Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1118 від 24.12.2013

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ФIНАНСОВОГО МОНIТОРИНГУ

Н А К А З

12.05.2003 N 46


Про затвердження Вимог до квалiфiкацiї працiвника суб'єкта первинного фiнансового монiторингу, вiдповiдального за проведення фiнансового монiторингу у сферi запобiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 травня 2003 р. за N 379/7700


     З метою забезпечення дiяльностi суб'єктiв первинного фiнансового монiторингу щодо органiзацiї фiнансового монiторингу у сферi запобiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму, вiдповiдно до вимог статтi 13 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом" та пункту 12 Програми протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2003 рiк, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України вiд 29 сiчня 2003 N 140, наказую:

     1. Затвердити Вимоги до квалiфiкацiї працiвника суб'єкта первинного фiнансового монiторингу, вiдповiдального за проведення фiнансового монiторингу у сферi запобiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму (далi - Вимоги), що додаються.

     2. Аналiтичному управлiнню (Фещенко О.Ю.) спiльно з юридично-правовим вiддiлом Управлiння мiжнародної та нормативно-правової роботи (Саченко I.П.) забезпечити державну реєстрацiю цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України.

     3. Вiддiлу кадрової роботи, фiнансування та справ (Поплевiчева Н.Г.) пiсля державної реєстрацiї забезпечити опублiкування цього наказу в порядку, визначеному законодавством.

     4. Вимоги, затвердженi цим наказом, набирають чинностi одночасно iз набранням чинностi Законом України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом".

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Державного департаменту фiнансового монiторингу Янушевича Я.В.

Державний секретар Мiнiстерства фiнансiв України - голова Державного департаменту фiнансового монiторингу С.Г.Гуржiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного департаменту фiнансового монiторингу
12.05.2003 N 46
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 травня 2003 р. за N 379/7700

ВИМОГИ
до квалiфiкацiї працiвника суб'єкта первинного фiнансового монiторингу, вiдповiдального за проведення фiнансового монiторингу у сферi запобiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму

     Працiвник суб'єкта первинного фiнансового монiторингу, призначений в установленому порядку вiдповiдальним за проведення фiнансового монiторингу (далi - Вiдповiдальний працiвник), повинен вiдповiдати таким квалiфiкацiйним вимогам:

     1. Знати:

     1.1. Законодавство, яке регулює вiдносини у сферi запобiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму, у тому числi:

     Закон України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом";

     Указ Президента України вiд 19.07.2001 N 532/2001 "Про додатковi заходи щодо боротьби з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом";

     Указ Президента України вiд 10.12.2001 N 1199 "Про заходи щодо запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом";

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 1124 "Про Сорок рекомендацiй Групи з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF)".

     1.2. Нормативно-правовi акти Державного департаменту фiнансового монiторингу (далi - Держфiнмонiторинг) та iнших суб'єктiв державного фiнансового монiторингу, якi здiйснюють вiдповiдно до законодавства нагляд за дiяльнiстю суб'єкта первинного фiнансового монiторингу (Нацiональний банк України, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг).

     1.3. Законодавчi та iншi нормативно-правовi акти, що регулюють дiяльнiсть суб'єкта первинного фiнансового монiторингу з проведення фiнансових операцiй.

     1.4. Повний перелiк видiв фiнансових операцiй, що виконуються суб'єктом первинного фiнансового монiторингу, порядок їх проведення.

     1.5. Посадовi iнструкцiї та функцiональнi обов'язки працiвникiв суб'єкта первинного фiнансового монiторингу, задiяних у виконаннi фiнансових операцiй.

     1.6. Правила проведення фiнансового монiторингу та програми його здiйснення, установленi суб'єктом первинного фiнансового монiторингу.

     1.7. Норми законодавства, якi передбачають кримiнальну, адмiнiстративну та цивiльно-правову вiдповiдальнiсть за порушення вимог Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом".

     1.8. Перелiк країн, якi не беруть участi в мiжнародному спiвробiтництвi у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму, та перелiк офшорних зон, що затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2. Знати та володiти навичками щодо застосовування в практичнiй дiяльностi:

     порядку iдентифiкацiї осiб, що здiйснюють фiнансовi операцiї;

     порядку зберiгання документiв, якi стосуються iдентифiкацiї осiб, та документацiї про здiйснення фiнансової операцiї;

     порядку виявлення фiнансових операцiй, що пiдлягають фiнансовому монiторингу та можуть бути пов'язанi, мати вiдношення або призначатися для фiнансування тероризму;

     критерiїв оцiнки ймовiрностi вiднесення операцiй до таких, що пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, чи фiнансуванням тероризму;

     ознак фiнансових операцiй, що пiдлягають обов'язковому фiнансовому монiторингу;

     ознак фiнансових операцiй, що пiдлягають внутрiшньому фiнансовому монiторингу;

     порядку ведення реєстру фiнансових операцiй, що можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом;

     порядку надання Держфiнмонiторингу iнформацiї про фiнансовi операцiї, що пiдлягають фiнансовому монiторингу;

     порядку повiдомлення Держфiнмонiторингу та правоохоронних органiв про фiнансовi операцiї, щодо яких є або має бути пiдозра, що вони пов'язанi, мають вiдношення або призначенi для фiнансування терористичної дiяльностi, терористичних актiв чи терористичних органiзацiй;

     вимог щодо запобiгання розголошенню iнформацiї, яка надається Держфiнмонiторингу, iншої iнформацiї з питань фiнансового монiторингу, у тому числi про факт її подання.

     3. Вiльно володiти державною мовою.

     Вiдповiдальний працiвник повинен постiйно пiдвищувати свою квалiфiкацiю з питань методологiї виявлення фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванням тероризму, керуючись рекомендацiями Держфiнмонiторингу та iнших вiдповiдних суб'єктiв державного фiнансового монiторингу.

Начальник Аналiтичного управлiння О.Ю.Фещенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.