Документ скасований: Наказ № 343 від 15.10.2003

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

вiд 07.12.2001 N 487


Про затвердження форм державної статистичної звiтностi iз статистики iнвестицiй зовнiшньоекономiчної дiяльностi та iнструкцiй щодо їх заповнення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 грудня 2001 р. за N 1059/6250


     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про державну статистику" та з метою подальшого вдосконалення державної статистичної звiтностi iз статистики iнвестицiй зовнiшньоекономiчної дiяльностi НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити форми державної статистичної звiтностi N 10-ЗЕЗ "Звiт про iноземнi iнвестицiї в Україну" та 13-ЗЕЗ "Звiт про iнвестицiї з України в економiку країн свiту" та iнструкцiї щодо їх заповнення (додаються).

     2. Затвердженi форми та iнструкцiї ввести в дiю, починаючи зi звiту за I квартал 2002 року.

     3. Управлiнню статистики iнвестицiй та будiвництва Головного управлiння статистики виробництва (Луценко Н.Г.):

     3.1. Передати управлiнню справами затвердженi в пунктi 1 наказу оригiнали бланкiв державної статистичної звiтностi та iнструкцiй для виготовлення.

     3.2. Спiльно з Головним мiжрегiональним управлiнням статистики в м. Києвi (Сидоренко М.М.) унести вiдповiднi змiни до постановки задач за формами NN 10-ЗЕЗ, 13-ЗЕЗ.

     3.3. Здiйснювати методологiчне керiвництво збиранням та розробкою державної статистичної звiтностi за формами, затвердженими в пунктi 1 наказу.

     4. Фiнансово-економiчному управлiнню (Сорокiна Т.В.) забезпечити фiнансування виготовлення бланкiв форм державної статистичної звiтностi та iнструкцiй.

     5. Управлiнню справами (Москот В.Ф.) забезпечити контроль за своєчасним виготовленням та доставкою бланкiв зазначених форм та iнструкцiй на адресу Головного управлiння статистики в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь статистики.

     6. Головному мiжрегiональному управлiнню статистики у м. Києвi (Сидоренко М.М.):

     6.1. Здiйснювати розробку та зведення даних звiтiв затверджених форм державної статистичної звiтностi, одержаних вiд Головного управлiння статистики в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь статистики, згiдно з Планом державних статистичних спостережень.

     6.2. Доопрацювати програмне забезпечення КЕОI затверджених форм державної статистичної звiтностi вiдповiдно до Плану розробки та експлуатацiї комплексiв електронної обробки статистичної iнформацiї на 2002 рiк.

     7. Начальникам Головного управлiння статистики в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь статистики забезпечити збiр, розробку i подання Головному мiжрегiональному управлiнню статистики у м. Києвi звiтiв у встановленi термiни.

     8. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держкомстату України вiд 13.11.97 N 45 "Про затвердження iнструкцiй до форм державної статистичної звiтностi з питань зовнiшньоекономiчної дiяльностi", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 06.02.98 за N 80/2520, 81/2521 у частинi затвердження iнструкцiй про складання пiдприємствами та органiзацiями статистичної звiтностi за формами N 10-ЗЕЗ, 13-ЗЕЗ.

     9. Скасувати наказ Держкомстату України вiд 10.11.2000 N 357 "Про затвердження форм державної статистичної звiтностi iз статистики iнвестицiй зовнiшньоекономiчної дiяльностi".

     10. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Комiтету Головка В.А.

Голова комiтету О.Г. Осауленко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету статистики України
07.12.2001 N 487
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 грудня 2001 р. за N 1059/6250

IНСТРУКЦIЯ
щодо складання державної статистичної звiтностi за формою N 10-зез "Звiт про iноземнi iнвестицiї в Україну"

Загальнi положення

     Ця Iнструкцiя визначає основнi положення з питань складання пiдприємствами, органiзацiями та установами державної статистичної звiтностi про iноземнi iнвестицiї в Україну, данi якої використовуються для складання платiжного балансу країни та визначення її мiжнародної iнвестицiйної позицiї. Збiр зазначеної звiтностi передбачає вiдстеження змiн прав власностi мiж резидентами та нерезидентами.

     Термiни, наведенi в цiй Iнструкцiї, застосовуються в значеннях, передбачених чинним законодавством України та мiжнародними нормативними актами з цього питання.

     Державна статистична звiтнiсть за формою N 10-зез "Звiт про iноземнi iнвестицiї в Україну" подається органам державної статистики резидентами - юридичними особами (далi - пiдприємства) за мiсцезнаходженням, всiх форм власностi та видiв економiчної дiяльностi, якi у звiтному перiодi або ранiше одержали iноземнi iнвестицiї. Звiтнiсть подається також постiйними представництвами нерезидентiв в Українi (включаючи такi, що виконують агентськi (представницькi) функцiї стосовно нерезидентiв або їх засновникiв).

     Операцiї з iнвестицiями зовнiшньоекономiчної дiяльностi (прямими, портфельними та iншими) мiж нерезидентом та резидентом у звiтi вiдображаються у валютах здiйснених iнвестицiй, включаючи нацiональну.

     Звiт складається за кожний квартал, щодо кожної країни i за видами валют з двома десятковими знаками, вiдповiдно до здiйснення iнвестицiй.

     Наприклад, якщо пiдприємство України одержало iнвестицiї вiд чотирьох нерезидентiв (зi США, Нiмеччини, Австрiї та Францiї), то таке пiдприємство складає звiти таким чином: у першому звiтi за графою 1 пишуть назву країни (з нашого прикладу це США), далi проставляється код цiєї країни згiдно з Класифiкатором країн та територiй, потiм пишуть найменування валюти, у якiй здiйснена iнвестицiя (наприклад, долари), i проставляють код цiєї валюти (001) згiдно з Класифiкатором валют. За кожним рядком цiєї графи заповнюються данi про внесок iнвестора зi США в тис. доларiв. За графою 2 аналогiчно графi 1 заповнюються данi про iнвестора з Нiмеччини, за графою 3 - про iнвестора з Австрiї, а на другому бланку за графою 1 - данi про iнвестора з Францiї. Таким чином, пiдприємство до мiсцевих органiв державної статистики надає два бланки звiту. У разi вiдсутностi вищезазначених класифiкаторiв у пiдприємства коди країн та валют проставляються працiвниками органiв державної статистики. Якщо iнвестицiї здiйсненi двома або бiльше суб'єктами з однiєї i тiєї самої країни, то данi про цю країну надаються сумарно i вiдображаються за однiєю графою звiту.

Роздiл I. Прямi iнвестицiї

     Цей роздiл заповнюють пiдприємства-резиденти, якi мають не менше 10 вiдсоткiв iноземних iнвестицiй в загальному обсязi статутного фонду або не менше 10 вiдсоткiв голосiв в управлiннi пiдприємством, пiдприємства, до яких надiйшли iнвестицiї в результатi укладення концесiйних договорiв та договорiв про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть, а також резиденти, що мають борговi зобов'язання перед прямим iнвестором-нерезидентом.

     Пряме iнвестування включає не тiльки первинну операцiю з унесення капiталу, але й всi наступнi операцiї мiж iнвестором та пiдприємством прямого iнвестування.

     Якщо пiдприємство має декiлька iнвесторiв, то у звiтi наводяться данi лише про тих iнвесторiв, внесок кожного з яких вiдповiдає будь-якому з вищезазначених критерiїв.

     Постiйнi представництва iноземних компанiй наводять вартiсть капiталу представництва на територiї України.

     У рядку 01 "Сукупний капiтал нерезидента в Українi на початок звiтного перiоду" вказуються данi про загальний обсяг капiталу зарубiжного партнера в пiдприємствi, розташованому в Українi, на початок звiтного перiоду. У звiтi за I квартал - це данi за станом на 1-ше сiчня звiтного року, у звiтi за II квартал - це данi рядка 26 звiту за I квартал поточного року i так далi, тобто капiтал на кiнець попереднього перiоду є капiталом на початок звiтного перiоду.

     Якщо пiдприємство вперше отримало iнвестицiї, то звiт заповнюється таким чином:

     У рядку 01 проставляється прочерк, а заповнюється рядок 02 з розшифровкою у вiдповiдних балансових рядках, оскiльки це - не залишок, а фактичний внесок iнвестицiй.

     У рядку 02 "Збiльшення капiталу нерезидента - усього" вiдображається збiльшення капiталу зарубiжного партнера, яке вiдбулося у звiтному перiодi. Данi цього рядка дорiвнюють сумi даних рядкiв 03, 05, 07, 09, 11, 13, 15, 16.

     У рядку 03 вказуються будь-якi грошовi надходження вiд iнвестора-нерезидента, якi спрямованi як на збiльшення його капiталу в українському пiдприємствi, так i на придбання ним акцiй у свого українського партнера. У рядку 04 видiляються грошовi надходження вiд продажу акцiй iнвестору або отримання доплат за акцiї, якi були проданi iноземному партнеру в минулому та не повнiстю сплаченi.

     У рядку 05 указується збiльшення iноземного капiталу в українському пiдприємствi, яке вiдбувається за рахунок унесення партнером-нерезидентом цiнних паперiв - зазвичай це акцiї. У рядку 06 видiляються данi про вартiсть акцiй, якi пiдприємство України обмiнює на акцiї пiдприємств iнших країн свiту, якi належать партнеровi-нерезиденту.

     У рядку 07 наводяться данi про суми таких внескiв, коли за згодою сторiн заборгованiсть українського пiдприємства iноземному партнеровi скасовується, а капiтал нерезидента в Українi збiльшується на вiдповiдну суму. Поповнення капiталу нерезидента може вiдбуватися також за рахунок видачi йому (на суму позик та кредитiв) акцiй українського пiдприємства i вiдображається у рядку 08.

     У рядку 09 указуються суми доходiв (дивiденди тощо) вiдповiдно до частки iнвестора в акцiонерному капiталi пiдприємства, розташованого в Українi, якi зарахованi як капiтал нерезидента в українське пiдприємство. Видача акцiй цього пiдприємства на вiдповiдну суму видiляється у рядку 10.

     У рядку 11 указуються данi про поставки товарiв та обладнання вiд iноземного партнера до українського пiдприємства. На вiдповiднi суми можуть бути виданi акцiї українського пiдприємства, якi наводяться у рядку 12.

     У рядку 13 указуються нематерiальнi активи, якi за домовленiстю сторiн зараховуються як внесок iноземного капiталу в українське пiдприємство. Видача акцiй українського пiдприємства на вiдповiдну суму видiляється у рядку 14.

     У рядку 15 вiдображається збiльшення вартостi акцiонерного капiталу за рахунок дооцiнки.

     У рядку 16 заповнюються данi про тi суми збiльшення капiталу, що не вказанi в попереднiх рядках, з розшифровкою кожного конкретного випадку за рядками 17, 18. У зазначених рядках наводяться данi з iнвестицiй, що отриманi на основi укладених концесiйних договорiв, договорiв про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть i т.iн.

     У рядку 19 "Зменшення капiталу нерезидента - усього" вiдображається зменшення капiталу зарубiжного партнера, яке вiдбулося у звiтному перiодi (сума рядкiв 20, 22, 23 та 25).

     У рядку 20 указується капiтал, який закордонний iнвестор вилучає (частково або повнiстю) з українського пiдприємства у будь-якiй з перерахованих форм. У разi викупу українським пiдприємством своїх акцiй, якi належали iноземному партнеровi, данi вiдображаються у рядку 21.

     У рядку 22 вказується зменшення капiталу зарубiжного партнера за рахунок банкрутства пiдприємства-резидента, стихiйного лиха тощо.

     У рядку 23 заповнюються данi про зменшення iноземного капiталу, що не зазначались у попереднiх рядках, з розшифровкою кожного окремого випадку в рядку 24. У разi передачi iнвестором-нерезидентом прав володiння своєю часткою капiталу українському партнеру данi вiдображаються у рядках 23,24.

     У рядку 25 наводяться данi зi зменшення капiталу на суму здiйсненої його уцiнки.

     У рядку 26 "Сукупний капiтал нерезидента в Українi на кiнець звiтного перiоду" вказується сума капiталу нерезидента на початок звiтного перiоду (рядок 01) з додаванням усiх збiльшень капiталу нерезидента (рядок 02) i вiднiманням усiх зменшень капiталу (рядок 19), тобто 26 = 01 + 02 - 19.

     У рядку 27 наводиться загальна сума дивiдендiв, вiдсоткiв, роялтi та ренти, що пiдлягають отриманню за iнвестицiями.

     У рядку 28 наводяться данi про нарахування дивiдендiв iноземному iнвестору. Данi рядка 28 можуть бути бiльшими або дорiвнювати даним рядка 09 (реiнвестована частина дивiдендiв).

     У рядку 29 наводяться данi щодо сум кредитiв та позик, якi отриманi вiд нерезидентiв, що є прямими iнвесторами пiдприємства, на кiнець звiтного перiоду.

     Довiдка:

     У рядку 40 наводиться питома вага обсягу прямих iноземних iнвестицiй у статутному фондi українського пiдприємства згiдно з фактичним унесенням. Якщо пiдприємство має декiлька iнвесторiв, то питома вага в статутному фондi кожного з них наводиться у графах 1-3.

Роздiл II. Портфельнi iнвестицiї

     У цьому роздiлi наводяться данi з iнвестицiї у виглядi цiнних паперiв (акцiї, паї i т.iн.), внескiв у формi рухомого та нерухомого майна (зазначенi види становлять у статутному фондi пiдприємства до 10 вiдсоткiв), а також боргових зобов'язань.

     У рядку 41 наводяться данi з наявних обсягiв портфельних iнвестицiй на початок звiтного перiоду, з видiленням у рядку 42 обсягiв iноземних iнвестицiй, що входять до статутного фонду пiдприємства. У рядку 42.1 з даних рядка 42 наводиться вартiсть акцiй.

     У рядку 43 наводяться данi з обсягiв надходження портфельних iнвестицiй у звiтному перiодi, з видiленням у рядку 44 обсягiв iноземних iнвестицiй, що ввiйшли до статутного фонду пiдприємства. У рядку 44.1 з даних рядка 44 наводиться вартiсть акцiй. Данi рядка 43 повиннi дорiвнювати сумi даних рядкiв 44, 45, 46, 47.

     У рядках 45-47 наводяться данi щодо обсягiв надходження портфельних iнвестицiй у виглядi боргових зобов'язань, якi не входять до статутного фонду пiдприємства, за iншими видами: борговi цiннi папери (облiгацiї, векселi i т.iн.), iнструменти грошового ринку (казначейськi векселi тощо) та похiднi фiнансовi iнструменти (опцiони, ф'ючерси тощо).

     У рядку 48 наводяться данi з обсягiв зменшення портфельних iнвестицiй у звiтному кварталi, з видiленням у рядку 49 обсягiв iнвестицiй, якi входили до статутного фонду пiдприємства. У рядку 49.1 з даних рядка 49 наводиться вартiсть акцiй. Данi рядка 48 дорiвнюють сумi даних рядкiв 49, 50, 51, 52.

     У рядках 49-52 наведенi в рядку 48 данi розподiляються за видами.

     У рядку 53 наводяться наявнi обсяги портфельних iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду, у рядку 54 - у тому числi iнвестицiї, що входять до статутного фонду пiдприємства. У рядку 54.1 з даних рядка 54 наводиться вартiсть акцiй. Данi рядка 53 дорiвнюють даним рядка 41 плюс данi рядка 43 мiнус данi рядка 48, а данi рядка 54 дорiвнюють даним рядка 42 плюс данi рядка 44 мiнус данi рядка 49.

     У рядку 55 наводиться сума нарахованого доходу за портфельними iнвестицiями iнвестору.

     Дохiд вiд портфельних iнвестицiй складається з доходу вiд участi в капiталi та доходу вiд боргових зобов'язань.

     Якщо частка портфельної iнвестицiї у статутному фондi пiдприємства за рахунок додаткових унесень стає рiвною або перевищує 10%, то в такому випадку загальний обсяг надходження (обсяг портфельної iнвестицiї та додатковi внесення) має вiдображатись в роздiлi I за рядком 02 з розподiлом за вiдповiдними рядками, а в роздiлi II одночасно вiдображається вилучення суми портфельних iнвестицiй (без додаткових унесень) за рядками 48 та 49.

     Вартiсть цiнних паперiв вiдображається у звiтi за цiнами, за якими вони були придбанi або проданi.

Роздiл III. Iншi iнвестицiї

     У цьому роздiлi наводяться данi з iнвестицiй у виглядi комерцiйних кредитiв (позик), готiвкових грошей, отриманих вiд нерезидентiв; депозитiв нерезидентiв, а також iнших зобов'язань, включаючи фiнансовий лiзинг та кошти за операцiями РЕПО.

     Данi за обсягами отриманих кредитiв та позик наводяться як iншi iнвестицiї лише вiд тих iноземних iнвесторiв, якi не здiйснювали прямих iнвестицiй до пiдприємства.

     У рядках 60-63 наводяться данi з наявностi та руху iнвестицiй, що зарахованi до категорiї iнших iнвестицiй. При цьому данi рядка 63 дорiвнюють даним рядка 60 плюс данi рядка 61 мiнус данi рядка 62.

     У рядку 64 вiдображаються данi з нарахованого доходу iнвестору.

Начальник Головного управлiння статистики виробництва О.О.Васєчко

 

Державна статистична звiтнiсть

Коди
                     
форми
документа
за
ДКУД
органiзацiї-
складача iдентифiкацiйний
код за
ЄДРПОУ
територiї за
КОАТУУ
галузi
за
ЗКГНГ
виду
економiчної
дiяльностi
за
КВЕД
форми
власностi
за
КФВ
органiзацiйно-
правової
форми
господарювання
за КОПФГ
мiнiстерства, iншого центрального
органу
виконавчої влади
за СПОДУ
вищої
органiзацiї-
iдентифiкацiйний
код за
ЄДРПОУ
  КС
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

Кому подається  
(найменування та
 
адреса одержувача)
Мiнiстерство, iнший центральний орган виконавчої влади
 
Концерн, асоцiацiя та iнше
об'єднання  
Пiдприємство (органiзацiя)
 
Адреса пiдприємства
(органiзацiї)  
Форма власностi  
Органiзацiйно-правова форма
господарювання  
Вид економiчної дiяльностi
(основний)  
Форма N 10-зез

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
07.12.2001 N 487

Термiнова - квартальна

Подають 5 числа пiсля звiтного перiоду всi пiдприємства, установи, органiзацiї (резиденти), якi одержали iнвестицiї вiд зарубiжних партнерiв-нерезидентiв:
1. Головному управлiнню статистики в Автономнiй Республiцi Крим, управлiнню статистики областi, мiста або за їх указiвкою органу статистики за мiсцезнаходженням пiдзвiтної органiзацiї.
2. Органу, який здiйснює державне регулювання у вiдповiднiй галузi економiки.

ЗВIТ
про iноземнi iнвестицiї в Україну
за ________ квартал 200__ року

     Статистична звiтнiсть подається згiдно iз Законом України "Про державну статистику".

     Конфiденцiйнiсть. Згiдно iз Законом України "Про державну статистику" отриманi данi будуть використанi виключно iз статистичною метою у зведеному знеособленому виглядi.

     Мета збору. Данi про iноземнi iнвестицiї використовуються для складання платiжного балансу та визначення мiжнародної iнвестицiйної позицiї країни, визначення обсягiв надходження iноземних iнвестицiй.

     У разi виникнення труднощiв щодо заповнення форми Ви можете отримати консультацiю в органi державної статистики за мiсцезнаходженням.

     Дякуємо Вам за своєчасне подання достовiрних даних.

Державний комiтет статистики України

Роздiл I. Прямi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
01 Сукупний капiтал нерезидента в Українi на початок звiтного перiоду - усього      
02 Збiльшення капiталу нерезидента - усього (сума рядкiв 03, 05, 07, 09, 11, 13, 15 та 16)      
03 у тому числi за рахунок: грошових внескiв      
04 у т. ч. купiвлi акцiй      
05 внескiв у формi цiнних паперiв (акцiй)      
06 у т. ч. обмiну акцiй      
07 внескiв за рахунок скасування боргу      
08 у т. ч. переведення позик, кредитiв в акцiї      
09 реiнвестування доходiв      
10 у т. ч. переведення доходiв з iнвестицiй в акцiї      
11 внескiв у формi рухомого i нерухомого майна      
12 у т. ч. переведення обладнання в акцiї      
13 внескiв у формi нематерiальних активiв (придбання юридичних прав, ноу-хау тощо)      
14 у т. ч. переведення нематерiальних активiв в акцiї      
15 дооцiнки капiталу      
16 iнших форм здiйснення iнвестицiй на основi угод з резидентами, якi не забороненi чинним законодавством України      
17 у т. ч. *)      
18        
19 Зменшення капiталу нерезидента - усього (сума рядкiв 20, 22, 23 та 25)      
20 у тому числi за рахунок: вилучення грошових, майнових та iнших внескiв      
21 у т. ч. викупу акцiй      
22 утрат капiталу      
23 iнших форм вилучення капiталу на пiдставi скасування угод з резидентами      
24 у т. ч .*)      
25 уцiнки капiталу      
26 Сукупний капiтал нерезидента в Українi на кiнець звiтного перiоду усього (01 + 02 -19)      
27 Дохiд iнвестора-нерезидента - усього      
28 у т.ч дивiденди      
29 Загальна сума кредитiв та позик, отриманих вiд нерезидентiв (на кiнець звiтного перiоду)      

*) Розшифрувати кожний окремий випадок.

Довiдка:

А В 1 2 3
40 Питома вага прямих iнвестицiй нерезидента в статутному фондi пiдприємства, фактично в %      

Роздiл II. Портфельнi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
41 Iнвестицiї на початок звiтного перiоду - усього      
42 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
42.1 з них акцiї      
43 Збiльшення обсягу iнвестицiй - усього
(сума рядкiв 44, 45, 46 та 47)
     
44 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
44.1 з них акцiї      
45 борговi цiннi папери      
46 iнструменти грошового ринку      
47 похiднi фiнансовi iнструменти      
48 Зменшення обсягу iнвестицiй - усього
(сума рядкiв 49, 50, 51 та 52)
     
49 у т.ч iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
49.1 з них акцiї      
50 борговi цiннi папери      
51 iнструменти грошового ринку      
52 похiднi фiнансовi iнструменти      
53 Обсяг iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду - усього
(41 + 43 - 48)
     
54 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду
(42 + 44 - 49)
     
54.1 з них акцiї
(42.1 + 44.1 - 49.1)
     
55 Дохiд iнвестора-нерезидента      

Роздiл III. Iншi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
60 Iнвестицiї на початок звiтного перiоду      
61 Збiльшення обсягу iнвестицiй      
62 Зменшення обсягу iнвестицiй      
63 Обсяг iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду
(60 + 61 - 62)
     
64 Дохiд iнвестора-нерезидента      
"___"___________ 200__ р.
Виконавець
_________________________
(прiзвище та N телефону)
Керiвник ____________________
(прiзвище, пiдпис)
Головний бухгалтер ____________________
(прiзвище, пiдпис)

М.П.

 

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 грудня 2001 р. за N 1060/6251
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету статистики України
07.12.2001 N 487

Iнструкцiя
щодо складання державної статистичної звiтностi за формою N 13-зез "Звiт про iнвестицiї з України в економiку країн свiту"

Загальнi положення

     Ця Iнструкцiя визначає основнi положення з питань складання пiдприємствами, органiзацiями та установами державної статистичної звiтностi про iнвестицiї з України в економiку країн свiту, данi якої використовуються для складання платiжного балансу країни та визначення її мiжнародної iнвестицiйної позицiї. Збiр зазначеної звiтностi передбачає вiдстеження змiн прав власностi мiж резидентами та нерезидентами.

     Термiни, наведенi в цiй Iнструкцiї, застосовуються в значеннях, передбачених чинним законодавством України та мiжнародними нормативними актами з цього питання.

     Державна статистична звiтнiсть за формою N 13-зез "Звiт про iнвестицiї з України в економiку країн свiту" подається органам державної статистики резидентами - юридичними особами за мiсцезнаходженням (далi - пiдприємства), всiх форм власностi та видiв економiчної дiяльностi, якi у звiтному перiодi або ранiше здiйснили iнвестицiї за межi України. Звiтнiсть подається також постiйними представництвами нерезидента в Українi (включаючи такi, що виконують агентськi (представницькi) функцiї стосовно нерезидентiв або їх засновникiв).

     Операцiї з iнвестицiями зовнiшньоекономiчної дiяльностi (прямими, портфельними та iншими) мiж нерезидентом та резидентом, у звiтi вiдображаються у валютах здiйснених iнвестицiй, включаючи нацiональну.

     Звiт складається окремо за кожний квартал, щодо кожної країни i за видами валют з двома десятковими знаками вiдповiдно до здiйснення iнвестицiй.

     Наприклад, якщо пiдприємство України здiйснило iнвестицiї в чотири країни (у Туреччину, Росiю, Бiлорусь та Казахстан), то таке пiдприємство складає звiти таким чином: у першому звiтi за графою 1 пишуть назву країни (з нашого прикладу це Туреччина), далi проставляють код цiєї країни згiдно з Класифiкатором країн та територiй, потiм пишуть найменування валюти, у якiй здiйснена iнвестицiя (наприклад, долари), i проставляють код цiєї валюти (001) згiдно з Класифiкатором валют. За кожним рядком цiєї графи заповнюються данi про рух iнвестицiй в Туреччину в тис. доларiв. За графою 2 аналогiчно графi 1 заповнюються данi з iнвестицiй у Росiю, за графою 3 - з iнвестицiй у Бiлорусь, а на другому бланку за графою 1 - данi з iнвестицiй у Казахстан. Таким чином, пiдприємство до мiсцевих органiв державної статистики подає два бланки звiту. У разi вiдсутностi вищезазначених класифiкаторiв у пiдприємства коди країн та валют проставляються працiвниками органiв державної статистики.

     Якщо iнвестицiї здiйсненi резидентом у декiлька пiдприємств однiєї i тiєї самої країни, то данi щодо цiєї країни надаються сумарно i вiдображаються за однiєю графою звiту.

Роздiл I. Прямi iнвестицiї

     Цей роздiл заповнюють пiдприємства, якi мають не менше 10 вiдсоткiв капiталу в загальному обсязi статутного фонду пiдприємства-нерезидента або не менше 10 вiдсоткiв голосiв в його управлiннi, а також пiдприємства прямi iнвестори, перед якими пiдприємства-нерезиденти мають борговi зобов'язання. Якщо пiдприємство здiйснило декiлька iнвестицiй, то у звiтi наводяться данi лише за тими iнвестицiями, якi вiдповiдають будь-якому з вищезазначених критерiїв.

     Пряме iнвестування включає не тiльки первинну операцiю з унесення капiталу, але й всi наступнi операцiї мiж iнвестором та пiдприємством прямого iнвестування.

     Якщо пiдприємства мають свої господарськi одиницi за кордоном, то в такому випадку наводяться данi з їх балансової вартостi.

     У рядку 01 "Сукупний капiтал резидента в економiцi iншої країни на початок звiтного перiоду" вказуються данi про загальний обсяг капiталу пiдприємства України (резидента) в пiдприємствi зарубiжного партнера на початок звiтного перiоду. У звiтi за 1 квартал - це данi на 1-ше сiчня звiтного року, у звiтi за 2 квартал - це данi рядка 26 звiту за 1 квартал поточного року i так далi, тобто капiтал на кiнець попереднього перiоду є капiталом на початок звiтного перiоду.

     Якщо пiдприємство вперше здiйснило iнвестицiї, то звiт заповнюється таким чином:

     у рядку 01 проставляється прочерк, а заповнюється рядок 02 з розшифровкою у вiдповiдних балансових рядках, оскiльки це - не залишок, а фактичний внесок iнвестицiй.

     У рядку 02 "Збiльшення капiталу резидента" наводяться всi види збiльшення капiталу пiдприємства-резидента за кордоном, якi вiдбулися у звiтному перiодi. Данi цього рядка дорiвнюють сумi даних рядкiв 03, 05, 07 ,09, 11, 13, 15, 16.

     У рядку 03 зазначаються будь-якi грошовi сплати українського пiдприємства-iнвестора, якi спрямованi на збiльшення його капiталу в зарубiжному пiдприємствi. У рядку 04 видiляються грошовi надходження або доплата за акцiї, якi були придбанi в минулому не за повну їх вартiсть, вiд пiдприємства - iноземного партнера.

     У рядку 05 указується збiльшення капiталу пiдприємства України в пiдприємствi партнера-нерезидента, яке вiдбувається за рахунок передачi останньому цiнних паперiв. У рядку 06 видiляються данi про обмiн пiдприємством-нерезидентом своїх акцiй на акцiї пiдприємств iнших країн свiту, якi належать українському партнеровi.

     У рядку 07 вiдображаються надходження вкладiв, коли за згодою сторiн заборгованiсть iноземного пiдприємства українському партнеровi скасовується, а капiтал резидента за кордоном збiльшується на вiдповiдну суму. Поповнення капiталу резидента за кордоном, що наводяться у рядку 08, можуть вiдбуватися також за рахунок переведення позик та кредитiв, наданих iноземному iнвестору, в акцiї.

     У рядку 09 указуються суми доходiв (дивiденди тощо) iнвестора-резидента вiдповiдно до частки в акцiонерному капiталi пiдприємства, розташованого за кордоном, i зарахування зазначених сум як капiталу резидента, укладеного в iноземне пiдприємство. Передача акцiй пiдприємства-нерезидента iнвестору на вiдповiдну суму наводяться у рядку 10.

     У рядку 11 вказуються поставки товару та обладнання вiд українського партнера до iноземного пiдприємства, якi є iнвестицiями. На вiдповiдну суму можуть бути одержанi акцiї iноземного пiдприємства, якi видiляються у рядку 12.

     У рядку 13 указуються нематерiальнi активи, якi за домовленiстю сторiн зараховуються як укладення українського капiталу в iноземне пiдприємство. Надходження акцiй iноземного пiдприємства на вiдповiдну суму наводяться у рядку 14.

     У рядку 15 указується збiльшення вартостi акцiонерного капiталу за рахунок дооцiнки.

     У рядку 16 заповнюються данi про збiльшення капiталу, що не вказанi в попереднiх рядках, з розшифровкою кожного конкретного випадку за рядками 17, 18.

     У рядку 19 "Зменшення капiталу резидента - усього" вiдображаються всi види зменшення капiталу резидента за кордоном, якi вiдбулися у звiтному перiодi (сума рядкiв 20, 22, 23 та 25).

     У рядку 20 наводиться сума капiталу, укладеного в iноземне пiдприємство, яку український iнвестор вилучає (частково або повнiстю). У рядку 21 указується сума капiталу, вилученого шляхом зворотного викупу iноземним пiдприємством акцiй, якi належали українському партнеровi.

     У рядку 22 вказується зменшення капiталу українського партнера внаслiдок банкрутства пiдприємства-нерезидента, стихiйного лиха тощо.

     У рядку 23 наводяться данi про зменшення капiталу резидента за кордоном у випадках, що не зазначались у попереднiх рядках, з розшифровкою їх у рядку 24.

     У рядку 25 наводяться данi з уцiнки капiталу.

     У рядку 26 "Сукупний капiтал резидента в економiцi iншої країни на кiнець звiтного перiоду" вказується сума капiталу резидента на початок перiоду (рядок 01) з додаванням всiх збiльшень його капiталу (02) i вiднiманням усiх зменшень капiталу (рядок 19), тобто 26 = 01 + 02 - 19.

     У рядку 27 наводиться загальна сума дивiдендiв, вiдсоткiв, роялтi та ренти, що отриманi резидентом за iнвестицiями. У рядку 28 наводяться данi про отриманi дивiденди резидентом. Данi рядка 28 можуть бути бiльшими або дорiвнювати даним рядка 09 (реiнвестована частина дивiдендiв).

     У рядку 29 наводяться наявнi данi щодо сум кредитiв та позик, якi наданi резидентом пiдприємствам-нерезидентам прямого iнвестування, на кiнець звiтного перiоду.

     Довiдка:

     У рядку 40 наводиться питома вага обсягу прямих iнвестицiй резидента в статутному фондi пiдприємства-нерезидента згiдно з фактичним унесенням. Якщо пiдприємство здiйснило iнвестицiї у декiлька пiдприємств, то наводиться питома вага iнвестицiй у статутному фондi кожного пiдприємства.

Роздiл II. Портфельнi iнвестицiї

     У цьому роздiлi наводяться данi з iнвестицiї у виглядi цiнних паперiв (акцiї, паї i т.iн.), внескiв у формi рухомого та нерухомого майна (зазначенi види становлять у статутному фондi пiдприємства до 10 вiдсоткiв), а також боргових зобов'язань.

     У рядку 41 наводяться данi з наявних обсягiв портфельних iнвестицiй, якими володiє резидент, на початок звiтного перiоду, з видiленням у рядку 42 обсягiв iнвестицiй, що входять до статутного фонду пiдприємства-нерезидента. У рядку 42.1 з даних рядка 42 наводиться вартiсть акцiй.

     У рядку 43 наводяться данi зi збiльшення обсягiв iнвестицiй резидентiв за кордоном у звiтному перiодi, з видiленням у рядку 44 обсягiв iнвестицiй, що ввiйшли до статутного фонду пiдприємства-нерезидента. У рядку 44.1 з даних рядка 44 наводиться вартiсть акцiй. Данi рядка 43 дорiвнюють сумi даних рядкiв 44, 45, 46, 47.

     У рядках 45-47 здiйснюється розподiл обсягiв надходження портфельних iнвестицiй у виглядi боргових зобов'язань, якi не входять до статутного фонду пiдприємства, за iншими видами: борговi цiннi папери (облiгацiї, векселi i т.iн.), iнструменти грошового ринку (казначейськi векселi, тощо) та похiднi фiнансовi iнструменти (опцiони, ф'ючерси, тощо).

     У рядку 48 наводяться данi з обсягiв зменшення портфельних iнвестицiй у звiтному перiодi, з видiленням у рядку 49 обсягiв iнвестицiй, якi входили до статутного фонду пiдприємства-нерезидента. У рядку 49.1 з даних рядка 49 наводиться вартiсть акцiй. Данi рядка 48 дорiвнюють сумi даних рядкiв 49, 50, 51, 52.

     У рядках 49-52 наведенi данi в рядку 48 розподiляються за видами.

     У рядку 53 наводяться наявнi обсяги портфельних iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду, у рядку 54 - у тому числi iнвестицiй, що входять до статутного фонду. У рядку 54.1 з даних рядка 54 наводиться вартiсть акцiй.

     У рядку 55 наводиться сума отриманого доходу вiд iнвестицiй iнвестором-резидентом.

     Дохiд вiд портфельних iнвестицiй складається з доходу вiд участi в капiталi та доходу вiд боргових зобов'язань.

     Якщо частка портфельної iнвестицiї у статутному фондi пiдприємства-нерезидента за рахунок додаткових унесень стає рiвною або перевищує 10%, то в такому випадку загальний обсяг надходження (обсяг портфельної iнвестицiї та додатковi внесення) має вiдображатись у роздiлi I за рядком 02 з розподiлом за вiдповiдними рядками, а в роздiлi II одночасно вiдображається вилучення суми портфельних iнвестицiй (без додаткових унесень) за рядками 48 та 49.

     Вартiсть цiнних паперiв вiдображаються у звiтi за цiнами, за якими вони були придбанi або проданi.

Роздiл III. Iншi iнвестицiї

     У цьому роздiлi наводяться данi з iнвестицiї у виглядi комерцiйних кредитiв (позик); готiвкових грошей, депозитiв резидентiв за кордоном, а також iнших активiв, включаючи фiнансовий лiзинг та кошти за операцiями РЕПО.

     У рядках 60-63 наводяться данi з наявностi та руху iнвестицiй, що зарахованi до категорiї iнших iнвестицiй. При цьому данi рядка 63 дорiвнюють даним рядка 60 плюс данi рядка 61 мiнус данi рядка 62.

     У рядку 64 вiдображаються данi з нарахованого доходу iнвестору.

Начальник Головного управлiння статистики виробництва О.О.Васєчко

 

Державна статистична звiтнiсть

Коди
                     
форми
документа
за
ДКУД
органiзацiї-
складача iдентифiкацiйний
код за
ЄДРПОУ
територiї за
КОАТУУ
галузi
за
ЗКГНГ
виду
економiчної
дiяльностi
за
КВЕД
форми
власностi
за
КФВ
органiзацiйно-
правової
форми
господарювання
за КОПФГ
мiнiстерства, iншого центрального
органу
виконавчої влади
за СПОДУ
вищої
органiзацiї-
iдентифiкацiйний
код за
ЄДРПОУ
  КС
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

Кому подається  
(найменування та
 
адреса одержувача)
Мiнiстерство, iнший центральний орган виконавчої влади
 
Концерн, асоцiацiя та iнше
об'єднання  
Пiдприємство (органiзацiя)
 
Адреса пiдприємства
(органiзацiї)  
Форма власностi  
Органiзацiйно-правова форма
господарювання  
Вид економiчної дiяльностi
(основний)  
Форма N 13-зез

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
07.12.2001 N 487

Термiнова - квартальна

Подають 5 числа пiсля звiтного перiоду всi пiдприємства, установи, органiзацiї (резиденти), якi одержали iнвестицiї вiд зарубiжних партнерiв-нерезидентiв:
1. Головному управлiнню статистики в Автономнiй Республiцi Крим, управлiнню статистики областi, мiста або за їх указiвкою органу статистики за мiсцезнаходженням пiдзвiтної органiзацiї.
2. Органу, який здiйснює державне регулювання у вiдповiднiй галузi економiки.

ЗВIТ
про iнвестицiї з України в економiку країн свiту
за ________ квартал 200__ року

     Статистична звiтнiсть подається згiдно iз Законом України "Про державну статистику".

     Конфiденцiйнiсть. Згiдно iз Законом України "Про державну статистику" отриманi данi будуть використанi виключно iз статистичною метою у зведеному знеособленому виглядi.

     Мета збору. Данi про iнвестицiї з України в економiку країн свiту використовуються для складання платiжного балансу та визначення мiжнародної iнвестицiйної позицiї країни, визначення обсягiв iнвестування за межi України.

     У разi виникнення труднощiв щодо заповнення форми Ви можете отримати консультацiю в органi державної статистики за мiсцезнаходженням.

     Дякуємо Вам за своєчасне подання достовiрних даних.

Державний комiтет статистики України

Роздiл I. Прямi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
01 Сукупний капiтал резидента в економiцi iншої країни напочаток звiтного перiоду - усього      
02 Збiльшення капiталу резидента - усього
(сума рядкiв 03, 05, 07, 09, 11, 13, 15 та 16)
     
03 у тому числi за рахунок: грошових внескiв      
04 у т. ч. купiвлi акцiй      
05 внескiв у формi цiнних паперiв (акцiй)      
06 у т. ч. обмiну акцiй      
07 внескiв за рахунок скасування боргу      
08 у т. ч. переведення позик, кредитiв в акцiї      
09 реiнвестування доходiв      
10 у т. ч. переведення доходiв з iнвестицiй в акцiї      
11 внескiв у формi рухомого i нерухомого майна      
12 у т. ч. переведення обладнання в акцiї      
13 внескiв у формi нематерiальних активiв (придбання юридичних прав, ноу-хау тощо)      
14 у т. ч. переведення нематерiальних активiв в акцiї      
15 дооцiнки капiталу      
16 iнших форм здiйснення iнвестицiй на основi угод з нерезидентами, якi не забороненi чинним законодавством України      
17 у т. ч. *)      
18        
19 Зменшення капiталу резидента - усього
(сума рядкiв 20, 22, 23 та 25)
     
20 у тому числi за рахунок: вилучення грошових, майнових та iнших внескiв      
21 у т. ч. викупу акцiй      
22 утрат капiталу      
23 iнших форм вилучення капiталу на пiдставi скасування угод з резидентами      
24 у т. ч .*)      
25 уцiнки капiталу      
26 Сукупний капiтал резидента в економiцi iншої країни на кiнець звiтного перiоду усього (01 + 02 - 19)      
27 Дохiд iнвестора-резидента - усього      
28 у т.ч дивiденди      
29 Загальна сума кредитiв та позик, наданих резидентом пiдприємству прямого iнвестування (на кiнець звiтного перiоду)      

*) Розшифрувати кожний окремий випадок.

Довiдка:

А В 1 2 3
40 Питома вага прямих iнвестицiй резидента в статутному фондi пiдприємства нерезидента, фактично в %      

Роздiл II. Портфельнi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
41 Iнвестицiї на початок звiтного перiоду - усього      
42 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
42.1 з них акцiї      
43 Збiльшення обсягу iнвестицiй - усього
(сума рядкiв 44, 45, 46 та 47)
     
44 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
44.1 з них акцiї      
45 борговi цiннi папери      
46 iнструменти грошового ринку      
47 похiднi фiнансовi iнструменти      
48 Зменшення обсягу iнвестицiй - усього
(сума рядкiв 49, 50, 51 та 52)
     
49 у т.ч iнвестицiї, що входять до статутного фонду      
49.1 з них акцiї      
50 борговi цiннi папери      
51 iнструменти грошового ринку      
52 похiднi фiнансовi iнструменти      
53 Обсяг iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду - усього
(41 + 43 - 48)
     
54 у т.ч. iнвестицiї, що входять до статутного фонду
(42 + 44 - 49)
     
54.1 з них акцiї
(42.1 + 44.1 - 49.1)
     
55 Дохiд iнвестора-нерезидента      

Роздiл III. Iншi iнвестицiї

(тис. одиниць у валютi одержаної iнвестицiї)

Код
рядка
Назва показника Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
Країна ______
Код _________
Валюта ____
Код _______
Країна ______
Код _________
Валюта ______
Код _________
А В 1 2 3
60 Iнвестицiї на початок звiтного перiоду      
61 Збiльшення обсягу iнвестицiй      
62 Зменшення обсягу iнвестицiй      
63 Обсяг iнвестицiй на кiнець звiтного перiоду
(60 + 61 - 62)
     
64 Дохiд iнвестора-резидента      
"___"___________ 200__ р.
Виконавець
_________________________
(прiзвище та N телефону)
Керiвник ____________________
(прiзвище, пiдпис)
Головний бухгалтер ____________________
(прiзвище, пiдпис)

М.П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.