ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.10.2019 N 29521/7/99-99-24-01-02-17

 

Митницi ДФС


     Частиною першою статтi 320 Митного кодексу України (далi - МКУ) передбачено, що форми та обсяги контролю, достатнього для забезпечення додержання законодавства з питань державної митної справи та мiжнародних договорiв України при митному оформленнi, обираються митницями (митними постами) на пiдставi результатiв застосування системи управлiння ризиками.

     Вiдповiдно до частини другої статтi 361 МКУ органи доходiв i зборiв застосовують систему управлiння ризиками для визначення товарiв, транспортних засобiв, документiв i осiб, якi пiдлягають митному контролю, форм митного контролю, що застосовуються до таких товарiв, транспортних засобiв, документiв i осiб, а також обсягу митного контролю.

     Частиною першою статтi 362 МКУ визначено, що аналiз ризику - це систематичне використання органами доходiв i зборiв наявної у них iнформацiї для визначення обставин та умов виникнення ризикiв. їх iдентифiкацiї i оцiнки ймовiрних наслiдкiв недотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи.

     Зважаючи на викладене, митницям ДФС забезпечити виконання наступного алгоритму дiй:

     1. Одеськiй митницi ДФС.

     Для прискорення митних процедур у морських портах застосовувати наступний пiдхiд при оцiнцi ризикiв пiд час ввезення на митну територiю України тканин, нетканих матерiалiв. При цьому зовнiшньоекономiчнi операцiї з ввезення тканин, нетканих матерiалiв суб'єктами господарювання, якi одночасно вiдповiдають усiм наведеним нижче критерiям:

     суб'єкт господарювання - резидент перебуває на облiку як суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi не менше одного року;

     при перемiщеннi товарiв використовуються iменнi коносаменти;

     у контейнерi/транспортному засобi перемiщуються однотипнi товари за номенклатурою, що є характерними для даного iмпортера, вiдносити до поставок з меншим ступенем ризику та здiйснювати вiдбiр проб (зразкiв) у морських пунктах пропуску виключно у разi виявлення ризикiв безпеки.

     Зовнiшньоекономiчнi операцiї, що не вiдповiдають зазначеним вище критерiям, вiдносити до операцiй з високим ступенем ризику та забезпечувати вiдбiр проб (зразкiв) тканин, нетканих матерiалiв безпосередньо у морських пунктах пропуску.

     Якщо подальше митне оформлення тканин, нетканих матерiалiв здiйснюється у зонi дiяльностi Одеської митницi ДФС. то вiдбiр проб (зразкiв) здiйснювати у вiдповiдному пiдроздiлi митного оформлення.

     Пiд час вiдбору проб (зразкiв) тканин, нетканих матерiалiв забезпечувати належну фотофiксацiю повноти виконання митних формальностей вiдповiдно до Порядку здiйснення фото-, вiдеофiксацiї митних та iнших формальностей, якi проводяться контролюючими органами, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08 червня 2016 року N 370, зокрема щодо вiдображення:

     загального плану вiдкритого вантажного (багажного) вiдсiку нерозвантаженого транспортного засобу, яка дає можливiсть оцiнити ступiнь (повноту) його завантаженостi, характеристики вантажних мiсць та упаковки товарiв;

     вивантаженої частини товарiв, яка здiйснюється у такий спосiб, щоб забезпечити можливiсть оцiнити кiлькiсть та/або обсяг фактично вивантажених та невивантажених товарiв;

     кожного найменування товарiв (артикулiв), щодо яких вiдбирались проби (зразки).

     Фотознiмки, зробленi пiд час вiдбору проб (зразкiв) тканин, нетканих матерiалiв, додавати до запиту про проведення дослiдження (експертизи), що готується посадовою особою органу ДФС за формою, затвердженою наказом Мiнфiну вiд 02.12.2016 N 1058, та в електронному виглядi направляти до Департаменту податкових та митних експертиз ДФС електронними засобами зв'язку. Копiю вiдповiдного запиту приєднувати в АСМО " Iнспектор" до митної декларацiї (у разi її наявностi).

     У разi вiдбору проб (зразкiв) тканин, нетканих матерiалiв безпосередньо у морських пунктах пропуску, митне оформлення яких здiйснюватиметься в iнших митницях призначення, iнформувати такi митницi щодо фактiв вiдборiв проб (зразкiв) та направлення їх до Департаменту податкових та митних експертиз ДФС для проведення дослiджень, шляхом вчинення запису на товаротранспортних документах: "Вiдiбранi проби (зразки)" та долучення акта про вiдбiр проб (зразкiв) до товаросупровiдних документiв.

     2. Митницям ДФС.

     Митне оформлення тканин, нетканих матерiалiв, проби (зразки) яких були вiдiбранi безпосередньо у морських пунктах пропуску, здiйснювати з урахуванням пiдготовлених висновкiв експертiв Департаменту податкових та митних експертиз ДФС.

     Визнати таким, що втратили чиннiсть, п.4 та п.5 протоколу наради ДФС вiд 04.12.2018 N 53-пк.

В. о. Голови Денис ГУТЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.