МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

Л И С Т

26.09.2002 N 051-705/8-3217/1543


Щодо оподаткування авiаперевiзникiв України в Росiйськiй Федерацiї

     Мiнiстерство фiнансiв України на виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.08.2002 р. N 9557/14 розглянуло лист Мiнiстерства транспорту України вiд 09.08.2002 р. N 2/23-5-1806 щодо оподаткування українських авiаперевiзникiв на територiї Росiї i повiдомляє.

     Оподаткування доходiв, одержаних нерезидентами на територiї Росiйської Федерацiї, урегульоване Угодою про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження ухилень вiд сплати податкiв, укладеної урядами України i Росiйської Федерацiї (набуття чинностi - 03.08.99 р.).

     Зокрема ст. 7 Угоди передбачено, що доходи вiд пiдприємницької дiяльностi резидента України оподатковуються в Росiйськiй Федерацiї лише в частинi прибутку, одержаного через розташоване в нiй постiйне представництво.

     Якщо прибуток включає iншi доходи, зокрема дивiденди, проценти, роялтi, то їх оподаткування передбачене положеннями iнших статей Угоди.

     Доходи резидента України вiд мiжнародних перевезень (зокрема доходи вiд авiаперевезень) оподатковуються лише в Українi (ст. 8).

     Угода поширюється на будь-якi подiбнi або по сутi аналогiчнi податки на доходи, якi будуть стягуватися на доповнення або замiсть iснуючих податкiв в однiй з Договiрних Держав (ст. 2).

     При цьому податками на доходи вважаються всi податки, що стягуються iз загальної суми доходу або з елементiв доходу, включаючи податки на доходи вiд вiдчуження майна (ст. 2).

     Таким чином, Угодою про уникнення подвiйного оподаткування передбачено, якi доходи отриманi нерезидентами на територiї другої Договiрної Держави, i якими видами податкiв має право оподатковувати кожна Договiрна Держава.

     Законодавством Росiйської Федерацiї запроваджене обкладення доходiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi податком на прибуток.

     Згiдно з розд. 25 Податкового кодексу РФ об'єктом оподаткування з податку на прибуток органiзацiй є прибуток, отриманий платником податку. Для iноземних органiзацiй, що здiйснюють дiяльнiсть у Росiйськiй Федерацiї через постiйнi представництва, прибутком є отриманий через цi постiйнi представництва дохiд, зменшений на величину понесених цими постiйними представництвами витрат. До доходiв вiдносяться доходи вiд реалiзацiї товарiв (робiт, послуг) та майнових прав i позареалiзацiйнi доходи.

     Крiм того, дохiд вiд реалiзацiї пiдлягає також обкладенню податком на утримання житлового фонду i об'єктiв соцiально-культурної сфери та податком на користувачiв автомобiльних дорiг.

     Iз повiдомлення Мiнтрансу випливає, що податковими органами Росiйської Федерацiї пред'явленi до представництв українських авiакомпанiй вимоги щодо сплати податкiв на доходи, якi були пiдтриманi рiшенням суду першої iнстанцiї.

     На думку Мiнiстерства фiнансiв України, доходи українських авiаперевiзникiв, отриманi iз джерел на територiї Росiйської Федерацiї, не можуть пiдлягати обкладенню як податком на прибуток, так i податками на утримання житлового фонду та об'єктiв соцiально-культурної сфери та на користувачiв автомобiльних дорiг, оскiльки це буде суперечити ст. 2 та ст. 8 Угоди про уникнення подвiйного оподаткування.

     Вiдповiдно до ст. 24 Угоди у разi невiдповiдностi оподаткування резидента Договiрної Держави умовам Угоди такi неузгодженостi можуть бути узгодженi компетентними органами Договiрних Держав, якими є мiнiстерства фiнансiв сторiн.

     На наш погляд, це питання заслуговує на розгляд компетентних органiв у порядку, передбаченому ст. 24 Угоди.

Заступник Державного секретаря В.Регурецький

"Баланс", N 43, 22 жовтня 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.