ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

16.12.2019 N 1916/6/99-00-05-05-01-15/IПК


     Державна податкова служба України розглянула звернення на отримання iндивiдуальної податкової консультацiї щодо внесення змiн до митної декларацiї у випадках коригування цiни товару для цiлей податкового контролю за трансфертним цiноутворенням та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Згiдно з пп. 39.5.4.1 пп. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 Кодексу у разi застосування платником податкiв пiд час здiйснення контрольованих операцiй умов, що не вiдповiдають принципу "витягнутої руки", платник податкiв має право самостiйно провести коригування цiни контрольованої операцiї i сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що пiдлягає сплатi до бюджету;

     розрахувавши свої податковi зобов'язання вiдповiдно до:

     максимального значення дiапазону цiн (рентабельностi), якщо цiна/показник рентабельностi контрольованої операцiї була вище максимального значення дiапазону цiн (рентабельностi);

     та/або мiнiмального значення дiапазону цiн (рентабельностi), якщо цiна/показник рентабельностi контрольованої операцiї була нижче мiнiмального значення дiапазону цiн (рентабельностi).

     Пiдпунктом 39.5.4.2 пп. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 Кодексу встановлено, що самостiйне коригування є коригуванням платником податкiв цiни контрольованої операцiї, за результатами якого розрахована цiна вiдповiдає принципу "витягнутої руки", навiть якщо така цiна вiдрiзняється вiд фактичної цiни, встановленої пiд час здiйснення контрольованої операцiї.

     Платник податку на прибуток при здiйсненнi контрольованих операцiй у випадках, визначених ст. 39 Кодексу, збiльшує фiнансовий результат податкового (звiтного) року: на суму перевищення цiни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договiрною (контрактною) вартiстю (вартiстю, за якою вiдповiдна операцiя повинна вiдображатися при формуваннi фiнансового результату до оподаткування згiдно з правилами бухгалтерського облiку) реалiзованих товарiв (робiт, послуг);

     на суму перевищення договiрної (контрактної) вартостi (вартостi, за якою вiдповiдна операцiя повинна вiдображатися при формуваннi фiнансового результату до оподаткування згiдно з правилами бухгалтерського облiку) придбаних товарiв (робiт, послуг) над цiною, визначеною за принципом "витягнутої руки" (пп. 140.5.1 та 140.5.2 п. 140.5 ст. 140 Кодексу).

     За результатами самостiйного коригування цiни контрольованої операцiї збiльшується вiдповiдний показник у додатку ТЦ "Самостiйне коригування цiни контрольованої операцiї i сум податкових зобов'язань платника податку", який є складовою податкової декларацiї з податку на прибуток пiдприємств.

     У цьому додатку здiйснюється розрахунок рiзниць, якi вiдображаються у рядках 3.1.3 ТЦ та 3.1.4 ТЦ додатка РI, для коригування фiнансового результату до оподаткування.

     Самостiйне коригування є коригуванням платником податкiв цiни контрольованої операцiї, за результатами якого розрахована цiна вiдповiдає принципу "витягнутої руки", навiть якщо така цiна вiдрiзняється вiд фактичної цiни, встановленої пiд час здiйснення контрольованої операцiї.

     При цьому проведення платником податку самостiйного коригування податкових зобов'язань з метою трансфертного цiноутворення не передбачає замiну показникiв у звiтi про контрольованi операцiї, що обраховуються на пiдставi бухгалтерського облiку платника податку. Вiдповiдно до п. 24 роздiлу IV Порядку складання Звiту про контрольованi операцiї, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 18.01.2016 N 8, зi змiнами та доповненнями, у графi 20 додатка до Звiту про контрольованi операцiї роздiлу "Вiдомостi про контрольованi операцiї" зазначається загальна вартiсть контрольованої операцiї (за вирахуванням непрямих податкiв) у гривнях, за якою вiдповiдна операцiя вiдображена в бухгалтерському облiку платника податкiв.

     Вiдповiдно до статтi 269 Митного кодексу України за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу доходiв i зборiв вiдомостi, зазначенi в митнiй декларацiї, можуть бути змiненi або митна декларацiя може бути вiдкликана. Порядок внесення змiн до митних декларацiй, їх вiдкликання та визнання недiйсними визначається Положенням про митнi декларацiї, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450.

     Отже, що стосується внесення змiн в митнi декларацiї, то iз зазначеного питання пропонуємо звернутись до Державної митної служби України.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.