МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
ГОЛОВА ДЕРЖАВНОГО КОМIТЕТУ У СПРАВАХ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ
ГОЛОВА ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 20.12.96 N 410/393/542/561


Про затвердження Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
30 грудня 1996 р. за N 764/1789


     Згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1995 р. N 1017 "Про порядок повiтряного сполучення через державний кордон України" наказуємо:

     1. Затвердити Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України (додається).

     2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на перших заступникiв керiвникiв вiдповiдних мiнiстерств та вiдомств.

     3. Скасувати Порядок надання Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з аеропортiв, в яких вiдсутнi пункти пропуску вiд 03.07.96 р.

Мiнiстр транспорту України I.П.Данькевич
Мiнiстр оборони України О.I.Кузьмук
Голова Державного комiтету у справах охорони державного кордону України В.I.Банних
Голова Державної митної служби України Л.В.Деркач

 

Затверджено
спiльним наказом Мiнiстерства транспорту України, Мiнiстерства оборони України, Державного комiтету у справах охорони державного кордону України, Державної митної служби України
вiд 20 грудня 1996 р. N 410/393/542/561

Положення
про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України

Звiд авiацiйних правил України
АПУ 8. Аеродроми. Аеропорти.
Експлуатацiя

1. Галузь використання

     1.1. Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України (далi - Положення), поширюється на юридичних та фiзичних осiб, незалежно вiд форм власностi та вiдомчої належностi, що здiйснюють дiяльнiсть у сферi авiацiї, а також на посадових осiб мiнiстерств i вiдомств, якi здiйснюють офiцiйнi процедури по наданню Тимчасового дозволу.

     1.2. Це Положення встановлює вимоги до порядку видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України ( далi - Тимчасовий дозвiл).

     1.3. Це Положення застосовується посадовими особами для виконання офiцiйних процедур щодо надання Тимчасового дозволу, а також юридичними та фiзичними особами при отриманнi Тимчасового дозволу.

2. Нормативнi посилання

     У Положеннi є посилання на такi нормативнi документи:

     - Повiтряний кодекс України;

     - Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1995 р. N 1017 "Про порядок повiтряного сполучення через державний кордон України";

     - Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 1995 р. N 665 "Про затвердження Загальних правил вiдкриття та дiяльностi пунктiв пропуску через державний кордон";

     - Правила про порядок розробки, побудови, викладу, оформлення, змiсту, введення в дiю, змiни, доповнення та скасування нормативних документiв;

     - Правила з питань реєстрацiї нормативних документiв, що регулюють авiацiйну дiяльнiсть в Українi.

3. Визначення i термiни

     Термiни, що використовуються у цьому Положеннi, мають таке значення:

     3.1. Аеродром - земельна чи водна дiлянка, спецiально обладнана для зльоту, посадки, рулiння, стоянки та обслуговування повiтряних суден.

     3.2. Аеропорт - пiдприємство, що здiйснює послуги в обслуговуваннi пасажирiв, багажу, вантажу та пошти, забезпечує виконання польотiв i обслуговування повiтряних суден i яке має в своєму складi i використовує для даних цiлей аеродром, аеровокзал та iншi наземнi споруди i вiдповiдне обладнання, облаштування.

     3.3. Пункт пропуску через державний кордон України - це територiя або частина територiї прикордонної залiзничної, автомобiльної станцiї, морського, рiчкового порту, аеропорту (аеродрому) з комплексом будiвель, споруд та iнженерно-технiчних засобiв, де здiйснюються визначенi законодавством види контролю з метою пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна.

     3.4. Аеродром спiльного використання - аеродром, призначений для спiльного використання рiзними вiдомствами.

4. Скорочення

     4.1. Мiнтранс - Мiнiстерство транспорту України.

     4.2. Мiноборони - Мiнiстерство оборони України.

     4.3. Держкомкордон - Державний комiтет у справах охорони державного кордону України.

     4.4. Укравiатранс - Державний департамент авiацiйного транспорту України.

     4.5. Украеронавiгацiя - Комiтет по використанню повiтряного простору України.

5. Загальнi положення

     5.1. Положення запроваджується з метою надання Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України.

6. Порядок видачi Тимчасового дозволу

     6.1 Для отримання Тимчасового дозволу керiвництво аеропорту (аеродрому) повинно звернутися з листом-обгрунтуванням вiдповiдно до Державного департаменту авiацiйного транспорту або Мiнiстерства оборони. Звернення має бути погодженим за належнiстю з Урядом Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та Севастопольською мiськими державними адмiнiстрацiями.

     6.2. Рiшення про видачу Тимчасового дозволу приймається пiсля перевiрки комiсiєю можливостi проведення прикордонного та митного контролю, забезпечення прильоту та вильоту повiтряних суден, контролю з авiацiйної безпеки, санiтарно-карантинного, ветеринарного, фiтосанiтарного та екологiчного контролю.

     6.2.1. Комiсiю створює Державний департамент авiацiйного транспорту (Мiнiстерство оборони) iз спецiалiстiв департаменту та спецiалiстiв вiдповiдних мiнiстерств i вiдомств за погодженням з ними. Склад комiсiї департамент погоджує з Мiнтрансом.

     6.2.2. Тимчасовий дозвiл може бути виданий без перевiрки комiсiєю готовностi всiх видiв контролю, але при умовi обов'язкової перевiрки готовностi аеропорту або аеродрому на контроль з авiацiйної безпеки лише на:

     а) санiтарнi авiарейси при умовi пiдтвердження можливостi проведення всiх видiв контролю контрольними службами на мiсцях;

     б) авiарейси повiтряних суден, вилiт (прилiт) яких здiйснюється з метою виконання урядового завдання, а також коли вони викликанi стихiйним лихом.

     Примiтка: У разi необхiдностi термiнового виконання зазначених польотiв i вiдсутностi часу на видачу та доставку Тимчасового дозволу через непереборнi (форсмажорнi) обставини Державний департамент авiацiйного транспорту (Мiнiстерство оборони) можуть по телеграфу надати керiвнику аеропорту (аеродрому) погоджене з Державним комiтетом у справах охорони державного кордону, Державною митною службою, Комiтетом по використанню повiтряного простору України вiдповiдного рiшення. Таке рiшення реєструється у порядку, встановленому для реєстрацiї Тимчасових дозволiв.

     6.3. Рiшення про видачу Тимчасового дозволу приймають:

     а) по аеродромах спiльного використання - Державний департамент авiацiйного транспорту, Мiнiстерство оборони, Державний комiтет у справах охорони державного кордону, Державна митна служба i Комiтет по використанню повiтряного простору (додаток А);

     б) по аеропортах, аеродромах цивiльної авiацiї та аеродромах iнших вiдомств (крiм аеродромiв Мiнiстерства оборони) - Державний департамент авiацiйного транспорту, Державний комiтет у справах охорони державного кордону, Державна митна служба i Комiтет по використанню повiтряного простору (додаток Б);

     в) по вiйськових аеродромах Мiнiстерства оборони - Мiнiстерство оборони, Державний комiтет у справах охорони державного кордону, Державна митна служба i Комiтет по використанню повiтряного простору (додаток В).

     6.3.1. Тимчасовий дозвiл пiдписується посадовими особами, якi уповноваженi керiвниками вiдомств, що перерахованi в п.6.3, i скрiплюється печатками цих вiдомств.

     6.4. Тимчасовий дозвiл реєструється i видається:

     а) для аеропортiв цивiльної авiацiї, аеродромiв спiльного використання та iнших аеродромiв (крiм вiйськових аеродромiв Мiнiстерства оборони) - Державним департаментом авiацiйного транспорту;

     б) для вiйськових аеродромiв Мiнiстерства оборони (на яких не базуються цивiльнi аеропорти) - Мiнiстерством оборони.

     6.5. Тимчасовий дозвiл видається на певний термiн, але не бiльше одного року. В Тимчасовому дозволi вказується вид перевезень та види польотiв, країни (групи країн), у якi (з яких) дозволено здiйснювати мiжнароднi польоти з (до) аеропорту (аеродрому), режим роботи контрольних служб.

     6.6. Державний департамент авiацiйного транспорту i Мiнiстерство оборони надсилають вiдповiднi копiї Тимчасового дозволу Мiнiстерству транспорту України, Державному комiтету у справах охорони державного кордону, Державнiй митнiй службi, Комiтету по використанню повiтряного простору України, Мiнiстерству сiльського господарства i продовольства, Мiнiстерству охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки та Мiнiстерству охорони здоров'я.

     6.7. Тимчасовий дозвiл може бути достроково анульований або зупинений за спiльним рiшенням Державного департаменту авiацiйного транспорту, Мiнiстерства оборони, Державного комiтету у справах охорони державного кордону, Державної митної служби та Комiтету по використанню повiтряного простору України за поданням одного чи декiлькох з перерахованих вiдомств або за клопотанням мiсцевих органiв самоврядування. Клопотання подається вiдповiдно в Державний департамент авiацiйного транспорту або Мiнiстерство оборони.

     6.8. По закiнченню термiну дiї Тимчасового дозволу видається новий на певний термiн вiдповiдно до пунктiв 6.1, 6.3, 6.5, 6.6, при цьому перевiрка комiсiєю аеропорту (аеродрому) при повторному та наступних видачах Тимчасового дозволу може проводитись вибiрково з окремих видiв контролю, а також органiзацiї авiацiйних перевезень i польотiв за кордон, але кожного разу обов'язково здiйснюється перевiрка з питань авiацiйної безпеки та безпеки польотiв.

7. Вимоги до аеропорту (аеродрому), контрольних служб при отриманнi Тимчасового дозволу

     7.1. В аеропорту (аеродромi), якому видається Тимчасовий дозвiл:

     а) мають бути визначенi зони прикордонного, митного контролю, контролю на безпеку та iнших видiв контролю;

     б) адмiнiстрацiєю аеропорту (аеродрому) повинна бути розроблена єдина технологiя оформлення повiтряних суден, пасажирiв, вантажiв та iншого майна, яка погоджується з керiвниками контрольних служб, а також з пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi мають вiдношення до мiжнародного сполучення;

     в) адмiнiстрацiєю аеропорту (аеродрому) з урахуванням мiсцевих умов за узгодженням з контрольними органами повиннi бути розробленi та введенi в дiю правила та iнструкцiї про пропускний i внутрiоб'єктний режим в зазначених аеропортах (аеродромах), якi оформлюють наказом i за дотриманням яких встановлюється контроль;

     г) на перiод пiдготовки та виконання мiжнародних авiарейсiв у примiщеннях i мiсцях, де здiйснюється прикордонний i митний контроль, прикордоннi вiйська разом з митними органами встановлюють додатковi режимнi правила, що регламентують порядок допуску в цi зони осiб, якi беруть участь у контролi та обслуговуваннi пасажирiв i повiтряних суден закордонного прямування, вiдправлення з аеропорту (аеродрому) повiтряних суден, що вибувають за кордон i прибувають в Україну, а також iншi обмеження для запобiгання незаконному перетину державного кордону України.

8. Обов'язки посадових осiб аеропортiв (аеродромiв), контрольних служб, що мають Тимчасовий дозвiл

     8.1. Посадовi особи аеропортiв (аеродромiв) та контрольних служб вiдповiдають за своєчасне оформлення документiв i виконання формальностей, за необгрунтовану затримку осiб, повiтряних суден, вантажiв та iншого майна, якi прямують через державний кордон, згiдно iз законодавством України.

     8.2. Посадовi особи контрольних служб забезпечують порядок в зонах прикордонного, митного та iнших видiв контролю. У разi виникнення протиправних дiй, якi заважають виконанню контрольних функцiй, для забезпечення порядку залучаються працiвники органiв внутрiшнiх справ, згiдно з чинним законодавством України.

     8.3. Перевезення працiвникiв усiх контрольних служб до (з) аеропортiв (аеродромiв), з яких здiйснюється вилiт (прилiт) повiтряного судна, забезпечується транспортом аеропорту (аеродрому) чи авiакомпанiї.

 

Додаток А
(обов'язковий)
до Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України
 

Тимчасовий дозвiл
на здiйснення мiжнародних польотiв з аеропорту (аеродрому спiльного використання), в якому вiдсутнiй пункт пропуску через державний кордон України

"___" ____________ 199__ р. м. Київ N ________________

    1. У вiдповiдностi з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1995 р. N 1017 "Про порядок повiтряного сполучення через державний кордон України" цим надається дозвiл на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропорту (аеродрому спiльного використання):

 
    2. Термiн дiї тимчасового дозволу:  

    3. Види польотiв та країни (чи групи країн), в якi (з яких) дозволено здiйснювати польоти:

 
 
 
    4. Вид перевезень:  
 
(пасажирськi, вантажнi, вантажно-пасажирськi, технiчнi)
    5. Режим роботи контрольних служб:  
 
(постiйний, тимчасовий, цiлодобовий, конкретно визначений час)
    6. Iншi умови та обмеження:  
 
 
 
Укравiатранс Мiноборони Держкомкордон
     
     
"___"_______199_ р. "___"_______199_ р. "___"_______199_ р.
Державна митна служба Украеронавiгацiя
   
   
"___"_______199_ р. "___"_______199_ р.

 

Додаток Б
(обов'язковий)
до Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України
 

Тимчасовий дозвiл
на здiйснення мiжнародних польотiв з аеропорту (аеродрому), в якому вiдсутнiй пункт пропуску через державний кордон України

"___" ____________ 199__ р. м. Київ N ________________

    1. У вiдповiдностi з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1995 р. N 1017 "Про порядок повiтряного сполучення через державний кордон України" цим надається дозвiл на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропорту (аеродрому):

 
    2. Термiн дiї тимчасового дозволу:  

    3. Види польотiв та країни (чи групи країн), в якi (з яких) дозволено здiйснювати польоти:

 
 
 
    4. Вид перевезень:  
 
(пасажирськi, вантажнi, вантажно-пасажирськi, технiчнi)
    5. Режим роботи контрольних служб:  
 
(постiйний, тимчасовий, цiлодобовий, конкретно визначений час)
    6. Iншi умови та обмеження:  
 
 
 
Укравiатранс Держкомкордон Державна митна служба
     
     
"___"_______199_ р. "___"_______199_ р. "___"_______199_ р.
Украеронавiгацiя
 
 
"___"_______199_ р.

 

Додаток В
(обов'язковий)
до Положення про порядок видачi Тимчасового дозволу на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) аеропортiв (аеродромiв), в яких вiдсутнi пункти пропуску через державний кордон України
 

Тимчасовий дозвiл
на здiйснення мiжнародних польотiв з вiйськового аеродрому, в якому вiдсутнiй пункт пропуску через державний кордон України

"___" ____________ 199__ р. м. Київ N ________________

    1. У вiдповiдностi з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 грудня 1995 р. N 1017 "Про порядок повiтряного сполучення через державний кордон України" цим надається дозвiл на здiйснення мiжнародних польотiв з (до) вiйськового аеродрому:

 
    2. Термiн дiї тимчасового дозволу:  

    3. Види польотiв та країни (чи групи країн), в якi (з яких) дозволено здiйснювати польоти:

 
 
 
    4. Вид перевезень:  
 
(пасажирськi, вантажнi, вантажно-пасажирськi, технiчнi)
    5. Режим роботи контрольних служб:  
 
(постiйний, тимчасовий, цiлодобовий, конкретно визначений час)
    6. Iншi умови та обмеження:  
 
 
Мiноборони Держкомкордон Украеронавiгацiя
     
     
"___"_______199_ р. "___"_______199_ р. "___"_______199_ р.
Державна митна служба
 
 
"___"_______199_ р.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.