МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Н А К А З

07.11.2002 N 61


Про затвердження Iнструкцiї щодо дiагностики, профiлактики та боротьби з губчастоподiбною енцефалопатiєю великої рогатої худоби

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 листопада 2002 р. за N 897/7185


     Вiдповiдно до статтi 4 Закону України "Про ветеринарну медицину", Положення про Державний департамент ветеринарної медицини, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 червня 2001 року N 641 "Деякi питання Державного департаменту ветеринарної медицини", та з метою посилення заходiв профiлактики i боротьби з губчастоподiбною енцефалопатiєю великої рогатої худоби НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Iнструкцiю щодо дiагностики, профiлактики та боротьби з губчастоподiбною енцефалопатiєю великої рогатої худоби (додається).

     2. Начальнику управлiння забезпечення протиепiзоотичної роботи Державного департаменту ветеринарної медицини Кучерявенку О.О. подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України i в 10-денний термiн пiсля реєстрацiї забезпечити його тиражування та надсилання установам ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя.

     3. Начальникам управлiнь ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя довести зазначену Iнструкцiю до установ системи державної ветеринарної медицини України та забезпечити контроль за її виконанням.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника голови Державного департаменту ветеринарної медицини України Горжеєва В.М.

Голова Державного департаменту ветеринарної медицини П.I.Вербицький

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Голови Державного департаменту ветеринарної медицини
07.11.2002 р. N 61
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 листопада 2002 р. за N 897/7185

IНСТРУКЦIЯ
щодо дiагностики, профiлактики та боротьби з губчастоподiбною енцефалопатiєю великої рогатої худоби

1. Загальнi положення

     Губчастоподiбна енцефалопатiя великої рогатої худоби (далi - ГЕ ВРХ), Bovine spongiform encephalopathy (BSE) - трансмiсивна спонгiформна енцефалопатiя або спонгiформна енцефалопатiя - особливо небезпечна прiонна хвороба, що має тривалий iнкубацiйний перiод, супроводжується дистрофiчними (губчастоподiбними) ураженнями центральної нервової системи, поступовим розвитком порушення координацiї рухiв, поведiнки i чутливостi та 100%-ною летальнiстю. ГЕ ВРХ передається iншим видам тварин (вiвцi, кози, кошачi, норки) i людям (новий варiант Крейцтфельдта-Якоба хвороби).

     Збудником ГЕ ВРХ, як i iнших трансмiсивних губчастоподiбних енцефалопатiй, є патологiчний прiон, який являє собою специфiчний сiалоглiкопротеїн та характеризується надзвичайно високою стiйкiстю до дiї фiзичних та хiмiчних факторiв.

     ГЕ ВРХ виникає пiсля згодовування великiй рогатiй худобi кормiв, до яких уходить тваринне борошно (м'ясо-кiсткове, кiсткове та iн.), уражене патологiчним прiоном. Вiдома лише оральна передача iнфекцiї. Клiнiчнi ознаки хвороби з'являються пiсля iнкубацiйного перiоду, який продовжується вiд 20 мiсяцiв до 10 рокiв i довше. Тривалiсть клiнiчного перебiгу хвороби вiд трьох тижнiв до шести мiсяцiв.

2. Дiагностика губчастоподiбної енцефалопатiї

     Дiагностику ГЕ ВРХ проводять комплексно на пiдставi клiнiко-епiзоотологiчних показникiв та лабораторних методiв - гiстологiчних, iмуногiстохiмiчних, прiон-тестiв (Western-blot, IФА та iн.), електронно-мiкроскопiчних. Лабораторно дослiджують стовбурове вiддiлення головного мозку, переважно довгастий мозок, що дає змогу встановити губчастоподiбнi дистрофiчнi змiни, патологiчний прiон-протеїн (PrPsc) або скрейпi асоцiйованi фiбрили.

3. Вимоги щодо запогiнання занесення губчастоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби

     3.1. Державний департамент ветеринарної медицини, його територiальнi органи або за його дорученням вiдповiднi державнi установи ветеринарної медицини здiйснюють безперервний епiзоотологiчний монiторинг ГЕ ВРХ, який є умовою здiйснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi України з iншими країнами у вiдповiдностi до чинних ветеринарних вимог щодо iмпорту в Україну вантажiв, пiдконтрольних службi державної ветеринарної медицини, а саме:

     кормiв, кормових добавок, сировини, продуктiв тваринного походження, якi мiстять бiлки жуйних тварин;

     iмунобiологiчних засобiв та сировини тваринного походження, особливо призначених для проведення ветеринарних обробок ВРХ, овець, кiз, диких парнокопитих тварин, норок, котiв;

     великої та дрiбної рогатої худоби i диких парнокопитих тварин.

     3.2. З країн неблагополучних або благополучних, але якi були неблагополучними з ГЕ ВРХ менше нiж 7 рокiв тому, категорично забороняється ввозити в Україну:

     племiнну велику рогату худобу, овець та кiз;

     ембрiони та яйцеклiтини великої рогатої худоби;

     забiйну велику рогату худобу, овець i кiз;

     норок;

     диких, зоопаркових та циркових жуйних тварин (велика рогата худоба, зубри, буйволи, яки, антилопи, бiзони, оленi та iн.);

     м'ясо i м'ясопродукти вiд великої рогатої худоби, овець i кiз;

     консерви, ковбаси та iншi види готових м'ясних виробiв, якi виготовленi з яловичини, баранини, козлятини;

     м'ясо диких жуйних тварин;

     кормовi добавки i корми тваринного походження;

     корми, для виробництва яких використовувалася яловичина, баранина, козлятина або субпродукти вiд великої та дрiбної рогатої худоби;

     тваринне (м'ясне, м'ясо-кiсткове, кiсткове) борошно, отримане з трупiв чи залишкiв забою великої рогатої худоби, овець i кiз;

     корми для собак i котiв, у яких є бiлки жуйних тварин;

     iншу продукцiю, що мiстить компоненти нервових тканин чи м'ясо-кiсткове борошно жуйних тварин.

4. Профiлактика губчастоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби

     4.1. Обов'язкова iдентифiкацiя (нумерацiя) всiєї великої рогатої худоби незалежно вiд вiку i виду господарств (приватнi, державнi, колективнi).

     4.2. Заборона виготовлення тваринного борошна з трупiв жуйних тварин.

     4.3. Заборона згодовування тваринного борошна (м'ясо-кiсткове, кiсткове та iн.) усiм видам сiльськогосподарських тварин, крiм птицi та риби.

     Для чого:

     комбiкорми, до складу яких входить тваринне борошно, для птицi та риби виготовляються на окремому комбiкормовому заводi;

     транспортування кормiв, до складу яких входить тваринне борошно, здiйснюється окремим транспортом;

     державнi лабораторiї ветеринарної медицини, за дорученням Державного департаменту ветеринарної медицини, перiодично дослiджують корми, комбiкорми та кормовi добавки для тварин (крiм птицi та риби) на вiдсутнiсть у них бiлкiв жуйних тварин.

     4.4. Заборона згодовування телятам замiнника молока, у якому мiститься тваринний жир з тканин жуйних тварин.

     4.5. Заборона згодовування дорослiй великiй рогатiй худобi тваринного жиру з тканин жуйних тварин.

     4.6. Заходи профiлактики на м'ясокомбiнатах i забiйних пунктах:

     4.6.1. Заборона забою здорової великої рогатої худоби та з групи ризику на одних забiйних пунктах.

     4.6.2. Заборона забою великої рогатої худоби шляхом руйнування мозку (стилетом через верхнiй потилично-атлантичний отвiр). Оглушення тварин здiйснюють електричним струмом або пневматичним пристроєм.

     4.6.3. Заборона використання як харчового продукту для людей тканин ризику вiд великої рогатої худоби (головний та спинний мозок, очi, мигдалики).

5. Протиепiзоотичнi вимоги при пiдозрi на губчастоподiбну енцефалопатiю великої рогатої худоби

     5.1. При появi у великої рогатої худоби клiнiчних чи патоморфологiчних ознак захворювання на ГЕ ВРХ лiкар ветеринарної медицини та фахiвець з лабораторної дiагностики повиннi повiдомити державного iнспектора ветеринарної медицини. Для розслiдування надзвичайної епiзоотичної ситуацiї Державний департамент ветеринарної медицини формує спецiальну комiсiю.

     5.2. Спецiальна комiсiя затверджується Головою Державного департаменту ветеринарної медицини чи його заступником, складається з державних ветеринарних iнспекторiв, лiкарiв-фахiвцiв та науковцiв, а також представникiв ветеринарної мiлiцiї та регiональних органiв влади.

     5.3. Тварин, пiдозрюваних у захворюваннi, до приїзду спецiальної комiсiї вiдокремлюють територiально вiд клiнiчно здорових тварин. Їх забороняється забивати, продавати, переводити в iншi мiсцевостi. Лiкування таких тварин категорично забороняється. Вiд них забороняється використовувати будь-яку продукцiю (молоко, сперму, ембрiони, яйцеклiтини та iн.).

     5.4. Спецiальна комiсiя дослiджує клiнiчно весь гурт, де виявленi пiдозрiлi на ГЕ тварини, i проводить епiзоотологiчний аналiз з метою визначення джерела iнфекцiї. Пiдозрiлих у захворюваннi тварин присипляють (евтаназують), голови (цiлi) направляють в регiональний центр для лабораторного пiдтвердження дiагнозу. Решту частини тiла i залишки вiд тварини спалюють.

6. Вимоги щодо лiквiдацiї губчастоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби

     6.1. Пiсля пiдтвердження дiагнозу введення карантину на оголошене неблагополучним господарство категорично забороняється будь-яке перегрупування поголiв'я жуйних тварин на всiх вiддiленнях без дозволу державного iнспектора ветеринарної медицини.

     6.2. Проведення спецiальною комiсiєю розслiдування причин виникнення ГЕ ВРХ у господарствi та визначення заходiв з лiквiдацiї хвороби.

     6.3. Знищення (спалювання) всього приплоду, який народився вiд хворих корiв. Направлення на лабораторне дослiдження голiв туш тварин з цього приплоду, старших за 24 мiсяцi.

     6.4. Знищення (спалювання) всiх тварин з неблагополучної ферми. Направлення на лабораторне дослiдження голiв туш забитих тварин, старших за 24 мiсяцi.

     6.5. Знищення (спалювання) яйцеклiтин й ембрiонiв, отриманих вiд корiв, хворих на ГЕ.

     6.6. Знищення (спалювання) сперми, отриманої вiд бугаїв, хворих на ГЕ. Вiднесення до ризикованих корiв, яких осiменяли спермою бугаїв, а також потомство, отримане вiд цього бугая.

     6.7. Зняття карантину пiсля знищення повнiстю стада i завезення здорових тварин iз благополучних господарств. Завезенi тварини є ризикованими (п.7.1, 7.5).

     6.8. Використання спецiального транспорту для транспортування хворих тварин або пiдозрiлих на захворювання, трупiв та ризикованого матерiалу.

     6.9. Забiй (евтаназiя) хворих та пiдозрiлих у захворюваннi тварин безкровним методом на спецiальних бойнях.

7. Нагляд за великою рогатою худобою, яка належить до групи ризику

     7.1. До групи ризику належать тварини:

     вимушено забитi з нервовими симптомами;

     усi вимушено забитi;

     завезенi на ферму пiсля знищення неблагополучного стада (п.6.4);

     уся iмпортована велика рогата худоба;

     якi були в неблагополучному господарствi (фермi) в перiод 12 мiсяцiв до i 12 мiсяцiв пiсля народження хворої тварини i проданi (переведенi) в iншi господарства (ферми).

     7.2. Вiд вимушено забитих тварин, у яких реєстрували симптоми захворювання центральної нервової системи, у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, а також вiд трупiв, якщо перед смертю дiагностували симптоми захворювання центральної нервової системи i вони загинули у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, вiдбирають проби мозку для лабораторних дослiджень та знищують (спалюють) тушi чи трупи цих тварин i їх залишки незалежно вiд лабораторного результату (позитивного чи негативного).

     7.3. Вiд тварин, молодших за 24 мiсяцi, яких забивали з нервовими симптомами, знищують усi тканини ризику (мозок головний i спинний, очi, мигдалики, лiмфатичнi вузли, селезiнка, весь кишечник, тимус, пiдшлункова залоза, кiстковий мозок, печiнка, легенi) при негативному лабораторному результатi, використовують м'ясо для годiвлi тварин (за винятком норок i кошачих) пiсля термiчної обробки (температура 135 град. C, тиск водяної обробки 3 атмосфери, час - 20 хвилин).

     7.4. Вiд вимушено забитих тварин у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, а також вiд трупiв тварин, якi загинули у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, вiдбирають проби мозку для лабораторних дослiджень.

     7.5. Вiд тварин, якi завезенi на ферму пiсля знищення неблагополучного поголiв'я, при їх забої або смертi у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, вiдбирають проби мозку для лабораторних дослiджень.

     7.6. Вiд тварин, якi були в господарствi (фермi) в перiод за 12 мiсяцiв до i 12 мiсяцiв пiсля народження хворої тварини i проданi (переведенi) в iншi господарства (ферми), при їх забої або смертi у вiцi, старшому за 24 мiсяцi, вiдбирають проби мозку для лабораторних дослiджень.

     7.7. Вiд тварин, iмпортованих в Україну, незалежно з яких країн вони завезенi (благополучних чи неблагополучних), при їх забої або смертi у вiцi, старшому 24 мiсяцiв, вiдбирають проби мозку для лабораторних дослiджень.

     7.8. Пiсля забою ризикованих тварин (п.7.5, 7.6, 7.7) i негативному лабораторному аналiзi вiдбирають ризикованi тканини (череп разом з головним мозком i очами, мигдалики, спинний мозок, весь кишечник) для знищення, а м'ясо використовують без обмежень.

     7.9. Використання вiд ВРХ з ризикованих господарств гною, гноївки, перегною як органiчного добрива дозволяється без застережень.

     7.10. Використання без застережень дозволяється шкiри, рогiв, копит пiсля забою клiнiчно здорових ризикованих тварин i при негативному посмертному лабораторному аналiзi.

     7.11. Використання без застережень дозволяється умiсту передшлункiв, сичуга i кишечнику, калових мас, сечi, жовчi пiсля забою клiнiчно здорових ризикованих тварин i при негативному посмертному лабораторному аналiзi.

     7.12. Виготовлення тальку та фармацевтичного желатину з тканин ризикованої рогатої худоби дозволяється лише тодi, коли ризикованi тварини забивалися клiнiчно здоровi та посмертний лабораторний дiагноз був негативний.

8. Зняття карантину з господарств (неблагополучних пунктiв)

     8.1. Оздоровленим вiд ГЕ ВРХ уважається господарство (неблагополучний пункт), на територiї якого протягом семи рокiв пiсля знищення останньої хворої тварини не було зареєстровано жодного випадку ГЕ ВРХ.

     8.2. Карантин з неблагополучного господарства (пункту) знiмає спецiальна комiсiя, призначена Державним департаментом ветеринарної медицини, пiсля всебiчного вивчення ефективностi робiт з лiквiдацiї хвороби у вогнищi та профiлактики її в загрозливiй зонi.

     8.3. Вiдшкодування збиткiв, якi завданi господарствам чи власникам тварин при проведеннi карантинних i лiквiдацiйних заходiв, здiйснюється у вiдповiдностi до чинного законодавства.

9. Вiдповiдальнiсть за порушення Iнструкцiї

     За порушення цiєї Iнструкцiї несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством України власники тварин, приватних господарств, посадовi та iншi особи, якi контролюють експортно-iмпортнi операцiї, проводять ветеринарне обслуговування.

Заступник Голови Державного департаменту ветеринарної медицини О.О.Кучерявенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.