ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.07.2020 N 08-1/18-02/7/7919

 

Митницi Держмитслужби


Про сплату митних платежiв

     Згiдно з пунктом 15.1 статтi 15 Податкового кодексу України (далi - ПКУ) платниками податкiв визнаються фiзичнi особи (резиденти i нерезиденти України), юридичнi особи (резиденти i нерезиденти України) та їх вiдокремленi пiдроздiли, якi мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять дiяльнiсть (операцiї), що є об'єктом оподаткування згiдно з цим Кодексом або податковими законами, i на яких покладено обов'язок iз сплати податкiв та зборiв згiдно з цим Кодексом.

     Згiдно з пунктом 36.1 статтi 36 ПКУ податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку i строки, визначенi цим Кодексом, законами з питань митної справи.

     Вiдповiдно до статтi 38 ПКУ виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязi платником вiдповiдних суму податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк. Сплата податку та збору здiйснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом, або представником платника податку. Спосiб, порядок та строки виконання податкового обов'язку встановлюються цим Кодексом та законами з питань митної справи.

     Згiдно з частинами першою та п'ятою статтi 266 Митного кодексу України (далi - МКУ) декларант зобов'язаний, серед iншого у випадках, визначених цим Кодексом та Податковим кодексом України, сплатити митнi платежi або забезпечити їх сплату вiдповiдно до роздiлу X цього Кодексу. Особа, уповноважена на декларування товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення вiд iменi декларанта, має такi самi обов'язки, права i несе таку саму вiдповiдальнiсть, що й декларант.

     Згiдно з пунктом 1 частини першої статтi 265 МКУ декларантами мають право виступати при перемiщеннi товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України або при змiнi митного режиму щодо товарiв на пiдставi зовнiшньоекономiчного договору, укладеного резидентом, - резидент, яким або вiд iменi якого укладено цей договiр.

     З огляду на вищезазначене звертаємо увагу, що при декларуваннi товарiв у митний режим iмпорту платником митних платежiв є резидент, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту).

     У разi перемiщення товарiв за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом) та пов'язаним з ним договором комiсiї, укладеним мiж резидентами, таким платником є комiсiонер, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр (контракт); у разi перемiщення товарiв за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом) та пов'язаним з ним договором доручення, укладеним мiж резидентами, - довiритель.

     З урахуванням положень частини першої статтi 293 МКУ, у разi якщо декларування товарiв здiйснюється митним брокером, сплата митних платежiв може здiйснюватись таким митним брокером.

     Керiвникам митниць довести положення цього листа до вiдома пiдпорядкованих структурних пiдроздiлiв, митних брокерiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi з метою забезпечення дотримання положень законодавства України з питань державної митної справи.

В.о. Голови Iгор МУРАТОВ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.