МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 19 липня 2004 року N 465


Про внесення змiн до Положення про Державний гемологiчний центр України

     З метою вдосконалення роботи Державного гемологiчного центру України i пiдвищення ефективностi його дiяльностi наказую:

     1. Внести змiни до Положення про Державний гемологiчний центр України, затвердженого 07.09.95, виклавши його у новiй редакцiї, що додається.

     2. Директору Державного гемологiчного центру України Iндутному В. В. забезпечити реєстрацiю Положення вiдповiдно до чинного законодавства.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Чалого В. Д.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України, Мiнiстр фiнансiв України М. Я. Азаров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 19 липня 2004 р. N 465

ПОЛОЖЕННЯ
про Державний гемологiчний центр України

     1. Загальнi положення

     1.1. Державний гемологiчний центр України, скорочена назва: ДГЦУ, англiйською мовою: State Gemological Centre of Ukraine (SGCU), є науковою бюджетною установою, що належить до сфери управлiння Мiнiстерства фiнансiв України i очолюється директором.

     1.2. ДГЦУ створено вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1993 року N 713 "Про створення Державного гемологiчного центру України".

     1.3. У своїй дiяльностi ДГЦУ керується Конституцiєю України, Бюджетним кодексом України, Законом України "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними", iншими законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Мiнiстерства фiнансiв України, а також цим Положенням.

     2. Основними завданнями та функцiями ДГЦУ є:

     2.1. Проведення незалежної експертизи та контроль за якiстю сировини i виробiв з дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного, декоративного камiння та штучних замiнникiв природного камiння, а також виробiв з ними.

     2.2. Експертна оцiнка дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння, внесеного до Державного фонду дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння України.

     2.3. Надання методологiчної допомоги геологорозвiдувальним, видобувним i переробним пiдприємствам для пiдвищення якостi робiт та методичне їх забезпечення.

     2.4. Проведення гемологiчних дослiджень сировини, виконання iнших робiт за розпорядженнями уповноважених органiв, пов'язаних iз незалежною експертизою дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння.

     3. ДГЦУ здiйснює такi види дiяльностi:

     3.1. Гемологiчне вивчення дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного i декоративного камiння та їх штучних замiнникiв у виглядi сировини i виробiв, а також культурних цiнностей з їх вмiстом з метою визначення якостi та ринкової вартостi, у тому числi на основi застосування досвiду iнших країн вiдповiдно до чинного законодавства України.

     3.2. Дiагностику та експертизу дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння, а також їх штучних замiнникiв у виглядi сировини i готових виробiв, у тому числi виробiв i мистецьких творiв, що мають культурну (наукову, iсторичну, меморiальну та iншу) цiннiсть, та видає вiдповiднi письмовi висновки за формами, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України.

     3.3. Розробляє i затверджує в межах компетенцiї власними наказами технiчнi умови, регламенти та iншi документи на дiагностику i експертизу дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння у виглядi сировини i готових виробiв, їх штучних замiнникiв, а також культурних цiнностей з їх вмiстом.

     3.4. Здiйснює розробку нормативної документацiї щодо атестацiї i сертифiкацiї самоцвiтної сировини та виробiв з неї за допомогою сучасних приладiв та на основi законодавства України, а також видає сертифiкати вiдповiдностi зазначенiй якостi.

     3.5. Веде Реєстр власних i торгових назв дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного i декоративного камiння з родовищ України.

     3.6. Здiйснює освiтню дiяльнiсть у сферi пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв зi спецiальностi "Експертиза товарiв i послуг" (спецiалiзацiя експерт-гемолог, експерт-оцiнювач об'єктiв у матерiальнiй формi) та пiдготовки експертiв-гемологiв та експертiв-оцiнювачiв дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння у виглядi сировини та готових виробiв, штучних замiнникiв, а також культурних цiнностей з їх вмiстом.

     3.7. Здiйснює акредитацiю на експертну дiяльнiсть гемологiв, що мають вiдповiдну професiйну пiдготовку, на умовах, якi визначаються Мiнiстерством фiнансiв України.

     3.8. Разом з Мiнiстерством фiнансiв України бере участь у розробцi нормативно-правових актiв щодо виробництва, використання та продажу дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння, а також їх штучних замiнникiв.

     3.9. Проводить науковi гемологiчнi дослiдження.

     3.10. Виконує функцiї нацiонального органу iмпорту-експорту алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     3.11. Разом iз iншими уповноваженими органами вiдповiдно до чинного законодавства бере участь в оцiнцi культурних цiнностей, в тому числi тих, якi внесенi до Музейного фонду України.

     3.12. Збирає та обробляє iнформацiю, а також розробляє технологiї щодо обробки всiх видiв даних про дорогоцiнне камiння, дорогоцiнне камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнне та декоративне камiння та умови його рацiонального використання i продажу.

     3.13. Збирає та офiцiйно оприлюднює iнформацiю про вартiснi показники щодо природного i штучного камiння.

     3.14. Разом iз геологiчними органiзацiями та установами виконує гемологiчне вивчення родовищ дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння, збирає для власних потреб iнформацiю про запаси та можливi умови видобутку.

     3.15. Бере участь у виконаннi мiждержавних угод при здiйсненнi операцiй з дорогоцiнним камiнням, дорогоцiнним камiнням органогенного утворення, напiвдорогоцiнним та декоративним камiнням (як у виглядi сировини, так i у виглядi виробiв).

     3.16. Створює та обслуговує еталоннi колекцiї дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння, а також їх штучних замiнникiв.

     3.17. Популяризує рiзнi види дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення, напiвдорогоцiнного та декоративного камiння України та виробiв iз них на свiтовому ринку шляхом участi з експозицiями в мiжнародних виставках, ярмарках та конференцiях.

     3.18. Популяризує досягнення вiтчизняної гомологiчної науки в Українi та за її межами.

     3.19. Обслуговує експертнi потреби установ i органiзацiй незалежно вiд форми власностi, а також населення на договiрнiй основi та за тарифами, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України.

     3.20. Виготовляє та реалiзує експериментальнi колекцiї та окремi зразки природного камiння у виглядi сировини та готових виробiв.

     3.21. Надає послуги щодо розробки новiтнiх технологiй, надає iнформацiю i консультує з питань потенцiйних можливостей виробникiв.

     3.22. Виготовляє та розповсюджує видавничу продукцiю та друкованi засоби масової iнформацiї, здiйснює рекламно-видавничу дiяльнiсть, а також експорт власних товарiв та послуг.

     3.23. Iншi види дiяльностi, у межах визначених вище повноважень, що охоплюють коло питань, пов'язаних з дорогоцiнним камiнням, дорогоцiнним камiнням органогенного утворення, напiвдорогоцiнним та декоративним камiнням, їх штучними замiнниками i культурними цiнностями з їх вмiстом.

     4. Права та обов'язки ДГЦУ

     ДГЦУ має право:

     4.1. Укладати договори, у тому числi зовнiшньоекономiчнi, з українськими та iноземними юридичними та фiзичними особами.

     4.2. Здiйснювати в Українi та за кордоном спiвробiтництво з iноземними органiзацiями, фiрмами, громадянами.

     4.3. За погодженням з Мiнiстерством фiнансiв України засновувати свої фiлiї та представництва як в Українi, так i за кордоном.

     4.4. Брати участь у торгах, аукцiонах, ярмарках та виставках як в Українi, так i за кордоном; органiзовувати виставки, ярмарки, аукцiони, тендери, симпозiуми, конференцiї.

     4.5. Видавати та розповсюджувати спецiальну та рекламну лiтературу.

     4.6. Проводити обмiн спецiалiстами з аналогiчними iноземними установами, органiзовувати семiнари з питань, що випливають з основних завдань та функцiй ДГЦУ.

     4.7. Створювати власну наукову дослiдно-експериментальну базу.

     4.8. За погодженням iз Мiнiстерством фiнансiв України створювати структурнi пiдроздiли, науковi вiддiлення, вiддiли, сектори, групи, тимчасовi творчi колективи, а також науково-допомiжнi i господарськi пiдроздiли, необхiднi для наукової i господарської дiяльностi.

     4.9. Залучати до роботи в тимчасових творчих колективах на договiрних засадах власних спiвробiтникiв (за їх згодою), фахiвцiв i спецiалiстiв, якi мають необхiдну квалiфiкацiю.

     4.10. Придбавати майно, обладнання, матерiали, iнструменти, транспортнi засоби, обчислювальнi та розмножувальнi прилади, iншi матерiальнi цiнностi, необхiднi для функцiонування ДГЦУ.

     4.11. Орендувати примiщення, обладнання, транспортнi засоби.

     4.12. Мати власнi засоби зв'язку, у тому числi з пiдключенням до мiжнародних iнформацiйних систем.

     ДГЦУ вiдповiдно до покладених завдань:

     4.13. Вiдповiдає за своїми зобов'язаннями належним майном згiдно з чинним законодавством України.

     4.14. Виконує накази i розпорядження Мiнiстерства фiнансiв України.

     4.15. Здiйснює заходи щодо проведення поточного та капiтального ремонту примiщень.

     4.16. Створює належнi умови працi i забезпечує дотримання вимог законодавства про працю, правил та норм охорони працi, технiки безпеки, соцiального страхування.

     5. Утримання ДГЦУ здiйснюється за рахунок:

     5.1. Загального фонду Державного бюджету України.

     5.2. Спецiального фонду Державного бюджету України, який формується за рахунок:

     - платних послуг, що надаються ДГЦУ згiдно з його функцiональними повноваженнями вiдповiдно до законiв України та нормативно-правових актiв Кабiнету Мiнiстрiв України;

     - коштiв, отриманих вiд господарської дiяльностi;

     - коштiв, отриманих ДГЦУ на виконання окремих доручень вiд пiдприємств, органiзацiй чи фiзичних осiб, iнших бюджетних установ;

     - iнших доходiв, згiдно з чинним законодавством.

     5.3. Власнi надходження ДГЦУ використовуються вiдповiдно до Бюджетного кодексу України, Закону України "Про Державний бюджет України" та iнших законодавчих актiв.

     5.4. Фiнансовi надходження, одержанi в результатi виконання своїх безпосереднiх функцiй, а також виконання робiт i надання платних послуг, пiсля сплати податкiв та iнших обов'язкових платежiв, використовуються на утримання, розвиток матерiально-технiчної бази ДГЦУ та матерiальне заохочення його працiвникiв.

     6. ДГЦУ очолює директор, який призначається на посаду та звiльняється з посади Мiнiстром фiнансiв України.

     7. У своїй дiяльностi директор є пiдзвiтним Мiнiстерству фiнансiв України.

     8. Директор ДГЦУ:

     8.1. Планує роботу ДГЦУ та здiйснює постiйний контроль за виконанням запланованих заходiв.

     8.2. Керує фiнансово-господарською дiяльнiстю ДГЦУ.

     8.3. Без довiреностi дiє вiд iменi ДГЦУ, представляє його у всiх установах як України, так i за кордоном, розпоряджається вiдповiдно до чинного законодавства майном i коштами ДГЦУ, укладає договори, в тому числi трудовi, видає доручення, вiдкриває в органах Державного казначейства України розрахунковий та iншi рахунки.

     8.4. Враховуючи вимоги чинного законодавства, визначає умови укладання трудових угод i контрактiв з акредитованими експертами i працюючими за контрактами.

     8.5. Згiдно з чинним законодавством визначає умови оплати працi акредитованим експертам, працюючим за контрактами i працiвникам ДГЦУ, встановлює премiювання i здiйснює їх оплату у межах кошторису по спецiальному фонду, затвердженому Мiнiстерством фiнансiв України.

     8.6. Оголошує та органiзовує проведення конкурсiв на заняття вакантних посад наукових працiвникiв i проведення атестацiї спiвробiтникiв ДГЦУ, вирiшує питання прийому на роботу, перемiщення i звiльнення працiвникiв ДГЦУ згiдно з вимогами чинного законодавства України.

     8.7. Вживає заходiв до заохочення працiвникiв i накладає дисциплiнарнi стягнення, видає накази i дає розпорядження та вказiвки, обов'язковi для виконання усiма працiвниками ДГЦУ.

     8.8. Органiзовує дiяльнiсть працiвникiв, затверджує посадовi iнструкцiї працiвникiв ДГЦУ.

     8.9. Встановлює працiвникам ДГЦУ посадовi оклади, розмiри надбавок та здiйснює премiювання згiдно з чинним законодавством.

     8.10. Органiзовує роботу, спрямовану на пiдвищення професiйного рiвня працiвникiв ДГЦУ.

     8.11. Забезпечує взаємодiю ДГЦУ з органами державної влади, громадськими органiзацiями та засобами масової iнформацiї.

     8.12. Видає накази у межах компетенцiї ДГЦУ, органiзовує перевiрку їх виконання.

     8.13. Здiйснює iншi повноваження вiдповiдно до чинного законодавства.

     9. Штатний розпис, граничну чисельнiсть працiвникiв ДГЦУ та кошторис затверджує Мiнiстерство фiнансiв України.

     10. Перевiрка наукової дiяльностi ДГЦУ здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     11. Дiяльнiсть ДГЦУ може бути припинена вiдповiдно до законодавства України.

     12. ДГЦУ є юридичною особою, власником вiдокремленого майна, має самостiйний баланс, рахунки в Державному казначействi України, печатку, кутовий штамп i бланки зi своїм найменуванням i державним гербом України, а також спецiальнi бланки, форма яких визначена чинним законодавством.

     Юридична адреса ДГЦУ: 04119, Україна, м. Київ, вул. Дегтярiвська, 38 - 44.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.