ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

15.11.2019 N 1356/6/99-00-07-03-02-15/IПК


     Державна податкова служба України розглянула звернення щодо можливостi застосування режиму звiльнення вiд оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 206.9 статтi 206 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), у разi здiйснення операцiї з постачання (продажу) резидентом нерезиденту товару, що помiщений у митний режим митного складу, без змiни митного режиму, в який помiщений такий товар та у межах компетенцiї, керуючись статтею 52 роздiлу II ПКУ, повiдомляє.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв, зборiв i митних платежiв, регулюються нормами ПКУ, Митного кодексу України (далi - МКУ) та iншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ i пункт 2 статтi 1 роздiлу I МКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а" - "г" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв ПДВ з:

     постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України;

     ввезення товарiв на митну територiю України;

     вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     Пiд постачанням товарiв розумiється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду (пiдпункт 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Пiд ввезенням товарiв на митну територiю України i вивезенням товарiв за межi митної територiї України розумiється сукупнiсть дiй, пов'язаних iз перемiщенням товарiв через митний кордон України у будь-який спосiб у вiдповiдному напрямку, вiдповiдно до МКУ (пiдпункт 14.1.211 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.244 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ пiд товарами розумiються матерiальнi та нематерiальнi активи, у тому числi земельнi дiлянки, земельнi частки (паї), а також цiннi папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операцiях, крiм операцiй з їх випуску (емiсiї) та погашення.

     В цiлях оподаткування операцiй з перемiщення майна та енергiї через митний кордон України термiн "товари" вживається у значеннi, визначеному МКУ. Так, у розумiннi МКУ, товари - це будь-якi рухомi речi, у тому числi тi, на якi законом поширено режим нерухомої речi (крiм транспортних засобiв комерцiйного призначення), валютнi цiнностi, культурнi цiнностi, а також електроенергiя, що перемiщується лiнiями електропередачi (пiдпункт 57 частини першої статтi 4 МКУ).

     Згiдно з пунктом 206.9 статтi 206 роздiлу V ПКУ до операцiй iз вивезення товарiв з митної територiї України на митний склад та операцiй iз ввезення товарiв з-за меж митної територiї України на митний склад застосовується умовне повне звiльнення вiд оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 20 МКУ.

     Разом з цим правовi основи митного режиму митний склад встановлено главою 20 МКУ.

     Митний склад - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi або українськi товари зберiгаються пiд митним контролем iз умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Iноземнi товари, помiщенi в митний режим митного складу, зберiгають статус iноземних товарiв.

     Українськi товари, помiщенi в митний режим митного складу, втрачають статус українських товарiв з моменту вiдшкодування сум податку на додану вартiсть вiдповiдно до положень ПКУ.

     Операцiї, якi можуть здiйснюватися з товарами, що зберiгаються на митному складi, визначено статтею 127 МКУ.

     Правила передачi права власностi на товари, помiщенi у митний режим митного складу встановлено статтею 128 МКУ.

     Митний режим митного складу завершується шляхом помiщення товарiв, помiщених у цей митний режим, в iнший митний режим, що допускається МКУ, а також у випадках, передбачених частиною третьою статтi 129 МКУ.

     Зауважимо, що визначальним фактором вiднесення тих чи iнших операцiй до операцiй, що є об'єктом оподаткування ПДВ, є здiйснення платником податку операцiй з постачання товарiв/послуг, мiсцем постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ визначено митну територiю України.

     Разом з цим повiдомляємо, що оскiльки на сьогоднi функцiю надання консультацiй з питань застосування норм МКУ покладено на Державну фiскальну службу України (далi - ДФС), як на центральний орган виконавчої влади, який реалiзує, зокрема державну митну полiтику, то з метою надання вичерпної податкової консультацiї на порушене у зверненнi питання i уникнення при цьому неоднозначного трактування норм ПКУ ДПС буде пiдготовлено та направлено вiдповiдний запит до ДФС.

     Пiсля отримання вiдповiдi вiд ДФС, товариству буде надано вичерпну iндивiдуальну податкову консультацiю з урахуванням висновкiв, викладених у такiй вiдповiдi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.