ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

19.08.2003р. N 559


Про затвердження Порядку взаємного iнформування пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, митної варти, власної безпеки Держмитслужби України про факти й ознаки причетностi працiвникiв митних органiв до незаконного перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв

     На виконання пункту 6 Плану заходiв Державної митної служби України щодо полiпшення роботи з профiлактики та попередження правопорушень з боку посадових осiб митних органiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 27.06.03 N 420 "Про заходи щодо полiпшення попереджувально-профiлактичної роботи в митних органах", наказую:

     1. Затвердити Порядок взаємного iнформування пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, митної варти, власної безпеки Держмитслужби України про факти й ознаки причетностi працiвникiв митних органiв до незаконного перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальникам Управлiння органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Управлiння митної варти, Управлiння власної безпеки, регiональних митниць, митниць:

     2.1. Визначити посадових осiб (не нижче головного iнспектора), що мають доступ до державної таємницi, пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, митної варти, власної безпеки, вiдповiдальних за взаємне iнформування, внести вiдповiднi змiни до їх посадових iнструкцiй.

     2.2. Забезпечити органiзацiю виконання вимог Порядку.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В.о. Голови Служби В.Я.Лозко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
19.08.03 N 559

ПОРЯДОК
ВЗАЄМНОГО IНФОРМУВАННЯ ПIДРОЗДIЛIВ ПО БОРОТЬБI З КОНТРАБАНДОЮ ТА ПОРУШЕННЯМИ МИТНИХ ПРАВИЛ, МИТНОЇ ВАРТИ, ВЛАСНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖМИТСЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ФАКТИ Й ОЗНАКИ ПРИЧЕТНОСТI ПРАЦIВНИКIВ МИТНИХ ОРГАНIВ ДО НЕЗАКОННОГО ПЕРЕМIЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ТОВАРIВ ТА IНШИХ ПРЕДМЕТIВ

     1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до наказу Держмитслужби України вiд 27.06.03 N 420 "Про заходи щодо полiпшення попереджувально-профiлактичної роботи в митних органах" i з метою цiлеспрямованої реалiзацiї державної полiтики у сферi боротьби зi злочиннiстю та корупцiєю.

     1.2. Порядок визначає основнi напрями взаємного iнформування пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, митної варти й власної безпеки Держмитслужби України (далi - учасники iнформацiйних вiдносин).

     2. Основними завданнями взаємного iнформування є:

     2.1. Створення необхiдних умов для своєчасного виявлення, попередження, припинення та профiлактики правопорушень, пов'язаних з незаконним перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, з боку працiвникiв митних органiв.

     2.2. Аналiз i перевiрка отриманої iнформацiї, визначення необхiдних заходiв щодо її реалiзацiї.

     3. Основнi вимоги, що пред'являються до iнформацiї про факти й ознаки спiвучастi працiвникiв митних органiв у пiдготовцi або вчиненнi правопорушень, пов'язаних з незаконним перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, - об'єктивнiсть, достовiрнiсть, повнота, конфiденцiйнiсть, вiдповiднiсть компетенцiї учасникiв iнформацiйних вiдносин.

     4. Основнi напрями взаємного iнформування

     Взаємне iнформування учасникiв iнформацiйних вiдносин здiйснюється шляхом iнiцiативного надання отриманої (наявної) iнформацiї, вiднесеної до їх компетенцiї.

     4.1. Пiдроздiли власної безпеки iнформують пiдроздiли по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил i пiдроздiли митної варти:

     - про виявленi в ходi проведення службових розслiдувань, перевiрок факти, що можуть свiдчити про порушення митних правил;

     - про причини та умови, що можуть сприяти вчиненню працiвниками митних органiв злочинiв i правопорушень, пов'язаних з незаконним перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв.

     4.2. Пiдроздiли по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил iнформують пiдроздiли власної безпеки:

     - про факти й ознаки спiвучастi працiвникiв митних органiв у правопорушеннях пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення, якi виявляються в ходi провадження в справах про порушення митних правил, у ходi дiзнання в кримiнальних справах, при проведеннi перевiрок господарських операцiй суб'єктiв господарювання;

     - про факти неправомiрних дiй працiвникiв митних органiв, пов'язанi з безпiдставним затриманням транспортних засобiв i товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, про порушення технологiї митного контролю й митного оформлення шляхом створення для осiб, що перетинають митний кордон України, штучних перешкод з метою отримання вiд них матерiальних благ, послуг, пiльг або iнших переваг.

     4.3. Пiдроздiли митної варти iнформують пiдроздiли власної безпеки:

     - про факти затримання ними в ходi проведення спецiальних операцiй транспортних засобiв i товарiв, митне оформлення яких здiйснено з порушеннями митного законодавства;

     - про факти порушення службової дисциплiни працiвниками пiдроздiлiв митної варти при охоронi та супроводженнi вантажiв, що перемiщуються територiєю України.

     5. Форма й строки надання iнформацiї

     5.1. Iнформацiя готується в письмовiй формi, повинна бути засвiдчена керiвником пiдроздiлу чи посадовою особою, що його замiщує.

     5.2. Iнформацiя надається в строки, що дають можливiсть прийняти управлiнськi рiшення для її перевiрки (реалiзацiї) учасником iнформацiйних вiдносин, який її отримує.

     6. Рiвень обмiну iнформацiєю

     Обмiн iнформацiєю органiзується безпосередньо керiвниками пiдроздiлiв - учасникiв iнформацiйних вiдносин i здiйснюється:

     - на рiвнi центрального апарату Держмитслужби України - мiж Управлiнням власної безпеки, Управлiнням органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Управлiнням митної варти;

     - на рiвнi регiональної митницi - мiж пiдроздiлами регiональної митницi - учасниками iнформацiйних вiдносин;

     - на рiвнi митницi - мiж пiдроздiлами митницi - учасниками iнформацiйних вiдносин.

     7. Зберiгання, використання та захист iнформацiї

     7.1. Iнформацiя про факти й ознаки спiвучастi працiвникiв митних органiв у пiдготовцi або вчиненнi правопорушень, пов'язаних з незаконним перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, передається, зберiгається й використовується виключно в службових цiлях.

     7.2. Посадовi особи пiдроздiлiв - учасникiв iнформацiйних вiдносин пiд час пiдготовки, зберiгання та розповсюдження документiв, що мiстять iнформацiю, яка є об'єктом обмiну, керуються вимогами Iнструкцiї з дiловодства в митнiй службi України, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 28.12.02 N 747, а у випадках пiдготовки, зберiгання та розповсюдження документiв, якi мiстять iнформацiю з обмеженим доступом, - вимогами Iнструкцiї про порядок облiку, зберiгання i використання документiв, справ, видань та iнших матерiальних носiїв iнформацiї, якi мiстить конфiденцiйну iнформацiю, що є власнiстю держави, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.11.98 N 1893.

     7.3. Порушення, пов'язанi зi збиранням, накопиченням, зберiганням та використанням зазначеної iнформацiї тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством України.

     7.4. Вiдповiдальнiсть за якiсть i достовiрнiсть iнформацiї несе керiвник пiдроздiлу, що надав iнформацiю.

Начальник Управлiння власної безпеки С.Г.Коломацький
Начальник Управлiння органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил I.Г.Калєтнiк
Начальник Управлiння митної варти А.А.Жоган
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.