ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.05.2003р. N 11/6-13-7880-ЕП

 

Начальнику Схiдної регiональної митницi
Педешку А.I.


     У Державнiй митнiй службi України розглянуто лист Схiдної регiональної митницi вiд 14.04.03 N 34/3872 та пакет документацiї щодо митного оформлення експортної поставки до Молдови пiдприємством ТОВ "Продпродукт" товару, виробленого за ТУ У 15.9-31797176-001-2002 та заявленого як "Есенцiя харчова "Апельсинова" товарної позицiї 3302 згiдно з УКТЗЕД.

     Повiдомляємо, що згiдно з поясненнями до товарної позицiї 3302 Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв редакцiї 1996 року, на якiй базується УКТЗЕД, до неї вiдносяться, зокрема, розчини у спиртi (наприклад, етиловому, iзопропиловому) однiєї або бiльше духм'яних речовин за умови, що цi розчини використовуються у якостi сировини для виробництва парфумiв, продуктiв харчування, напоїв або iншої промислової продукцiї. При цьому не обумовлена кiлькiсть складникiв, а визначенi лише галузi застосування.

     Вiдповiдно до ОСТ 18-103-84 "Эссенции ароматические пищевые. Технические условия." (термiн дiї - до 01.01.2005 згiдно з наказом Мiнагрополiтики України вiд 20.06.02 N 168) есенцiя апельсинова для кондитерських виробiв має вiдповiдати наступним показникам:

     - колiр - вiд жовтого до темно жовтого;

     - показник заломлення при 20°С - 1,403 - 1,407;

     - густина при 20°С, г/см3 - 0,811 - 0,822;

     - масова частка етилового спирту у спиртi розчиннику - 92-95%.

     Що стосується показникiв для есенцiї апельсинової для виготовлення безалкогольних напоїв, то згiдно з зазначеним ОСТ вони мають бути в межах наступного:

     - колiр - вiдсутнiй або свiтло жовтий;

     - показник заломлення при 20°С - 1,362 - 1,365;

     - густина при 20°С, г/см3 - 0,888 - 0,898;

     - масова частка етилового спирту у спиртi розчиннику - 55-59%.

     Згiдно з ТУ У 15.9-31797176-001-2002 "Есенцiї харчовi ароматичнi. Технiчнi умови" показники апельсинової есенцiї є наступними:

     - колiр - вiд свiтло жовтого до свiтло-червоного;

     - показник заломлення при 20°С - 1,358 - 1,368;

     - густина при 20°С, г/см3 - 0,858 - 0,866;

     - масова частка етилового спирту, % - 75-78.

     Вiдповiдно до експертного висновку Центральної митної лабораторiї вiд 18.04.03 N 4-109 проба у виглядi легко рухомої рiдини свiтло-червоного кольору з характерним для апельсину запахом, вiдповiдає водно-спиртовому розчину мiцнiстю 63,5% масових вiдсотки, з добавленням харчових барвникiв та ароматизатора, сухий залишок складає 0,2%.

     Згiдно з зазначеним висновком ЦМЛ за показниками "зовнiшнiй вигляд", "масова частка етилового спирту" надана проба не вiдповiдає ТУ У 15.9-31797176-001-2002.

     Вiдповiдно до сповiщення N 001-2003 (Харкiвський державний центр стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї, реєстрацiя за N 100/007872/01 вiд 07.05.03) щодо змiн вищезазначених ТУ У за показником "зовнiшнiй вигляд" допускається легка опалесценцiя та випадання осаду при зберiганнi.

     З урахуванням зазначених змiн до ТУ У 15.9-31797176-001-2002 "Есенцiї харчовi ароматичнi. Технiчнi умови" вищезазначенi показники цього продукту мають бути наступними:

     - показник заломлення при 20°С - 1,358 - 1,368;

     - густина при 20°С, г/см3 - 0,858 - 0,866;

     - мiцнiсть, % об. - 77 ± 0,5 %.

     З огляду на вищевикладене, за результатами проведених дослiджень розгляд представленого товару щодо вiдповiдностi вимогам технiчних умов з урахуванням критерiїв аналогiчних товарiв, викладених у галузевому стандартi ОСТ 18-103-84 "Эссенции ароматические пищевые. Технические условия", має здiйснюватися з урахуванням зазначених змiн.

     Додатково звертаємо увагу, що при експортi з України будь-яких продуктiв - рiдин або гелiв iз значним вмiстом етилового спирту, враховуючи їхню специфiку повиннi застосовуватися заходи контролю доставки аналогiчнi, як при експортi етилового спирту.

Заступник Голови Служби Ю.М.Дьомiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.