МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

Н А К А З

28.04.2004 N 354


Про внесення змiн до Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 травня 2004 р. за N 574/9173


     На виконання Указу Президента України вiд 23 листопада 1996 року N 1120 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 21 листопада 1996 року "Про невiдкладнi заходи щодо впорядкування державного регулювання дiяльностi авiацiї в Українi" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 березня 2000 року N 573 "Про утворення Державного департаменту авiацiйного транспорту", з метою приведення нормативно-правових актiв до стандартiв i рекомендованої практики Мiжнародної органiзацiї цивiльної авiацiї (IКАО) та вдосконалення системи продажу авiацiйних перевезень на територiї України наказую:

     1. Унести змiни до Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України, затвердженого наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 27 грудня 1999 року N 629 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10 лютого 2000 року за N 82/4303 (далi - Змiни), що додаються.

     2. Державному департаменту авiацiйного транспорту (Максимов В.О.):

     2.1. Забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     2.2. Довести зазначений наказ до вiдома авiаперевiзникiв, якi здiйснюють авiацiйнi перевезення в(iз) Україну.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Мiнiстра - керiвника апарату Корнiєнко В.В.

Мiнiстр Г.М.Кiрпа
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Антимонопольного комiтету України Ю.Г.Кравченко
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємства Ю.А.Авксентьев

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України
28.04.2004 N 354
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 травня 2004 р. за N 574/9173

ЗМIНИ
до Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України

     1. Абзац третiй пункту 1.4 викласти в такiй редакцiї:

     "Положення про Державний спецiалiзований фонд фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України в мiжнародних авiацiйних органiзацiях, затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 вересня 1993 року N 819 (iз змiнами), (далi Положення про Державний Спецiалiзований фонд)".

     2. У текстi Положення слова "Постанова N 1229" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Положення про Державний спецiалiзований фонд " у вiдповiдному вiдмiнку.

     3. Пункт 1.4 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Технiчнi iнструкцiї з безпечного перевезення небезпечних вантажiв по повiтрю IКАО; Резолюцiя IАТА 801".

     4. Пункт 1.5 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Автоматизована система бронювання - термiн вiдповiдає визначенню, зазначеному в "Кодексе поведения по регулированию использования автоматизированных систем бронирования" Doc. 9587".

     5. Пункт 3.4 викласти в такiй редакцiї:

     "3.4. Для отримання сертифiката агентство подає такi документи:

     заяву про видачу сертифiката на право продажу авiацiйних перевезень, яка оформлюється на офiцiйному бланку агентства за пiдписом керiвника агентства на iм'я директора Укравiатрансу. У заявi наводиться така iнформацiя:

     мiсцезнаходження агентства, фiлiй агентства;

     номери телефонiв, телефаксiв, телексiв, адреси АFTN, SITA, адреси в iнших мережах передання даних (указати яких);

     банкiвськi реквiзити (рахунок у гривнях, валютний рахунок).

     До заяви додаються:

     статут, установчий договiр, свiдоцтво про реєстрацiю, баланс, звiт про фiнансовi результати, акт останньої аудиторської перевiрки або акт останньої перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства податковими органами;

     документи, якi пiдтверджують акредитацiю офiсiв агентства при IАТА (у разi наявностi);

     акт з попередньої перевiрки агентства;

     копiї агентських угод мiж авiаперевiзником та агентством;

     довiдка банку про створення агентством резерву у банкiвських установах або довiдка вiд авiаперевiзника про наявнiсть депозитного внеску в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     довiдка щодо штату працюючих;

     документи, якi пiдтверджують квалiфiкацiю персоналу, наявнiсть примiщення;

     вiдомостi про використання автоматизованих систем бронювання, включаючи офiцiйне пiдтвердження уповноваженого представництва автоматизованої системи бронювання щодо наявностi або подальшого встановлення цiєї системи (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi).

     Попередня перевiрка агентства здiйснюється Укравiатрансом або акредитованою органiзацiєю. У разi незгоди з висновками попередньої перевiрки, виконаної акредитованою органiзацiєю, агентство має право звернутись до Укравiатрансу з обгрунтованим проханням дозволити провести попередню перевiрку повторно силами iншої акредитованої органiзацiї чи Укравiатрансу".

     6. Пункт 3.5 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Заява без повного комплекту документiв або письмового пояснення щодо вiдсутностi документiв до розгляду не приймається".

     7. Пункт 3.6 викласти в такiй редакцiї:

     "3.6. Пiд час розгляду документiв Комiсiя проводить перевiрку достовiрностi наданої агентством iнформацiї. Виявлення недостовiрної iнформацiї є пiдставою для вiдхилення заяви агентства".

     8. Пункт 3.7 викласти в такiй редакцiї:

     "3.7. Якщо пiд час розгляду документiв Комiсiєю виявленi недолiки, агентство повинно усунути недолiки в термiни, установленi Комiсiєю, або подати до Укравiатрансу план-графiк заходiв щодо їх усунення. Пiсля усунення недолiкiв у встановленi термiни, агентство може подати документи вдруге без сплати державного збору за розгляд заяви щодо видачi Сертифiката. У разi недотримання встановлених термiнiв агентство подає заяву на загальних пiдставах".

     9. Роздiл 3 доповнити новими пунктами 3.13 - 3.16 такого змiсту:

     "3.13. У разi розширення суб'єктом з продажу авiацiйних перевезень мережi пiдпорядкованих агентству офiсiв, фiлiй та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв до Сертифiката вносяться вiдповiднi доповнення.

     3.14. У разi внесення змiн до Сертифiката заявник подає такi документи:

     заяву, у якiй вказується мiсцезнаходження офiсiв, фiлiй та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв агентства;

     номери телефонiв, телефаксiв, телексiв, адреси АFTN, SITA та iнше.

     До заяви додаються:

     акт з попередньої перевiрки офiсу агентства;

     документи, якi пiдтверджують квалiфiкацiю персоналу, наявнiсть примiщення;

     вiдомостi про використання в офiсi агентства автоматизованих систем бронювання;

     довiдка щодо штату працюючих.

     3.15. Вiдповiднi доповнення вносяться в Сертифiкат згiдно з рiшенням Комiсiї, яке оформлюється Протоколом та затверджується Головою Комiсiї.

     3.16. Державнi збори за внесення доповнень або змiн до iснуючого Сертифiката не стягуються".

     10. Роздiл 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Обов'язки агентства. Порядок анулювання Сертифiката.

     4.1 Агентство зобов'язане:

     надати фiнансовi гарантiї авiаперевiзникам для вiдшкодування їм можливих збиткiв, пов'язаних з дiяльнiстю агентства. Фiнансовi гарантiї надаються агентством шляхом створення резерву у банкiвських установах або надання довiдки вiд авiаперевiзника про наявнiсть депозитного внеску в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який закiнчив курси Мiжнародної асоцiацiї перевiзникiв повiтряного транспорту (IАТА) або iншi сертифiкованi курси з пiдготовки персоналу з продажу авiацiйних перевезень. Якщо агентство займається дiяльнiстю, пов'язаною з перевезенням небезпечних вантажiв, воно повинно мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який закiнчив курси Мiжнародної асоцiацiї перевiзникiв повiтряного транспорту (IАТА) або iншi сертифiкованi курси з перевезення небезпечних вантажiв повiтрям;

     мати автоматизованi системи бронювання (у кожному офiсi), при здiйсненнi продажу мiжнародних авiацiйних перевезень - декiлька мiжнародних автоматизованих систем бронювання (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi);

     мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який має вiдповiдний документ, що пiдтверджує право роботи з автоматизованою системою бронювання ( для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi пiдключення до системи);

     мати спецiальне вiдокремлене примiщення для здiйснення своєї дiяльностi, обладнане охоронною сигналiзацiєю ( у кожному офiсi);

     мати вiдповiдне технiчне та технологiчне обладнання для забезпечення продажу авiацiйних перевезень;

     мати в кожному офiсу сейф для зберiгання робочого запасу бланкiв суворої звiтностi та наявних коштiв. Бiля робочого мiсця агента - металеву шафу або сейф, що дає змогу безпечно тимчасово зберiгати бланки суворої звiтностi, валiдатори та кошти для розрахунку з пасажирами.

     4.2. Дотримання агентством вимог пункту 4.1 цього Положення визначається Укравiатрансом шляхом перевiрки агентства не частiше одного разу на рiк, а в разi наявностi iнформацiї щодо порушення агентством вимог пункту 4.1 цього Положення, за кожним фактом порушення.

     4.3. Сертифiкат може бути анульований Укравiатрансом, якщо агентство:

     порушує вимоги пункту 4.1 цього Положення щодо створення резерву в банкiвських установах або наявностi депозитного внеску на рахунку авiаперевiзника в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     не має передбаченого цим Положенням квалiфiкованого персоналу;

     порушує умови оформлення перевiзних документiв та технологiї взаєморозрахункiв з авiаперевiзниками та клiєнтами;

     не дотримується строкiв звiтностi i перерахування виручки на рахунки авiаперевiзникiв;

     не забезпечує збереження бланкiв суворої звiтностi, у тому числi бланкiв перевiзної документацiї;

     не використовує автоматизованi системи бронювання (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi).

     4.4. У разi анулювання Сертифiката Укравiатранс iнформує про це авiаперевiзникiв, пiсля чого авiаперевiзники повиннi припинити дiю агентського договору з цим агентством".

Начальник управлiння мiждержавних угод та авiацiйних перевезень М.В.Кочубей
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.