МIНIСТЕРСТВО ВНУТРIШНIХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

24.04.2019 N 310


Про затвердження Порядку фiксацiї бiометричних даних iноземцiв та осiб без громадянства пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, а також здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 травня 2019 р. за N 496/33467


     Вiдповiдно до частини другої статтi 9, частини третьої статтi 14 Закону України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", пункту 6 статтi 19 Закону України "Про Державну прикордонну службу України", Указу Президента України вiд 30 серпня 2017 року N 256 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 10 липня 2017 року "Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України iноземцiв та осiб без громадянства, додержання ними правил перебування на територiї України", пункту 10 Порядку реєстрацiї паспортних документiв iноземцiв та осiб без громадянства в пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 жовтня 2018 року N 798, з метою визначення механiзму фiксацiї бiометричних даних iноземцiв та осiб без громадянства пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, а також здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення наказую:

     1. Затвердити Порядок фiксацiї бiометричних даних iноземцiв та осiб без громадянства пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, а також здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення, що додається.

     2. Управлiнню взаємодiї з Державною прикордонною службою України (Рябий С. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра внутрiшнiх справ України Трояна В. А.

Мiнiстр А. Б. Аваков
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Мiнiстра закордонних справ України В. М. Боднар
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денiсова
Голова Державної прикордонної служби України П. Цигикал
Голова Державної мiграцiйної служби України М. Ю. Соколюк
Голова Нацiональної полiцiї України С. М. Князєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства внутрiшнiх справ України
24 квiтня 2019 року N 310
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 травня 2019 р. за N 496/33467

ПОРЯДОК
фiксацiї бiометричних даних iноземцiв та осiб без громадянства пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, а також здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає механiзм фiксацiї службовими особами Державної прикордонної служби України (далi - службовi особи) бiометричних даних iноземцiв та осiб без громадянства (далi - iноземцi).

     2. Фiксацiя бiометричних даних здiйснюється з метою забезпечення нацiональної безпеки, посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України iноземцiв, додержання ними правил перебування на територiї України.

     3. У цьому Порядку термiн "фiксацiя бiометричних даних" означає процес збору бiометричних даних (параметрiв) iноземцiв, внесення їх та зберiгання у iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi прикордонного контролю Державної прикордонної служби України "Гарт-1" (далi - вiдомча iнформацiйна система).

     Iншi термiни, що вживаються в цьому Порядку, застосовуються у значеннях, наведених у Законах України "Про прикордонний контроль", "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", Положеннi про нацiональну систему бiометричної верифiкацiї та iдентифiкацiї громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2017 року N 1073.

     4. Суб'єктами фiксацiї бiометричних даних є iноземцi.

     5. Фiксацiя бiометричних даних здiйснюється:

     пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон, контрольних пунктах в'їзду-виїзду (далi - пункти пропуску);

     пiд час адмiнiстративного затримання органами (пiдроздiлами) охорони державного кордону.

     6. Зафiксованi бiометричнi данi вносяться до вiдомчої iнформацiйної системи.

     Строк зберiгання зафiксованих бiометричних даних складає сiмдесят п'ять рокiв.

     Пiсля закiнчення строку зберiгання зафiксованих бiометричних даних бiометричнi данi видаляються автоматично з вiдомчої iнформацiйної системи.

     За функцiонування вiдомчої iнформацiйної системи, доступнiсть, цiлiснiсть та своєчасне видалення бiометричних даних з вiдомчої iнформацiйної системи вiдповiдає орган забезпечення Державної прикордонної служби України, на який покладено обов'язки щодо технiчного супроводження порядку фiксацiї бiометричних даних.

II. Порядок фiксацiї бiометричних даних iноземцiв пiд час прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон

     1. Фiксацiя бiометричних даних iноземцiв у пунктах пропуску через державний кордон здiйснюється з урахуванням аналiзу та оцiнки ризикiв, а також положень частин четвертої, п'ятої статтi 16 Закону України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства".

     2. Фiксацiя бiометричних даних в пунктах пропуску через державний кордон проводиться:

     на лiнiї паспортного контролю;

     у транспортних засобах закордонного прямування;

     у мiсцях стоянки транспортних засобiв закордонного прямування;

     у службових примiщеннях Державної прикордонної служби України.

     3. Фiксацiя бiометричних даних iноземцiв здiйснюється пiд час їхнього першого в'їзду в Україну та проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску та передбачає сканування службовими особами на першiй лiнiї контролю вiдбиткiв усiх пальцiв правої або лiвої руки.

     4. У разi наявностi у iноземця бiологiчних особливостей (ушкоджень, вроджених вад тощо), якi не дозволяють зафiксувати бiометричнi данi, пропуск через державний кордон цих осiб здiйснюється без фiксацiї таких даних, про що складається вiдповiдний акт, який затверджується начальником органу охорони державного кордону.

     5. У разi вiдмови iноземця надати свої бiометричнi данi для їх фiксацiї рiшення щодо пропуску такого iноземця через державний кордон приймається на другiй лiнiї контролю вiдповiдно до вимог законодавства України.

     6. Верифiкацiя iноземцiв, бiометричнi данi яких було зафiксовано, здiйснюється шляхом сканування вiдбиткiв вiд одного до п'яти пальцiв правої або лiвої руки.

     7. Якщо у процесi iдентифiкацiї iноземцiв встановлено, що їх бiометричнi данi не збiгаються iз зафiксованими бiометричними даними або збiгаються з бiометричними даними iншої особи, iдентифiкацiя та верифiкацiя таких iноземцiв проводиться пiд час контролю на другiй лiнiї.

III. Порядок фiксацiї бiометричних даних iноземцiв пiд час здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення

     1. Фiксацiя бiометричних даних iноземцiв пiд час здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення здiйснюється шляхом сканування усiх пальцiв обох рук iноземцiв, затриманих в адмiнiстративному порядку органами (пiдроздiлами) охорони державного кордону.

     2. Фiксацiю бiометричних даних iноземцiв, затриманих в адмiнiстративному порядку органами (пiдроздiлами) охорони державного кордону, проводить службова особа, яка затримала iноземця в адмiнiстративному порядку, про що склала протокол про адмiнiстративне затримання.

     3. Фiксацiя бiометричних даних iноземцiв пiд час здiйснення провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення проводиться:

     у службових примiщеннях Державної прикордонної служби України;

     у спецiальних примiщеннях;

     у пунктах тимчасового тримання;

     у мiсцi складання протоколу про адмiнiстративне затримання.

     4. Iдентифiкацiя (верифiкацiя) iноземцiв, бiометричнi данi яких було зафiксовано, здiйснюється шляхом сканування вiдбиткiв вiд одного до п'яти пальцiв правої або лiвої руки.

Начальник управлiння взаємодiї з Державною прикордонною службою України С. М. Рябий
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.