлу 5 роздiлу XX "Перехiднi положення" Кодексу суб'єкти господарювання, якi вiдповiдатимуть визначенню платникiв податку з 1 липня 2019 року, зобов'язанi до 1 липня 2019 року зареєструватися платниками податку та зареєструвати в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального усi акцизнi склади, розпорядниками яких такi платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

     2. У разi, якщо у Товариства не виникає обов'язку реєстрацiї платником акцизного податку з 01.07.2019 року, чи буде товариство розпорядником акцизного складу в розумiннi пiдпункту 14.1.224 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу, в редакцiї Кодексу, що дiятиме з 01.07.2019, та чи буде воно зобов'язане виконувати приписи пiдпункту 230.1.2 пункту 230.1 статтi 230 Кодексу в частинi необхiдностi облаштування мiсць зберiгання пального витратомiрами-лiчильниками та рiвнемiрами-лiчильниками?

     З 01.07.2019 набудуть чинностi норми Закону N 2628, якими надано визначення акцизних складiв, акцизних складiв пересувних та їх розпорядникiв. Акцизний склад - це, зокрема, примiщення або територiя на митнiй територiї України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську дiяльнiсть шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змiшування, розливу, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiї пального.

     Не є акцизним складом, зокрема:

     примiщення або територiя, на кожнiй з яких загальна мiсткiсть розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберiгання пального не перевищує 200 кубiчних метрiв, а суб'єкт господарювання (крiм платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого примiщення або територiї отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубiчних метрiв (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальнi колонки в мiсцях роздрiбної торгiвлi пальним, на якi отримано вiдповiднi лiцензiї), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки i не здiйснює операцiй з реалiзацiї та зберiгання пального iншим особам;

     примiщення або територiя незалежно вiд загальної мiсткостi розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберiгання пального, власником або користувачем яких є суб'єкт господарювання - платник єдиного податку четвертої групи, який отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 10000 кубiчних метрiв (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальнi колонки в мiсцях роздрiбної торгiвлi пальним, на якi отримано вiдповiднi лiцензiї), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання i не здiйснює операцiй з реалiзацiї та зберiгання пального iншим особам.

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.224 пункту 14.1. статтi 14 Кодексу розпорядник акцизного складу - зокрема, суб'єкт господарювання - платник акцизного податку, який здiйснює виробництво, оброблення (перероблення), змiшування, розлив, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiю пального на акцизному складi та має документи, що пiдтверджують право власностi або користування примiщеннями та/або територiєю, що вiдносяться до акцизного складу.

     Отже, враховуючи викладене, у разi, якщо власник/користувач має примiщення або територiю, на кожнiй з яких загальна мiсткiсть розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберiгання пального перевищує 200 кубiчних метрiв, а обсяг отримання пального протягом календарного року пального перевищує 1000 кубiчних метрiв, то такий власник/користувач вважатиметься розпорядником акцизного складу в розумiннi норм Закону N 2628.

     Акцизнi склади, на територiї яких здiйснюється виробництво, оброблення (перероблення), змiшування, розлив, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiя пального, повиннi бути обладнанi витратомiрами-лiчильниками на кожному мiсцi вiдпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на акцизному складi, та рiвнемiрами-лiчильниками рiвня таких товарiв (продукцiї) у резервуарi (далi - рiвнемiр-лiчильник) на кожному введеному в експлуатацiю стацiонарному резервуарi, розташованому на акцизному складi вiдповiдно до норм пiдпункту 230.1.2 пункту 230.1 статтi 230 Кодексу.

     3. У разi, якщо у Товариства виникає обов'язок реєстрацiї платником акцизного податку з 01.07.2019 року, Товариство просить повiдомити порядок врахування при реєстрацiї Товариства платником акцизного податку залишкiв пiдакцизної продукцiї, що будуть облiковуватись на складах Товариства та акцизний податок з якого сплачений Товариством у складi цiни на таку продукцiю? Товариство зауважує, що не врахування вищезгаданих залишкiв пiдакцизної продукцiї при реєстрацiї Товариства платником акцизного податку може призвести до подвiйного обкладення акцизним податком такої продукцiї, адже Товариством при придбаннi цiєї продукцiї сплачено акцизний податок на постачальника у складi цiни, а також повторно буде сплачено акцизний податок до державного бюджету при використаннi таких залишкiв?

     Щодо порядку врахування платником акцизного податку залишкiв, зокрема, пального, якi будуть облiковуватись на складах та по яких сплачено акцизний податок у складi цiни повiдомляємо.

     З метою запровадження норм Закону N 2628 ДФС спiльно з Мiнфiном розроблено проект постанови КМУ "Деякi питання електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового", яким, зокрема передбачено, що для врахування в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового залишкiв пального у суб'єктiв господарювання, якi до 1 липня 2019 року не пiдпадали пiд визначення платникiв акцизного податку вiдповiдно до п. 212.1 ст. 212 Кодексу, а з липня 2019 року пiдпадають пiд визначення платникiв акцизного податку вiдповiдно до п. 212.1 ст. 212 Кодексу, облiк якого у системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального не здiйснювався, такий платник з 16 до 20 липня 2019 року (включно) без сплати акцизного податку подає заявку на поповнення обсягiв залишку пального станом на 1 липня 2019 року за кожним кодом пального згiдно з УКТЗЕД та кожним акцизним складом / акцизним складом пересувним для подальшого використання виключно для власного споживання або промислової переробки.

     Зазначений проект постанови знаходиться на розглядi в Кабiнетi Мiнiстрiв України.

     Зазначаємо, що iнформацiї, наведеної у запитi Товариства, недостатньо для того, щоб надати остаточну вiдповiдь, оскiльки у зверненнi вiдсутня iнформацiя стосовно загальної мiсткостi його резервуарiв та не надано копiй договорiв на поставку пального.

     Для надання бiльш повної та ґрунтовної iндивiдуальної податкової консультацiї Товариство має право повторно звернутися до контролюючого органу та надати копiї вiдповiдних документiв.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.