ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

06.07.2020 N 2715/6/99-00-05-06-02-06/IПК


     Державна податкова служба України розглянула звернення щодо визначення бази оподаткування ПДВ для операцiй iз ввезення на митну територiю України транспортних засобiв (автомобiлiв) та у межах компетенцiї, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     У зверненнi Адвокатським об'єднанням порушується питання щодо можливостi застосування норм пункту 189.3 статтi 189 роздiлу V ПКУ до операцiй iз ввезення на митну територiю України транспортних засобiв (автомобiлiв) з пробiгом понад 6000 км., якi не були зареєстрованi в уповноважених державних органах iноземних держав, що надавали право на їх експлуатацiю за межами митної територiї України.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а", "б" i "в" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операцiї платникiв податку з:

     постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ;

     ввезення товарiв на митну територiю України.

     Пiд постачанням товарiв розумiється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду (пiдпункт 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Пiд ввезенням товарiв на митну територiю України розумiється сукупнiсть дiй, пов'язаних iз перемiщенням товарiв через митний кордон України у будь-який спосiб у вiдповiдному напрямку, вiдповiдно до Митного кодексу України (далi - МКУ) (пiдпункт 14.1.211 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Отже, ПКУ розглядає операцiї з постачання на митнiй територiї України та операцiї iз ввезення товарiв на митну територiю України як два окремих об'єкти оподаткування ПДВ. При цьому особливостi визначення бази оподаткування ПДВ для кожного з таких об'єктiв оподаткування податком встановлюються окремими нормами ПКУ.

     Так, порядок визначення бази оподаткування ПДВ для товарiв, якi ввозяться на митну територiю України, визначено статтею 190 роздiлу V ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 190.1 статтi 190 роздiлу V ПКУ базою оподаткування ПДВ для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є договiрна (контрактна) вартiсть, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до роздiлу III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв. При визначеннi бази оподаткування ПДВ для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, перерахунок iноземної валюти у валюту України здiйснюється за курсом валюти, визначеним вiдповiдно до статтi 391 роздiлу I ПКУ.

     В той же час особливостi визначення бази оподаткування ПДВ у разi постачання товарiв/послуг на митнiй територiї України в окремих випадках визначено статтею 189 роздiлу V ПКУ.

     Згiдно з пунктом 189.3 статтi 189 роздiлу V ПКУ у разi, якщо платник податку провадить пiдприємницьку дiяльнiсть з постачання вживаних товарiв (комiсiйну торгiвлю), що прийнятi за договором комiсiї в осiб, не зареєстрованих як платники податку, базою оподаткування є комiсiйна винагорода такого платника податку.

     У випадках, коли платник податку здiйснює дiяльнiсть з постачання вживаних товарiв, придбаних у осiб, не зареєстрованих як платники податку, за договорами, що передбачають перехiд права власностi на такi товари, базою оподаткування є позитивна рiзниця мiж цiною продажу та цiною придбання таких товарiв, визначена у порядку, встановленому роздiлом V ПКУ.

     Для цiлей роздiлу V ПКУ вживаними товарами вважаються товари, що були в користуваннi не менше року та придатнi для подальшого користування у незмiнному станi чи пiсля ремонту, а також транспортнi засоби, якi не пiдпадають пiд визначення нового транспортного засобу.

     Новим транспортним засобом вважається, зокрема, наземний транспортний засiб - той, що вперше реєструється в Українi вiдповiдно до законодавства, не був зареєстрований в iнших державах та при цьому має загальний наземний пробiг до 6000 кiлометрiв.

     Враховуючи викладене, з метою визначення бази оподаткування ПДВ для операцiй iз ввезення на митну територiю України вказаних у зверненнi транспортних засобiв (автомобiлiв) слiд застосовувати норми пункту 190.1 статтi 190 роздiлу V ПКУ та вiдповiдно зазначенi у ньому норми МКУ. При цьому норми пункту 189.3 статтi 189 роздiлу V ПКУ не можуть бути застосованi до таких операцiй.

     Податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.