ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.09.2001 р. N 4/10-4605-ЕП

 

Начальникам реґiональних митниць
Начальникам митниць


     В зв'язку з механiчною помилкою в нумерацiї пiдпунктiв в роздiлi 3 Порядку здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України з використанням повiтряних суден, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 29.08.2001 N 579 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07.09.2001 за N 790/5981, направляємо для використання в роботi виправленi пункти 3.1. та 3.2 роздiлу 3. Порядок здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються на ПС.

     Додаток: на 5 арк.

Заступник Голови Служби П.В. Пашко

 

     3.1. При ввезеннi товарiв та iнших предметiв в Україну

     3.1.1. Вивантаження товарiв та iнших предметiв здiйснюється на склади вповноваженими представниками аеропорту або авiаперевiзника на пiдставi авiацiйних вантажних накладних, карго-манiфесту й товаросупровiдних документiв з дозволу митницi та пiд її контролем. На цих документах посадовi особи митницi мають право робити написи iз застереженнями, якi регулюють процес вивантаження та є обов'язковими для виконання всiма особами, що беруть участь у процесi вивантаження.

     Вивантаження товарiв, що надiйшли без документiв, проводиться в зону митного контролю спецiально визначеного складу аеропорту. Документи, що надiйшли без товарiв та iнших предметiв, повертаються представнику авiаперевiзника.

     3.1.2. При потребi та можливостi накладення митного забезпечення (надходження товарiв та iнших предметiв у спецiалiзованих авiацiйних контейнерах з пристроями для пломбування) товари та iншi предмети перемiщуються на склад iз накладеним митним забезпеченням. Iнформацiя про накладення митного забезпечення фiксується посадовою особою митницi в карго-манiфестi або в iнших товаросупровiдних документах.

     3.1.3. Вивантаження товарiв та iнших предметiв iз ПС на транспортнi засоби, що перемiщують цi товари та iншi предмети на склад, здiйснюється вповноваженими представниками аеропорту або авiаперевiзника пiд контролем митницi.

     Перемiщення товарiв та iнших предметiв на склад здiйснюється транспортними засобами аеропорту або авiаперевiзника спецiально встановленими транспортними коридорами (маршрутами), погодженими з митницею.

     3.1.4. Операцiї з перемiщення товарiв та iнших предметiв з борту ПС на склад контролюються посадовими особами митницi документально або безпосередньо.

     Документальний контроль здiйснюється шляхом перевiрки вiдповiдностi фактичної кiлькостi товарiв та iнших предметiв даним, зазначеним у карго-манiфестi, авiацiйних вантажних накладних i товаросупровiдних документах, при вивантаженнi з борту ПС та розмiщеннi на складi. На пiдставi цих документiв здiйснюється контроль за перемiщенням товарiв та iнших предметiв з борту ПС на склад. У карго-манiфестi або товаросупровiдних документах уповноважений представник аеропорту або авiаперевiзника робить запис "Прийнято до перевезення _______ мiсць, дата, посада, пiдпис, прiзвище".

     Безпосереднiй контроль здiйснюється шляхом супроводження транспортних засобiв, що здiйснюють перемiщення товарiв та iнших предметiв з борту ПС на склад чи у зворотному напрямку; прийняття, розвантаження й розмiщення товарiв та iнших предметiв на складi.

     3.1.5. Розпакування й перепакування пошкоджених при перевезеннi на ПС товарiв та iнших предметiв проводяться на складах пiд контролем митницi.

     3.1.6. При виявленнi пошкоджень упаковки товарiв та iнших предметiв посадова особа митницi робить в авiацiйнiй вантажнiй накладнiй запис "Пошкоджено упаковку", зазначає кiлькiсть мiсць з пошкодженою упаковкою та завiряє запис вiдбитком штампа "Пiд митним контролем" i особистим пiдписом.

     Акт про пошкодження упаковки та фактичну кiлькiсть мiсць товарiв та iнших предметiв складається вповноваженим представником аеропорту або авiаперевiзника в присутностi посадової особи митницi.

     3.1.7. Дозволяється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi складу в разi:

     оформлення товарiв та iнших предметiв у вiдповiдний митний режим;

     направлення товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем у митницi призначення;

     потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на митних лiцензiйних складах за умови розташування цих складiв у зонi дiяльностi митницi, де розташовано авiацiйний пункт пропуску (за наявностi прийнятої до митного оформлення вантажної митної декларацiї, заповненої вiдповiдно до режиму митного складу);

     потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на складах пiдприємств для зберiгання пiд митним контролем (за наявностi заяви пiдприємства з резолюцiєю начальника митницi, його заступника або iншої вповноваженої вiдповiдним наказом митницi посадової особи митницi про дозвiл на розмiщення товарiв та iнших предметiв на вiдповiдальне зберiгання пiдприємством);

     в iнших випадках, передбачених чинним законодавством, за письмовим дозволом керiвництва митницi.

     Не допускається перебування на складах товарiв та iнших предметiв, що повнiстю оформленi в митному вiдношеннi й виданi вповноваженим представником аеропорту або авiаперевiзника одержувачевi цих товарiв та iнших предметiв.

     3.1.8. У разi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що надiйшли на склад, посадова особа митницi проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на примiрниках авiацiйних вантажних накладних, карго-манiфестi, товаросупровiдних документах iз зазначенням номера вантажної митної декларацiї або iншого документа, на пiдставi якого здiйснювалося митне оформлення. Документи реєструються у вiдповiдних журналах митницi.

     Направлення товарiв та iнших предметiв у зону дiяльностi iншої митницi пiд митним контролем за ДКД здiйснюється в установленому Держмитслужбою порядку.

     Усi операцiї з товарами та iншими предметами для їх розмiщення з метою, заявленою митницi (видачi одержувачу, перевезення тощо), здiйснюються вповноваженими представниками аеропорту або авiаперевiзника пiд контролем митницi.

     3.1.9. Митниця веде облiк товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються з борту ПС на склад та вивозяться зi складу, i контролює перемiщення цих товарiв та iнших предметiв до моменту розмiщення з метою, заявленою митницi.

     3.1.10. Митниця здiйснює архiвування документiв, що були пiдставою для пропуску (перемiщення) товарiв та iнших предметiв через митний кордон України.

     3.2. При вивезеннi товарiв та iнших предметiв за межi митної територiї України

     3.2.1. Товари та iншi предмети можуть розмiщуватися на складi на пiдставi ДКД, оформленого iншим митним органом, вантажної митної декларацiї, прийнятої до митного оформлення пiдроздiлом митницi, розташованим у зонi дiяльностi пункту пропуску, через який здiйснюється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi митної територiї України, або iншого документа, що є пiдставою для митного оформлення товарiв та iнших предметiв.

     При надходженнi на територiю пункту пропуску товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються пiд митним контролем на пiдставi оформлених митницею вiдправлення вантажних митних декларацiй або ДКД, митницею призначення здiйснюється пiдтвердження доставки товарiв у порядку, установленому Держмитслужбою.

     3.2.2. Посадова особа митницi контролює розмiщення товарiв та iнших предметiв на складi, їх зважування, пiдрахунок вантажних мiсць, а також перевантаження вповноваженими представниками аеропорту або авiаперевiзника.

     Документи, що були пiдставою для розмiщення товарiв та iнших предметiв на складi, реєструються в справах митницi.

     3.2.3. Пiдставою для вивезення товарiв та iнших предметiв за межi складу для подальшого їх вивезення за межi митної територiї України на ПС є поданi митницi карго-манiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi й товаросупровiднi документи.

     Посадова особа митницi перевiряє вiдповiднiсть даних, зазначених в авiацiйних вантажних накладних, товаросупровiдних документах i карго-манiфестi, наявним товарам та iншим предметам i за вiдсутностi зауважень дає дозвiл на вивезення товарiв зi складу на борт ПС.

     На авiацiйних вантажних накладних та товаросупровiдних документах посадовою особою митницi проставляється вiдбиток особистої номерної печатки.

     Пiдставою для вивезення товарiв та iнших предметiв зi складу на борт ПС є наявнiсть вiдбитку штампа "Пiд митним контролем" на карго-манiфестi.

     3.2.4. При потребi та можливостi накладення митного забезпечення на товари та iншi предмети контроль за їх перемiщенням на борт ПС здiйснюється в порядку, визначеному пiдпунктом 3.1.2 цього Порядку.

     Контроль за перемiщенням товарiв та iнших предметiв зi складу на борт ПС здiйснюється в порядку, зазначеному в пiдпунктах 3.1.3, 3.1.4 цього Порядку.

     3.2.5. Посадова особа митницi, що здiйснює оформлення вибуття ПС, проводить перевiрку вiдповiдностi даних, зазначених в авiацiйних вантажних накладних, товаросупровiдних документах й карго-манiфестi, фактичним даним i за вiдсутностi зауважень проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на карго-манiфестi й дає дозвiл на навантаження товарiв та iнших предметiв на борт ПС.

     Пiдтвердження митницею пропуску товарiв та iнших предметiв через митний кордон здiйснюється в порядку, визначеному Державною митною службою.

     Примiрники документiв, що були пiдставою для пропуску товарiв та iнших предметiв через митний кордон України, реєструються митницею та зберiгаються в установленому порядку. Iншi документи повертаються уповноваженiй особi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.