ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.01.2020 N 704/7/99-00-17-03-01-07

 

Головним управлiнням ДПС в областях, м. Києвi
Управлiнням контролю за обiгом та оподаткуванням пiдакцизних товарiв
Офiсу великих платникiв податкiв ДПС


     Державна податкова служба України з метою формування єдиного пiдходу при застосуваннi норм податкового законодавства надає для використання в роботi та доведення до вiдома платникiв податкiв та пiдпорядкованих пiдроздiлiв погоджену листом Мiнiстерств фiнансiв України вiд 19.12.2019 N 11320-10-62/34080 позицiю щодо визначення бази оподаткування акцизним податком тих видiв тютюнових виробiв, тютюну та промислових замiнникiв тютюну, одиницею вимiру якої є вага нетто таких виробiв

     Вiдповiдно до пп. 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) пiдакцизнi товари (продукцiя) - товари за кодами згiдно з УКТ ЗЕД, на якi Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

     Пiдпунктом 215.3.2 п. 215.3 ст. 215 Кодексу одиницею вимiру бази оподаткування акцизним податком встановлено вагу нетто в кг, зокрема:

     тютюну та замiнникiв тютюну, iнших, промислового виробництва; тютюну "гомогенiзованого" або "вiдновленого"; тютюнових екстрактiв та есенцiй (код згiдно з УКТ ЗЕД 2403);

     сигар, включаючи сигари з вiдрiзаними кiнцями, та сигарил (тонкi сигари), з вмiстом тютюну (код згiдно з УКТ ЗЕД 2402 10 00 00).

     Вагою нетто вважається вага товару (продукцiї) без урахування ваги будь-якої тари чи упаковки. У разi якщо складовими частинами (елементами) пiдакцизного товару (продукцiї) є сукупно пiдакцизнi товари (продукцiя) та iншi види продукцiї, для цiлей оподаткування акцизним податком врахуванню пiдлягає лише вага тих складових частин (елементiв), якi належать до пiдакцизних товарiв (продукцiї) (пп. 215.3.2 п. 215.3 ст. 215 Кодексу).

     Щодо визначення бази оподаткування деяких видiв тютюну та замiнникiв тютюну, iнших, промислового виробництва; тютюну "гомогенiзованого" або вiдновленого"; тютюнових екстрактiв та есенцiй (код згiдно з УКТ ЗЕД 2403)

     Вiдповiдно до примiтки 1 до групи 24, затвердженої Законом України вiд 19 вересня 2013 року N 584-VII "Про Митний тариф України", та примiтки до пiдпозицiй групи 24 "Тютюн i промисловi замiнники тютюну" Пояснень до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, затверджених наказом ДФС вiд 09.06.2015 N 401, у пiдпозицiї 2403 11 термiн "тютюн для кальяна" означає тютюн, призначений для курiння за допомогою кальяна, що складається iз сумiшi тютюну та глiцерину, з вмiстом або без вмiсту ароматичних масел i екстрактiв, меляси або цукру, який має або не має фруктового аромату.

     Вагою нетто для визначення бази оподаткування для товару, зокрема "тютюн для кальяна", до складу якого входить тютюн, та який призначений для курiння за допомогою кальяна, є вага всiєї готової сумiшi, що призначена для використання у кальянах, а не лише тютюну, який є невiд'ємною часткою такої сумiшi та вагу якого неможливо виокремити iз загальної ваги сумiшi.

     Такий пiдхiд вiдповiдає нормам законодавства ЄС. Зокрема, абзац 2 ст. 2 Директиви про структуру та ставки податкiв на тютюновi вироби (Директива 2011/64/ЄС) передбачає, що продукти, якi повнiстю або частково складаються з iнших речовин, окрiм тютюну, вiдносяться до тютюну для палiння та вiдповiдно оподатковуються. Тобто тютюн для кальяна, який складається виключно з трав i не мiстить тютюн, оподатковується як тютюн для палiння.

     Аналогiчний пiдхiд необхiдно застосовувати для визначення бази оподаткування акцизним податком iнших видiв товарiв, якi класифiкуються у товарнiй категорiї 2403 та на якi одиницею вимiру бази оподаткування акцизним податком встановлено вагу нетто в кiлограмах.

     Щодо визначення бази оподаткування сигарил (тонких сигар) iз вмiстом тютюну (код згiдно з УКТ ЗЕД 2402 10 00 00)

     Згiдно з Методичними рекомендацiями щодо вiдбору проб тютюнової сировини та зразкiв тютюнових виробiв, затверджених наказом Державної митної служби України вiд 11.12. 2012 N 225:

     сигарили - це тонкi сигари;

     сигари - це тютюновi вироби, якi складаються з трьох шарiв: начинки, пiдкрутки та сорочки, яка спiрально охоплює начинку та пiдкрутку. Начинка - сумiш, приготовлена з листя сигарної та тютюнової сировини. Пiдкрутка - вiдрiзок сигарного листа, в який закатують начинку. Сорочка - вiдрiзок покривного сигарного листа, в який закатують начинку з пiдкруткою.

     У Поясненнях до товарної позицiї 2402 "Сигари, сигари з вiдрiзаними кiнцями та сигарили (тонкi сигари), що мiстять тютюн" (Пояснення до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, затвердженi наказом ДФС вiд 09.06.2015 N 401) визначено, що такi вироби можуть бути приготовленi цiлком з тютюну або з сумiшей тютюну та його замiнникiв, незалежно вiд спiввiдношення тютюну та його замiнникiв у сумiшi.

     Вiдповiдно до Додаткових пояснень до товарних категорiй (Пояснення до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, затвердженi наказом ДФС вiд 09.06.2015 N 401):

     "Сигари, сигари з вiдрiзаними кiнцями та сигарили (тонкi сигари) - скрутки тютюну, який можна курити, та, враховуючи їх властивостi, призначенi виключно для курiння, як вони є, маючи:

     a) зовнiшню обгортку з натурального тютюну, що покриває продукту в повному обсязi в тому числi, в разi необхiдностi, фiльтр (але без будь-якого додаткового шару, який частково охоплює зовнiшню обгортку), проте, не у випадку сигар з наконечником, мундштуком; або

     b) мають начинку з розмолотої мiшки i зовнiшнiй лист, тобто обгортку звичайного кольору сигари з вiдновленого тютюну товарної категорiї 2403 91 00, повнiстю закриваючу вирiб, включаючи, де це передбачено, фiльтр, за винятком сигар з наконечником, при цьому маса одного виробу без фiльтру або мундштука складає не менш як 2,3 г i щонайменше одна третина довжини має окружнiсть по периметру не менше як 34 мм.

     За умови, що вони задовольняють вищенаведеним умовам, продукти з обгорткою або обгортка та зв'язувальна речовина з вiдновленого тютюну, якi можуть складатися частково з iнших речовин, крiм тютюну, класифiкуються в цiй товарнiй категорiї."

     Оскiльки сигарили - це готовий для вживання цiлiсний продукт, який саме в такому виглядi класифiкується як пiдакцизний товар, вагою нетто для визначення бази оподаткування акцизним податком сигарил є вага готових виробiв, призначених для споживання (курiння), тобто сигарил (що класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 2402 10 00 00), а не окремої їх частки - пiдакцизного товару тютюну, який є невiд'ємною частиною таких сигарил.

Директор Департаменту контролю за обiгом та оподаткуванням пiдакцизних товарiв Р. Гнатюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.