МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

Н А К А З

25.07.2003 N 568


Про затвердження Правил повiтряних перевезень пасажирiв i багажу

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2003 р. за N 755/8076


     На виконання Програми iнтеграцiї України до Європейського Союзу, затвердженої Указом Президента України вiд 14 вересня 2000 року N 1072/2000, вiдповiдно до статтi 62 Повiтряного кодексу України наказую:

     1. Затвердити Правила повiтряних перевезень пасажирiв i багажу, що додаються, та ввести їх у дiю через тридцять днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     2. Державному департаменту авiацiйного транспорту (Максимов В.О.):

     2.1. У встановленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     2.2. Довести вимоги зазначених Правил до вiдома пiдприємств, органiзацiй та установ, що задiянi в повiтряних перевезеннях пасажирiв i багажу.

     3. Пiдприємствам, органiзацiям та установам, що задiянi в повiтряних перевезеннях пасажирiв i багажу, узяти зазначенi Правила до керiвництва та протягом тридцяти днiв з дати реєстрацiї цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України привести свої нормативнi документи у вiдповiднiсть до них.

     4. Пiсля введення в дiю зазначених Правил уважати такими, що не застосовуються на територiї України, частину "Определения" i частину I (щодо їх застосування до повiтряних перевезень пасажирiв i багажу), частину II "Правил международных воздушных перевозок пассажиров, багажа и грузов", затверджених наказом Мiнiстерства цивiльної авiацiї СРСР вiд 03.01.86 N 1/И.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Мiнiстерства транспорту України Демиденка А.Ф.

Т.в.о. Мiнiстра Е.Абдуллаєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України
25.07.2003 N 568
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2003 р. за N 755/8076

ПРАВИЛА
повiтряних перевезень пасажирiв i багажу

Стаття 1. Вiдповiднiсть Правил

     1.1. Цi Правила пiдготовленi на виконання Програми iнтеграцiї України до Європейського Союзу, затвердженої Указом Президента України вiд 14 вересня 2000 року N 1072/2000, статтi 62 Повiтряного кодексу України, Закону України "Про захист прав споживачiв", пункту 4 Положення про Мiнiстерство транспорту України, затвердженого Указом Президента України вiд 11.05.2000 N 678/2000, та пункту 3 Положення про Державний департамент авiацiйного транспорту, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2000 N 573.

     1.2. Цi Правила розробленi з урахуванням положень Варшавської конвенцiї та Загальних умов перевезень пасажирiв i багажу, встановлених Мiжнародною асоцiацiєю повiтряного транспорту ("General Conditions of Carriage (passenger and baggage)", IАТА).

Стаття 2. Мета

     Мета цих Правил - установити загальнi умови перевезення пасажирiв i багажу повiтряним транспортом, за яких забезпечуються належний рiвень безпеки польотiв та якостi обслуговування, а також принципи i норми вiдповiдальностi суб'єктiв пiд час повiтряних перевезеннях пасажирiв i багажу, включаючи обслуговування, що належить до цих перевезень.

Стаття 3. Термiни i визначення, що застосовуються у цих Правилах

     Агент з обслуговування - особа, уповноважена перевiзником здiйснювати операцiї з наземного обслуговування пасажирiв i багажу.

     Агент з продажу перевезень - особа, що призначена перевiзником згiдно з агентською угодою представляти iнтереси перевiзника при продажу перевезень на рейси перевiзника i, якщо має вiдповiднi повноваження, - на рейси iнших перевiзникiв (далi - його агент).

     Багаж - такi предмети, майно та iнша особиста власнiсть пасажира, якi є необхiдними для особистого користування, комфорту чи для забезпечення зручностей у зв'язку з його подорожжю. Якщо iнше прямо не визначено, то багаж включає зареєстрований багаж i ручну поклажу (незареєстрованний багаж) пасажира.

     Багажна iдентифiкацiйна бирка - документ, виданий перевiзником для iдентифiкацiї зареєстрованого багажу.

     Багажна квитанцiя - частина квитка, яка визначає умови перевезення зареєстрованого багажу (у тому числi квитанцiя для одержання багажу, що видана перевiзником i додається до квитка).

     Бронювання (або резервування) - попереднє замовлення мiсця на повiтряному суднi на визначений рейс i дату для перевезення пасажира або попереднє замовлення обсягу i тоннажу на повiтряному суднi на визначений рейс i дату для перевезення багажу (вантажу).

     Варшавська конвенцiя - у залежностi вiд того, який з наведених нижче документiв застосовується щодо договору перевезення, означатиме:

     Конвенцiю з унiфiкацiї деяких правил, що стосуються мiжнародних повiтряних перевезень, пiдписану у Варшавi 12.10.29, зi змiнами, унесеними Гаазьким Протоколом, пiдписаним у Гаазi 28.09.55;

     Додаткову конвенцiю до Варшавської конвенцiї з унiфiкацiї деяких правил, пов'язаних з мiжнародними повiтряними перевезеннями, що виконуються не перевiзником, який уклав договiр, пiдписану у Гвадалахарi 18.09.61 застосовується при перевезеннях, якi передбаченi статтею 19 цих Правил).

     Виключнi умови - умови, при яких перевезення пасажирiв i багажу не пiдпадають пiд звичайнi операцiї i процедури експлуатацiї цивiльних повiтряних суден, у тому числi умови, при яких здiйснюються перевезення миротворчого контингенту, перевезення для лiквiдацiї наслiдкiв стихiйного лиха чи аварiї тощо.

     Вiдмова в перевезеннi - вiдмова з боку перевiзника прийняти на певний рейс пасажира.

     Групове перевезення - перевезення групи осiб, що мають загальну мету подорожi, незалежно вiд того, оформлена вона груповим квитком або окремими квитками на кожного пасажира.

     Днi - календарнi днi, включаючи усi сiм днiв тижня, святковi, вихiднi та неробочi днi, за умови, що при наданнi повiдомлення день вiдправлення повiдомлення не враховується i що при визначеннi тривалостi чинностi день, у який видано квиток або у який розпочався полiт, не враховується.

     Електронний квиток - електронний документ, який включає роздрук маршруту, електроннi купони i, у разi використання, документ для посадки.

     Електронний купон - частина електронного квитка, яка застосовується для перевезення на вiдповiдному рейсi, або iнший документ, який його замiнює, що зберiгаються у базi даних автоматизованої системи бронювання перевiзника.

     Зареєстрований багаж - багаж пасажира, який прийнятий перевiзником пiд свою охорону для перевезення та своєчасної доставки i на який перевiзник видав багажну квитанцiю та багажну iдентифiкацiйну бирку.

     Застосованi закони - закони, постанови та розпорядження, а також iншi нормативно-правовi акти, що регулюють здiйснення повiтряних перевезень пасажирiв i багажу будь-якої держави, з територiї, на територiю та через територiю якої здiйснюються перевезення пасажирiв та багажу.

     Зiпсований квиток - квиток, стан якого з вини пасажира не дозволяє iдентифiкувати або прочитати iнформацiю, що мiститься у квитку.

     Змiшане перевезення - перевезення, що здiйснюється з застосуванням рiзних видiв транспорту за одним перевiзним документом за участю повiтряного транспорту.

     Зупинка на маршрутi (або Stopover) - попередньо погоджена мiж перевiзником i пасажиром тимчасова зупинка в перевезеннi в будь-якому пунктi, крiм пункту вiдправлення та призначення.

     Квиток - документ, що має назву "Пасажирський квиток та багажна квитанцiя", у тому числi електронний квиток, виданий перевiзником (його агентом), який включає умови договору перевезення та повiдомлення, разом з польотними та пасажирським купонами.

     Код перевiзника - два знаки, якi iдентифiкують вiдповiдного перевiзника в автоматизованих системах бронювання.

     Комерцiйнi угоди - будь-якi угоди мiж перевiзниками, крiм агентської угоди, що стосуються надання їхнiх спiльних послуг, пов'язаних з повiтряними перевезеннями пасажирiв (багажу).

     Купон - вiдривний талон на рейс i/або електронний купон.

     Мiсце вiдправлення - пункт, зазначений у квитку, з якого починається перевезення пасажира.

     Мiсце призначення - пункт, зазначений у квитку, у якому закiнчується перевезення пасажира.

     Нормальний тариф - тариф з мiнiмальними обмеженнями в частинi його застосування, установлений для перевезення у бiзнес- чи економiчному класi i опублiкований як нормальний тариф у автоматизованих системах бронювання.

     Обмежено дiєздатний пасажир - пасажир, фiзичний, медичний або психiчний стан якого вимагає особистого догляду (при висадцi та посадцi; протягом польоту; при аварiйнiй евакуацiї; при наземному обслуговуваннi), але не створює незручностей для iнших пасажирiв (за звичайних умов).

     Остаточний час оформлення пасажирiв - час, пiсля закiнчення якого пасажири, якi не встигли пройти реєстрацiю, не приймаються до перевезення на вiдповiдний рейс.

     Пасажир - особа (за винятком членiв екiпажу), що перевозиться повiтряним судном за згодою перевiзника згiдно з договором перевезення.

     Пасажирський квиток - частина квитка, виданого перевiзником (його агентом), згiдно з яким здiйснюється перевезення пасажира.

     Пасажирський купон (або пасажирська квитанцiя) - частина пасажирського квитка, яка складає письмове повiдомлення стосовно умов перевезення пасажира.

     Перевезення - транспортування пасажирiв та багажу на повiтряних суднах, що здiйснюється вiдповiдно до договору перевезення, при якому, згiдно з визначенням сторiн, пункт вiдправлення i пункт призначення незалежно вiд того, були чи нi зупинка в перевезеннi або перевантаження, розмiщенi або на територiї двох рiзних країн, або на територiї однiєї країни, якщо узгоджена зупинка передбачена на територiї iншої країни. У цих Правилах пiд термiном "перевезення" також розумiється транспортування пасажирiв i/ або багажу на повiтряних суднах мiж двома пунктами, якi розмiщенi на територiї України.

     Перевiзник (або авiакомпанiя) - особа, що має постiйне мiсце дiяльностi в Українi (i/ або Україна забезпечує i пiдтримує фактичний контроль за дiяльнiстю цiєї особи) i яка перевозить або бере на себе зобов'язання перевезти пасажира та/ або його багаж згiдно з квитком, а також бере на себе зобов'язання надати всi iншi послуги, що пов'язанi з таким перевезенням, незалежно вiд того, чи є ця особа "фактичним перевiзником" або "перевiзником за договором" (визначення "фактичний перевiзник" та "перевiзник за договором" наведенi у статтi 19 цих Правил). З метою звiльнення чи обмеження вiдповiдальностi, передбаченої чи визначеної в цих Правилах, термiн "перевiзник" включає агентiв, службовцiв, представникiв i пiдрядникiв перевiзника, якщо цими Правилами не передбачене iнше.

     Пiдтверджене бронювання - бронювання, яке було зареєстроване в автоматизованiй системi бронювання i пiдтверджене перевiзником. Позначається у квитку (електронному квитку) позначкою "ОК".

     Польотний купон - частина пасажирського квитка або, у разi електронного квитка, - електронний купон, у якому визначенi вiдповiднi пункти, мiж якими купон є дiйсним для перевезення пасажира i багажу.

     Правила перевiзника - правила, iнструкцiї i технологiї, встановленi перевiзником, якi застосовуються при перевезеннях пасажирiв i/ або багажу, у тому числi правила повiтряних перевезень пасажирiв i багажу, правила застосування тарифiв, стандарти з обслуговування пасажирiв i багажу, порядок розгляду претензiй та позовiв.

     Рейс з надлишком бронi - рейс, на який кiлькiсть пасажирiв, що мають пiдтверджене бронювання i прибули на реєстрацiю до закiнчення остаточного часу оформлення пасажирiв, перевищує кiлькiсть наявних мiсць на рейсi.

     Роздрук маршруту - документ (документи), який перевiзник видає пасажиру, що подорожує за електронним квитком, i в якому мiстяться прiзвище пасажира, iнформацiя щодо рейсу та повiдомлення.

     Розумнi строки - перiод часу, розумна межа тривалостi якого при повiтряному перевезеннi пасажира (багажу) складає до трьох годин понад термiни початку та завершення польоту, визначенi в розкладi руху перевiзника.

     Ручна поклажа (або багаж незареєстрований) - багаж пасажира, який при перевезеннi перебуває в салонi повiтряного судна за згодою перевiзника, пiд контролем пасажира i засвiдчується биркою "У салон".

     Складений квиток - кiлька квиткiв, виданих перевiзником, якi разом становлять єдиний договiр перевезення.

     Спецiальний тариф - тариф, що має певнi обмеження у частинi його застосування, установлений для перевезення в економiчному класi (у бiльшостi випадкiв) i опублiкований як спецiальний тариф у автоматизованих системах бронювання.

     Спецiальнi умови - умови перевезення пасажирiв i багажу, якi виникають унаслiдок невiдповiдностi положень цих Правил правилам iншої країни або якщо правилами iншої країни встановлений бiльш низький рiвень щодо умов перевезень, нiж той, що встановлений цими Правилами, або якщо iншою країною вимагається дотримання її правил i при цьому ставиться пiд загрозу виконання договору перевезення.

     Тариф - сума, встановлена перевiзником за перевезення пасажира або одиницi маси, або обсягу багажу (вантажу) за вiдповiдним маршрутом i вiдповiдного класу обслуговування.

     Тарифнi нормативи - установленi i опублiкованi перевiзником в автоматизованих системах бронювання тарифи та правила їх застосування.

     Узгодженi мiсця зупинки - пункти (крiм пунктiв вiдправлення i призначення), якi визначенi у квитку або наведенi в розкладi руху перевiзника як запланованi пункти зупинок на маршрутi перевезення.

     Форс-мажорнi обставини - незвичайнi i непередбачуванi обставини поза контролем перевiзника та пасажира, наслiдкiв яких не можна було уникнути навiть при докладаннi найбiльших зусиль.

     Чартерне перевезення - перевезення "фактичним перевiзником", який згiдно з повноваженнями, одержаними вiд "перевiзника за договором" (фрахтувальника або оператора рейсу), виконує частину або все перевезення згiдно з договором чартеру.

     Чартерний квиток - квиток, виданий згiдно з договором чартеру. BSR - банкiвський курс продажу валюти.

Стаття 4. Сфера застосування

     4.1. Застосування мiжнародних норм

     Якщо будь-яке положення цих Правилах суперечить положенням Варшавської конвенцiї або iншого мiжнародного договору, який є частиною законодавства України, то таке положення цих Правил не застосовується. Незастосування такого положення не впливає на чиннiсть будь-якого iншого положення цих Правил.

     4.2. Загальнi положення

     4.2.1. Цi Правилами застосовуються щодо всiх комерцiйних повiтряних перевезень (мiжнародних та внутрiшнiх) пасажирiв i багажу, що здiйснює перевiзник, включаючи обслуговування, що належить до цих перевезень, i, якщо перевiзником не буде встановлено iнше, - щодо безкоштовних перевезень. Якщо є пiдстави для розумного сумнiву щодо умов здiйснення перевезень, перевiзник має право на власний розсуд визначати, якi положення цих Правил слiд застосовувати.

     4.2.2. Правила поширюються на iноземних перевiзникiв, якi здiйснюють продаж перевезень на територiї України, у частинi обов'язкового iнформування пасажирiв у розмiрi, встановленому в статтi 26 цих Правил.

     4.2.3. Правила застосовуються до пасажира, який подорожує рейсом (рейсами) згiдно з квитком. Визначення авiакомпанiї як перевiзника на такий рейс є презумпцiєю iснування договору перевезення на такий рейс мiж цим перевiзником i пасажиром, який зазначений у квитку.

     4.2.4. Усi перевезення пасажирiв i багажу, що зазначенi в пунктi 4.2.1 цiєї статтi, є об'єктом правил перевiзника, а також тарифних нормативiв перевiзника, чинних на дату видачi квитка (оформлення електронного квитка), а якщо таку дату неможливо визначити, - на дату початку перевезення. При перевезеннях пасажирiв i багажу застосовуються правила, тарифи i збори, що дiють на дату оформлення квитка з початкового аеропорту, зазначеного у квитку.

     4.2.5. Цi Правила та правила перевiзника, а також тарифнi нормативи перевiзника з внесеними у них змiнами не можуть бути застосованi до договору перевезення пасажира i багажу без повiдомлення про це пасажиру пiсля дати видачi квитка, крiм випадкiв, коли це може вимагатися згiдно iз застосованими законами.

     4.2.6. Перевезення пасажирiв i багажу, стосовно яких забезпечити вiдповiднiсть цим Правил є практично неможливим, перевiзник має право здiйснювати тiльки за спецiальних умов, передбачених пунктом 4.3 цiєї статтi.

     4.2.7. Правила не застосовуються при перевезеннях пасажирiв i багажу, що здiйснюються за виключних умов, якi не пiдпадають пiд звичайнi операцiї i процедури експлуатацiї цивiльних повiтряних суден.

     4.3. Спецiальнi умови перевезення

     4.3.1. Якщо перевiзником доведено, а вiдповiдним державним органом визнано, що положення цих Правил практично неможливо виконати i що встановленi цими Правилами загальнi умови перевезень пасажирiв i багажу можуть бути забезпеченi за рахунок застосування альтернативних засобiв, то такий орган може затвердити одиничну операцiю або заплановану серiю кiлькох операцiй з перевезення пасажирiв i багажу за спецiальних умов. Загальний рiвень якостi та безпеки при таких перевезеннях має бути щонайменше еквiвалентний рiвню, що забезпечувався б при виконаннi всiх установлених цими Правилами вимог. При мiжнародних перевезеннях пасажирiв i багажу має бути багатостороннє затвердження спецiальних умов.

     4.3.2. Правила перевiзника щодо застосування спецiальних тарифiв i перевезень окремих категорiй пасажирiв i багажу також є спецiальними умовами перевезення. Такi правила не потребують обов'язкового затвердження з боку вiдповiдного державного органу.

Стаття 5. Забезпечення якостi перевезень пасажирiв i багажу

     5.1. Цi Правила i правила перевiзника повиннi складати програму забезпечення якостi при повiтряних перевезеннях пасажирiв i багажу.

     5.2. Новi правила, стандарти, норми, технiчнi умови, технологiї, iнструкцiї, керiвництва мають вiдповiдати програмi забезпечення якостi.

Стаття 6. Квиток

     6.1. Договiр перевезення

     6.1.1. Квиток надає право пасажиру на перелiт вiдповiдним рейсом (рейсами) i зобов'язує перевiзника здiйснити вiдповiдне перевезення пасажира та його багажу, а також надати iншi послуги пов'язанi з перевезенням, згiдно з умовами договору перевезення, крiм випадкiв, визначених у пунктi 6.1.3 цiєї статтi.

     6.1.2. Умови договору перевезення, наведенi у квитку, не повиннi суперечити Варшавськiй конвенцiї та цим Правилам.

     6.1.3. Особа не буде мати право на перелiт на рейсi, якщо вона: не сплатить вiдповiдний тариф за перевезення або не укладе кредитну угоду з перевiзником;

     не пред'явить квиток, який мiстить польотний купон на вiдповiдний рейс, усi iншi невикористанi польотнi купони, а також пасажирський купон або, якщо вiн вiдсутнiй, то пасажирську квитанцiю;

     пред'явить зiпсований квиток або квиток, в який були внесенi змiни не перевiзником або його уповноваженим агентом;

     не в змозi пiдтвердити те, що електронний квиток був належним чином наданий такiй особi (у разi оформлення електронного квитка).

     6.2. Утрачений або зiпсований квиток

     6.2.1. У разi втрати або псування квитка (його частини) пасажиром, перевiзник на клопотання пасажира може замiнити такий квиток (його частину) шляхом видачi дублiката квитка за умови пiдписання пасажиром угоди про вiдшкодування перевiзнику збиткiв аж до вартостi оригiналу квитка, якi зазнав або може зазнати перевiзник у зв'язку з використанням оригiналу квитка третьою особою. Якщо пасажир не пiдписує таку угоду, перевiзник, який видає дублiкат квитка, має право вимагати вiд пасажира сплатити його повну вартiсть. Перевiзник має право на стягнення з пасажира плати за послуги з оформлення дублiката квитка, якщо втрата або псування не були зумовленi недбальством перевiзника (його агента). При втратi або псуваннi квитка iншого перевiзника дублiкат квитка оформлюється тiльки за наявностi письмового дозволу такого перевiзника.

     6.2.2. Перевiзник має право вiдмовити пасажиру у видачi дублiката квитка, якщо:

     пасажир не пiдписав угоду, передбачену пунктом 6.2.1 цiєї статтi, i вiдмовився оплатити послуги з оформлення дублiката квитка;

     пасажир вимагає видачi дублiката квитка пiсля початку реєстрацiї на вiдповiдний рейс.

     6.3. Заборона передачi квитка

     6.3.1. Квиток може бути використаний для перевезення лише тiєї особи, що зазначена у квитку.

     6.3.2. З метою виконання пункту 6.3.1 цiєї статтi, перевiзник має право вимагати вiд пасажира iдентифiкувати себе.

     6.4. Термiн чинностi квитка

     Квиток, виданий за нормальним тарифом, буде чинним для перевезення протягом одного року з дати початку перевезення, якщо частина квитка використана або якщо не використаний весь квиток з дати його видачi. Квиток, виданий за спецiальним тарифом, чинний для перевезення лише до дати, визначеної у квитку, i на умовах, установлених тарифними нормативами перевiзника.

     6.5. Продовження термiну чинностi квитка

     6.5.1. Якщо перевiзник:

     не може надати мiсце на рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання;

     вiдмiняє рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання;

     пропустить узгоджене мiсце зупинки;

     не виконуватиме рейс у розумнi строки понад час вiдправлення рейсу, який зазначений у квитку;

     своїми дiями призведе до того, що пасажир не встигне на пересадку на iнший стикувальний рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання i який зазначений у тому самому квитку, що й попереднiй рейс;

     не може надати обслуговування вiдповiдно до оплаченого класу обслуговування, то, у разi згоди пасажира на подальше перевезення, термiн чинностi його квитка повинен бути продовжений на час до виконання першого рейсу, на якому є мiсце для такого пасажира в сплаченому класi обслуговування.

     6.5.2. Якщо пасажир пiсля початку подорожi не може її продовжити протягом термiну чинностi квитка у зв'язку iз хворобою чи iншими обставинами, визнаними перевiзником поважними, перевiзник може продовжити термiн чинностi такого квитка до часу, коли пасажир стане здатним продовжити подорож, або до першого рейсу перевiзника, на якому є мiсце в сплаченому класi обслуговування, пiсля такої дати i з мiсця, де подорож була перервана. Факт хвороби чи iнших обставин має пiдтверджуватися вiдповiдною довiдкою. За вищезазначених обставин перевiзник також може продовжити термiн чинностi квиткiв осiб, якi супроводжують такого пасажира.

     6.5.3. При перевезеннi, яке здiйснюється за допомогою кiлькох послiдовних перевiзникiв i яке не розглядається перевiзниками як єдине перевезення, перевiзник має право застосовувати тарифи, якi не передбачають (або забороняють) продовження термiну чинностi квитка у зв'язку з хворобою пасажира чи за iнших обставин, незважаючи на пункт 6.5.2 цiєї статтi. У разi застосування таких тарифiв, перевiзник (його агент) повинен повiдомити про це пасажира при бронюваннi.

     6.5.4. У разi смертi дружини (чоловiка) або члена сiм'ї пасажира, який не розпочав подорож, або в разi смертi пасажира на маршрутi, особам, що супроводжують такого пасажира, може бути продовжений термiн чинностi квиткiв, а також збiльшений строк мiнiмального перебування. Продовження термiнiв чинностi квиткiв має здiйснюватися пiсля одержання належного свiдоцтва про смерть i на перiод, що не перевищує 45 днiв з дати смертi пасажира.

     6.6. Послiдовнiсть польотних купонiв

     6.6.1. Перевiзник прийматиме польотнi купони лише послiдовно, починаючи з мiсця вiдльоту, визначеного у квитку.

     6.6.2. Квиток, у якому пасажиром порушена послiдовнiсть використання польотних купонiв, визнається недiйсним.

     6.6.3. Пасажирський купон i всi невикористанi польотнi купони, якi ранiше не були зданi перевiзнику, мають залишатися у пасажира протягом подорожi i мають бути наданi перевiзнику на його запит.

     6.7. Клас обслуговування

     6.7.1. Перевiзник повинен надати пасажиру обслуговування згiдно зi сплаченим класом обслуговування. Перевiзник (його агент) повинен повiдомити пасажира при бронюваннi щодо обслуговування, яке надається у вiдповiдному класi.

     6.7.2. Пасажир буде прийматися для перевезення у класi обслуговування, визначеному в польотному купонi, на дату польоту i вiдповiдний рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання.

     6.7.3. Якщо квиток видається без пiдтвердженого бронювання, мiсце бронюватиметься за запитом пасажира при реєстрацiї за умов наявностi такого мiсця у сплаченому класi обслуговування на вiдповiдному рейсi.

     6.8. Абревiатури

     6.8.1. Назва перевiзника, крiм його повного найменування, може також наводитися у квитку у виглядi коду перевiзника.

     6.8.2. Перевiзник (його агент) повинен довести при бронюваннi (реєстрацiї) iнформацiю щодо повного найменування перевiзника, який у квитку наведений у виглядi коду.

Стаття 7. Мiсця зупинок

     У разi, якщо пасажир має квиток, виданий за нормальними тарифами, то зупинки протягом термiну чинностi квитка будуть дозволенi в будь-якому узгодженому мiсцi зупинки, якщо застосованi закони або тарифнi нормативи перевiзника, або розклад руху дозволятимуть таку зупинку. Якщо пасажир має квиток, виданий за спецiальним тарифом, i здiйснює зупинку, яка не передбачена тарифними нормативами перевiзника, то з пасажира може стягуватися за це додаткова плата.

Стаття 8. Тарифи i збори

     8.1. Тарифи, що застосовуються

     Тарифи, що застосовуються, - це встановленi й опублiкованi перевiзником або вiд iменi перевiзника (або якщо не опублiкованi, то розрахованi згiдно з тарифними нормативами перевiзника) тарифи на рейс або рейси, з мiсця вiдправлення до мiсця призначення, зазначенi у квитку, якi чиннi у день оплати квитка для вiдповiдного класу обслуговування. Кожен тариф передбачає правила його застосування, якими встановлюються термiн дiї квитка та умови застосування тарифу. Тарифи не включають транспортнi послуги мiж термiналами аеропорту i мiж аеропортами та мiськими термiналами.

     8.2. Оплата зборiв

     Збори, накладенi на пасажира вiдповiдним державним органом, органом мiсцевого самоврядування за користування будь-якими послугами чи обладнанням, включаються до застосованих тарифiв i повиннi бути сплаченi пасажиром.

     8.3. Валюта оплати

     Тарифи i збори оплачуються у валютi, прийнятнiй для перевiзника, якщо це дозволено застосованими законами. Якщо оплата тарифiв i зборiв здiйснена в країнi оплати перевезення у валютi, що не вiдповiдає встановленiй i опублiкованiй перевiзником у автоматизованiй системi бронювання, то ставка обмiну для такої валюти повинна вiдповiдати банкiвському курсу обмiну валюти (BSR), який використовує перевiзник у день видачi квитка.

Стаття 9. Бронювання

     9.1. Обмеження при видачi квитка

     9.1.1. Якщо пасажир не сплатив вартостi квитка протягом часових меж, визначених перевiзником (його агентом), то перевiзник має право анулювати замовлене бронювання без повiдомлення про це пасажира.

     9.1.2. Спецiальнi тарифи можуть включати умови, якi обмежують або не передбачають права пасажира на перебронювання.

     9.2. Особистi данi пасажира

     У межах, передбачених застосованими законами, пасажир уповноважує перевiзника зберiгати особистi данi про себе, якi були наданi перевiзнику (його агенту) з метою бронювання перевезення, для одержання додаткових послуг, для роботи систем розшуку багажу i систем попередження/визначення шахрайства з квитками, для полегшення iммiграцiї i забезпечення вимог щодо в'їзду в країну. Крiм того, перевiзник має право передавати цi данi iз вищезазначеною метою своїм службовцям, своїм агентам, iншим перевiзникам, провайдерам додаткових послуг або державним органам на їх запит, незалежно вiд країни їхнього розташування.

     9.3. Надання мiсця

     Перевiзник має право змiнити видiлене мiсце навiть пiсля посадки пасажира на борт повiтряного судна з причин безпеки i технiчних причин.

     9.4. Повторне пiдтвердження бронювання

     У разi необхiдностi повторного пiдтвердження бронювання у зворотному напрямку перевезення, перевiзник повинен повiдомити пасажира, коли i як це можливо зробити. Якщо перевiзник вимагатиме вiд пасажира повторного пiдтвердження бронювання, невиконання такої вимоги з боку пасажира дає перевiзнику право анулювати бронювання у зворотному напрямку перевезення.

     9.5. "No-show"

     Якщо пасажир не прибув на рейс, на який вiн має пiдтверджене бронювання, i не повiдомив заздалегiдь перевiзника про змiни своєї подорожi, перевiзник має право на анулювання бронювання за маршрутом перевезення.

Стаття 10. Реєстрацiя

     10.1. Для дотримання формальностей, пов'язаних з процедурою вiдльоту, пасажир має прибути до мiсця проведення перевiзником реєстрацiї i пропускного пункту з необхiдними документами для подорожi не пiзнiше нiж у час, визначений перевiзником (його агентом). Якщо пасажир прибуде до мiсця реєстрацiї i пропускного пункту пiсля закiнчення остаточного часу оформлення пасажирiв або з'явиться без необхiдних документiв для подорожi, то перевiзник матиме право анулювати бронювання i не зобов'язаний затримувати рейс. Процедура реєстрацiї пасажирiв i багажу повинна проводитися перевiзником (його агентом з обслуговування) iз застосуванням автоматизованих систем контролю вiдправок (DCS).

     10.2. Перевiзник не несе вiдповiдальностi перед пасажиром за витрати i збитки у зв'язку з невиконанням пасажиром вимог пункту 10.1 цiєї статтi.

     10.3. Вiдповiдальнiсть перевiзника за виконання прийнятих зобов'язань згiдно з договором повiтряного перевезення настає пiсля реєстрацiї пасажира та його багажу.

Стаття 11. Вiдмова в перевезеннi та обмеження при перевезеннi

     11.1. Перевiзник може вiдмовити в перевезеннi або подальшому перевезеннi пасажира (багажу) з метою забезпечення безпеки польоту та виконання вимог застосованих законiв, або виходячи з власних обгрунтованих рiшень, якщо визначить, що така дiя необхiдна:

     1) для того, щоб виконати застосованi закони країни вильоту, прильоту або транзиту;

     2) з причини поведiнки, вiку, психiчного чи фiзичного стану пасажира, якщо є пiдстави вважати, що пасажир:

     потребує спецiальної допомоги вiд перевiзника, яку перевiзник не може надати за певних обставин;

     спричинить дискомфорт iншим пасажирам;

     призведе до появи будь-якого ризику для себе або iнших пасажирiв, або власностi пасажирiв i перевiзника;

     3) якщо пасажир не виконав указiвок перевiзника, пов'язаних з забезпеченням безпеки польоту, якостi i комфорту перевезення пасажирiв, створює незручностi для перевезення пасажирiв, у зв'язку з чим перевiзник не може виконати зобов'язання перед пасажирами, якi перебувають на борту повiтряного судна;

     4) якщо пасажир поводиться таким чином або демонструє таку поведiнку, що виникають сумнiви щодо безпеки польоту при перевезеннi такої особи. До такої поведiнки належить агресивна поведiнка з використанням погроз стосовно iнших пасажирiв, працiвникiв перевiзника та екiпажу повiтряного судна;

     5) якщо пасажир вiдмовився пройти перевiрку служби безпеки перевiзника аеропорту чи вiдповiдними державними органами;

     6) якщо пасажир може становити небезпеку або вже становить небезпеку для iнших пасажирiв (багажу, вантажу) чи повiтряного судна;

     7) якщо вiдповiдний тариф або будь-якi збори, податки, якi повиннi бути сплаченi пасажиром, не були сплаченi або кредитна угода, узгоджена мiж перевiзником i пасажиром, не була виконана;

     8) якщо пасажир не пред'явив для перевiрки необхiднi для подорожi документи;

     9) якщо пасажир намагається в'їхати в країну транзиту, до якої вiн не має чинного документа на в'їзд;

     10) якщо пасажир пiд час рейсу пошкодив квиток, iншi iдентифiкацiйнi документи;

     11) якщо квиток, пред'явлений пасажиром:

     не чинний для перевезення (у такому разi перевiзник має право вилучити цей квиток, оголосити його недiйсним i вiдмовити у поверненi сум);

     придбаний у особи, яка не є перевiзником чи його агентом (у такому разi перевiзник має право вилучити цей квиток, оголосити його недiйсним i вiдмовити у поверненi сум);

     був оголошений втраченим, украденим, недiйсним, має пiдроблення або iншим чином викликає пiдозру (у такому разi перевiзник має право вилучити цей квиток, оголосити його недiйсним i вiдмовити у поверненi сум);

     має польотний купон, який виправлений будь-ким, крiм перевiзника (його агента), або був зiпсований (у такому разi перевiзник має право вилучити цей квиток, оголосити його недiйсним i оформити дублiкат квитка);

     має перший невикористаний польотний купон, а пасажир починає свою подорож у будь-якому iншому мiсцi зупинки на маршрутi перевезення за новим не врегульованим згiдно з тарифними нормативами перевiзника тарифом (у такому разi перевiзник має право вилучити цей квиток, оголосити його недiйсним i здiйснити добровiльне повернення сум);

     12) якщо особа, яка пред'явила квиток, не може iдентифiкувати себе як особа, зазначена у квитку (у такому разi перевiзник має право вилучити такий квиток, оголосити його недiйсним i вiдмовити у поверненнi сум);

     13) якщо пасажир ранiше вже здiйснив одну з наведених вище дiй чи порушень i iснують ознаки того, що така поведiнка може повторитися;

     14) якщо перевiзник повiдомив пасажира в письмовiй формi про те, що не може в будь-який час пiсля дати такого повiдомлення перевезти цього пасажира на своїх рейсах.

     11.2. Пасажир, якому вiдмовлено в перевезеннi або у подальшому перевезеннi з причини, визначеної у пунктi 11.1 цiєї статтi (за винятком причин, визначених у пiдпунктах 4, 11 i 12 пункту 11.1 цiєї статтi), має право на примусове повернення коштiв згiдно з пунктом 14.2 цих Правил.

     11.3. Перевезення дiтей без супроводу, обмежено недiєздатних осiб, вагiтних жiнок або хворих осiб, або iнших осiб, якi вимагають спецiальної допомоги, має здiйснюватися лише пiсля попереднього одержання дозволу перевiзника. Таким пасажирам надалi не буде вiдмовлятися в перевезеннi у зв'язку з тим, що ранiше було вiдмовлено на однiй з пiдстав, визначених у пунктi 11.1 цiєї статтi.

Стаття 12. Багаж

     12.1. Речi, якi не приймаються як багаж

     12.1.1. Пасажиру не слiд включати у багаж такi речi:

     товари, предмети, рiдкi та iншi речовини, здатнi створити значний ризик для здоров'я пасажирiв, безпеки польоту чи власностi перевiзника або iнших пасажирiв при перевезеннi, включаючи вибухонебезпечнi, стиснутi гази, матерiали, що викликають корозiю, окисники, радiоактивнi матерiали, магнiти, легкозаймистi матерiали, отрутнi, шкiдливi або подразнювальнi речовини, а також будь-якi iншi предмети та речовини, що визначенi в "Технических инструкциях по безопасной перевозке опасных грузов по воздуху", IКАО, Doc 9284/905, як такi, що забороненi для перевезення на пасажирських повiтряних суднах;

     ламкi, крихкi речi i речi, якi б'ються або швидко псуються, грошi, ключi, коштовностi, електронне обладнання, вироби з дорогоцiнних металiв та срiбла, технiчну документацiю, дiловi документи, цiннi папери, цiннi речi, медикаменти, медичну документацiю, паспорти та iншi iдентифiкацiйнi документи та зразки;

     товари та предмети, перевезення яких заборонено застосованими законами будь-якої країни, з територiї якої, на територiю якої або через територiю якої здiйснюватиметься рейс;

     товари, якi є не придатними для перевезення за їх характером, вагою, розмiром, формою або запахом;

     живих тварин та птахiв, крiм випадкiв, передбачених у пунктi 12.10 цiєї статтi.

     12.1.2. Вогнепальна зброя, амунiцiя i зброя, у тому числi антикварна вогнепальна та холодна зброя, рiжучi та колючi предмети, приймаються до перевезення тiльки як зареєстрований багаж чи як вантаж за умови одержання пасажиром попереднього дозволу перевiзника.

     12.1.3. Пасажир має право включати у багаж алкогольнi напої, нерадiоактивнi товари медичного призначення та товари для туалету, включаючи аерозолi, якi мiстять такi товари медичного призначення i товари для туалету, та iншi товари i речовини, якi дозволенi до перевезення в обмеженiй кiлькостi згiдно з "Техническими инструкциями по безопасной перевозке опасных грузов по воздуху".

     12.2. Право вiдмовити в прийняттi багажу до перевезення

     12.2.1. Перевiзник має право вiдмовити у перевезеннi та у подальшому перевезеннi в якостi багажу речей, що визначенi у пунктах 12.1.1 i 12.1.2 цiєї статтi, пiсля того, як дiйде висновку на пiдставi вiдповiдних документiв, що такi речi мiстять будь-якi недозволенi матерiали чи предмети. Перевiзник не зобов'язаний брати пiд свiй контроль та нести вiдповiдальнiсть за товари чи предмети, якi вiдмовився приймати до перевезення як багаж.

     12.2.2. Перевiзник може (за бажанням пасажира) перевезти речi, що визначенi у пунктах 12.1.1 i 12.1.2 цiєї статтi, як несупроводжуваний багаж з урахуванням вимог пункту 12.4.4 цiєї статтi.

     12.3. Право на обшук

     З метою забезпечення безпеки польоту i вiдстеження речей, визначених у пунктах 12.1.1 i 12.1.2 цiєї статтi, перевiзник має право вимагати вiд пасажира пройти особистий огляд, який здiйснюється службами перевiзника, аеропорту та iншими вiдповiдними державними органами, та надати багаж для обшуку, здiйснити рентгенiвське або iнше сканування пасажира або його багажу, а також має право доглянути або органiзувати догляд багажу за вiдсутностi пасажира. Якщо пасажир не бажає виконати такої вимоги, перевiзник може вiдмовити в перевезеннi пасажира (багажу). Перевiзник не несе вiдповiдальнiсть за таку шкоду, заподiяну пасажиру або його багажу при рентгенiвському або iншому скануваннi, за винятком випадкiв недбалостi перевiзника.

     12.4. Зареєстрований багаж

     12.4.1. Пiсля прийняття перевiзником багажу для перевезення цей багаж переходить пiд охорону перевiзника, що пiдтверджується видачею пасажиру вiдривного талона багажної iдентифiкацiйної бирки (квитанцiї на одержання багажу). Багажнi iдентифiкацiйнi бирки можуть видаватися перевiзником на додаток до квитанцiї на одержання багажу з метою iдентифiкацiї багажу.

     12.4.2. Перевiзник має право вiдмовитися прийняти багаж як зареєстрований, якщо вiн належним чином не упакований у валiзи з замками або iншi вiдповiднi контейнери, якi забезпечують безпечне транспортування багажу та його обробку з використанням звичайних засобiв обробки вантажiв.

     12.4.3. Перевiзник зобов'язаний вжити заходiв для перевезення зареєстрованого багажу на тому самому повiтряному суднi, на якому перевозиться пасажир, i обов'язково це зробити, якщо застосованi закони вимагають присутнiсть пасажира при проведеннi митних процедур щодо багажу. Перевiзник зобов'язаний вжити заходiв для перевезення зареєстрованого багажу, який транспортуватиметься на iншому повiтряному суднi, щоб доставити багаж пасажиру до мiсця призначення у найкоротший термiн.

     12.4.4. За бажанням пасажира i згоди перевiзника багаж може бути оформлений як несупроводжуваний багаж. Несупроводжуваний багаж приймається до перевезення мiж тими самими пунктами, мiж якими подорожує пасажир, вiдповiдно до квитка i тiльки пiсля митного оформлення багажу самим пасажиром. Перевезення несупроводжуваного багажу оформлюється авiавантажною накладною, здiйснюється згiдно з Правилами повiтряних перевезень вантажiв i сплачується згiдно з тарифами на перевезення вантажiв, встановленими перевiзником.

     12.5. Максимальна кiлькiсть багажу, що транспортується без доплати

     У залежностi вiд установленої перевiзником безоплатної максимальної кiлькостi багажу пасажир, що подорожує за вiдповiдним маршрутом та класом обслуговування, має право перевозити певну кiлькiсть багажу без доплати. Залежно вiд маршруту перевезення та класу обслуговування така кiлькiсть визначається за ваговими характеристиками багажу (вагова система) або комбiнацiєю характеристик ваги, розмiру i кiлькостi мiсць (поштучна система). iнформацiя щодо максимальної кiлькостi багажу, що транспортується без доплати, зазначається у квитку.

     12.6. Надлишок багажу

     Перевезення багажу понад установлену перевiзником безоплатну максимальну кiлькiсть багажу має бути оплачене пасажиром. iнформацiя щодо такої оплати повинен надати перевiзник (його агент) при реєстрацiї (бронюваннi).

     12.7. Оплата перевезення багажу понад норму безоплатного провезення та оцiнка багажу

     12.7.1. Перевезення багажу в кiлькостi, яка перевищує норму безоплатного провезення має бути оплачена пасажиром за встановленим перевiзником тарифом, дiючим на день оформлення квитанцiї платного багажу. Така оплата може бути здiйснена попередньо - при оформленнi квитка або при реєстрацiї.

     Якщо в мiсцi вiдправлення пасажир пред'явив до перевезення багаж у меншiй кiлькостi, нiж та, що була попередньо оплачена, то рiзниця в оплатi мiж оплаченою i фактичною вагою багажу повертається пасажиру.

     Якщо в мiсцi вiдправлення пасажир пред'явив до перевезення багаж у бiльшiй кiлькостi, нiж та, що була попередньо оплачена, то такий багаж приймається до перевезення пiсля вiдповiдної доплати.

     У разi перевантаження повiтряного судна чи за вiдсутностi вiльного тоннажу перевiзник, повiдомивши про це пасажира, має право вiдправити багаж наступним своїм рейсом або рейсом iншого перевiзника

     Перевiзник має право вiдмовити в перевезеннi багажу через несплату пасажиром установлених перевiзником тарифiв i зборiв.

     12.7.2. Перевiзник може надати додатковi послуги пасажиру щодо оцiнки цiнностi зареєстрованого багажу, яка перевищує межi вiдповiдальностi перевiзника за багаж, встановленi пунктом 22.6 цих Правил. При декларуваннi цiнностi багажу пасажир повинен сплатити встановлений перевiзником тариф. При втратi такого багажу вiдповiдальнiсть перевiзника обмежується його задекларованою цiннiстю.

     12.8. Ручна поклажа

     12.8.1. Ручна поклажа має вiдповiдати вимогам, установленим перевiзником щодо розмiру та ваги. Ручна поклажа повинна розмiщуватися пiд крiслом пасажира або в багажному вiдсiку в салонi повiтряного судна, доступному для використання пасажиром протягом польоту.

     12.8.2. Речi, якi не вiдповiдають установленим перевiзником вимогам щодо розмiру та ваги ручної поклажi або якi не дозволяється перевозити в пасажирському салонi повiтряного судна, вважатимуться i оброблятимуться як зареєстрований багаж. Якщо подорож пасажира здiйснюватиметься за одним або декiлькома внутрiшнiми маршрутами за якими перевiзником використовуються повiтрянi судна малої ємностi з обмеженими розмiрами багажних вiдсiкiв у пасажирських салонах, перевiзник має право вимагати вiд пасажира зареєструвати всю або частину ручної поклажi на таких рейсах. Такий багаж вважатиметься i оброблятиметься як зареєстрований багаж.

     12.8.3. Речi, якi пасажир вважає не придатними для перевезення у вантажному вiдсiку повiтряного судна (такi, як музичнi iнструменти, лижi, дошки для серфiнгу i т.iн.), приймаються до перевезення у пасажирському салонi лише за попереднiм узгодженням з перевiзником. Перевезення таких речей оплачуватися пасажиром згiдно з правилами перевiзника.

     12.8.4. Ручна поклажа протягом усього перевезення перебуває пiд охороною i вiдповiдальнiстю пасажира.

     12.9. Доставка й отримання багажу

     12.9.1. За отримання свого багажу в мiсцi призначення або мiсцi зупинки, вiдповiдає сам пасажир. Якщо пасажир не отримує багаж протягом розумних строкiв пiсля його прибуття в мiсце призначення або мiсце зупинки, перевiзник має право стягнути з пасажира плату за зберiгання багажу.

     12.9.2. На отримання багажу має право власник багажної квитанцiї (багажної iдентифiкацiйної бирки).

     12.9.3. У випадках знищення, втрати, ушкодження, затримки в перевезенi багажу, а також у випадку видачi багажу без пред'явлення багажної квитанцiї (багажної iдентифiкацiйної бирки), одразу пiсля виявлення несправностi в перевезеннi складається акт про несправностi при перевезеннi багажу (PIR), який пiдписується перевiзником i пасажиром. Вiдсутнiсть акта про несправностi при перевезеннi багажу не може слугувати причиною вiдмови перевiзником у прийняттi претензiї вiд пасажира щодо несправностi при перевезеннi багажу.

     12.10. Перевезення тварин

     12.10.1. Транспортування собак, котiв, домашнiх птахiв та iнших домашнiх тварин має здiйснюватися за умови одержання дозволу перевiзника при бронюваннi чи до початку перевезення. Тварини обов'язково мають бути належним чином розмiщенi у контейнерах i мати чиннi свiдоцтва про вакцинацiї i довiдки про стан здоров'я, дозволи на ввезення в країну призначення чи транзиту. Перевiзник має право визначати спосiб перевезення i обмежити кiлькiсть тварин, що дозволяється перевозити на одному рейсi.

     12.10.2. Перевезення тварин, прийнятих як зареєстрований багаж, разом з контейнером i харчуванням повинно оплачуватися як додаткова послуга, за яку пасажир має сплатити вiдповiдний тариф, установлений перевiзником.

     12.10.3. Службовi собаки (собаки-поводирi), якi допомагають офiцiйним особам державних органiв, командам рятувальникiв чи обмежено дiєздатним пасажирам i якi супроводжують таких пасажирiв, перевозитимуться безкоштовно разом з контейнерами i продуктами для їх харчування. При цьому собака-поводир повинен мати ошийник та намордник i бути прив'язаним до нiг власника.

     12.10.4. При перевезеннi тварин пасажир несе повну вiдповiдальнiсть за таку тварину, а також вiдповiдальнiсть за представлення необхiдних свiдоцтв, дозволiв, довiдок i т.iн, що вимагаються застосованими законами. Перевiзник не вiдповiдатиме за травмування, втрату, затримку, захворювання або загибель таких тварин у разi вiдмови в увезеннi їх в країну призначення або транзиту, якщо така шкода не була заподiяна внаслiдок недбальства перевiзника.

     12.10.5. Якщо умови пунктiв 12.10.1-12.10.4 цiєї статтi не виконанi, перевiзник має право при реєстрацiї пасажира на свiй розсуд приймати остаточно рiшення щодо перевезення чи вiдмови в перевезеннi тварини (тварин).

Стаття 13. Розклад руху, анулювання рейсiв, замiна типу повiтряного судна

     13.1. Перевiзник повинен ужити всiх необхiдних заходiв для уникнення затримки в перевезеннi пасажира i багажу. У разi дiї форс-мажорних обставин (у тому числi несприятливих метеорологiчних умов, надзвичайних ситуацiй у контролi за повiтряним рухом, страйкiв, бунтiв, громадянських безладiв, ембарго, вiйн, ворожих дiй, порушень спокою, неврегульованих мiжнародних вiдносин, технiчних проблем або iнших складнощiв, якi фактично загрожують або унеможливлюють безпечне виконання польоту) перевiзник має право без повiдомлення пасажира анулювати чи затримати рейс або анулювати ранiше пiдтверджене бронювання.

     13.2. Якщо у зв'язку з дiєю таких обставин перевiзник анулює чи не виконає його в розумнi строки поза часом, визначеним у розкладi руху або у квитку, або не надасть ранiше пiдтверджене бронювання, не зупиниться в узгодженому мiсцi зупинки або мiсцi призначення, або спричинить так, що пасажир не встигне на пересадку на iнший стикувальний рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання i який зазначений у тому самому квитку, що й попереднiй рейс, то перевiзник зобов'язаний (за вибором пасажира):

     перевезти пасажира до мiсця призначення своїм наступним рейсом, на якому є вiльне мiсце у сплаченому пасажиром класi обслуговування, або

     перевезти пасажира до мiсця призначення за iншим маршрутом своїми рейсами, або рейсами iншого перевiзника, або наземним транспортом, або

     повернути пасажиру суму вiдповiдно до пункту 14.2 цих Правил.

     13.3. Перевiзник не вiдповiдатиме за помилки й упущення у розкладах руху або iнших опублiкованих графiках рейсiв iнших перевiзникiв.

     13.4. Час вiдправлення рейсу i тип повiтряного судна, що зазначенi в розкладi руху або iнших опублiкованих графiках рейсiв перевiзника, не гарантуються i не є обов'язковою умовою договору перевезення. Перевiзник має право змiнювати час вiдправлення рейсу, про що повинен своєчасно проiнформувати пасажира. Перевiзник має право змiнювати тип повiтряного судна без повiдомлення про це пасажира.

Стаття 14. Повернення сум

     14.1. Загальнi положення

     14.1.1. Повернення сум за невикористаний квиток (його частину) здiйснюється за мiсцем придбання квитка i в тiй валютi, у якiй квиток був оплачений.

     14.1.2. Розмiр сум, що повертаються за невикористаний квиток (його частину), залежить вiд застосованого тарифу i тарифних нормативiв перевiзника.

     14.2. Примусове повернення сум

     Якщо перевiзник анулює чи не виконає рейс у розумнi строки за розкладом, або не надасть ранiше пiдтверджене бронювання, не зупиниться в узгодженому мiсцi зупинки або мiсцi призначення пасажира, або спричинить так, що пасажир не встигне на пересадку на iнший стикувальний рейс, на який пасажир має пiдтверджене бронювання i який зазначений у тому самому квитку, що й попереднiй рейс, а також в iнших випадках, передбачених цими Правилами, сума, що повертається пасажиру, повинна дорiвнювати такому розмiру:

     якщо жодна частина квитка не була використана, - сумi, що дорiвнює розмiру оплаченої суми за квиток;

     якщо була використана будь-яка частина квитка, - сумi, що дорiвнює рiзницi мiж оплаченою сумою за квиток i сумою за використану частину квитка.

     14.3. Добровiльне повернення сум

     Якщо пасажир бажає повернути суму, сплачену за квиток, то така сума розраховується згiдно з тарифними нормативами перевiзника.

     14.4. Право вiдмовити в поверненнi сум

     14.4.1. Перевiзник має право вiдмовити в поверненнi сум: якщо заява про це була подана пасажиром пiсля закiнчення термiну чинностi квитка, а також в iнших випадках, передбачених цими Правилами;

     за квиток, який придбаний за спецiальним тарифом i правилами застосування якого не передбачене повернення сум (у разi придбання квитка за таким спецiальним тарифом пасажир повинен бути проiнформований перевiзником (його агентом) про це при бронюваннi i в квитку має бути зроблена вiдповiдна вiдмiтка);

     якщо перевiзник має документальне пiдтвердження того, що квиток був придбаний i використаний пасажиром лише як засiб для вирiшення своїх iммiграцiйних або вiзових питань.

     14.4.2. Суми за дублiкатом квитка не повертаються.

     14.5. Особи, якi можуть повертати суми

     14.5.1. При добровiльнiй вiдмовi вiд перевезення повернення сум може здiйснюватися перевiзником (його агентом, якщо вiн має на це повноваження).

     14.5.2. При примусовiй вiдмовi вiд перевезення, повернення сум здiйснюватиметься лише перевiзником.

     14.6. Зниження класу обслуговування без попередження пасажира

     Якщо пасажир був переведений без його бажання у нижчий клас обслуговування сума, що йому повертається, буде дорiвнювати рiзницi мiж сплаченим тарифом у бiзнес-класi i тарифом в економiчному класi, що застосовуються перевiзником на частинi маршруту, на якiй вiдбулося зниження класу обслуговування. Замiсть такого повернення сум перевiзник за згодою пасажира має право вiдшкодувати зниження класу обслуговування будь-яким iншим чином.

Стаття 15. Поведiнка на борту повiтряного судна

     15.1. Поведiнка пасажира на борту повiтряного судна має бути такою, яка за правилами перевiзника не становить небезпеки або не загрожує iншим особам, речам, повiтряному судну або його екiпажу. Пасажир не має права заважати екiпажу при виконаннi ним своїх службових обов'язкiв i має виконувати вказiвки командира повiтряного судна та екiпажу щодо гарантування безпеки польоту, повiтряного судна та безпечного, ефективного i комфортабельного польоту пасажирiв. Пасажир має вiдмовитися вiд поведiнки, яка може викликати або викликає протест iнших пасажирiв.

     15.2. З метою забезпечення безпеки польоту перевiзник має право заборонити або обмежити використання на борту повiтряного судна електронної технiки, мобiльних телефонiв, переносних комп'ютерiв, портативних магнiтофонiв, портативних радiоприймачiв, CD-плеєрiв, передавальних пристроїв, у тому числi iграшок з радiоуправлiнням, портативних рацiй тощо (за винятком приладiв штучного слуху та серцевих електрокардiостимуляторiв).

     15.3. На борту повiтряного судна пасажир не має права бути в станi алкогольного або наркотичного сп'янiння або пiд впливом будь-якої iншої речовини, яка може призвести до небезпеки або становити небезпеку для iнших пасажирiв, речей, повiтряного судна або його екiпажу. Вживання будь-яких алкогольних напоїв на борту повiтряного судна дозволяється лише у кiлькостi, що пропонується перевiзником.

     15.4. Перевiзник має право заборонити палити на борту повiтряного судна. В окремих випадках перевiзник може дозволити палити на борту повiтряного судна у спецiально обладнаних для цього мiсцях.

     15.5. Якщо пасажир не дотримується положень пунктiв 15.2-15.4 цiєї статтi, перевiзник має право вжити таких заходiв, яких вимагатиме ситуацiя i якi перевiзник буде вважати необхiдними для попередження такої поведiнки. До таких заходiв можуть належати обмеження перемiщення пасажира повiтряним судном, висадка пасажира, вiдмова в посадцi на борт повiтряного судна в будь-якому пунктi за маршрутом перевезення i передача пасажира мiсцевим державним органам для вжиття вiдповiдних заходiв впливу.

     15.6. Якщо пасажир не дотримується положень цiєї статтi або дiє iншим чином, не виконуючи встановленi перевiзником правила, перевiзник має право вiдмовити пасажиру у подальшому перевезеннi та застосувати до нього заходи адмiнiстративного та цивiльно-правового впливу (притягнути до адмiнiстративної вiдповiдальностi, звернутися до суду про вiдшкодування збиткiв).

     15.7. Якщо внаслiдок забороненої поведiнки пасажира перевiзник був змушений вчинити певнi дiї, якi потягли за собою додатковi витрати, пасажир зобов'язаний вiдшкодувати перевiзнику такi витрати.

Стаття 16. Домовленостi перевiзникiв

     16.1. Цi Правила поширюються на перевезення, якi здiйснюються згiдно з комерцiйними угодами мiж перевiзниками (вiдомими як угоди про "спiльне використання кодiв" (codesharing), перевезення за угодою "iнтерлайн" (interline), навiть якщо у квитку визначений iнший перевiзник, нiж той, що фактично здiйснює перевезення. Якщо iснує будь-яка така комерцiйна угода, то перевiзник (його агент) має надати iнформацiю пасажиру при реєстрацiї про те, який перевiзник фактично здiйснює перевезення.

     16.2. Якщо пiд час укладення договору перевезення пасажиру надаються додатковi оплаченi послуги, то за ненадання таких послуг перевiзник несе вiдповiдальнiсть перед пасажиром обмежену розмiром суми, сплаченої за таки послуги.

     16.3. Перевiзник не вiдповiдає за послуги з перевезення багажу (вантажiв), наданi третiми особами, з якими перевiзник не має комерцiйних угод. Якщо перевiзник самостiйно передбачає та виконує такi операцiї з перевезення багажу (вантажiв) пасажирiв, то цi Правила застосовуються i до таких послуг. Послуги з перевезення багажу (вантажiв), що надаються самим перевiзником додатково, оплачує пасажир.

     16.4. Перевiзник, зазвичай, надає харчування на борту повiтряного судна, безкоштовно. Якщо бортове харчування та iншi додатковi послуги не передбаченi i не включенi у вартiсть тарифу, перевiзник має право стягувати плату за бортове харчування, напої та iншi додатковi послуги (на борту повiтряного судна або при виконаннi будь-яких операцiй пiд час посадки та висадки пасажира). Перевiзник повинен ужити всiх заходiв для того, щоб якнайкраще задовольнити вимоги пасажирiв щодо якостi обслуговування на борту повiтряного судна, i несе вiдповiдальнiсть перед пасажиром за неякiсне надання таких послуг, обмежену вартiстю цих послуг.

Стаття 17. Послiдовнi перевiзники

     17.1. Перевезення, яке має здiйснюватися за допомогою кiлькох послiдовних перевiзникiв, вважається єдиним перевезенням, якщо з початку перевезення цi перевiзники таку операцiю розглядали як єдине перевезення i таке перевезення було оформлено складеним квитком.

     17.2. У разi перевезень, що вiдповiдають пункту 17.1 цiєї статтi, що здiйснюються декiлькома послiдовними перевiзниками, кожний перевiзник, який приймає до перевезення пасажирiв i багаж (вантаж), пiдпадає пiд дiю цих Правил i розглядається як одна iз сторiн договору перевезення, оскiльки цей договiр має вiдношення до частини перевезення, що здiйснюється пiд його контролем.

     17.3. Перевiзник, що видав квиток, або перший перевiзник, зазначений у квитку або в складеному квитку, не нестиме вiдповiдальностi в частинi затримки у перевезеннi пасажира за тi частини перевезення, якi виконує iнший перевiзник (перевiзники).

     17.4. У разi знищення, втрати, ушкодження, затримки у перевезеннi багажу пасажир має право подати позов проти першого перевiзника чи останнього перевiзника, а також проти перевiзника, який виконував перевезення, пiд час якого сталися знищення, втрата, ушкодження, затримка у перевезеннi.

     17.5. Якщо неможливо визначити перевiзника, який здiйснював перевезення, пiд час якого сталися знищення, втрата, ушкодження, затримка у перевезеннi багажу, то вiдповiдальнiсть перед пасажиром нестимуть перевiзники, якi брали участь у перевезеннi, усi разом чи кожний окремо, у межах вини кожного з них.

Стаття 18. Змiшанi перевезення

     18.1. Перiод часу повiтряного перевезення не включає нiякого перевезення наземними, морськими (рiчковими) видами транспорту, що здiйснене поза зони аеропорту. Однак, якщо таке перевезення здiйснюється на виконання договору перевезення з метою посадки, висадки, завантаження, видачi, перевантаження, будь-яка шкода, до доказу протилежного, вважається наслiдком подiї, що мала мiсце у перiод часу повiтряного перевезення. Якщо без згоди пасажира перевiзник повнiстю або частково замiнює перевезення, яке за договором сторiн має бути здiйснене повiтряним транспортом, на перевезення будь-яким iншим видом транспорту, таке перевезення iншим видом транспорту вважається перевезенням, що здiйснене у перiод часу повiтряного перевезення.

     18.2. У разi змiшаних перевезень, що здiйснюються частково повiтряним i частково будь-яким iншим видом транспорту, положення цих Правил з урахуванням пункту 18.1 цiєї статтi, застосовуватимуться лише до повiтряного перевезення.

     18.3. Будь-яке положення цих Правил не забороняє сторонам у разi змiшаних перевезень включити у квиток положення, що стосуються перевезень iншими видами транспорту, за умови, що положення цих Правил застосовуватимуться лише до повiтряних перевезень.

     18.4. Перевезення iншими видами транспорту, з урахуванням пункту 18.1 цiєї статтi, буде пропонуватися авiакомпанiєю лише як агентом такого iншого перевiзника, навiть якщо у квитку таке перевезення буде значитися пiд кодом авiакомпанiї. Вiдповiдальнiсть авiакомпанiї за будь-яке несправне перевезення пасажира, знищення, втрату, ушкодження, затримку в перевезеннi багажу, якi сталися у перiод перевезення такими iншими видами транспорту, обмежуватиметься сумою, сплаченою пасажиром за таке перевезення.

Стаття 19. Повiтрянi перевезення, що здiйснюються "фактичним перевiзником"

     19.1. Перевiзник за договором. Фактичний перевiзник

     Положення цiєї статтi застосовуються у тих випадках, коли особа у якостi основної сторони укладає договiр перевезення з пасажиром чи з особою, що дiє вiд iменi пасажира (далi - перевiзник за договором), а iнша особа, яка уповноважена бути перевiзником за договором (далi - фактичний перевiзник), здiйснює все або частину перевезення, але не є у вiдношеннi такої частини послiдовним перевiзником у розумiннi статтi 17 цих Правил.

     19.2. Вiдповiдальнiсть перевiзника за договором i фактичного перевiзника При здiйсненi перевезень, передбачених пунктом 19.1 цiєї статтi, перевiзник за договором пiдпадає пiд дiю цих Правил вiдносно всього перевезення, фактичний перевiзник - лише вiдносно того перевезення, що вiн здiйснює.

     19.3. Загальна сума вiдшкодування

     Розмiр вiдповiдальностi фактичного перевiзника i перевiзника за договором обмежена нормами, встановленими цими Правилами.

Стаття 20. Чартернi перевезення

     20.1. Чартернi квитки не дiйснi до моменту оплати перевiзником за договором фактичному перевiзнику вартостi чартерного рейсу або поки не укладена вiдповiдна кредитна угода мiж фактичним перевiзником i перевiзником за договором. Повернення сум та пiдтвердження бронювання за чартерними квитками здiйснюються лише перевiзником за договором згiдно з умовами вiдповiдного договору чартеру.

     20.2. Чартернi квитки чиннi лише на перевезення у дати i на рейси, якi зазначенi у квитках. Залежно вiд наявностi вiльних мiсць, можливi змiни в датах вильоту та повернення за умови, що такi змiни узгодженi мiж пасажиром i перевiзником за договором.

     20.3. Чартернi квитки передбачають обмеження (або виключають) права пасажира змiнити або анулювати бронювання. Чартернi квитки, згiдно з якими сплачена туристична подорож з оплатою всiх послуг (перелiт в прямому i зворотному напрямку, трансфер, проживання у готелi, харчування), можуть передбачати додатковi умови i обмеження, встановленi перевiзником за договором для подорожi, яка включає усi обмеження.

     20.4. До чартерного перевезення не застосовуються положення, зазначенi в таких пунктах i статтях:

     пункти 6.1, 6.2, 6.4, 6.5 i 6.6 статтi 6;

     стаття 7;

     стаття 8;

     пункти 9.1, 9.4 i 9.5 статтi 9;

     стаття 14;

     стаття 24.

Стаття 21. Адмiнiстративнi формальностi

     21.1. Загальнi положення

     Пасажир вiдповiдає за одержання всiх необхiдних для подорожi документiв вiз, дозволiв тощо, а також за виконання всiх застосованих законiв щодо виїзду, в'їзду та транзиту країни вiдльоту, прибуття та транзиту. Перевiзник не нестиме вiдповiдальнiсть перед пасажиром за наслiдки того, що пасажир не одержить такi документи або вiзи, або не виконає такi застосованi закони.

     21.2. Документи для подорожi

     На вимогу перевiзника пасажир має пред'явити уповноваженим особам перевiзника, представникам вiдповiдних державних органiв усi документи на виїзд, в'їзд, транзит, щодо стану здоров'я та iншi документи, що вимагаються застосованими законами, та дозволити перевiзнику зробити i залишити в себе їх копiї або будь-яким iншим чином залишити в себе данi, що мiстяться у вiдповiдних документах. Перевiзник має право вiдмовити в перевезеннi пасажиру, який не виконав застосованi закони або документи якого не оформленi належним чином (у тому числi вiдсутнiсть вiзи, коштiв, квитка у зворотному напрямку тощо).

     21.3. Вiдмова у в'їздi в країну

     21.3.1. Перевiзник не вiдповiдатиме за вiдмову пасажиру у в'їздi в країну.

     21.3.2. Пасажир повинен на вимогу перевiзника або державних органiв, якщо вiд нього вимагатиметься повернутися у мiсце вiдправлення або iнше мiсце у зв'язку з вiдмовою країни прямування прийняти такого пасажира незалежно вiд того, чи є ця країна мiсцем призначення або транзитною країною, сплатити вiдповiдний тариф за перевезення у зворотному напрямку. Перевiзник може використати кошти на оплату такого перевезення з будь-яких коштiв ранiше сплачених перевiзнику сум, що залишилися у розпорядженнi перевiзника за невикористане перевезення або будь-яких коштiв пасажира, якi перебувають у розпорядженнi перевiзника.

     21.3.3. Перевiзник має право не повертати суми, оплачений пасажиром за здiйснене перевезення до мiсця, де було вiдмовлено пасажиру у в'їздi, або мiсця депортацiї.

     21.4. Вiдповiдальнiсть пасажира

     Якщо вiд перевiзника вимагатиметься сплатити або депонувати будь-яку суму, сплатити штраф чи забезпечити фiнансову гарантiю у зв'язку з тим, що пасажир не виконав вимог застосованих законiв або не пред'явив необхiдних документiв для подорожi, або пред'явив пiдробленi документи, або документи, якi мiстять неправдиву iнформацiю, то пасажир повинен на вимогу перевiзника вiдшкодувати йому сплачену або депоновану суму та пов'язанi з цим iншi витрати перевiзника. Перевiзник має право використати для покриття таких витрат будь-якi ранiше сплаченi перевiзнику суми, що залишилися у розпорядженнi перевiзника за невикористане перевезення, або будь-якi кошти пасажира, якi перебувають у розпорядженнi перевiзника, або може вiдмовити у перевезеннi, якщо пасажир не вiдшкодував перевiзнику такi витрати.

     21.5. Митна перевiрка

     На вимогу вiдповiдних державних органiв пасажир, його зареєстрований багаж i ручна поклажа повиннi пройти перевiрку митними органами та iншими уповноваженими державними органами. Перевiзник не несе вiдповiдальностi перед пасажиром за будь-якi втрати або збитки, яких зазнав пасажир у зв'язку з невиконанням цiєї вимоги. Пасажир повинен вiдшкодувати додатковi витрати, яких зазнав перевiзник у зв'язку з вiдмовою пасажира пройти зазначену перевiрку.

Стаття 22. Вiдповiдальнiсть перевiзника i межi компенсацiї за шкоду

     22.1. Загальнi положення

     22.1.1. Вiдповiдальнiсть перевiзника при перевезеннях, визначених у пунктi 4.2.1 цих Правил, обмежена нормами, що встановленi у цих Правилах, i за будь-яких обставин не може перевищувати суми доведених збиткiв. Перевiзник не несе вiдповiдальностi за непрямi, побiчнi, опосередкованi збитки, не одержану вигоду (прибутки).

     22.1.2. Якщо цими Правилами не встановлене iнше, перевiзник несе вiдповiдальнiсть лише за збитки, що сталися на його рейсi. Перевiзник, який видає квиток на рейси iншого перевiзника або перевозить багаж на рейсi iншого перевiзника, дiє як агент такого перевiзника.

     22.1.3. Перевiзник не несе вiдповiдальностi за будь-якi збитки, що випливають з виконання ним застосованих законiв або внаслiдок їх невиконання пасажиром.

     22.1.4. Будь-якi винятки або обмеження вiдповiдальностi перевiзника, встановленi цими Правилами, поширюються на агентiв, службовцiв i представникiв перевiзника, а також будь-яку особу, повiтряне судно якої використовується перевiзником, й агентiв, службовцiв i представникiв такої особи. Загальна сума, що може бути одержана вiд перевiзника i вiд таких агентiв, службовцiв, представникiв i таких осiб, не може перевищувати встановленi обмеження вiдповiдальностi перевiзника.

     22.1.5. Жодне положення цих Правил не заперечує права перевiзника збiльшити лiмiти вiдповiдальностi або суми виплат.

     22.2. Загибель i тiлесне ушкодження пасажирiв. Ушкодження багажу

     22.2.1. Перевiзник несе вiдповiдальнiсть за шкоду, заподiяну у випадку загибелi або тiлесного ушкодження пасажира, лише при умовi, що подiя, яка є причиною загибелi або тiлесного ушкодження, вiдбулася на борту повiтряного судна чи в перiод здiйснення будь-яких операцiй щодо посадки або висадки пасажира.

     22.2.2. Перевiзник несе вiдповiдальнiсть за шкоду, заподiяну у випадку знищення, втрати або ушкодження багажу, лише при умовi, що випадок, який став причиною знищення, втрати або ушкодження багажу, вiдбувся на борту повiтряного судна чи протягом будь-якого перiоду, протягом якого зареєстрований багаж перебував пiд контролем перевiзника. Однак перевiзник не несе вiдповiдальностi, якщо така шкода є результатом властивостей багажу, дефекту, якостi чи пороку багажу. Щодо незареєстрованого багажу (ручної поклажi), включаючи особистi речi пасажира, перевiзник несе вiдповiдальнiсть, якщо шкода заподiяна з його вини чи з вини його службовцiв, чи його агентiв.

     22.3. Затримка пасажира або багажу

     Перевiзник несе вiдповiдальнiсть за шкоду, заподiяну у випадку затримки у перевезеннi пасажира i багажу. Однак перевiзник не несе вiдповiдальнiсть за шкоду, заподiяну у результатi затримки, якщо доведе, що їм та його службовцями i його агентами були вжитi усi необхiднi заходи для того, щоб уникнути шкоди, або, що такi заходи неможливо було вжити.

     22.4. Звiльнення вiд вiдповiдальностi

     Якщо перевiзник доведе, що шкода була завдана чи її спричинила необережнiсть, невiрнi дiї чи бездiяльнiсть особи, яка вимагає вiдшкодування, або особи, яка має права на таке вiдшкодування, перевiзник повнiстю або частково звiльняється вiд вiдповiдальностi перед особою, яка вимагає вiдшкодування у тому розмiрi, у якому така необережнiсть, невiрнi дiї чи бездiяльнiсть спричинили шкоду або сприяли її виникненню. Коли вимога щодо вiдшкодування заявлена iншою особою - не пасажиром, у зв'язку з його загибеллю або тiлесним ушкодженням, перевiзник повнiстю або частково звiльняється вiд вiдповiдальностi у розмiрi, у якому вiн доведе, що необережнiсть, дiяльнiсть чи бездiяльнiсть пасажира спричинили шкоду або сприяли її виникненню.

     22.5. Компенсацiя у випадку загибелi чи тiлесного ушкодження пасажирiв

     22.5.1. Вiдносно шкоди, заподiяної у разi загибелi чи тiлесного ушкодження пасажирiв, вiдповiдальнiсть перевiзника обмежується:

     сумою 20 000 дол. США (або еквiвалентом в iншiй валютi);

     сумою 75 000 дол. США (включаючи судовi витрати) або 58 000 дол. США (виключаючи судовi витрати) при перевезеннях, коли пункти вiдправлення, призначення або узгодженої зупинки або хоча б один iз них розмiщенi на територiї Сполучених Штатiв Америки.

     22.5.2. Перевiзник залишає за собою всi права на захист вiд будь-якого такого позову згiдно з нормами Варшавської конвенцiї ( 995_181 ). Перевiзник залишає також за собою всi права регресу проти будь-якої третьої особи, включаючи права на вiдшкодування завданих йому збиткiв.

     22.5.3. При перевезеннi пасажира, вiк, психiчний або фiзичний стан якого є таким, що становить небезпеку або ризик цiй особi, перевiзник не вiдповiдає за особисту шкоду, таку як захворювання, травмування, iнвалiднiсть або загибель, за умови, що така шкода виникла через вiдповiдний стан здоров'я чи поведiнки пасажира.

     22.6. Межi вiдповiдальнiсть щодо багажу

     22.6.1. Щодо шкоди, заподiяної у разi знищення, втрати або ушкодження багажу, вiдповiдальнiсть перевiзника обмежується:

     сумою 20 дол. США (або еквiвалентом в iншiй валютi) за один кiлограм брутто в разi втрати, ушкодження чи нестачi усього або частини зареєстрованого багажу. При визначеннi суми вiдповiдальностi перевiзника вага, яка враховується, обмежується вагою вiдповiдного втраченого мiсця чи частини вмiсту багажу, нестачi чи ушкодження упаковки чи упаковок. Незважаючи на вищенаведене, якщо втрата, ушкодження чи затримка всього або частини зареєстрованого багажу, або предмета, що мiститься у багажу, впливає на вартiсть iнших упаковок (предметiв), вписаних в одну i ту саму багажну квитанцiю, то при визначеннi меж вiдповiдальностi враховується загальна вага такої упаковки або упаковок iз загальної частини зареєстрованого багажу;

     сумою 400 дол. США (або еквiвалентом в iншiй валютi) на пасажира за ручну поклажу та iншу власнiсть пасажира, що знаходиться пiд контролем пасажира протягом польоту.

     22.6.2. Цi межi вiдповiдальностi не застосовуються, якщо доведено, що шкода сталася в результатi навмисних дiй або бездiяльностi перевiзника, його працiвникiв його агентiв, здiйснених з намiром учинити таку шкоду, або з необережностi i з розумiнням того, що це може призвести до шкоди за умови, що у разi таких дiй або бездiяльностi працiвника чи агента буде доведено, що вiн дiяв у межах своїх службових повноважень.

     22.6.3. Якщо вага багажу не записана в багажнiй квитанцiї, то вважається, що загальна вага зареєстрованого багажу не перевищує вiдповiдної ваги багажу для безоплатного провезення за вiдповiдним маршрутом та класом обслуговування, i сума компенсацiї розраховується з урахуванням цього. Якщо при реєстрацiї багажу декларується бiльша цiннiсть багажу, то вiдповiдальнiсть перевiзника визначається, виходячи iз такої задекларованої цiнностi.

     22.6.4. Перевiзник має право обмежити свою вiдповiдальнiсть за зареєстрований багаж, якщо багаж, на його думку, ламкий, крихкий, швидкопсувний, пошкоджений, зареєстрований пiсля пошкодження, неадекватно упакований i т.iн., - шляхом фiксацiї бирки на багажi i надання пасажиру "Бирки обмеженої видачi", у якiй зазначенi обмеження вiдповiдальностi перевiзника за багаж.

     22.7. Компенсацiя за затримку пасажира

     22.7.1. У разi затримки в перевезеннi пасажир має право вiдмовитися вiд перевезення та вимагати вiд перевiзника, з вини якого сталася затримка, повного повернення сум, сплачених за невикористане перевезення, та компенсацiю за затримку, якщо така затримка перевищила розумнi строки. Така компенсацiя розраховується, виходячи iз вартостi перевезення, яким пасажир не змiг скористатися. До нарахованих сум компенсацiї можуть включатися документально пiдтвердженi витрати пасажира, пов'язанi iз затримкою в перевезеннi, якщо пасажир з поважних причин не змiг продовжити перевезення.

     22.7.2. У разi затримки понад розумнi строки i згоди пасажира продовжити перевезення перевiзник повинен надати пасажиру за встановленими ним нормами (в залежностi вiд часу доби та термiну затримки) безкоштовно: безалкогольнi напої, харчування, проживання в готелi, наземний трансфер (аеропорт-мiсто-аеропорт) тощо. Разом з тим додатковi витрати пасажира, понад норми, встановленi перевiзником, пасажиру не вiдшкодовуються.

     22.7.3. Компенсацiя за затримку в жодному разi не перевищуватиме вартостi квитка або його невикористаної частини у вiдповiдному класi обслуговування на рейс мiж мiсцем, де була затримка, i мiсцем призначення.

     22.7.4. Перевiзник звiльняється вiд вiдповiдальностi за затримку пасажира, якщо затримка у перевезеннi пасажира не перевищила розумнi строки або була спричинена форс-мажорними обставинами.

     22.8. Компенсацiя за затримку багажу

     22.8.1. Компенсацiя за затримку в перевезенi багажу встановлюється, виходячи iз необхiдностi забезпечити пасажира засобами першої потреби. У будь-якому випадку така компенсацiї обмежується сумою 50 дол. США (або еквiвалентом в iншiй валютi).

     22.8.2. Така компенсацiя пропонуватиметься пасажиру в разi неприбуття багажу в пункт призначення разом з пасажиром, якщо пункт призначення не є мiсцем постiйного проживання пасажира.

Стаття 23. Претензiї та позови

     23.1. Висування претензiй та позовiв

     23.1.1. У разi тiлесного ушкодження пасажира право на висування до перевiзника позову щодо вiдшкодування збиткiв має потерпiлий, а у випадку його загибелi - особа, що має, вiдповiдно до загальних норм цивiльного законодавства, права на вiдшкодування збиткiв.

     До висування перевiзнику позову щодо неналежного перевезення пасажира обов'язкове висування письмової претензiї (за винятком позову у зв'язку з загибеллю чи тiлесним ушкодження пасажира, який може бути висунутий протягом двох рокiв).

     У разi затримки в перевезеннi пасажира або з будь-яких iнших причин, пасажиром або уповноваженою їм особою може висуватися претензiя до перевiзника не пiзнiше нiж через 21 добу пiсля дати, коли пасажир прибув в мiсце призначення, чи дати, коли вiн мав прибути в мiсце призначення.

     23.1.2. Приймання пасажиром багажу без заперечень у момент одержання чи його доставки є припущенням того (надалi, до доказу протилежного), що багаж був доставлений перевiзником у належному станi i згiдно з умовами договору перевезення.

     У разi знищення, ушкодження багажу особа, що має право на його одержання, повинна висунути до перевiзника письмову претензiю негайно пiсля виявлення ушкодження, але не пiзнiше 7 дiб з дати одержання багажу.

     У разi затримки в перевезеннi багажу претензiя до перевiзника має бути висунута протягом 21 доби з дати, коли багаж був переданий в розпорядження одержувача.

     У разi втрати багажу претензiя до перевiзника повинна бути висунута протягом двох рокiв з дати прибуття повiтряного судна у мiсце призначення або з дати, коли повiтряне судно повинно було прибути у мiсце призначення, або з дати, коли припинилося перевезення.

     Багаж вважається втраченим, якщо вiн не виявлений при розшуку протягом 21 доби з дати, наступної пiсля тiєї, у яку багаж повинен був прибути в мiсце призначення.

     Претензiя до перевiзника щодо багажу повинна бути висунута в межах установлених строкiв. До претензiї мають бути долученi всi необхiднi документи, що пiдтверджують права пасажира вимагати вiдшкодування, у тому числi квиток, квитанцiя платного багажу, вiдривний талон багажної iдентифiкацiйної бирки, акт про несправностi при перевезеннi багажу i т.iн. Сума претензiї має бути доведена зацiкавленою особою.

     23.2. Розгляд претензiй

     Претензiї розглядаються в порядку, установленому перевiзником. Перевiзник зобов'язаний розглянути претензiю i повiдомити заявника про задоволення чи про вiдхилення її протягом трьох мiсяцiв, якщо перевезення, у зв'язку з яким була висунута претензiя, повнiстю здiйснювалося одним перевiзником.

     Якщо в такому перевезеннi брали участь iншi перевiзники, строк розгляду претензiї може бути продовжений до шести мiсяцiв з урахуванням дiючих правил врегулювання претензiй у цих перевiзникiв.

     23.3. Позови i термiни давностi

     При вiдсутностi письмової претензiї, заявленої у вищезазначенi строки, позов до перевiзника не може бути пред'явлений.

     Позови про вiдповiдальнiсть перевiзника щодо неналежного перевезення пасажира чи багажу мають бути поданi, за вибором позивача, до суду за мiсцем реєстрацiї перевiзника, за мiсцезнаходженням його головного офiсу або за мiсцезнаходженням офiсу перевiзника, через який був укладений договiр перевезення, протягом двох рокiв з дати його прибуття до мiсця призначення, або

     з дати, коли повiтряне судно повинно було прибути до мiсця призначення, або з дати, коли припинилося перевезення.

Стаття 24. Компенсацiя за вiдмову в перевезеннi пасажира

     24.1. Сфера застосування

     Положення цiєї статтi застосовуються до пасажирiв, яким було вiдмовлено в перевезеннi на регулярний рейс перевiзника, хоча вони мали пiдтверджене бронювання, мали чиннi квитки на цей рейс, прибули на реєстрацiю до завершення часу реєстрацiї (або для пасажирiв, якi подорожують з пересадкою, до мiнiмального можливого часу на пересадку в аеропорту трансферу), або дотрималися будь-якого iншого часу, визначеного для них перевiзником (його агентом) у разi, якщо вiдмова в перевезеннi не була обумовлена форс-мажорними обставинами (у тому числi несприятливих метеорологiчних умов, надзвичайних ситуацiй в повiтряному просторi, страйкiв, бунтiв, громадянських безладiв, ембарго, вiйн, ворожих дiй, порушень спокою, неврегульованих мiжнародних вiдносин, технiчних проблем або iнших складнощiв, якi фактично загрожують або унеможливлюють безпечне виконання польоту), якi фактично спричинили затримку в перевезеннi пасажира.

     24.2. Правила посадки на борт повiтряного судна в разi надлишку кiлькостi заброньованих мiсць на рейсi

     Перевiзник зобов'язаний вжити розумних заходiв, щоб спочатку знайти добровольцiв, готових вiдмовитися вiд свого пiдтвердженого бронювання в обмiн на узгоджену компенсацiю з боку перевiзника, яка не може бути нижчої за компенсацiю, передбачену пунктом 24.3 цiєї статтi. Перевiзник повинен також урахувати iнтереси пасажирiв, яким має надаватися прiоритет у посадцi на борт iз законних причин, таких, як фiзично неспроможнi пасажири та неповнолiтнi без супроводу. Перевiзники можуть використовувати iншi правила в ситуацiях, коли вiдмовляються прийняти до перевезення пасажира в разi надлишку кiлькостi заброньованих мiсць на рейсi.

     24.3. Компенсацiя в разi недобровiльної вiдмови пасажира вiд перевезення

     24.3.1. Перевiзник повинен запропонувати пасажиру, якому вiдмовлено в перевезеннi поза його бажанням, таку компенсацiю (за вибором пасажира):

     одержати вiдшкодування без штрафу в розмiрi вартостi квитка за полiт, що не вiдбувся, або

     направитися до мiсця призначення iншим маршрутом за першої можливостi, або

     здiйснити перевезення в iнший день, зручний для пасажира.

     24.3.2. Незважаючи на пункт 24.3.1 цiєї статтi, вiдповiдальнiсть перевiзника за збитки, що випливають з ненадання послуги з перевезення та обслуговування, пов'язаного з таким перевезенням i за яке вiн несе вiдповiдальнiсть, обмежується вiдшкодуванням документально пiдтверджених витрат пасажира на проживання у готелi, харчування, зв'язок i наземний трансфер (аеропорт-мiсто-аеропорт), а також компенсацiєю будь-яких iнших прямих збиткiв, зазначених пасажиром, у сумi до 100 дол. США за кожну добу (або еквiваленту в iншiй валютi). Будь-яка подальша й iнша вiдповiдальнiсть перевiзника виключена, за винятком випадку недбальства перевiзника.

     24.4. Звiльнення вiд зобов'язань

     24.4.1. Компенсацiя за вiдмову пасажиру в перевезеннi не пропонуватиметься перевiзником у таких випадках:

     у перевезеннi вiдмовлено тому, що уряд реквiзував усю або частину ємностi повiтряного судна, яке задiяне у вiдповiдному перевезеннi;

     пасажир вiдмовився пройти перевiрку службою безпеки або не виконав iнструкцiї, наданi перевiзником (його агентом);

     пасажир подорожує згiдно з безкоштовним квитком або за спецiальним тарифом, який недоступний для широкого кола споживачiв;

     пасажир подорожує на чартерному рейсi або на рейсi, який був проданий як частина групового перевезення або туристичної подорожi

     з оплатою всiх послуг (при цьому вiдповiдальнiсть за вiдмову в перевезеннi покладається на перевiзника за договором).

     24.4.2. Прийняття пасажиром компенсацiї, яка передбачена цiєї статтею, звiльняє перевiзника вiд будь-якої подальшої вiдповiдальностi у зв'язку з вiдмовою в перевезеннi.

Стаття 25. Правила повiтряних перевезень пасажирiв i багажу перевiзника

     25.1.1. Перевiзник може видати свої правила повiтряних перевезень пасажирiв i багажу (українською мовою), положення i норми яких не суперечать цим Правилам, попередньо погодивши їх з Державним департаментом авiацiйного транспорту.

     25.1.2. Агент, службовець або представник перевiзника не має права вносити змiни або скасовувати будь-яке положення цих Правил та правил вiдповiдного перевiзника.

Стаття 26. Iнформування пасажира

     26.1. Положення цiєї статтi поширюються на перевiзникiв та їх агентiв, якi здiйснюють продаж квиткiв на територiї України.

     26.2. Перевiзник (його агент) в офiсi з продажу перевезень зобов'язаний розмiстити на видному та доступному для споживача мiсцi таку iнформацiю:

     свою повну назву, юридичну адресу;

     копiї дозвiльних документiв (лiцензiї, сертифiкати, свiдоцтва) щодо здiйснення перевезень (продажу перевезень);

     телефон територiального органу захисту прав споживачiв.

     26.3. Перевiзник (його агент) при продажу квиткiв обов'язково повинен довести до пасажира таку iнформацiю:

     цi Правила;

     Правила перевiзника щодо перевезень пасажирiв i багажу (агент повинен довести до пасажира правила перевезень пасажирiв i багажу того перевiзника, чий квиток застосовується або того, який зазначений першим у квитку), - на паперових носiях у виглядi пам'ятки для пасажира (у разi продажу перевезень on-line через систему iнтернет, - у електронному виглядi через сайт, через який здiйснюється бронювання перевезень);

     вартiсть перевезення за вiдповiдним маршрутом - усно у пунктi продажу квиткiв при бронюваннi (у разi продажу перевезень on-line через систему iнтернет - у електронному виглядi через сайт, через який здiйснюється бронювання перевезень, або вказавши необхiдну iнформацiю у роздруку маршруту);

     вартiсть, умови i обмеження при перевезеннi за спецiальним тарифом - усно при бронюваннi (у разi застосування електронного квитка - через сайт, через який здiйснюється бронювання);

     адмiнiстративнi формальностi при подорожi за вiдповiдним маршрутом - усно при бронюваннi;

     межi вiдповiдальностi перевiзника при перевезеннi пасажира i багажу - у квитку або роздруку маршруту;

     суми компенсацiї за затримку в перевезеннi - усно в представництвi перевiзника (його агента) в аеропорту у випадку затримки в перевезеннi;

     забороненi до перевезення речi i товари - у квитку або роздруку маршруту.

Стаття 27. Забезпечення дотримання Правил

     27.1. Контроль за дотриманням цих Правил покладається на Державний департамент авiацiйного транспорту та iншi державнi органи в межах їх компетенцiї.

     27.2. Програми контролю повиннi забезпечувати можливiсть вiдповiдним перевiзникам, агентам з продажу перевезень, агентам з обслуговування довести, що вони та їх дiї задовольняють установленим вимогам. Цi суб'єкти повиннi бути готовi надати змогу вiдповiдному державному органу проводити перевiрки пiд час здiйснення операцiй з перевезення та обслуговування пасажирiв i багажу з метою демонстрацiї, що такi операцiї вiдповiдають установленим вимогам.

Перший заступник директора М.О.Марченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.