МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З

вiд 31 серпня 2004 року N 545/315/502/637


Про затвердження Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 вересня 2004 р. за N 1202/9801


     На виконання пункту 2 статтi 2 Указу Президента України вiд 23 червня 2004 року N 671 "Про невiдкладнi заходи щодо пiдвищення ефективностi справляння податку на додану вартiсть" та пункту 26 протоколу N 25 засiдання Урядового комiтету економiчного розвитку та з питань європейської iнтеграцiї вiд 19 серпня 2004 року наказуємо:

     1. Затвердити Методику прогнозування надходжень податку на додану вартiсть (далi - Методика), що додається.

     2. Державному комiтету статистики України, Мiнiстерству економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України, Державнiй митнiй службi України забезпечувати надання Мiнiстерству фiнансiв України показникiв, зазначених у додатку 1 до Методики.

     3. Рекомендувати Нацiональному банку України, Державному казначейству України надавати Мiнiстерству фiнансiв України iнформацiю, зазначену в додатку 1 до Методики.

     4. Науково-дослiдному фiнансовому iнституту при Мiнiстерствi фiнансiв України забезпечувати науковий супровiд прогнозних розрахункiв.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти у Мiнiстерствi фiнансiв України на виконуючого обов'язки першого заступника Мiнiстра Мярковського А. I., у Мiнiстерствi економiки та з питань європейської iнтеграцiї України - на заступника Мiнiстра Мусiну Л. А., у Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України - на заступника Голови Копилова В. А., у Державнiй митнiй службi України - на заступника Голови Войцещука А. Д.

Виконуючий обов'язки першого заступника Мiнiстра фiнансiв України А. I. Мярковський
Мiнiстр економiки та з питань європейської iнтеграцiї України М. I. Деркач
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України Ф. О. Ярошенко
Голова Державної митної служби України М. М. Каленський
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комiтету статистики України О. Г. Осауленко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31 серпня 2004 р. N 545/315/502/637
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 вересня 2004 р. за N 1202/9801

МЕТОДИКА
прогнозування надходжень податку на додану вартiсть

I. Загальнi положення Методики

     1. Метою Методики є пiдвищення обґрунтованостi прогнозних надходжень податку на додану вартiсть (далi - податок) та узгодженостi рiшень щодо прогнозних обсягiв надходжень податку на стадiї складання проекту Державного бюджету України.

     2. Методика дозволяє прогнозувати надходження податку, враховуючи змiни в кон'юнктурi внутрiшнього попиту, в динамiцi та структурi валової доданої вартостi за видами економiчної дiяльностi, змiни поточних i перспективних обсягiв експортно-iмпортних операцiй.

II. Iнформацiйне забезпечення та його джерела

     3. Основою iнформацiйного забезпечення для розрахункiв за Методикою є показники системи нацiональних рахункiв, у тому числi таблиць "витрати-випуск" (мiжгалузевого балансу). Основою iнформацiйного забезпечення прогнозних макроекономiчних показникiв є прогноз економiчного i соцiального розвитку України.

     4. Для врахування особливостей формування надходжень податку в залежностi вiд змiн у кон'юнктурi внутрiшнього попиту використовуються данi щодо кiнцевих споживчих витрат домашнiх господарств, роздрiбного товарообороту, реалiзацiї послуг населенню, валового нагромадження основного капiталу.

     5. Для визначення складової iмпорту в показниках кiнцевого попиту використовуються показники таблиць "витрати-випуск" та статистична iнформацiя про продаж товарiв у торговiй мережi та мережi ресторанного господарства.

     6. Для врахування особливостей формування надходжень податку за видами дiяльностi використовуються данi щодо структури валової доданої вартостi.

     7. Для врахування особливостей формування надходжень податку в залежностi вiд змiн у зовнiшньоторговельнiй дiяльностi використовуються данi щодо експорту товарiв i послуг та данi щодо iмпорту товарiв.

     8. У розрахунках використовується iнформацiя Держкомстату, Мiнекономiки, Нацiонального банку України, Державного казначейства України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України. Перелiк показникiв наведено в додатку 1.

III. Загальнi принципи розрахунку прогнозу надходжень податку

     9. Розрахунок прогнозних надходжень податку здiйснюється на основi визначення розрахункової бази оподаткування податком на додану вартiсть (далi - база оподаткування) та реальної ставки за формулою

ПДВt = БО· РС t , (1)
100

     де t - iндекс часового перiоду;

     ПДВt - надходження податку;

     БОt - база оподаткування;

     РСt - спiввiдношення надходжень податку та бази оподаткування (реальна ставка податку).

     10. Розрахункова база оподаткування визначається на основi показникiв, наведених у додатку 1. Порядок визначення розрахункової бази оподаткування наводиться в роздiлах V - VIII.

     11. Реальна ставка податку вiдображає фактичний рiвень оподаткування, що склався вiдносно бази оподаткування. Розрахунок реальних ставок оподаткування у звiтному перiодi здiйснюється за формулою

РСt-1 = ПДВt-1 · 100. (2)
БОt-1

     Розрахунок реальної ставки податку в прогнозному перiодi здiйснюється за формулою

РСt = НСt · Кк,t, (3)

     де НС - номiнальна ставка податку;

     Кк,t - коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки.

     12. Величина номiнальної ставки оподаткування розраховується на основi нормативної ставки, визначеної законодавством, i вводиться в розрахунок в залежностi вiд характеру бази оподаткування. Якщо база оподаткування не включає нарахованого податку, то застосовується ставка, що розраховується за формулою

НС = НС', (4)

     де НС' - нормативна ставка податку.

     У разi, коли до бази оподаткування включено суму нарахованого податку, ставка податку розраховується за формулою

НС = НС' · 100. (5)
НС' + 100

     13. Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки (Кк,t) є спiввiдношенням величини реальної i номiнальної ставок оподаткування та вiдображає вплив чинникiв, умовно визначених як пiльги з оподаткування, що дiють вiдносно вiдповiдної бази оподаткування у t-му перiодi. Розрахунок зазначеного коефiцiєнта корекцiї в звiтному перiодi здiйснюється за формулою

Кк,t-1 = РСt-1 , (6)
НСt-1

     У прогнозному перiодi коефiцiєнт корекцiї визначається за формулою

Кк,t = Кк,t-1 · Кп,t, (7)

     де Кп,t - коефiцiєнт змiни пiльг.

     14. Коефiцiєнт змiни пiльг (Кп,t) вiдображає змiни в чинному законодавствi щодо регулювання та адмiнiстрування податку, що матимуть мiсце в t-му перiодi. Коефiцiєнт повинен бути бiльшим одиницi, якщо очiкується ефект збiльшення надходжень податку, та меншим одиницi, якщо очiкується розширення обсягу пiльг.

     15. При наявностi даних щодо оцiнки обсягiв пiльг у прогнозному перiодi розрахунок коефiцiєнта змiни пiльг здiйснюється за формулою

Кn,t = 1 -  Пt + Пt-1 , (8)
БОt · НСt / 100 · Ккt-1 БОt-1 · НСt / 100 · Ккt-1

     де Пt, Пt-1 - оцiнка обсягiв пiльг у прогнозному та передпрогнозному роках.

IV. Загальний порядок розрахунку прогнозу надходжень податку

     16. Методика прогнозування надходжень податку передбачає шiсть етапiв прогнозних розрахункiв.

     17. Перший етап. Визначення прогнозу надходжень податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) на основi динамiки та змiн кон'юнктури внутрiшнього попиту (ПДВВ(п)):

     за кiнцевими споживчими витратами домашнiх господарств (спрощений метод);

     за роздрiбним товарооборотом, обсягом реалiзованих послуг населенню та валовим нагромадженням основного капiталу (деталiзований метод).

     При розрахунку за спрощеним методом використовуються данi, отриманi на четвертому етапi (п. 20 Методики).

     18. Другий етап. Визначення прогнозу надходжень податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) на основi динамiки та змiн кон'юнктури валової доданої вартостi за видами економiчної дiяльностi (ПДВВ(вд)).

     19. Третiй етап. Визначення усередненого значення прогнозу надходжень податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) (ПДВВ), виходячи iз результатiв розрахункiв, передбачених першим та другим етапами цього роздiлу за формулою

ПДВВ = ПДВВ(п) + ПДВВ(вд) , (9)
2

     20. Четвертий етап. Визначення прогнозу надходжень податку iз ввезених на територiю України товарiв (ПДВI) на основi динамiки iмпорту товарiв.

     21. П'ятий етап. Визначення прогнозу бюджетного вiдшкодування податку грошовими коштами (БВ) на основi динамiки експорту товарiв та послуг та динамiки промислового виробництва.

     22. Шостий етап. Визначення сальдо надходжень податку до бюджету за формулою

ПДВ = ПДВВ + ПДВI - БВ. (10)

V. Прогнозування надходжень податку з урахуванням динамiки та змiн кон'юнктури внутрiшнього попиту

     23. Розрахунок прогнозних надходжень податку з урахуванням динамiки та змiн кон'юнктури внутрiшнього попиту здiйснюється за спрощеним або деталiзованим методами розрахунку в залежностi вiд наявностi прогнозу вiдповiдних макроекономiчних показникiв, зазначених в додатку 1.

     24. При спрощеному методi розрахунку здiйснюється прогнозування сумарного збору податку з товарiв (робiт, послуг), вироблених в Українi та з товарiв, що ввезенi на територiю України.

     25. При спрощеному методi розрахунку за базу оподаткування береться показник кiнцевих споживчих витрат домашнiх господарств.

     26. Прогнозний розрахунок податку за спрощеним методом здiйснюється за формулами роздiлу III Методики.

     27. За спрощеним методом розрахунок прогнозних надходжень податку з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) визначається як рiзниця мiж сумарним збором податку, отриманого на основi п. 26 даного роздiлу, та прогнозним обсягом надходжень податку iз ввезених на територiю України товарiв, отриманих на основi пп. 54 - 58 (роздiл VII Методики).

     28. Схема розрахунку прогнозу надходжень податку за спрощеним методом наведена в додатку 2.

     29. При деталiзованому методi розрахунку передбачається видiлення з елементiв кiнцевого використання ВВП iмпортної складової, а також визначення в якостi додаткової розрахункової бази оподаткування показника валового нагромадження основного капiталу.

     30. При деталiзованому методi розрахунку показники кiнцевого використання ВВП застосовуються в якостi бази оподаткування лише для надходжень податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг).

     31. Визначення розрахункової бази оподаткування споживчого попиту населення (додаток 3) здiйснюється, виходячи з даних роздрiбного товарообороту торгової мережi, мережi ресторанного господарства та даних щодо обсягiв реалiзованих послуг населенню за формулою

БО(сп) t-1 = ТОв,t-1 + РПt-1, (11)

     де ТОв - продаж товарiв виробництва України через торгову мережу пiдприємств;

     РПt - обсяг реалiзованих нефiнансових послуг населенню.

     У разi вiдсутностi прогнозних значень зазначених показникiв розрахунок бази оподаткування у прогнозному перiодi визначається, виходячи iз динамiки продажу товарiв виробництва України через торгову мережу пiдприємств (ТОв)

БО(сп)t = БО(сп) t-1 · ТОВt , (12)
ТОВt-1

     або виходячи з динамiки валової доданої вартостi виду дiяльностi "оптова та роздрiбна торгiвля, торгiвля транспортними засобами та послуги з ремонту" (ВДВт)

БО(сп)t = БО(сп) t-1 · ВДВТt . (13)
ВДВТt-1

     32. Коригування показника валового нагромадження основного капiталу здiйснюється на величину iмпорту iнвестицiйних товарiв та на величину iнвестицiй в основний капiтал виробничого призначення за формулою

БО(вн) = ВНОК - Iнок - (IОКвп - IОКвп(м) · kimp), (14)

     де БО(вн) - валове нагромадження основного капiталу як база оподаткування;

     ВНОК - валове нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв;

     Iнок - iмпортнi товари та послуги в складi валового нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв;

     IОКвп - iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення;

     IОКвп(м) - iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення в частинi витрат на машини та обладнання;

     kimp - частка iмпорту в частинi витрат на машини та обладнання iнвестицiй виробничого призначення.

     33. Iмпорт товарiв та послуг в складi валового нагромадження основного капiталу (додаток 4) перераховується iз основних цiн у цiни споживачiв за формулою

Iнок = СМнок · Iнок(оц) + Iнок(оц), (15)

     де Iнок(оц) - iмпортнi товари та послуги в складi нагромадження основного капiталу в основних цiнах;

     СМнок - розрахункова ставка для оподаткування iмпорту машин та устаткування в складi нагромадження основного капiталу.

     34. Оцiнку iмпортних товарiв та послуг у складi нагромадження основного капiталу в передпрогнозному перiодi пропонується здiйснювати на основi даних щодо структури iмпорту товарiв за товарними групами (In) за формулою

Iнок(оц), t = Iнок(оц), t-1 · I84t + I85t + I86t + I87t + I88t + I89t , (16)
I84t-1 + I85t-1 + I86t-1 + I87t-1 + I88t-1 + I89t-1

     де I84, I85, I86, I88, I89 - iмпорт товарiв за товарними групами 84, 85, 86, 87, 88, 89 Класифiкацiї товарiв УКТ ЗЕД вiдповiдно.

     35. Розрахункова ставка оподаткування iмпорту машин та устаткування в складi нагромадження основного капiталу в базовому перiодi визначається спiввiдношенням податкiв на продукти та нагромадження основного капiталу в частинi витрат на машини та устаткування (в основних цiнах)

СМнок, t-1 = ППму, t-1 , (17)
ВНОКму(оц), t-1

     де ППму - податки на продукти за виключенням субсидiй в складi машин та устаткування валового нагромадження основного капiталу;

     ВНОКму(оц) - валове нагромадження основного капiталу в частинi витрат на машини та устаткування (в основних цiнах).

     36. Розрахункова ставка оподаткування iмпорту машин та устаткування в складi нагромадження основного капiталу в передпрогнозному та прогнозному перiодах визначається, виходячи з динамiки реальної ставки оподаткування валового нагромадження основного капiталу (РСнок), за формулою

СМнок, t = СМнок, t-1 · РСнок, t . (18)
РСнок, t-1

     37. Реальна ставка визначається за формулами (2) та (3). Реальна ставка (РСнок) для звiтного перiоду визначається за формулою 25.

     38. Корекцiя бази оподаткування податком на величину iнвестицiй виробничого призначення (формула (14)) обґрунтовується тим, що даний вид витрат пiдприємств вiдноситься до податкового кредиту.

     39. Iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення визначаються як сума iнвестицiй в основний капiтал таких видiв дiяльностi: сiльське господарство (IОКсг), рибне господарство (IОКрг), промисловiсть (IОКп), будiвництво (IОКб), торгiвля (IОКт), транспорт (IОКтр), готелi та ресторани (IОКгр) за формулою

IОКвп = IОКсг + IОКрг + IОКп + IОКб + IОКт + IОКтр + IОКгр. (19)

     40. Розрахунок частки iмпорту в частинi витрат на машини та обладнання iнвестицiй виробничого призначення у базовому перiодi здiйснюється за формулою

kimp = Iму(оц) , (20)
ВНОКму(оц)

     де Iму(оц) - iмпорт машин та устаткування в частинi валового нагромадження основного капiталу в основних цiнах.

     41. У прогнозному та передпрогнозному перiодах розрахунок зазначеного показника здiйснюється за формулою

kimp,t = kimp,t-1 · Iнок,t / Iнок,t-1 , (21)
ВНОКму,t ВНОКму,t-1

     де ВНОКму - валове нагромадження основного капiталу в частинi витрат на машини та устаткування в цiнах споживачiв.

     42. У передпрогнозному перiодi валове нагромадження основного капiталу в частинi витрат на машини та устаткування пропонується оцiнювати за формулою

ВНОКму, t = IОКму, t · ВНОКму, t-1 , (22)
IОКму, t-1

     де IОКму - iнвестицiї в основний капiтал в частинi витрат на машини, устаткування та обладнання.

     43. Розрахунок iнвестицiй в основний капiтал виробничого призначення в частинi витрат на машини та обладнання в прогнозному t-му перiодi здiйснюється за формулою

IОКвп(м),t = IОКвп,t · IОКвп(м),t-1 · ВНОКму,t / НОКt , (23)
IОКвп,t-1 · ВНОКму,t-1 / ВНОКt-1

     44. Схема розрахунку бази оподаткування в частинi валового нагромадження основного капiталу наводиться в додатку 4.

     45. Розрахунок податку з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг), що мiститься у валовому нагромадженнi основного капiталу звiтного перiоду, здiйснюється за формулою

ПДВвнок = БО(вн) · РС(нок), (24)

     де ПДВвнок - податок в складi валового нагромадження основного капiталу.

     46. Реальна ставка оподаткування валового нагромадження основного капiталу визначається за формулою

РС(нок),t-1 = ПДВiок,t-1 · 100, (25)
IОК,t-1

     де ПДВiок - податок у складi iнвестицiй в основний капiтал;

     IОК - iнвестицiї в основний капiтал.

     47. Визначення обсягу податку, що мiститься в частинi споживчого попиту населення (ПДВсп), здiйснюється за формулою

 ПДВсп = ПДВв - ПДВвнок. (26)

     48. Розрахунок прогнозних надходжень податку, виходячи з бази оподаткування, що мiститься в елементах споживчого попиту та нагромадження основного капiталу, здiйснюється за формулами, наведеними в роздiлi III Методики. Схема прогнозування надходжень податку за деталiзованим методом урахування динамiки та змiн кон'юнктури внутрiшнього попиту наводиться в додатках 3 та 4.

VI. Прогнозування надходжень податку з урахуванням динамiки та змiн кон'юнктури валової доданої вартостi

     49. Для розрахунку прогнозних надходжень податку з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) з урахуванням динамiки та змiн кон'юнктури валової доданої вартостi за видами економiчної дiяльностi (ПДВВ(вд)) використовуються фактичнi та прогнознi данi валової доданої вартостi основних видiв дiяльностi:

     - сiльське господарство, мисливство та лiсове господарство;

     - добувна промисловiсть;

     - обробна промисловiсть;

     - виробництво та розподiл електроенергiї, газу та води;

     - будiвництво;

     - оптова, роздрiбна торгiвля, торгiвля транспортними засобами, послуги з ремонту;

     - транспорт;

     - iншi види економiчної дiяльностi.

     Перелiк видiв дiяльностi може бути розширено в залежностi вiд наявностi вiдповiдних прогнозних даних.

     50. Розрахунок прогнозних надходжень податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) здiйснюється за формулою

ПДВВ(вд) = n ВДВi,t · НСi,t · Ккi,t / 100, (27)
S
i = 1

     де i - iндекс виду економiчної дiяльностi, i = 1, 2,.....n;

     n - кiлькiсть видiв економiчної дiяльностi;

     ВДВi,t -валова додана вартiсть i-го виду економiчної дiяльностi у t-му перiодi;

     НСi,t - номiнальна ставка оподаткування податком i-го виду економiчної дiяльностi у t-му перiодi;

     Ккi,t - коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки оподаткування податком i-го виду економiчної дiяльностi у t-му перiодi.

     51. Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки розраховується вiдповiдно до п. 13 Методики. В разi вiдсутностi обсягiв пiльг в розрiзi видiв економiчної дiяльностi зазначений коефiцiєнт розраховується аналогiчно до п. 65 Методики.

     52. Для прогнозування надходжень податку в сiльському господарствi при розрахунку реальної ставки доцiльно застосовувати не фактично сплачений податок, а нарахований податок згiдно з чинним законодавством.

     53. Схема прогнозування надходжень податку за методом урахування динамiки та змiн кон'юнктури валової доданої вартостi наведена в додатку 5.

VII. Прогнозування надходжень податку iз ввезених на територiю України товарiв

     54. Прогнознi надходження податку iз ввезених на територiю України товарiв визначаються за формулою

ПДВi,t = БО(i)t · НСt / 100, (28)

     де БО(i)t - база оподаткування податком iз ввезених на територiю України товарiв у t-му перiодi.

     55. Базою оподаткування податком iз ввезених на територiю України товарiв є договiрна (контрактна) вартiсть таких товарiв з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комiсiйних та iнших видiв винагород, пов'язаних з ввезенням (пересиланням) таких товарiв, плати за використання об'єктiв iнтелектуальної власностi, що належать до таких товарiв, акцизних зборiв, ввiзного мита, а також iнших податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком податку на додану вартiсть, що включаються у цiну товарiв (робiт, послуг) згiдно з законами України з питань оподаткування. Для розрахунку бази оподаткування звiтного перiоду застосовується формула

БО(i)t-1 = ПДВI, t-1 · 100. (29)
НСt-1 

     Розрахунок бази оподаткування в прогнозному перiодi здiйснюється за формулою

БО(i)t = IВt · Ч(ОП) t, (30)

     де IВt - iмпорт товарiв, сплату податку з якого не вiдстрочено шляхом видачi податкового векселя у t-му перiодi;

     Ч(ОП)t - частка iмпорту товарiв, що пiдлягає оподаткуванню у t-му перiодi.

     56. Iмпорт товарiв, сплату податку з якого не вiдстрочено шляхом видачi податкового векселя, розраховується за формулою

IВ = I · Курс $t - W · 100, (31)
НС

     де I - загальний обсяг iмпорту товарiв;

     Курс $t - обмiнний курс гривнi до долара США у t-перiодi, середнiй за рiк;

     W - обсяг виданих податкових векселiв.

     57. Розрахунок частки iмпорту товарiв, що пiдлягає оподаткуванню у звiтному перiодi, здiйснюється за формулою

Ч(ОП)t-1 = БО(i)t-1 , (32)
IВt-1

     в прогнозному перiодi застосовується формула

Ч(ОП)t = Ч(ОП)t1 · КП t, (33)

     де Кп t - коефiцiєнт змiни пiльг у t-му перiодi.

     Коефiцiєнт змiни пiльг обчислюється за формулою (8). При цьому за базу оподаткування (БО) приймається iмпорт товарiв, сплату податку з якого не вiдстрочено шляхом видачi податкового векселя (IВ), а за коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки (КК) - частка iмпорту товарiв, що пiдлягає оподаткуванню (ОП)).

     58. Схема прогнозування надходжень податку iз ввезених на територiю України товарiв наведена в додатку 6.

VIII. Прогнозування обсягiв бюджетного вiдшкодування податку грошовими коштами

     59. Розрахунок прогнозних обсягiв бюджетного вiдшкодування грошовими коштами (БВ) здiйснюється за формулою

БВ = БВекс + БВвнут + DW, (34)

     де БВекс - бюджетне вiдшкодування податку за експортними операцiями;

     БВвнут - бюджетне вiдшкодування податку за внутрiшнiми операцiями;

     DW - змiна суми бюджетного вiдшкодування в залежностi вiд обсягiв обiгу податкових векселiв.

     60. Розрахунок прогнозних обсягiв бюджетного вiдшкодування грошовими коштами за експортними операцiями здiйснюється за формулою

БВекс, t = БОекс, t · Кекс, t : 100, (35)

     де БОекс, t - розрахункова база визначення обсягiв бюджетного вiдшкодування;

     Кекс, t - розрахунковий коефiцiєнт вiдшкодування податку.

     61. Розрахункова база вiдшкодування податку грошовими коштами за експортними операцiями визначається за формулою

БОекс t = Е t · Курс $t · Кс, t, (36)

     де Е t - експорт товарiв та послуг у t-му перiодi;

     Кс,t - частка промiжного споживання у випуску експортоорiєнтованих видiв дiяльностi.

     62. Частка промiжного споживання у випуску експортоорiєнтованих видiв дiяльностi (Кс) розраховується як спiввiдношення промiжного споживання та валового випуску за формулою

Кс, t = PS(е)t , (37)
V(е)t

     де PS(е)t - промiжне споживання експортоорiєнтованих видiв дiяльностi в цiнах споживачiв;

     V(е)t - валовий випуск експортоорiєнтованих видiв дiяльностi в цiнах споживачiв.

     63. Визначення перелiку експортоорiєнтованих видiв дiяльностi здiйснюється за останнiми звiтними даними таблиць "витрати-випуск" за критерiями:

     - експорт товарiв та послуг вiдповiдного виду дiяльностi повинен становити не менш нiж 40 % валового випуску;

     - експорт товарiв та послуг вiдповiдного виду дiяльностi повинен становити не менш нiж 1,5 % загального експорту товарiв та послуг.

     64. Розрахунковий коефiцiєнт вiдшкодування податку за експортними операцiями (Кекс) визначається на основi сум, заявлених до вiдшкодування1. У звiтному перiодi розрахунок зазначеного коефiцiєнта здiйснюється за формулою

Кекс, t-1 = БВекс, t-1 · 100, (38)
БОекс, t-1

     де БВекс, t-1 - суми, заявленi до вiдшкодування податку за експортними операцiями.

____________
     1 Накопичення сум бюджетної заборгованостi не прогнозується, оскiльки суми податку заявленi до вiдшкодування вiдшкодовуються в повному обсязi.

     У прогнозному перiодi коефiцiєнт Кекс визначається за формулою

Кекс, t = НСt · Кк, t, (39)

     де Кк - коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки.

     65. Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки (Кк) визначається, виходячи з динамiки ретроспективних значень зазначеного коефiцiєнта у базовому (Кк, t-1) та передбазовому (Кк, t-2) перiодах:

Кк, t = Кк, t-1 · at + Кк, t-2 · (1 - at), (40)

     де at - ваговий коефiцiєнт для коефiцiєнта корекцiї номiнальної ставки.

     Ваговий коефiцiєнт (a) визначається iтерацiйно, на основi практичних розрахункiв звiтного перiоду, i встановлюється на рiвнi, що забезпечує максимальну точнiсть прогнозу при застосуваннi Методики на даних останнього звiтного перiоду.

     66. Узагальнена формула розрахунку бюджетного вiдшкодування грошовими коштами за експортними операцiями має вигляд

БВекс t = Е t · Курс $t · PS(e) t · НСt · (Кк, t-1 · at + Кк, t-2 · (1 - at)) / 100. (41)
V(e) t 

     67. Визначення прогнозних обсягiв бюджетного вiдшкодування за внутрiшнiми операцiями здiйснюється на основi сум, заявлених до вiдшкодування, за формулою

БВвнут, t = БВвнут, t-1 · Vпр, t · Рцв, t, (42)

     де БВвнут, t-1 - сума, заявлена до вiдшкодування грошовими коштами за внутрiшнiми операцiями в звiтному перiодi;

     Vпр, t - iндекс обсягiв промислового виробництва у t-му перiодi;

     Рцв, t - iндекс цiн виробникiв промислової продукцiї у t-му перiодi.

     68. Змiна суми бюджетного вiдшкодування в залежностi вiд обсягiв обiгу податкових векселiв визначається виходячи iз випередження темпiв бюджетного вiдшкодування без врахування векселiв над темпами росту податкових векселiв за формулою

DWt = - ( Wt - Wt-1 · БВекс, t + БВвнут, t ). (43)
БВt-1

     69. Схема розрахунку прогнозних обсягiв бюджетного вiдшкодування податку грошовими коштами наведена в додатку 7.

     70. Зведена таблиця результатiв прогнозних розрахункiв надходжень податку до бюджету в розрiзi показникiв бюджетної класифiкацiї наведена в додатку 8.

Директор Департаменту зведеного бюджету Мiнiстерства фiнансiв України С. О. Рибак
Директор Департаменту економiчної та соцiальної полiтики Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В. О. Пiщейко
Заступник директора Департаменту економiчного аналiзу та планування податкових надходжень Державної податкової адмiнiстрацiї України I. В. Богдан
Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв Державної митної служби України О. Л. Шейко

 

Додаток 1
до Методики прогнозування надходжень додатку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31 серпня 2004 р. N 545/315/502/637

Перелiк показникiв, необхiдних для розрахунку прогнозу надходжень податку

N
з/п
Показники Позначення Одиниця вимiру Вiдповiдальна органiзацiя Звiтний перiод Прогнозний перiод
Перед-
базовий рiк
Базовий рiк Перед-
прогнозний рiк
Поточний рiк Прогнозний рiк
A B C D E F G H I J
1 Кiнцевi споживчi витрати домашнiх господарств КСВдг(бо) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
2 Роздрiбний товарооборот пiдприємств, якi здiйснюють дiяльнiсть з роздрiбної торгiвлi та ресторанного господарства ТО млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
3 Продаж товарiв виробництва України через торгову мережу пiдприємств ТОв млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
4 Обсяг реалiзованих нефiнансових послуг населенню РП млн. грн. Держкомстат так так так    
5 Валове нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв ВНОК млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
6 у т. ч.: машини та устаткування ВНОКму млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
7 Валове нагромадження основного капiталу в основних цiнах ВНОК(оц) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки, Мiнфiн так так так*    
8 у т. ч.: машини та устаткування ВНОКму(оц) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки, Мiнфiн так так так*    
9 з них: податки на продукти за виключенням субсидiй ППму млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так      
10 iмпорт товарiв та послуг Iнок(оц) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки, Мiнфiн так так так* так* так*
11 у т. ч.: iмпорт машин та устаткування Iму(оц) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так      
12 Iнвестицiї в основний капiтал, всього IОК млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
13 у т. ч.: машини, устаткування та обладнання IОКму  млн. грн. Держкомстат так так так    
14 iнвестицiї в основний капiтал за видами дiяльностi (iнвестицiї сiльського господарства, рибного господарства, промисловостi, будiвництва, транспорту, торгiвлi, готелiв та ресторанiв) IОКвп млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки, Мiнфiн так так так так* так*
15 у т. ч.: в частинi витрат на машини, устаткування та обладнання IОКвп(м) млн. грн. Держкомстат так так так    
16 Податок в складi iнвестицiй в основний капiтал ПДВiок  млн. грн. Держкомстат так так так    
17 Валова додана вартiсть усього: ВДВ млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
18 у т. ч.: сiльське господарство, мисливство та лiсове господарство ВДВсг млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
19 добувна промисловiсть ВДВдп млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
20 обробна промисловiсть ВДВоп млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
21 виробництво та розподiл електроенергiї, газу та води ВДВел млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
22 будiвництво ВДВб млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
23 оптова, роздрiбна торгiвля, торгiвля транспортними засобами, послуги з ремонту ВДВт млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
24 транспорт ВДВтр млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
25 iншi види економiчної дiяльностi (в цiлому) ВДВiн млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
26 Iмпорт товарiв (за методологiєю платiжного балансу) I млн. дол. США Нацiональний банк України так так так так так
27 у т. ч.: в розрiзi товарних груп (за класифiкацiєю УКТ ЗЕД) In млн. дол. США Держкомстат так так так    
28 Експорт товарiв та послуг (за методологiєю платiжного балансу) E млн. дол. США Нацiональний банк України так так так так так
29 Обмiнний курс гривнi до долара США, середнiй за перiод Курс $ грн. Нацiональний банк України так так так так так
30 Надходження податку з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) ПДВв млн. грн. ДПА, Держказначейство, Мiнфiн так так так так  
31 у т. ч.: в розрiзi видiв економiчної дiяльностi ПДВв(вд)  млн. грн. ДПА так так так    
32 Надходження податку з ввезених на територiю України товарiв ПДВ млн. грн. Держказначейство, Мiнфiн так так так так  
33 Бюджетне вiдшкодування податку грошовими коштами БВп  млн. грн. Держказначейство, Мiнфiн так так так так  
34 Суми податку, заявленi платниками до вiдшкодування З млн. грн. ДПА так так так    
35 у т. ч.: за експортними операцiями Зекс млн. грн. ДПА так так так    
36 за внутрiшнiми операцiями Звнут  млн. грн. ДПА так так так    
37 Суми податку, заявленi до вiдшкодування грошовими коштами БВ млн. грн. ДПА так так так    
38 у т. ч.: за експортними операцiями БВекс млн. грн. ДПА так так так    
39 за внутрiшнiми операцiями БВвнут  млн. грн. ДПА так так так    
40 Нормативна ставка податку НС' % - так так так так так
41 Iндекс обсягiв промислового виробництва Vпр   Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
42 Iндекс цiн виробникiв промислової продукцiї, у середньому до попереднього року Рцв   Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
43 Обсяг наданих пiльг на податок П млн. грн. ДПА, Держмитслужба так так так так так
44 Дефлятор ВВП defGDP   Держкомстат так так так    
45 Темп реального ВВП GDPr % Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
46 Номiнальний ВВП GDPn млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
47 Промiжне споживання в розрiзi видiв економiчної дiяльностi в цiнах споживачiв (текстильна та шкiряна промисловiсть, хiмiчне виробництво, гумовi та пластмасовi вироби, металургiя та оброблення металу, виробництво машин та устаткування, транспорт) PS(e) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
48 Валовий випуск в розрiзi видiв економiчної дiяльностi в цiнах споживачiв (текстильна та шкiряна промисловiсть, хiмiчне виробництво, гумовi та пластмасовi вироби, металургiя та оброблення металу, виробництво машин та устаткування, транспорт) V(e) млн. грн. Держкомстат, Мiнекономiки так так так так так
49 Обсяг виданих податкових векселiв W млн. грн. Держмитслужба так так так так так

     Примiтки:

     1. "так" - означає необхiднiсть зазначеної iнформацiї для розрахункiв.

     2. Зiрочка (*) над словом "так" означає, що iнформацiя визначається за результатами спiльної оцiнки Мiнфiну, Мiнекономiки та Держкомстату.

 

Додаток 2
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31 серпня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування податку з врахуванням змiн в кон'юнктурi попиту

(спрощений метод)

N
з/п
Показник Позначення Одиниця вимiру звiтний перiод прогнозний перiод
базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
A B C D
1 Кiнцевi споживчi витрати домашнiх господарств КСВдг(бо) млн. грн. додаток 1, G1 додаток 1, H1 додаток 1, I1 додаток 1, J1
2 Номiнальна ставка податку НС % A12 / (A12 + 100) · 100 B12 / (B12 + 100) · 100 C12 / (C12 + 100) · 100 D12 / (D12 + 100) · 100
3 Реальна ставка податку РС % A7 / A1 · 100 B7 / B1 · 100 C2 · C4 D2 · D4
4 Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Кк   A3 / A2 B3 / B2 B4 · C6 C4 · D6
5 Обсяг пiльг П млн. грн. додаток 1, G43 додаток 1, H43 додаток 1, I43 додаток 1, J43
6 Коефiцiєнт змiн у структурi та змiни пiльг Кп       п.15 Методики п.15 Методики
7 Податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) та iз ввезених на територiю України товарiв ПДВ млн. грн. A8 + A9 B8 + B9 C1 · C3 / 100 D1 · D3 / 100
8 в т. ч.: податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) ПДВв(п) млн. грн. додаток 1, G30 додаток 1, H30 C7 - C9 D7 - D9
9 податок iз ввезених на територiю України товарiв ПДВi млн. грн. додаток 1, G31 додаток 1, H31 додаток 6, C10 додаток 6, D10
10 Номiнальний ВВП GDPn млн. грн. додаток 1, G46 додаток 1, H46 додаток 1, I46 додаток 1, J46
11 Темп реального ВВП GDPr % додаток 1, G45 додаток 1, H45 додаток 1, I45 додаток 1, J45
12 Нормативна ставка податку НС' % додаток 1, G40 додаток 1, H40 додаток 1, I40 додаток 1, J40

 

Додаток 3
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31 липня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) з врахуванням змiн в кон'юнктурi споживчого попиту

(деталiзований метод)

N
з/п
Показник Позначення Одиниця вимiру звiтний перiод прогнозний перiод
базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
A B C D
1 Роздрiбний товарооборот пiдприємств, якi здiйснюють дiяльнiсть з роздрiбної торгiвлi та ресторанного господарства ТО млн. грн. додаток 1, G2 додаток 1, H2 додаток 1, I2 додаток 1, J2
2 Продаж товарiв виробництва України через торгову мережу пiдприємств ТОв млн. грн. додаток 1, G3 додаток 1, H3 додаток 1, I3 додаток 1, J3
3 Обсяг реалiзованих нефiнансових послуг населенню РП млн. грн. додаток 1, G4 додаток 1, H4 додаток 1, I4 додаток 1, J4
4 Компоненти споживчого попиту як база оподаткування БО(сп) млн. грн. A2 + A3 B2 + B3 B4*C2/ B2 C4*D2/C2
5 Номiнальна ставка податку НС % A10 / (A10 + 100)*100 B10 / (B10 + 100)*100 C10 / (C10 + 100)*100 D10 / (D10 + 100)*100
6 Спiввiдношення збору податку та бази оподаткування (реальна ставка податку) РС % A9 / A4*100 B9 / B4*100 C5*C7 D5*D7
7 Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Кк   A6/A5 B6/B5 B7*C8 C7*D8
8 Коефiцiєнт змiни пiльг Кп     B7/A7 п. 15 Методики п. 15 Методики
9 Податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) у частинi споживчого попиту ПДВсп млн. грн. додаток 8, A1 - додаток 4, A22 додаток 8, B1 - додаток 4, B22 C6*C4 / 100 D6*D4 / 100
10 Нормативна ставка податку НС' % додаток 1, G40 додаток 1, H40 додаток 1, I40 додаток 1, J40

 

Додаток 4
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України та Державної митної служби України
вiд 31 липня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування податку iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) з урахуванням змiн в кон'юнктурi iнвестицiйного попиту

(деталiзований метод)

N
з/п
Показники Позначення Одиниця вимiру звiтний перiод прогнозний перiод
базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
A B C D
1 Валове нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв ВНОК млн. грн. Додаток 1, G5 Додаток 1, H5 Додаток 1, I5 Додаток 1, J5
2 Машини та устаткування в складi валового нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв ВНОКму млн. грн. Додаток 1, G6 A2 · B13/A13 Додаток 1, I6 Додаток 1, J6
3 Iмпорт товарiв та послуг у складi валового нагромадження основного капiталу в основних цiнах Iнок(оц) млн. грн. Додаток 1, G10 A3 · B4/A4 Додаток 1, I10 Додаток 1, J10
4 Iмпорт iнвестицiйних товарiв (позицiї 84, 85, 86, 88, 89 УКТ ЗЕД) In млн. дол. Додаток 1, G27 Додаток 1, H27 x x
5 Iмпорт товарiв та послуг у складi валового нагромадження основного капiталу в цiнах споживачiв Iнок млн. грн. A3 · A8 + A3 B3 · B8 + B3 C3 · C8 + C3 D3 · D8 + D3
6 Податки на продукти за виключенням субсидiй в складi машин та устаткування валового нагромадження основного капiталу ППму млн. грн. Додаток 1, G9 Додаток 1, H9 Додаток 1, I9 Додаток 1, J9
7 Машини та устаткування в складi валового нагромадження основного капiталу в основних цiнах ВНОКму(оц) млн. грн. Додаток 1, G8 x x x
8 Розрахункова ставка оподаткування машин та устаткування в складi нагромадження основного капiталу СМнок   A6/A7 A8 · B19/A19 B8 · C19/B19 C8 · D19/ C19
9 Iмпортнi товари в складi машин та устаткування валового нагромадження основного капiталу в основних цiнах Iму(оц) млн. грн. Додаток 1, G11 x x x
10 Частка iмпортних товарiв в складi валового нагромадження основного капiталу машинобудування kimp   A9/A7 A10 · (B5/B2) / (A5/A2) B10 · (C5/C2) / (B5/B2) C10 · (D5/D2) / (C5/C2)
11 Iнвестицiї в основний капiтал IОК млн. грн. Додаток 1, G12 Додаток 1, H12 x x
12 Iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення IОКвп млн. грн. Додаток 1, G14 Додаток 1, H14 Додаток 1, I14 Додаток 1, J14
13 Iнвестицiї в основний капiтал у частинi витрат на машини, устаткування та обладнання IОКму млн. грн. Додаток 1, G13 Додаток 1, H13 x x
14 Машини та обладнання в складi iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення IОКвп(м) млн. грн. Додаток 1, G15 Додаток 1, H15 C12 · (B14 · (C2/C1)) / (B12 · (B2/B1)) D12 · (C14 · (D2/D1)) / (C12 · (C2/C1))
15 Iнвестицiї в основний капiтал виробничого призначення без iмпортних товарiв   млн. грн. A12 - A14 · A10 B12 - B14 · B10 C12 - C14 · C10 D12 - D14 · D10
16 Валове нагромадження в основний капiтал як база для оподаткування БО(вн) млн. грн. A1 - A5 - A15 B1 - B5 - B15 C1 - C5 - C15 D1 - D5 - D15
17 Податок в складi iнвестицiй в основний капiтал ПДВiок млн. грн. Додаток 1, G16 Додаток 1, H16 x x
18 Номiнальна ставка податку НС % A23 / (A23 + 100) · 100 B23 / (B23 + 100) · 100 C23 / (C23 + 100) · 100 D23 / (D23 + 100) · 100
19 Реальна ставка оподаткування валового нагромадження основного капiталу РСнок % A17/A11 · 100 B17/B11 · 100 B18 · B20 D18 · D20
20 Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Кк   A19/A18 B19/B18 B20 · C21 C20 · D21
21 Коефiцiєнт змiни пiльг Кп     B20/A20 п. 15 Методики п. 15 Методики
22 Податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) у частинi нагромадження основного капiталу ПДВвнок млн. грн. A16 · A19 / 100 B16 · B19 / 100 C16 · C19/100 D16 · D19 / 100
23 Нормативна ставка податку НС' % додаток 1, G40 додаток 1, H40 додаток 1, I40 додаток 1, J40

 

Додаток 5
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України та Державної митної служби України
вiд 31 липня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування надходжень податку з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) з урахуванням змiн в кон'юнктурi валової доданої вартостi

N
з/п
Види дiяльностi базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
Валова додана вартiсть, млн. грн. Мобiлiзованi кошти податку, млн. грн. Номiнальна ставка податку, % Реальна ставка податку, % Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Валова додана вартiсть, млн. грн. Мобiлiзованi кошти податку, млн. грн. Номiнальна ставка податку, % Реальна ставка податку, % Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Валова додана вартiсть, млн. грн. Мобiлiзованi кошти податку, млн. грн. Номiнальна ставка податку, % Реальна ставка податку, % Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Коефiцiєнт змiни пiльг Валова додана вартiсть, млн. грн. Мобiлiзованi кошти податку, млн. грн. Номiнальна ставка податку, % Реальна ставка податку, % Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Коефiцiєнт змiни пiльг
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V
  Позначення ВДВ ПДВв(вд) НС РС Кк ВДВ ПДВв(вд) НС РС Кк ВДВ ПДВв(вд) НС РС Кк Кп ВДВ ПДВв(вд) НС РС Кк Кп
1 Сiльське господарство, мисливство та лiсове господарство додаток 1, G18 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B1 / A1 · 100 D1/C1 додаток 1, H18 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G1/F1 · 100 I1/H1 додаток 1, I18 K1 · N1 / 100 додаток 1, I40 M1 · O1 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J18 Q1 · T1 / 100 додаток 1, J40 S1 · U1 O1 · V1 п. 15 Методики
2 Добувна промисловiсть додаток 1, G19 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B2 / A2 · 100 D2/C2 додаток 1, H19 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G2/F2 · 100 I2/H2 додаток 1, I19 K2 · N2 / 100 додаток 1, I40 M2 · O2 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J19 Q2 · T2 / 100 додаток 1, J40 S2 · U2 O2 · V2 п. 15 Методики
3 Обробна промисловiсть додаток 1, G20 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B3 / A3 · 100 D3/C3 додаток 1, H20 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G3/F3 · 100 I3/H3 додаток 1, I20 K3 · N3 / 100 додаток 1, I40 M3 · O3 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J20 Q3 · T3 / 100 додаток 1, J40 S3 · U3 O3 · V3 п. 15 Методики
4 Виробництво та розподiл електроенергiї, газу та води додаток 1, G21 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B4 / A4 · 100 D4/C4 додаток 1, H21 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G4/F4 · 100 I4/H4 додаток 1, I21 K4 · N4 / 100 додаток 1, I40 M4 · O4 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J21 Q4 · T4 / 100 додаток 1, J40 S4 · U4 O4 · V4 п. 15 Методики
5 Будiвництво додаток 1, G22 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B5 / A5 · 100 D5/C5 додаток 1, H22 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G5/F5 · 100 I5/H5 додаток 1, I22 K5 · N5 / 100 додаток 1, I40 M5 · O5 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J22 Q5 · T5 / 100 додаток 1, J40 S5 · U5 O5 · V5 п. 15 Методики
6 Оптова i роздрiбна торгiвля; торгiвля транспортними засобами; послуги з ремонту додаток 1, G23 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B6 / A6 · 100 D6/C6 додаток 1, H23 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G6/F6 · 100 I6/H6 додаток 1, I23 K6 · N6 / 100 додаток 1, I40 M6 · O6 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J23 Q6 · T6 / 100 додаток 1, J40 S6 · U6 O6 · V6 п. 15 Методики
7 Транспорт додаток 1, G24 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B7 / A7 · 100 D7/C7 додаток 1, H24 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G7/F7 · 100 I7/H7 додаток 1, I24 K7 · N7 / 100 додаток 1, I40 M7 · O7 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J24 Q7 · T7 / 100 додаток 1, J40 S7 · U7 O7 · V7 п. 15 Методики
8 Iншi види економiчної дiяльностi додаток 1, G25 додаток 1, G31 додаток 1, G40 B8 / A8 · 100 D8/C8 додаток 1, H25 додаток 1, H31 додаток 1, H40 G8/F8 · 100 I8/H8 додаток 1, I25 K8 · N8 / 100 додаток 1, I40 M8 · O8 п. 65 Методики п. 15 Методики додаток 1, J25 Q8 · T8 / 100 додаток 1, J40 S8 · U8 O8 · V8 п. 15 Методики
9 Усього додаток 1, G17 додаток 1, G31 додаток 1, G40     додаток 1, H17 додаток 1, H31 додаток 1, H40     додаток 1, I17 СУММ(L1 : L8) додаток 1, I40     додаток 1, J17 СУММ(R1:R8) додаток 1, J40    

 

Додаток 6
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України та Державної митної служби України
вiд 31 липня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування надходжень податку з ввезених на територiю України товарiв

N з/п Показник Позначення Одиниця вимiру звiтний перiод прогнозний перiод
базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
A B C D
1 Iмпорт товарiв I млн. дол. США додаток 1, G26 додаток 1, H26 додаток 1, I26 додаток 1, J26
2 Iмпорт товарiв Iгрн млн. грн. A1 · A3 B1 · B3 C1 · C3 D1 · D3
3 Обмiнний курс гривнi до долара США Курс $ грн. додаток 1, G29 додаток 1, H29 додаток 1, I29 додаток 1, J29
4 Обсяг виданих податкових векселiв W млн. грн. додаток 1, G49 додаток 1, H49 додаток 1, I49 додаток 1, J49
5 Iмпорт товарiв, сплату податку з якого не вiдстрочено шляхом видачi податкового векселя млн. грн. A2 - A4 / A11 · 100 B2 - B4 / B11 · 100 C2 - C4 / C11 · 100 D2 - D4 / D11 · 100
6 Iмпорт товарiв як база оподаткування (без векселiв та пiльг) БО(i) млн. грн. A10/A11 · 100 B10/B11 · 100 C5 · C7 D5 · D7
7 Питома вага iмпорту товарiв, що пiдлягає оподаткованню у загальному iмпортi товарiв (реальна ставка) Ч(оп)   A6/A5 B6/B5 B7 · C9 C7 · D9
8 Обсяг пiльг П   додаток 1, G43 додаток 1, H43 додаток 1, I43 додаток 1, J43
9 Коефiцiєнт змiни пiльг Кп   - B7/A7 1 - C8 / (C5 · C11 / 100 · B7) + B8 / (B5 · C11 / 100 · B7) 1 - D8 / (D5 · D11 / 100 · C7) + C8 / (C5 · D11 / 100 · C7)
10 Податок з ввезених на територiю України товарiв ПДВi млн. грн. додаток 1, G32 додаток 1, H32 C6 · C11/100 D6 · D11/100
11 Нормативна ставка податку НС' % додаток 1, G40 додаток 1, H40 додаток 1, I40 додаток 1, J40

 

Додаток 7
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31 серпня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування обсягiв бюджетного вiдшкодування податку грошовими коштами

N
з/п
Показник Позначення Одиниця вимiру звiтний перiод прогнозний перiод
базовий рiк передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
A B C D
1 Суми заявленi до вiдшкодування З млн. грн. додаток 1, G34 додаток 1, H34 - -
2 у т. ч. грошовими коштами БВ млн. грн. додаток 1, G37 додаток 1, H37 C4 + C6 + C20 D4 + D6 + D20
3 Суми заявленi до вiдшкодування за експортними операцiями Зекс млн. грн. додаток 1, G35 додаток 1, H35 - -
4 у т. ч. грошовими коштами БВекс млн. грн. додаток 1, G38 додаток 1, H38 C13 · C14/100 D13 · D14/100
5 Суми заявленi до вiдшкодування за внутрiшнiми операцiями Звнут млн. грн. додаток 1, G36 додаток 1, H36 - -
6 у т. ч. грошовими коштами БВвнут млн. грн. додаток 1, G39 додаток 1, H39 B6 · C17 · C18 C6 · D17 · D18
7 Експорт товарiв та послуг E млн. дол. США додаток 1, G28 додаток 1, H28 додаток 1, I28 додаток 1, J28
8 Обмiнний курс гривнi до долара США Курс $ грн. додаток 1, G29 додаток 1, H29 додаток 1, I29 додаток 1, J29
9 Номiнальна ставка податку НС % додаток 1, G40 додаток 1, H40 додаток 1, I40 додаток 1, J40
10 Промiжне споживання екпортоорiєнтованих видiв дiяльностi в цiнах споживачiв PS(e) млн. грн. додаток 1, G47 додаток 1, H47 додаток 1, I47 додаток 1, J47
11 Валовий випуск екпортоорiєнтованих видiв дiяльностi в ринкових цiнах V(e) млн. грн. додаток 1,G48 додаток 1, H48 додаток 1,I48 додаток 1,J48
12 Частка промiжного споживання у випуску експортоорiєнтованих видiв дiяльностi Кс   A10/A11 B10/B11 C10/C11 D10/D11
13 База розрахунку бюджетного вiдшкодування за експортними операцiями БОекс млн. грн. A12 · A7 · A8 B12 · B7 · B8 C12 · C7 · C8 D12 · D7 · D8
14 Розрахунковий коефiцiєнт вiдшкодування податку грошовими коштами за експортними операцiями (реальна ставка) Кекс   A4/A13 · 100 B4/B13 · 100 C9 · C15 D9 · D15
15 Коефiцiєнт корекцiї номiнальної ставки Кк   A14/A9 B14/B9 B15 · C16 + A15 (1 - C16) C15 · D16 + B15 (1 - D16)
16 Ваговий коефiцiєнт для коефiцiєнта корекцiї номiнальної ставки, що припадає на попереднiй перiод a       п. 65 Методики п. 65 Методики
17 Iндекс зростання цiн виробникiв промислової продукцiї Рцв   додаток 1, G42 додаток 1, H42 додаток 1, I42 додаток 1, J42
18 Iндекс зростання обсягiв промислового виробництва Vпр   додаток 1, G41 додаток 1, H41 додаток 1, I41 додаток 1, J41
19 Обсяг виданих податкових векселiв W млн. грн. додаток 1, G49 додаток 1, H49 додаток 1, I49 додаток 1, J49
20 Змiна суми бюджетного вiдшкодування в залежностi вiд обсягiв обiгу податкових векселiв DW млн. грн.     -C19 + B19* (C4 + C6) / (B4 + B6) -D19 + C19* (D4 + D6) / (C4 + C6)

 

Додаток 8
до Методики прогнозування надходжень податку на додану вартiсть,
затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної податкової адмiнiстрацiї України, Державної митної служби України
вiд 31серпня 2004 р. N 545/315/502/637

Прогнозування надходжень податку до бюджету

(спрощений метод)

млн. грн.

N
з/п
Показник Позначення передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
звiт план оцiнка % вiд плану прогноз
      A B C D E
1 Податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) ПДВв додаток 1, H30 додаток 1, I30 (C2 + C3) / 2 (C1/B1 - 1) · 100 (E2 + E3) / 2
2 За кон'юнктурою попиту (спрощений метод) ПДВв(п) додаток 1, H30 додаток 1, I30 додаток 2, C8 (C7/B7 - 1) · 100 додаток 2, D8
3 За кон'юнктурою валової доданої вартостi ПДВв(вд) додаток 1, H30 додаток 1, I30 додаток 5, L9 (C3/B3 - 1) · 100 додаток 5, R9
4 Бюджетне вiдшкодування податку грошовими коштами БВ додаток 1, H33 додаток 1, I33 додаток 7, C2 (C4/B4 - 1) · 100 додаток 7, D2
5 Сальдо податку з вiтчизняних товарiв   A1 - A4 B1 - B4 C1 - C4 (C5/B5 - 1) · 100 E1 - E4
6 Податок iз ввезених на територiю України товарiв ПДВi додаток 1, Р31 додаток 1, I31 додаток 6, C10 (C6/B6 - 1) · 100 додаток 6, D10
7 Надходженння податку до бюджету ПДВ A1 + A6 - A4 B1 + B6 - B4 C1 + C6 - C4 (C7/B7 - 1) · 100 E1 + E6 - E4

 

Прогнозування надходжень податку до бюджету

(деталiзований метод)

млн. грн.

N
з/п
Показник Позначення передпрогнозний рiк поточний рiк прогнозний рiк
звiт план оцiнка % вiд плану прогноз
      A B C D E
1 Податок iз вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг) ПДВв додаток 1, H30 додаток 1, I30 (C2 + C3) / 2 (C1/B1 - 1) · 100 (E2 + E3) / 2
2 За кон'юнктурою попиту (деталiзований метод) ПДВв(п) додаток 1, H30 додаток 1, I30 додаток 3, C9 + додаток 4, C22 (C2/B2 - 1) · 100 додаток 3, D9 + додаток 4, D22
3 За кон'юнктурою валової доданої вартостi ПДВв(вд) додаток 1, H30 додаток 1, I30 додаток 5, L9 (C3/B3 - 1) · 100 додаток 5, R9
4 Бюджетне вiдшкодування податку грошовими коштами БВ додаток 1, H33 додаток 1, I33 додаток 7, C2 (C4/B4 - 1) · 100 додаток 7, D2
5 Сальдо податку з вiтчизняних товарiв   A1 - A4 B1 - B4 C1 - C4 (C5/B5 - 1) · 100 E1 - E4
6 Податок iз ввезених на територiю України товарiв ПДВi додаток 1, Y31 додаток 1, I31 додаток 6, C10 (C6/B6 - 1) · 100 додаток 6, D10
7 Надходженння податку до бюджету ПДВ A1 + A6 - A4 B1 + B6 - B4 C1 + C6 - C4 (C7/B7 - 1) · 100 E1 + E6 - E4
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.