ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.11.2020 N 520


Про запровадження пiлотного проєкту з тестування роботи нацiональної електронної транзитної системи

     Вiдповiдно до Закону України вiд 12 вересня 2019 року N 78-IX "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 серпня 2020 року N 681 "Деякi питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй окремих типiв", пунктiв 35, 48 Плану заходiв з реформування та розвитку системи органiв, що реалiзують митну полiтику, затвердженого розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 травня 2020 року N 569-р "Деякi питання реалiзацiї концептуальних напрямiв реформування системи органiв, що реалiзують державну митну полiтику", наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 12 листопада 2020 N 701 "Про проведення пiлотного проекту з тестування роботи нацiональної електронної транзитної системи" та з метою забезпечення перевiрки функцiонування нацiональної електронної транзитної системи в частинi взаємодiї митних органiв та суб'єктiв режиму при помiщеннi товарiв у режим спiльного транзиту наказую:

     1. Розпочати з 16.11.2020 пiлотний проєкт з тестування роботи нацiональної електронної транзитної системи в частинi взаємодiї митних органiв та суб'єктiв режиму при помiщеннi товарiв у режим спiльного транзиту (далi - пiлотний проєкт) термiном 2 мiсяцi.

     2. Визначити Волинську та Київську митницi Держмитслужби такими, що беруть участь у пiлотному проєктi.

     3. Вiдповiдно до абзацу шостого пункту 1 наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 12 листопада 2020 N 701 "Про проведення пiлотного проекту з тестування роботи нацiональної електронної транзитної системи" затвердити такi, що додаються:

     Методичнi рекомендацiї щодо заповнення митної декларацiї окремого типу у виглядi структурованого електронного повiдомлення;

     Методичнi рекомендацiї щодо алгоритму виконання митних формальностей при помiщеннi товарiв у режим спiльного транзиту;

     Методичнi рекомендацiї щодо алгоритму виконання митних формальностей при завершеннi режиму спiльного транзиту (далi - методичнi рекомендацiї).

     4. Департаменту розвитку митної справи та контролю дiяльностi (Сергiй Демченко):

     4.1. забезпечити здiйснення органiзацiйно-технiчних заходiв, пов'язаних iз можливим залученням до участi в пiлотному проєктi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, в тому числi перевiзникiв, декларантiв, як суб'єктiв режиму, за згодою;

     4.2. здiйснювати оперативне надання суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi та митним органам роз'яснень щодо застосування методичних рекомендацiй, iз залученням, у разi необхiдностi, профiльних структурних пiдроздiлiв Держмитслужби;

     4.3. iнформувати Мiнiстерство фiнансiв України про результати проведення пiлотного проєкту та надавати пропозицiї щодо врегулювання проблемних питань.

     5. Керiвникам Волинської та Київської митниць Держмитслужби:

     5.1. забезпечити участь у пiлотному проєктi посадових осiб, якi пройшли навчання;

     5.2. здiйснювати виконання митних формальностей вiдповiдно до методичних рекомендацiй, затверджених цим наказом;

     5.3. звертатися до Департаменту спецiалiзованої пiдготовки та кiнологiчного забезпечення Держмитслужби у разi необхiдностi проведення додаткового навчання для iнших посадових осiб;

     5.4. протягом 5 робочих днiв пiсля завершення пiлотного проєкту надати до Департаменту розвитку митної справи та контролю дiяльностi iнформацiю про результати проведення пiлотного проєкту та (у разi наявностi) пропозицiї.

     6. Департаменту спецiалiзованої пiдготовки та кiнологiчного забезпечення Держмитслужби (Андрiй Войцещук) забезпечити органiзацiю та проведення навчання учасникiв пiлотного проєкту, а також у разi необхiдностi - посадових осiб Волинської та Київської митниць Держмитслужби.

     7. Департаменту митних iнформацiйних технологiй (Роман Кропивницький):

     7.1. забезпечити розгортання електронної транзитної системи (далi - ЕТС) у Волинськiй та Київськiй митницях Держмитслужби та безперебiйну роботу ЕТС;

     7.2. здiйснювати реєстрацiю (логування) учасникiв пiлотного проєкту в модулi "Портал трейдера" ЕТС;

     7.3. надавати технiчну пiдтримку з питань пiлотного проєкту та методичну допомогу територiальним органам Держмитслужби щодо використання програмно-iнформацiйного комплексу ЕТС.

     8. Керiвнику Координацiйно-монiторингової митницi Держмитслужби забезпечити участь в пiлотному проєктi посадових осiб вiддiлу пiдтримки впровадження нацiональної електронної транзитної системи.

     9. Керiвникам структурних пiдроздiлiв Держмитслужби та вiдповiдних митних органiв пiд час проведення пiлотного проєкту здiйснювати оперативну взаємодiю з Департаментом розвитку митної справи та контролю дiяльностi.

     10. Встановити, що всi заходи, якi будуть проводитись в рамках пiлотного проєкту, застосовуються виключно для цiлей пiлотного проєкту з одночасним виконанням митних формальностей в установленому митним законодавством порядку.

     11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Владислава Суворова.

В. о. Голови Євгенiй ЄНТIС
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.