ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

08.07.2003 N 6023/6/15-1116


Щодо оподаткування операцiй з векселями

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула <...> щодо оподаткування операцiй з векселями i повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 4 Закону України "Про обiг векселiв в Українi" видавати переказнi i простi векселi можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставленi товари, виконанi роботи, наданi послуги.

     На момент видачi переказного векселя особа, зазначена у векселi як трасат, або векселедавець простого векселя повиннi мати перед трасантом та/або особою, якiй чи за наказом якої повинен бути здiйснений платiж, зобов'язання, сума якого має бути не меншою, нiж сума платежу за векселем.

     Умова щодо проведення розрахункiв iз застосуванням векселiв обов'язково вiдображається у вiдповiдному договорi, який укладається в письмовiй формi. У разi видачi (передачi) векселя вiдповiдно до договору припиняються грошовi зобов'язання щодо платежу за цим договором та виникають грошовi зобов'язання щодо платежу за векселем.

     Враховуючи вищевикладене, платник податку має право емiтувати простий вексель в оплату за надання послуг по страхуванню ризикiв, за умови, що такий вид розрахунку передбачено у договорi та вексель емiтується пiсля фактичного отримання послуг. При цьому емiсiя простого векселя не вiдображається у податковому облiку емiтента, оскiльки ця операцiя є другою пiсля споживання послуг.

Заступник голови Ю.Гриб
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.