УГОДА

мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України i Урядом Республiки Казахстан про взаємнi поїздки громадян

(Угоду затверджено Постановою КМ N 10 вiд 10.01.2002)

     Кабiнет Мiнiстрiв України i Уряд Республiки Казахстан, якi надалi iменуються "Сторонами",

     з метою подальшого розвитку дружнiх вiдносин мiж двома державами, керуючись бажанням впорядкувати режим взаємних поїздок громадян обох держав, домовились про таке.

Стаття 1

     1. Громадяни держави однiєї Сторони, в тому числi тi, якi постiйно проживають або тимчасово перебувають у третiх державах, можуть на пiдставi документiв, дiйсних для виїзду за кордон, в'їжджати, прямувати транзитом, виїжджати та перебувати на територiї держави iншої Сторони без вiз строком до дев'яноста днiв з дня перетину державного кордону держави в'їзду.

     2. Строк перебування, зазначений у пунктi 1 цiєї Статтi, може бути продовжений вiдповiдно до законодавства держави кожної iз Сторiн.

Стаття 2

     1. Документами, дiйсними для виїзду за кордон, в розумiннi цiєї Угоди є:

     а) Для громадян України:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

  • проїзний документ дитини;

  • дипломатичний паспорт;

  • службовий паспорт;

  • посвiдчення особи моряка (за наявностi суднової ролi або виписки з неї);

  • посвiдчення члена екiпажу повiтряного судна (за наявностi запису в польотному завданнi);

  • посвiдчення особи на повернення в Україну (тiльки для повернення в Україну).

     б) Для громадян Республiки Казахстан:

  • дипломатичний паспорт;

  • службовий паспорт;

  • паспорт громадянина Республiки Казахстан;

  • паспорт моряка (при наявностi суднової ролi або виписки з неї);

  • посвiдчення члена екiпажу повiтряного судна (при наявностi запису в польотному завданнi);

  • свiдоцтво на повернення в Республiку Казахстан (тiльки для повернення в Республiку Казахстан).

     2. Сторони по дипломатичних каналах будуть завчасно iнформувати одна одну про введення нових документiв, дiйсних для виїзду за кордон, а також про внесення змiн у вже iснуючi документи та обмiнюватися їх зразками.

Стаття 3

     1. Громадяни держави однiєї Сторони, якi мають дипломатичнi або службовi паспорти i є спiвробiтниками дипломатичного представництва, працiвниками консульської установи або спiвробiтниками мiжнародних органiзацiй, якi мають статус дипломатичної мiсiї або їх представництв, та знаходяться на територiї держави iншої Сторони, можуть в'їжджати, виїжджати та перебувати на територiї цiєї держави без вiз протягом всього строку виконання ними службових обов'язкiв.

     2. Положення пункту 1 цiєї Статтi поширюються також на членiв сiмей зазначених осiб, якi проживають разом з ними, незалежно вiд видiв паспортiв, якими вони користуються.

Стаття 4

     1. Громадяни держави однiєї Сторони, якi в'їжджають на територiю держави iншої Сторони на строк бiльше нiж дев'яносто днiв, зобов'язанi мати вiзу приймаючої держави.

     2. Громадяни держави однiєї Сторони, якi постiйно проживають на територiї держави iншої Сторони, можуть виїжджати з територiї цiєї держави та в'їжджати назад без вiз, якщо вони мають документи, що пiдтверджують їх постiйне проживання.

     3. Громадяни держави однiєї Сторони, якi постiйно проживають на територiї держави iншої Сторони, виїжджають за кордон на постiйне проживання у вiдповiдностi до законодавства країни проживання.

Стаття 5

     Громадяни держави однiєї Сторони в'їжджають, виїжджають, прямують транзитом по територiї держави iншої Сторони через прикордоннi пункти пропуску, вiдкритi для мiжнародного сполучення.

Стаття 6

     Громадяни держави однiєї Сторони зобов'язанi при перетинаннi кордону держави iншої Сторони та пiд час перебування на її територiї дотримуватися чинного законодавства.

Стаття 7

     Ця Угода не обмежує права Сторiн вiдмовити у в'їздi або скоротити строк перебування громадян держави iншої Сторони, присутнiсть яких на їх територiї вважається небажаною. Кожна з Сторiн прийме без умов i в будь-який час своїх громадян, яким буде запропоновано залишити державу iншої Сторони.

Стаття 8

     1. Громадяни держави однiєї Сторони, якi втратили документи, зазначенi у Статтi 2 цiєї Угоди, на територiї держави iншої Сторони, повиннi негайно повiдомити про це компетентнi органи держави перебування, якi видають довiдку, що пiдтверджує заяву про втрату документiв.

     2. Особам, зазначеним у пунктi 1 цiєї Статтi, дипломатичнi представництва або консульськi установи держави їх громадянства видають новий документ, дiйсний для виїзду за кордон.

Стаття 9

     Сторони будуть, не пiзнiше нiж за тридцять днiв, iнформувати одна одну по дипломатичних каналах про змiни умов в'їзду, перебування та виїзду.

Стаття 10

     Сторони за взаємною згодою можуть вносити змiни та доповнення до цiєї Угоди, що оформлюються Протоколами, якi є невiд'ємною частиною цiєї Угоди.

Стаття 11

     Спiрнi питання щодо тлумачення та виконання положень цiєї Угоди регулюються шляхом консультацiй та переговорiв.

Стаття 12

     1. Кожна iз Сторiн має право повнiстю або частково призупинити дiю окремих положень цiєї Угоди, якщо це необхiдно для забезпечення безпеки держави, громадського порядку або охорони здоров'я населення.

     2. Про прийняття та про скасування заходiв, передбачених пунктом 1 цiєї Статтi, Сторони будуть невiдкладно повiдомляти одна одну по дипломатичних каналах.

Стаття 13

     1. Ця Угода укладається на невизначений термiн i набуває чинностi на тридцятий день з дати отримання останнього письмового повiдомлення про виконання Сторонами внутрiшньодержавних процедур, необхiдних для набуття нею чинностi.

     2. Кожна зi Сторiн може припинити дiю цiєї Угоди, повiдомивши про це iншу Сторону у письмовiй формi. В цьому випадку Угода втрачає чиннiсть по закiнченнi дев'яноста днiв з дати такого повiдомлення.

     Вчинено в мiстi Києвi 19 травня 2000 року у двох примiрниках, кожний українською, казахською та росiйською мовами, при цьому всi тексти мають однакову силу. В разi виникнення розбiжностей у тлумаченнi положень цiєї Угоди Сторони будуть звертатися до тексту росiйською мовою.

За Кабiнет Мiнiстрiв України За Уряд Республiки Казахстан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.