УГОДА

мiж Урядом України i Урядом Естонської Республiки про мiжнароднi i автомобiльнi перевезення пасажирiв i вантажiв

     Уряд України i Уряд Естонської Республiки, якi надалi iменуються "Договiрнi Сторони",

     беручи до уваги сприятливий розвиток двостороннiх торговельно-економiчних вiдносин мiж Україною i Естонською Республiкою,

     керуючись прагненням до подальшого розвитку автомобiльного сполучення мiж обома країнами, а також транзиту по їх територiях,

     вирiшили укласти цю Угоду.

Стаття 1

     1. Вiдповiдно до цiєї Угоди здiйснюватимуться перевезення пасажирiв автобусами i легковими автомобiлями, перевезення вантажiв автотранспортними засобами мiж обома країнами i транзитом по їх територiї, а також перевезення вантажiв з територiї iншої Договiрної Сторони в третi країни перевiзниками, якi згiдно з внутрiшнiм законодавством своєї країни допущенi до здiйснення цих перевезень.

     2. Ця Угода не порушує прав i обов'язкiв Договiрних Сторiн, що випливають з укладених ними мiжнародних угод, договорiв i правил, якi є для них обов'язковими.

I. Перевезення пасажирiв

Стаття 2

     1. Регулярнi перевезення пасажирiв автобусами органiзовуються за згодою мiж компетентними органами Договiрних Сторiн.

     2. Пiд регулярними перевезеннями пасажирiв автобусами вiдповiдно до цiєї Угоди вважаються такi перевезення, якi здiйснюються за погодженнями мiж компетентними органами Договiрних Сторiн маршрутами, опублiкованими розкладами, тарифами, пунктами посадки i висадки пасажирiв.

     3. Регулярнi перевезення пасажирiв автобусами повиннi здiйснюватись на основi дозволiв, що видаються за взаємною згодою компетентними органами Договiрних Сторiн. Компетентний орган кожної Договiрної Сторони видає дозвiл на ту дiлянку маршруту, що проходить по її територiї.

     4. Пропозицiї щодо органiзацiї таких перевезень завчасно передаються один одному компетентними органами Договiрних Сторiн. Цi пропозицiї повиннi мiстити данi вiдносно: найменування перевiзника, маршруту проходження, розкладу руху, тарифу, пунктiв посадки i висадки пасажирiв, а також намiченого перiоду виконання перевезень. Компетентнi органи Договiрних Сторiн можуть запитувати додатковi данi про передбачуванi перевезення.

Стаття 3

     1. Для здiйснення нерегулярних перевезень пасажирiв автобусами мiж обома країнами i транзитом по їх територiях за винятком перевезень, передбачених Статтею 4 цiєї Угоди, потрiбнi дозволи, якi видаються компетентними органами Договiрних Сторiн.

     2. Прохання про видачу дозволу на здiйснення нерегулярного перевезення пасажирiв, передбаченого пунктом 1 цiєї Статтi, надсилаються перевiзником компетентному органу своєї країни, який пересилає його компетентному органу iншої Договiрної Сторони.

     3. Для кожного нерегулярного перевезення пасажирiв автобусом повинен бути виданий окремий дозвiл, який дає право на здiйснення одного рейсу туди i назад, якщо iнше не обумовлено в самому дозволi. Дозвiл повинен мiстити данi про характер перевезень i тривалiсть перебування автобуса в країнi призначення.

Стаття 4

     1. Дозволiв не потрiбно:

     а) на виконання нерегулярних перевезень пасажирiв автобусами, якщо група одного i того ж складу перевозиться тим самим автобусом протягом всього перевезення, яке починається i закiнчується на територiї тiєї Договiрної Сторони, де зареєстровано автобус;

     б) якщо при виконаннi нерегулярних перевезень група пасажирiв перевозиться за маршрутом, який починається на територiї тiєї Договiрної Сторони, де зареєстровано автобус, i закiнчується на територiї iншої Договiрної Сторони при умовi, що автобус повертається порожнiм, а також у випадках, коли автобус прямує порожнiм на територiю iншої Договiрної Сторони, звiдки перевозиться група пасажирiв до країни реєстрацiї автобуса, ранiше вiдвезена туди тим самим перевiзником;

     в) при замiнi несправного автобуса iншим;

     г) при перевезеннях пасажирiв автотранспортними засобами, призначеними для перевезення пасажирiв, кiлькiсть мiсць в яких, згiдно з технiчними вимогами, включаючи мiсце водiя, менше 9-ти.

     2. При виконаннi перевезень, передбачених в пiдпунктах а) i б) пункту 1 цiєї Статтi, водiй автобуса повинен мати список пасажирiв.

II. Перевезення вантажiв

Стаття 5

     1. Перевезення вантажiв мiж обома країнами або транзитом по їх територiях в третi країни за винятком перевезень, передбачених Статтею 6 цiєї Угоди, здiйснюються вантажними автомобiлями з причепами i напiвпричепами, або без них на основi дозволiв, якi видаються компетентними органами Договiрних Сторiн.

     2. Компетентнi органи Договiрних Сторiн щорiчно визначають на засiданнях Спiльної Комiсiї, створеної згiдно з Статтею 12 цiєї Угоди, кiлькiсть дозволiв, що взаємно видаються i порядок їх обмiну.

     3. Дозвiл на виконання перевезень, вантажiв видає перевiзникам компетентний орган країни, де зареєстровано автотранспортний засiб.

     4. На кожне перевезення вантажiв, що здiйснюється автомобiлем з причепом або напiвпричепом, або без них, повинен бути виданий окремий дозвiл, який дає право на здiйснення одного рейсу туди i назад, якщо iнше не обумовлено в самому дозволi.

Стаття 6

     1. Дозволiв не потрiбно для виконання перевезень:

     а) рухомого майна при переселеннi;

     б) експонатiв, обладнання i матерiалiв, призначених для ярмаркiв i виставок;

     в) транспортних засобiв, тварин, а також рiзноманiтного iнвентарю i майна, призначеного для проведення спортивних заходiв;

     г) театральних декорацiй i реквiзиту, музичних iнструментiв, обладнання i приладдя для кiнозйомок, радiо- та телевiзiйних передач;

     д) тiл або праху померлих;

     є) гуманiтарної допомоги, а також перевезень з надання екстреної допомоги при стихiйних лихах, аварiях i катастрофах;

     ж) якщо вантажопiдйомнiсть автомобiлiв, що виконують перевезення, не перевищує 3,5 тонни, а їх повна маса, включаючи i причепи, не перевищує 6 тонн;

     з) несправних або зiпсованих автотранспортних засобiв.

     2. Дозволiв не потрiбно для транспортних засобiв, якi прямують для надання технiчної допомоги.

     3. Спiльна Комiсiя має право доповнити список перевезень, для виконання яких не потрiбно дозволiв.

Стаття 7

     1. Коли габарити або вага автотранспортного засобу, який прямує з вантажем або без вантажу, перевищують встановленi на територiї iншої Договiрної Сторони норми, перевiзник повинен одержати спецiальний дозвiл компетентних органiв iншої Договiрної Сторони.

III. Загальнi положення

Стаття 8

     1. Перевiзникам однiєї Договiрної Сторони не дозволяється здiйснювати перевезення пасажирiв i вантажiв мiж двома пунктами, розташованими на територiї iншої Договiрної Сторони, якщо на це не буде дозволу компетентних органiв iншої Договiрної Сторони.

     2. Перевiзникам однiєї Договiрної Сторони не дозволяється здiйснювати перевезення вантажiв з територiї iншої Договiрної Сторони в третi країни, якщо на це не буде дозволу або згоди компетентних органiв iншої Договiрної Сторони.

Стаття 9

     1. При виконаннi перевезень на пiдставi цiєї Угоди при ввезеннi на територiю iншої Договiрної Сторони взаємно звiльнюються вiд митних зборiв i дозволiв:

     а) пальне, що мiститься в передбачених для кожної моделi автотранспортного засобу ємностях, якi технологiчно i конструктивно пов'язанi з системою живлення двигуна i спецiальних агрегатiв;

     б) мастильнi матерiали, передбаченi для використання пiд час перевезення, що мiстяться на автотранспортному засобi при його в'їздi;

     в) запаснi частини, призначенi для ремонту пошкодженого автотранспортного засобу, який здiйснює мiжнароднi перевезення.

     2. Невикористанi запаснi частини пiдлягають зворотному вивезенню, а замiненi запаснi частини повиннi бути або вивезенi з країни, або знищенi, або зданi в порядку, встановленому на територiї вiдповiдної Договiрної Сторони.

Стаття 10

     1. Перевiзники однiєї Договiрної Сторони, а також екiпажi транспортних засобiв пiд час свого перебування на територiї iншої Договiрної Сторони повиннi дотримуватись дiючих на цiй територiї правових норм, зокрема, стосовно перевезень i дорожнього руху.

     2. Питання, не урегульованi цiєю Угодою, а також мiжнародними конвенцiями i угодами, учасниками яких є обидвi Сторони, вирiшуватимуться згiдно з внутрiшнiм законодавством кожної з Договiрних Сторiн.

Стаття 11

     1. У випадку порушення положень цiєї Угоди перевiзником однiєї з Договiрних Сторiн на територiї iншої Договiрної Сторони, компетентний орган останньої Договiрної Сторони iнформує про це компетентнi органи першої Договiрної Сторони.

Стаття 12

     1. Для забезпечення належного виконання положень цiєї Угоди Договiрнi Сторони створюють Спiльну Комiсiю.

     2. Комiсiя збиратиметься за пропозицiєю однiєї з Договiрних Сторiн.

Стаття 13

     Ця Угода набирає чинностi з дня обмiну вiдповiдними документами, що пiдтверджують її укладання кожною з Договiрних Сторiн.

     Ця Угода укладена на невизначений перiод i зберiгає свою чиннiсть до закiнчення 90 днiв з дня отримання однiєю з Договiрних Сторiн письмового повiдомлення iншої Договiрної Сторони про своє бажання припинити її дiю.

     Вчинено в м.Таллiннi 6 липня 1993 р. в двох примiрниках, кожний українською, естонською i росiйською мовами, причому всi тексти мають однакову силу.

За Уряд України
(пiдпис)
За Уряд Естонської Республiки
(пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.