Документ скасований: Наказ № 231 від 15.03.2018

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАГЛЯДУ ЗА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ БЕЗПЕКИ АВIАЦIЇ

НАКАЗ

вiд 30 грудня 2004 року N 255


Про затвердження Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 сiчня 2005 р. за N 27/10307


     На виконання Указу Президента України вiд 23 листопада 1996 року N 1120 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 21 листопада 1996 року "Про невiдкладнi заходи щодо впорядкування державного регулювання дiяльностi авiацiї в Українi" та Указу Президента України вiд 15 липня 2004 року N 803 "Про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї" (iз змiнами), а також з метою вдосконалення системи продажу авiацiйних перевезень на територiї України наказую:

     1. Затвердити Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України, що додається.

     2. Начальнику управлiння авiацiйних перевезень:

     2.1. Забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     2.2. Довести зазначений наказ до вiдома авiаперевiзникiв, якi здiйснюють авiацiйнi перевезення в(iз) Україну.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Павлюка Ю. С.

Голова В. О. Максимов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Антимонопольного комiтету України О. О. Костусєв
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Ю. А. Авксентьєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї
вiд 30 грудня 2004 р. N 255
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 сiчня 2005 р. за N 27/10307

Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення розроблено на виконання Указу Президента України вiд 23 листопада 1996 року N 1120 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 21 листопада 1996 року "Про невiдкладнi заходи щодо впорядкування державного регулювання дiяльностi авiацiї в Українi" та Указу Президента України вiд 15.07.2004 N 803 "Про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї" (iз змiнами). Положення поширюється на юридичних осiб незалежно вiд форм власностi, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України.

     1.2. Положення встановлює порядок сертифiкацiї суб'єктiв, якi надають на територiї України агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень (далi - агентства), обов'язки агентства, порядок здiйснення перевiрок агентства, умови анулювання сертифiката на право продажу авiацiйних перевезень (далi - Сертифiкат), а також умови продажу авiацiйних перевезень на територiї України для авiаперевiзникiв, якi здiйснюють авiацiйнi перевезення в Україну або з України.

     1.3. Сертифiкацiя агентств здiйснюється Державiаслужбою.

     1.4. Нормативнi посилання

     У цьому Положеннi наведенi посилання на такi нормативно-правовi акти:

     Положення про Державний спецiалiзований фонд фiнансування загальнодержавних витрат на авiацiйну дiяльнiсть та участь України у мiжнародних авiацiйних органiзацiях, затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 вересня 1993 року N 819 (iз змiнами) (далi - Положення про Державний спецiалiзований фонд);

     рекомендацiї ICAO, Doc. 9587;

     "Словарь по международной гражданской авиации", ICAO, Doc. 9713;

     резолюцiї IATA N 800, 810-г, 814;

     Технiчнi iнструкцiї з безпечного перевезення небезпечних вантажiв по повiтрю IKAO, Резолюцiя IATA 801.

     1.5. Визначення термiнiв

     У цьому Положеннi термiни мають такi значення:

     Генеральний агент з продажу авiацiйних перевезень (далi - Генеральний агент) - юридична особа, яка здiйснює продаж авiацiйних перевезень за договором з авiаперевiзником, включаючи взаєморозрахунки, управлiння блоками комерцiйного завантаження, маркетинговi дослiдження.

     Агентство - юридична особа, яка здiйснює продаж авiацiйних перевезень за дорученням авiаперевiзника або Генерального агента.

     Агентськi послуги - дiяльнiсть з продажу авiацiйних перевезень, яка здiйснюється за винагороду (комiсiйнi) однiєю особою (агентством) за дорученням iншої особи (авiаперевiзника або його Генерального агента).

     Бронювання авiацiйних перевезень - попереднє видiлення на повiтряному суднi мiсць для перевезення пасажирiв на певний рейс i певну дату, а також тоннажу для перевезення багажу та вантажiв.

     Сертифiкат на право продажу авiацiйних перевезень - документ на право здiйснювати продаж авiацiйних перевезень на територiї України, який видається агентству Державiаслужбою згiдно з цим Положенням i свiдчить про те, що агентство вiдповiдає вимогам цього Положення.

     Код-шерiнг - термiн вiдповiдає визначенню, зазначеному в "Циркуляре ИКАО" 269-АТ/110.

     Автоматизована система бронювання - термiн вiдповiдає визначенню, зазначеному в "Кодексе поведения по регулированию использования автоматизированных систем бронирования", Doc. 9587.

2. Умови продажу авiацiйних перевезень авiаперевiзниками

     2.1. Авiаперевiзники, якi виконують регулярнi рейси в Україну або з України, повиннi незалежно вiд країни реєстрацiї здiйснювати продаж авiацiйних перевезень на територiї України через агентства, якi мають Сертифiкат, оформлений згiдно з цим Положенням.

     2.2. Iноземнi авiаперевiзники, якi виконують регулярнi рейси в Україну або з України, мають право здiйснювати продаж авiацiйних перевезень через свої представництва лише в пунктах призначення, якщо iнше не передбачено двосторонньою мiжурядовою угодою про повiтряне сполучення або iншою письмовою домовленiстю на рiвнi авiацiйних властей.

     2.3. Iноземнi авiаперевiзники, якi виконують регулярнi рейси в Україну або з України з використанням код-шерiнгу з авiаперевiзниками третiх країн, мають право здiйснювати продаж авiацiйних перевезень на територiї України через представництва авiаперевiзникiв - партнерiв за код-шерiнгом i (або) через агентства, якi мають Сертифiкат.

     2.4. Iноземнi авiаперевiзники, якi не виконують регулярнi рейси в Україну або з України, мають право здiйснювати продаж авiацiйних перевезень на територiї України через Генерального агента.

     2.5. Якщо авiаперевiзник не дотримується вимог пунктiв 2.1, 2.3 цього Положення, то Державiаслужба вживає заходiв щодо притягнення до вiдповiдальностi цього авiаперевiзника згiдно з чинним законодавством України.

3. Порядок сертифiкацiї агентств

     3.1. Для сертифiкацiї агентств наказом Державiаслужби створюється комiсiя iз сертифiкацiї суб'єктiв комерцiйного обслуговування авiацiйних перевезень (далi - Комiсiя).

     3.2. Зi складу Комiсiї Державiаслужба призначає голову Комiсiї, його заступникiв та вiдповiдального секретаря. При вiдсутностi голови Комiсiї його права передаються одному iз заступникiв.

     3.3. Комiсiя приймає рiшення, яке пiдписується усiма членами Комiсiї, бiльшiстю голосiв на закритих засiданнях у присутностi не менше двох третин складу Комiсiї та оформлюється у виглядi протоколу. Окрема думка члена Комiсiї викладається на окремому аркушi та додається до рiшення Комiсiї. На пiдставi рiшення Комiсiї Державiаслужба видає агентству Сертифiкат.

     3.4. Для отримання Сертифiката агентство подає такi документи:

     заяву на iм'я Голови Державiаслужби про видачу Сертифiката на право продажу авiацiйних перевезень, яка оформлюється на офiцiйному бланку агентства за пiдписом керiвника агентства.

     У заявi наводиться така iнформацiя:

     мiсцезнаходження агентства, фiлiй агентства;

     номери телефонiв, телефаксiв, телексiв, адреси AFTN, SITA, адреси в iнших мережах передання даних (указати яких);

     банкiвськi реквiзити (рахунок у гривнях, валютний рахунок).

     До заяви додаються:

     статут, установчий договiр, свiдоцтво про реєстрацiю, баланс, звiт про фiнансовi результати, акт останньої аудиторської перевiрки або акт останньої перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства податковими органами;

     документи, якi пiдтверджують акредитацiю офiсiв агентства при IATA (у разi наявностi);

     акт з попередньої перевiрки агентства;

     копiї агентських угод мiж авiаперевiзником та агентством;

     довiдка банку про створення агентством резерву в банкiвських установах або довiдка вiд авiаперевiзника про наявнiсть депозитного внеску в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     довiдка щодо штату працюючих;

     документи, якi пiдтверджують квалiфiкацiю персоналу, наявнiсть примiщення;

     вiдомостi про використання автоматизованих систем бронювання, включаючи офiцiйне пiдтвердження уповноваженого представництва автоматизованої системи бронювання щодо наявностi або подальшого встановлення цiєї системи (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi).

     Попередня перевiрка агентства здiйснюється Державiаслужбою або акредитованою органiзацiєю. У разi незгоди з висновками попередньої перевiрки, виконаної акредитованою органiзацiєю, агентство має право звернутись до Державiаслужби з обґрунтованим проханням дозволити провести попередню перевiрку повторно силами iншої акредитованої органiзацiї чи Державiаслужби.

     3.5. Розгляд документiв агентства та прийняття рiшення щодо видачi йому Сертифiката здiйснюється протягом 20 робочих днiв з дати отримання Державiаслужбою документiв вiд агентства. Зазначенi документи розглядаються пiсля сплати державного збору за розгляд заяви агентства щодо видачi Сертифiката згiдно з Положенням про Державний спецiалiзований фонд.

     Заява без повного комплекту документiв або письмового пояснення щодо вiдсутностi документiв до розгляду не приймається.

     3.6. Пiд час розгляду документiв Комiсiя проводить перевiрку достовiрностi наданої агентством iнформацiї. Виявлення недостовiрної iнформацiї є пiдставою для вiдхилення заяви агентства.

     3.7. Якщо пiд час розгляду документiв Комiсiєю виявленi недолiки, агентство повинно усунути недолiки в термiни, установленi Комiсiєю, або подати до Державiаслужби план-графiк заходiв щодо їх усунення. Пiсля усунення недолiкiв у встановленi термiни агентство може подати документи вдруге без сплати державного збору за розгляд заяви щодо видачi Сертифiката. У разi недотримання встановлених термiнiв агентство подає заяву на загальних пiдставах.

     3.8. У разi прийняття рiшення щодо видачi Сертифiката Комiсiя оформлює Сертифiкат згiдно з цим Положенням (додаток), який пiдписується Головою Державiаслужби.

     3.9. За отримання Сертифiката агентство повинно сплатити державний збiр згiдно з Положенням про Державний спецiалiзований фонд.

     3.10. Сертифiкат видається строком на два роки.

     3.11. Видача агентству Сертифiката в разi реорганiзацiї, анулювання або закiнчення термiну дiї Сертифiката здiйснюється на загальних пiдставах.

     3.12. Державiаслужба веде реєстр даних щодо агентств, якi отримали Сертифiкат, присвоює їм реєстрацiйний код та публiкує реєстр через засоби масової iнформацiї один раз на шiсть мiсяцiв.

     3.13. У разi розширення суб'єктом з продажу авiацiйних перевезень мережi пiдпорядкованих агентству офiсiв, фiлiй та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв до Сертифiката вносяться вiдповiднi доповнення.

     3.14. У разi внесення змiн до Сертифiката заявник подає такi документи:

     заяву, у якiй вказується мiсцезнаходження офiсiв, фiлiй та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв агентства;

     номери телефонiв, телефаксiв, телексiв, адреси AFTN, SITA та iнше.

     До заяви додаються:

     акт з попередньої перевiрки офiсу агентства;

     документи, якi пiдтверджують квалiфiкацiю персоналу, наявнiсть примiщення;

     вiдомостi про використання в офiсi агентства автоматизованих систем бронювання;

     довiдка щодо штату працюючих.

     3.15. Вiдповiднi доповнення вносяться в Сертифiкат згiдно з рiшенням Комiсiї, яке оформлюється протоколом та затверджується головою Комiсiї.

     3.16. Державнi збори за внесення доповнень або змiн до iснуючого Сертифiката не стягуються.

4. Обов'язки агентства. Порядок анулювання Сертифiката

     4.1. Агентство зобов'язане:

     надати фiнансовi гарантiї авiаперевiзникам для вiдшкодування їм можливих збиткiв, пов'язаних з дiяльнiстю агентства. Фiнансовi гарантiї надаються агентством шляхом створення резерву в банкiвських установах або надання довiдки вiд авiаперевiзника про наявнiсть депозитного внеску в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який закiнчив курси Мiжнародної асоцiацiї перевiзникiв повiтряного транспорту (IATA) або iншi сертифiкованi курси з пiдготовки персоналу з продажу авiацiйних перевезень. Якщо агентство займається дiяльнiстю, пов'язаною з перевезенням небезпечних вантажiв, воно повинно мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який закiнчив курси Мiжнародної асоцiацiї перевiзникiв повiтряного транспорту (IATA) або iншi сертифiкованi курси з перевезення небезпечних вантажiв повiтрям;

     мати автоматизованi системи бронювання (у кожному офiсi), при здiйсненнi продажу мiжнародних авiацiйних перевезень - декiлька мiжнародних автоматизованих систем бронювання (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi);

     мати у своєму штатi не менше одного спецiалiста, який має вiдповiдний документ, що пiдтверджує право роботи з автоматизованою системою бронювання (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi пiдключення до системи);

     мати спецiальне вiдокремлене примiщення для здiйснення своєї дiяльностi, обладнане охоронною сигналiзацiєю (у кожному офiсi);

     мати вiдповiдне технiчне та технологiчне обладнання для забезпечення продажу авiацiйних перевезень;

     мати в кожному офiсi сейф для зберiгання робочого запасу бланкiв суворої звiтностi та наявних коштiв. Бiля робочого мiсця агента - металеву шафу або сейф, що дає змогу безпечно тимчасово зберiгати бланки суворої звiтностi, валiдатори та кошти для розрахунку з пасажирами.

     4.2. Дотримання агентством вимог пункту 4.1 цього Положення визначається Державiаслужбою шляхом перевiрки агентства не частiше одного разу на рiк, а в разi наявностi iнформацiї щодо порушення агентством вимог пункту 4.1 цього Положення - за кожним фактом порушення.

     4.3. Сертифiкат може бути анульований Державiаслужбою, якщо агентство:

     порушує вимоги пункту 4.1 цього Положення щодо створення резерву в банкiвських установах або наявностi депозитного внеску на рахунку авiаперевiзника в розмiрi, погодженому з авiаперевiзником;

     не має передбаченого цим Положенням квалiфiкованого персоналу;

     порушує умови оформлення перевiзних документiв та технологiї взаєморозрахункiв з авiаперевiзниками та клiєнтами;

     не дотримується строкiв звiтностi i перерахування виручки на рахунки авiаперевiзникiв;

     не забезпечує збереження бланкiв суворої звiтностi, у тому числi бланкiв перевiзної документацiї;

     не використовує автоматизованi системи бронювання (для агентств з продажу авiавантажних перевезень у разi наявностi).

     4.4. У разi анулювання Сертифiката Державiаслужба iнформує про це авiаперевiзникiв, пiсля чого авiаперевiзники повиннi припинити дiю агентського договору з цим агентством.

Начальник управлiння мiждержавних угод та авiацiйних перевезень М. В. Кочубей

 

Додаток
до пункту 3.8 Положення про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України
УКРАЇНА
Державна служба України
з нагляду за забезпеченням
безпеки авiацiї
(Державiаслужба)
UKRAINE
State Administration of Ukraine
for Aviation Safety
Oversight
(State Aviation Administration)

СЕРТИФIКАТ
НА ПРАВО ПРОДАЖУ АВIАЦIЙНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ
AIR SERVICES SALE CERTIFICATE

Цим засвiдчується, що
This certifies that

  ,
(найменування агентства / agency name)
  ,
(мiсцезнаходження агентства / agency location)
  ,
(мiсцезнаходження офiсiв агентства / offices location)
 
(особливi умови / special conditions)

     вiдповiдає вимогам чинного законодавства України про цивiльну авiацiю, у тому числi Положенню про сертифiкацiю суб'єктiв, що надають агентськi послуги з продажу авiацiйних перевезень на територiї України, i здатне здiйснювати продаж авiацiйних перевезень на територiї України через указанi офiси.

     Цей Сертифiкат не пiдлягає передаванню i буде чинним протягом зазначеного термiну, якщо не буде анульований.

     meets the requirements of the Ukrainian Laws and Enactment for certification of Agencies, and this Agency can sale air services in Ukraine.

     This Certificate is non-transferable and, unless sooner cancelled, shall continue in effect until otherwise terminated.

     Голова ____________
     Chairman

     Сертифiкат N ___________
     Certificate N

     Дата введення в дiю ____________
     Effective day

     Сертифiкат дiйсний до _____________
     Certificate is valid till

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.