МIНIСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 30 вересня 2004 року N 604


Про затвердження Перелiку нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування та Порядку визначення їх розмiрiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 сiчня 2005 р. за N 14/10294


     На виконання розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 серпня 2004 року N 572-р "Про уповноваження органiв для складення перелiку та встановлення порядку визначення розмiрiв нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування i транспортування, а також визначення середнiх ринкових цiн на нафту, природний газ та газовий конденсат" наказую:

     1. Затвердити Перелiк нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування (далi - Перелiк), що додається.

     2. Затвердити Порядок визначення розмiрiв нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування (далi - Порядок), що додається.

     3. Поширити дiю Перелiку та Порядку на всiх суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють на територiї України видобування нафти, природного газу та газового конденсату та є платниками рентних платежiв вiдповiдно до статтi 3 Закону України "Про рентнi платежi за нафту, природний газ i газовий конденсат".

     4. НАК "Нафтогаз України" у двомiсячний термiн з дня реєстрацiї цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України розробити та подати на затвердження Мiнiстерству палива та енергетики України єдиний порядок ведення облiку нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування.

     5. Мiнiстерству палива та енергетики України та Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України щорiчно здiйснювати аналiз динамiки показникiв втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування, з метою внесення пропозицiй щодо вдосконалення Перелiку.

     6. Першому заступнику Мiнiстра - головi правлiння НАК "Нафтогаз України" Бойку Ю. А. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра - голову правлiння НАК "Нафтогаз України" Бойка Ю. А.

Перший заступник Мiнiстра О. М. Шеберстов
ПОГОДЖЕНО:
В. о. першого заступника Мiнiстра фiнансiв України А. I. Мярковський
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України Ф. О. Ярошенко
Голова Державного комiтету України з нагляду за охороною працi С. О. Сторчак

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства палива та енергетики України
вiд 30 вересня 2004 р. N 604
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 сiчня 2005 р. за N 14/10294

Перелiк
нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Перелiк визначає нормативнi втрати i виробничо-технологiчнi витрати нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування, розмiри яких обчислюються на пiдставi затвердженої Мiнiстерством палива та енергетики України нормативної документацiї.

     1.2. Перелiк є обов'язковим до застосування суб'єктами господарювання та експертними органiзацiями при пiдготовцi або проведеннi експертизи щорiчного звiту про розмiри нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат на родовищах нафти, природного газу та газового конденсату (далi - Звiту).

     1.3. Зазначенi у щорiчному Звiтi розмiри нормативних втрат та виробничо-технологiчних витрат на родовищах нафти, природного газу та газового конденсату застосовуються платниками рентної плати за нафту, природний газ i газовий конденсат при визначеннi об'єкта оподаткування для рентних платежiв за нафту, природний газ i газовий конденсат, вiдповiдно до чинного законодавства.

2. Основнi поняття та їх визначення

     З метою оподаткування рентними платежами наведенi у цьому Перелiку нижче термiни вживаються у такому значеннi:

     Видобування - технологiчний процес вилучення з покладу нафти, природного газу та газового конденсату, їх пiдйому на денну поверхню та подавання до установок пiдготовки до транспортування.

     Виробничо-технологiчнi витрати - кiлькiсть нафти, природного газу, газового конденсату, яка витрачається на здiйснення технологiчних процесiв видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування нафти, природного газу та газового конденсату в межах нафтогазопромислового об'єкта.

     Втрати - частина нафти, природного газу i газового конденсату, яка неминуче втрачається пiд час здiйснення технологiчних процесiв видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування в межах нафтогазопромислового об'єкта у зв'язку з неможливiстю реалiзацiї цих процесiв без вказаних втрат за сучасного рiвня технiки i технологiї.

     Нафтогазопромисловий об'єкт - сукупнiсть рiзних або однакових за функцiональним призначенням споруд i обладнання для здiйснення технологiчних процесiв видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування нафти, природного газу та газового конденсату в його межах.

     Нормативнi втрати - гранична величина втрат нафти, природного газу i газового конденсату, що визначається за встановлених технологiчними регламентами (режимами) параметрiв роботи обладнання нафтогазопромислового об'єкта, за умови дотримання у технологiчних процесах дiючих норм, правил та iнструкцiй.

     Нормативнi виробничо-технологiчнi витрати - гранична величина виробничо-технологiчних витрат, що розраховується для суб'єкта господарювання на основi технiчної документацiї на технологiчне обладнання, яке використовується на нафтогазопромисловому об'єктi, технологiчних регламентiв i планових даних проведення необхiдних технологiчних операцiй згiдно з чинною нормативною документацiєю.

     Обсяги видобутку - кiлькiсть нафти, природного газу та газового конденсату, вилучена з покладу на денну поверхню та приведена до стандартних умов.

     Пiдготовка до транспортування нафти (газового конденсату) - технологiчний процес сепарацiї, стабiлiзацiї, зневоднення та знесолювання з метою доведення продукцiї до товарних кондицiй, що визначаються чинними нормативними документами стосовно якостi продукцiї.

     Пiдготовка до транспортування природного (у тому числi нафтового) газу - технологiчний процес, який складається з видiлення з газу рiдких вуглеводнiв, сiрководню, меркаптанiв, механiчних домiшок, осушення його вiд вологи з метою доведення продукцiї до товарних кондицiй, що визначаються чинними нормативними документами стосовно якостi продукцiї.

     Суб'єкт господарювання - юридична або фiзична особа, що має спецiальний дозвiл на користування нафтогазоносними надрами з метою дослiдно-промислової або промислової розробки родовищ нафти, природного газу та газового конденсату та є платником рентних платежiв.

     Транспортування - технологiчний процес перемiщення нафти, природного газу та газового конденсату мережею промислових трубопроводiв, що знаходяться на балансi суб'єкта господарювання.

     Нормативнi втрати визначаються для технологiчних процесiв з кожного джерела втрат для кожного родовища, на якому суб'єкт господарювання здiйснює видобуток нафти, природного газу та газового конденсату.

     Нормативнi виробничо-технологiчнi витрати визначаються на технологiчнi операцiї з кожного джерела витрат для кожного родовища, на якому суб'єкт господарювання здiйснює видобуток нафти, природного газу та газового конденсату.

3. Перелiк нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

     Види технологiчного обладнання, при використаннi якого пiд час видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування виникають нормативнi втрати нафти, природного газу та газового конденсату, наведено в перелiку технологiчного обладнання (додаток 1).

     Перелiк можливих нормативних втрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування наведено в додатку 2.

     Перелiк можливих виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування наведено в додатку 3.

Директор Департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловостi М. I. Євдощук

 

Додаток 1
до пункту 3 Перелiку нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

Перелiк
технологiчного обладнання

Вид обладнання (джерело втрат) Наявнiсть втрат
нафта природний газ газовий конденсат
Гирлове обладнання свердловин; + + +
засоби вимiрювальної технiки; + + +
сепаратори замiрнi, першого та наступних ступенiв сепарацiї; + + +
роздiлювачi рiдини; + + +
резервуари та ємностi для попереднього скиду пластових вод; + - -
запiрна арматура; + + +
внутрiшньо- та мiжпромисловi газопроводи та конденсатопроводи; - + +
конденсатозбiрники; - + -
пристрої для введення iнгiбiторiв; - + +
газорозподiльнi станцiї; - + -
компресорнi станцiї (у т. ч. для здiйснення сайклiнг-процесу, газлiфтної експлуатацiї свердловин); - + -
технологiчнi та сировиннi резервуари; + - +
апарати або резервуари попереднього та остаточного зневоднення; + - -
вiдстiйники; + - +
буфернi ємностi; + + +
технологiчнi насоси; + - +
резервуари або ємностi для очистки та пiдготовки стiчної води; + - +
нафтоуловлювачi; + - +
установки попередньої, комплексної та поглибленої пiдготовки газу; - + +
пункт замiру газу; - + +
установка осушення газу; - + +
холодильнi установки; - + +
установка стабiлiзацiї конденсату; - - +
установки регенерацiї метанолу, глiколю. - + +
  
Директор Департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловостi
М. I. Євдощук

 

Додаток 2
до пункту 3 Перелiку нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

Перелiк можливих нормативних втрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

Вид втрат Наявнiсть втрат
нафта природний газ газовий конденсат
Втрати у процесi продувки свердловин i шлейфiв + + +
Втрати у процесi продування та спорожнення сепараторiв, конденсатозбiрникiв, дiлянок трубопроводiв, iншого технологiчного обладнання (за рахунок проскакування газу) - + +
Втрати у процесi монтажу (демонтажу) засобiв вимiрювальної технiки, датчикiв + + +
Втрати внаслiдок розчинення газу у водi попереднього скиду, дренажнiй водi та робочих рiдинах - + -
Втрати у процесi дегазацiї газонасиченої нафти, нестабiльного конденсату - + +
Втрати внаслiдок витiкання через нещiльностi трубопроводiв, технологiчного обладнання, комунiкацiй газлiфтної системи + + +
Втрати у процесi транспортування газопроводами
(за рахунок конденсацiї важких вуглеводнiв)
- + -
Втрати у процесi заправлення метанольних пристроїв - + +
Втрати у процесi роботи пневматичних цилiндрiв i пневматичних регуляторiв - + -
Викиди в атмосферу чи на свiчку факела аварiйного скиду в разi спрацювання, перевiрки, профiлактичних оглядiв i ремонтiв запобiжно-регулюючих пристроїв i апаратiв + + +
Втрати у процесi видалення вiдходiв (води, механiчних домiшок, неутилiзованих кислих газiв) - + -
Втрати у процесi переходу iз закритої системи пiдготовки на вiдкриту + + +
Втрати у процесi пiдготовки промислових стiчних вод у резервуарах, ємностях (за рахунок випаровування) + - -
Втрати внаслiдок винесення з газом сепарацiї та газом стабiлiзацiї в пароподiбному станi - - +
Втрати внаслiдок механiчного винесення:      
з газом сепарацiї та газом стабiлiзацiї в рiдкому станi; + - +
промисловими стiчними водами; + - +
за рахунок розчинення у водi та хiмiчних реагентах + - +
Втрати у процесi проведення капiтального та поточного ремонту:      
у разi зупинки свердловин та iнших технологiчних об'єктiв на ремонт; + + +
пiд час очищення трубопроводiв, врiзання вiдводiв пiд час капiтального ремонту; + + +
пiд час здiйснення ремонтних робiт, замiни арматури трубопроводiв, технологiчних установок, ємностей тощо + + +
  
Директор Департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловостi
М. I. Євдощук

 

Додаток 3
до пункту 3 Перелiку нормативних втрат i виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

Перелiк можливих виробничо-технологiчних витрат нафти, природного газу та газового конденсату пiд час їх видобування, пiдготовки до транспортування та транспортування

Вид витрат Наявнiсть витрат
нафта природний газ газовий конденсат
Витрати в процесi видобування та пiдготовки:      
на освоєння свердловин; + + +
на дослiдження нафтових i газових свердловин; + + +
на забезпечення роботи головних споруд з пiдготовки газу та конденсату; - + -
на забезпечення роботи установок скиду води. + + -
Витрати у процесi капiтального та поточного ремонту свердловин i на iнтенсифiкацiю припливу в них:      
на освоєння свердловин пiсля ремонту; + + +
на термодепарафiнiзацiю пiдземного обладнання свердловин, трубопроводiв; + - +
на приготування блокувальних рiдин; + - +
на встановлення нафтових ванн; + - -
на термохiмiчну обробку свердловин; + + +
на обробку привибiйної зони поверхнево-активними речовинами; + + +
на обробку привибiйної зони пласта з використанням фiзико-хiмiчної та гiдродинамiчної дiї на пласт; + + +
Витрати у процесi капiтального та поточного ремонту свердловин i на iнтенсифiкацiю припливу в них (продовження):      
на приготування робочого розчину iнгiбiтору корозiї та iнших робочих розчинiв; + - +
на виведення свердловин на режим; + + +
на лiквiдацiю солевiдкладень у привибiйнiй зонi пласта та у стовбурi свердловин; + + +
на промивку пiщано-гематитних пробок. + + +
Витрати на паливнi потреби в процесi роботи теплоенергетичних установок:      
на пiдiгрiвання нафти, конденсату, газу в шляхових пiдiгрiвачах пiд час їх транспортування до установок пiдготовки; + + -
на пiдiгрiвання теплоносiя (дiетиленглiколь, вода тощо) для технологiчного обладнання пiд час видобування; - + -
на нагрiвання нафти пiд час її пiдготовки з метою деемульсацiї, зневоднення та знесолення; - + -
на виробництво теплової енергiї в котельнях, технологiчних печах, установках регенерацiї, вогневих пiдiгрiвачах, що забезпечують основне виробництво; + + -
на утилiзацiю пластової води на газофакельних установках; - + -
на забезпечення роботи газотурбiнних агрегатiв, газомотокомпресорiв; - + -
на забезпечення роботи системи ущiльнення "газ-масло". - + -
  
Директор Департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловостi
М. I. Євдощук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.