ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНIТАРНИЙ ЛIКАР УКРАЇНИ

вiд 31.01.2004 р. N 05.02.01.07/88

 

Головним державним санiтарним лiкарям Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва, Севастополя, водного, повiтряного, залiзничного транспорту, головним лiкарям Центральної санiтарно-епiдемiологiчної станцiї МОЗ України, санiтарно-епiдемiологiчної станцiї Державного управлiння справами, Мiнiстерства оборони, Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Служби безпеки, Прикордонної служби, Мiнiстру охорони здоров'я Автономної Республiки Крим, начальникам управлiнь охорони здоров'я обласних, Севастопольської мiської державних адмiнiстрацiй, Головного управлiння охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської мiської державної адмiнiстрацiї


     Пташиний (курячий) грип - це iнфекцiйна хвороба тварин (птахiв), яка викликається одним iз рiзновидностей вiрусу грипу, а саме типу A. Вона вперше була виявлена в Iталiї, понад сто рокiв тому i зустрiчається всюди. Вважається, що усi птахи сприйнятливi до даної iнфекцiї, водночас деякi види менш сприйнятливi, чим iншi.

     Викликають пташиний грип 15 пiдтипiв вiрусу грипу. Високу патогеннiсть мають пiдтипи H5 i H7.

     Мiгруючi водоплавнi птахи - частiше дикi качки - є природним резервуаром вiрусу пташиного грипу. Водночас цi птахи найменш сприйнятливi до iнфекцiї. Домашнi птахи, включаючи курей, гусей i iндикiв, дуже сприйнятливi до збудника iнфекцiї, тому епiзоотiї смертельного грипу швидко поширюються серед них.

     Вiрус пташиного грипу, як правило, не вражає iншi види тварин, окрiм птахiв i свиней.

     Перший пiдтверджений випадок зараження людей пташиним грипом вiдбувся у Гонконгу в 1997 роцi, коли штам H5N1 викликав тяжке респiраторне захворювання у 18 осiб, з яких 6 померло. Захворювання людей вiдбувалися пiд час спалаху пташиного грипу, викликаного високопатогенним штамом вiрусу. Iнфiкування людей у 17 випадках вiдбулося на пташиних ринках, у одному випадку - на пташинiй фермi. Захворювання людей були викликанi тим же штамом, що i серед популяцiї домашнiх птахiв.

     При розширеному дослiдженнi цього спалаху стало вiдомо, що джерелом зараження була iнфiкована домашня птиця, з якою захворiлi мали тiсний контакт. Дослiдження на генетичному рiвнi дали можливiсть визначити, що вiрус передавався безпосередньо вiд птахiв до людей.

     Два iнших штами вiрусу пташиного грипу нещодавно також викликали захворювання людей. Спалах високо патогенного пташиного грипу H7N7, що розпочався в Нiдерландах у лютому 2003 року, призвiв до смертi одного ветеринара i викликав легку форму хвороби у 83 осiб - робiтники птахоферм i члени їх сiмей.

     Легкi форми захворювання, викликанi вiрусом пташиного грипу H9N7, виявленi у дiтей у Гонконгу 1999 року (2 випадки) i в серединi грудня 2003 року (1 випадок).

     Iз 15 пiдтипiв вiрусу пташиного грипу пiдтип H5N1 викликає особливе занепокоєння з кiлькох причин. Цей пiдтип мутує дуже швидко i має схильнiсть отримувати гени вiд вiрусiв, що iнфiкують iншi види тварин, а також людей.

     Таким чином, двiчi пiдтверджена здатнiсть вiрусу грипу пiдтипу H5N1 викликати тяжкий перебiг хвороби у людей. Лабораторнi дослiдження, зокрема, продемонстрували, що видiленi популяцiї цього пiдтипу мають високу патогеннiсть i можуть бути причиною тяжкого захворювання у людей.

     Епiдемiя, спричинена високопатогенним збудником пташиного грипу (пiдтип H5N1), що розпочалася у серединi грудня 2003 року в Республiцi Корея i продовжується зараз в iнших країнах Азiї, викликала особливе занепокоєння серед медичної громадськостi. За оперативними даними захворювання серед домашньої птицi, крiм Республiки Корея, зареєстрованi у В'єтнамi, Японiї, Таїландi, Камбоджi, Китаї, Тайванi.

     1997 року варiанти грипу H5N1 продемонстрували здатнiсть безпосередньо iнфiкувати людей. Зараження людей у сiчнi 2004 року вiдбулося знову у В'єтнамi. Широке поширення збудника iнфекцiї серед птахiв збiльшує ймовiрнiсть його передачi людям. Вченi передбачають, що люди, якi одночасно iнфiкованi штамами грипу людини i пташиного грипу, можуть стати "резервуаром для змiшування" вiрусiв, у результатi чого може з'явитись новий пiдтип вiрусу з достатньою кiлькiстю людських генiв, який буде легко передаватись вiд людини до людини. Це у подальшому може призвести до виникнення пандемiї.

     Основуючись на iсторичних прикладах, пандемiї грипу можуть виникати в середньому три-чотири рази кожне столiття, коли з'являється новий пiдтип вiрусу, який має властивiсть швидко передаватись вiд людини до людини. Виникнення пандемiї грипу передбачити важко. Велика пандемiя грипу 1918 - 1919 рокiв спричинила смерть близько 50 мiльйонiв людей в усьому свiтi. Мали мiсце пандемiї також у 1957 - 1958 та 1968 - 1969 роках зi значно меншими людськими втратами.

     Бiльшiсть експертiв ВООЗ схиляються до думки, що швидке знищення хворої птицi з усiєї популяцiї в Гонконгу у 1997 роцi попередила епiдемiю серед людей.

     Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей пiд час великих спалахiв пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголiв'я хворої птицi. Ця стратегiя дозволяє зменшити iнтенсивнiсть епiзоотiї та знизити ступiнь контакту людини з джерелом iнфекцiї. Особи, якi доглядають птахiв, вибраковують та знищують хворих птахiв, повиннi бути вакцинованими проти грипу з метою зменшення ймовiрностi iнфiкування їх одночасно штамами курячого грипу i грипу людини. При цьому зменшується ризик обмiну генами мiж вiрусами.

     Особи, якi залучаються до вiдбраковування та знищення птицi, обов'язково повиннi бути захищенi вiдповiдним спецiальними одягом, засобами захисту органiв дихання та зору. Засоби iндивiдуального захисту повиннi обов'язково пiддаватись дезiнфекцiї, або бути разового використання. З метою профiлактики їм варто також приймати антивiруснi препарати.

     Збудник пташиного грипу чутливий до температури (при 60” C вiн знищується протягом 30 хвилин), та дезiнфектантiв, якi мiстять йод чи формалiн.

     Дуже важливою є iнформацiя на нацiональному рiвнi про iнтенсивнiсть поширення грипу серед людей i тварин, а також видiв збудникiв iнфекцiї. Це сприятиме оцiнцi ступеню ризику для громадського здоров'я, здiйсненню оптимальних протиепiдемiчних та профiлактичних заходiв.

     Опублiкована iнформацiя про клiнiчний перебiг пташиного грипу H5N1 у людини обмежується дослiдженнями випадкiв у 1997 роцi в Гонконгу. Пiд час спалаху пташиного грипу у пацiєнтiв розвивалися такi симптоми, як лихоманка, бiль у горлi, кашель, а при декiлькох летальних випадках - важка дихальна недостатнiсть, що виникає внаслiдок вiрусної пневмонiї.

     Антивiруснi препарати, частина з яких може бути використана як для лiкування, так i для профiлактики захворювань, викликаних штамами вiрусiв грипу A, є клiнiчно ефективними для дорослих i дiтей. Однак вони мають певнi протипоказання. Деякi з цих препаратiв, крiм того, високо вартiснi, тому їх поставки обмеженi.

     Для виготовлення нової вакцини у необхiдних кiлькостях, здатну забезпечити захист проти нових пiдтипiв вiрусу, необхiдно принаймнi чотири мiсяцi.

     Генеральний директор Всесвiтньої органiзацiї охорони здоров'я призвав свiтове медичне спiвтовариство включитися у боротьбу з "курячим (пташиним) грипом".

     З метою недопущення завозу пташиного грипу на iншi територiї вводяться обмеження у перевезеннях живої птицi.

     Будь-якi обмеження щодо пересування людей у зв'язку з ситуацiєю з пташиного грипу не вводяться.

     Ситуацiя з холери на африканському континентi:

     холера в Чадi, Мозамбiку i Замбiї

     Чад

     Мiнiстерство охорони здоров'я Чаду повiдомило про реєстрацiю з 24 листопада 2003 року по 5 сiчня 2004 року 131 випадку холери, з яких 11 закiнчились смертю (показник летальностi 8 %).

     Осередком спалаху стало мiсто Мондоу, яке знаходиться на пiвднi країни на вiдстанi 500 кiлометрiв вiд столицi.

     Причиною спалаху стала аварiя водопровiдної системи, в результатi якої населення вживало забруднену воду водоймищ та мiсцевої рiчки.

     Мiнiстерство охорони здоров'я Чаду вживає заходи щодо лiквiдацiї спалаху холери.

     Мозамбiк

     Мiнiстерство охорони здоров'я Мозамбiку повiдомило про реєстрацiю з 20 грудня 2003 року по 20 сiчня 2004 року 3699 випадкiв холери, з яких 19 закiнчились смертю (показник летальностi 0,5 %) в трьох областях - Мапуто, Сектор Газа, Сафала.

     У мiстi Мапуто у середньому за день реєструвалось 140 хворих на холеру.

     Мiнiстерство охорони здоров'я Мозамбiку з 9 сiчня 2004 року визнало ситуацiю критичною.

     ВООЗ, ЮНIСЕФ, USAID, Свiтова Програма Контролю за Харчовими Продуктами "Лiкарi Без Кордонiв" надають допомогу службам охорони здоров'я у проведеннi протиепiдемiчних заходiв.

     Замбiя

     Мiнiстерство охорони здоров'я Замбiї повiдомило про реєстрацiю з 28 листопада 2003 року по 22 сiчня 2004 року 1721 випадку холери, з яких 70 закiнчились смертю (показник летальностi 4,1 %) у мiстi Лусака i, особливо, у районах його передмiстя, де вiдбулася повiнь.

     Спалах, який розпочався 28 листопада 2003 року, розповсюдився на чотири iншi областi - Southern, Copperbelt, Northern, Central. Вiдмiчається високий ризик розповсюдження холери в iншi регiони країни.

     Мiнiстерство охорони здоров'я здiйснює вiдповiднi протиепiдемiчнi заходи, але вiдчувається нестача медикаментiв.

     Враховуючи викладене, керуючись законами України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення", "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб", Правилами санiтарної охорони територiї України, пропоную посилити санiтарно-протиепiдемiчнi заходи у пунктах пропуску через Державний кордон України, включаючи посилений медичний нагляд за громадянами, що прибувають з країн, де зареєстрованi випадки пташиного грипу та холери, i мають вiдповiднi клiнiчнi симптоми. При їх зверненнi за медичною допомогою ретельно з'ясовувати епiдемiологiчний анамнез.

Головний державний санiтарний лiкар України О. В. Лапушенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.