ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
СХIДНА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 25.06.2004 р. N 518


Про затвердження Порядку дiй пiдроздiлiв митницi при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй

     З метою забезпечення механiзму реалiзацiї вимог листа ЦБАР та А Держмитслужби вiд 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарiв" в частинi запровадження щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй наказую:

     1. Затвердити Порядок дiй пiдроздiлiв митницi при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй (далi - Порядок), що додається.

     2. Вiдповiдальнiсть за виконання Порядку покласти на начальникiв визначених в ньому структурних пiдроздiлiв.

     3. Начальнику загального вiддiлу Єльнiковiй О. П. направити даний наказ згiдно з розсилкою.

     4. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступникiв начальника Схiдної регiональної митницi, вiдповiдальних за роботу зазначених в наказi пiдроздiлiв, вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв.

Т. в. о. начальника Схiдної регiональної митницi I. Р. Карiмов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Схiдної регiональної митницi
вiд 25 червня 2004 р. N 518

Порядок дiй
пiдроздiлiв митницi при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок запроваджується з метою практичного застосування та забезпечення механiзму реалiзацiї вимог листа ЦБАР та А Держмитслужби вiд 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарiв" в частинi визначення порядку дiй митних пiдроздiлiв при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй.

     1.2. Щоденний монiторинг сумнiвних експортних операцiй проводити за наступними критерiями:

     - основними:

     - висока вартiсть товару (бiльше 500000 грн.);

     - операцiї, розрахунки по яких здiйснюються через офшорнi зони;

     - товари, якi експортуються за договорами комiсiї;

     - вiдправник товару не є виробником продукцiї;

     - декiлькома вiдправниками експортуються товари одного найменування на адресу одного одержувача - нерезидента з розрахунком через одного комiтента;

     - допомiжними:

     - вартiсть товару значно перевищує цiни на iдентичнi або подiбнi товари на внутрiшньому ринку;

     - маршрут транспортування є нелогiчним та не передбачає доставку товару кiнцевому споживачу;

     - використання митних складiв, митних зон, доставка товарiв в морськi порти до отримання особливого розпорядження власника;

     - стороною контракту є суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi, зареєстрований в офшорних територiях;

     - митне оформлення здiйснюється за договорами комiсiї та з подрiбненням партiї на декiлька одночасно оформлених ВМД з митною вартiстю по кожнiй ВМД менше 500 тис. грн. на адресу одного отримувача.

     1.3. В разi збiгу критерiїв щоденного монiторингу та критерiїв контрольних заходiв, щодо окремих видiв товарiв, встановлених iншими нормативними документами Держмитслужби та Схiдної регiональної митницi, - такi заходи застосовуються в повному обсязi.

2. Проведення щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй

     2.1. Начальникам ВВ, ВПВ та ПВ (далi - ПМО) забезпечити щоденний монiторинг сумнiвних операцiй за вказаним в пунктi 1.2 цього Порядку перелiком критерiїв в повному обсязi при проведеннi процедур митного контролю та митного оформлення.

     Щоденний монiторинг в ПМО безпосередньо здiйснюється посадовими особами ПМО, залученими до проведення митних оглядiв та розгляду документiв, що використовуються при проведеннi процедур митного контролю, а також посадовими особами спецiалiзованих пiдроздiлiв, що уповноваженi, на виконання функцiй контролю на етапах, визначених Порядком здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 21.10.2003 N 715.

     При цьому про виявленi ознаки сумнiвних операцiй вказанi посадовi особи ПМО та спецiалiзованих пiдроздiлiв доповiдають начальнику ПМО (або особi, яка його замiщує).

     Начальник ПМО аналiзує та узагальнює отриману iнформацiю, приймає рiшення щодо необхiдностi направлення вiдповiдних запитiв до спецiалiзованих пiдроздiлiв, а також залучення до розгляду зовнiшньоекономiчної операцiї з метою виявлення порушення законодавства представникiв ВБК та ПМП.

     Iнформування ВБК та ПМП здiйснюється службовими записками засобами факсимiльного, електронного зв'язку та/або телефонограмами iз зазначенням конкретних ознак сумнiвної операцiї i пропозицiї щодо необхiдностi залучення спiвробiтникiв ВБК та ПМП до процедур митного контролю, в тому числi доцiльностi залучення спiвробiтникiв iнших державних органiв. При складаннi службової записки в разi необхiдностi до неї додаються (або досилаються в твердому виглядi) копiї вiдповiдних документiв.

     Вiдомостi щодо результатiв митного оформлення при наявностi ознак вищезазначених критерiїв щоденного монiторингу надаються до ВБК та ПМП, ВМП, ВКМВ за формою, визначеною додатком 1, виключно в форматi Microsoft Excel.

     2.2. Начальникам ВМП, ВНКТ, ВКМВ забезпечити здiйснення постiйного контролю за проведенням вказаного монiторингу посадовими особами цих вiддiлiв, якi уповноваженi на виконання функцiй митного контролю в ПМО.

     Щоденний монiторинг сумнiвних експортних операцiй за вказаним в пунктi 1.2 цього Порядку перелiком критерiїв при проведеннi функцiй контролю, вiднесених до компетенцiї вiддiлiв, проводиться в спецiалiзованих пiдроздiлах.

     До безпосередньої уваги та першочергового неухильного врахування при здiйсненнi щоденного монiторингу спецiалiзованими пiдроздiлами вiдносяться критерiї:

     - висока вартiсть товару (бiльше 500000 грн.) - ВКМВ;

     - вартiсть товару значно перевищує цiни на iдентичнi або подiбнi товари на внутрiшньому ринку - ВКМВ;

     - операцiї, розрахунки по яких здiйснюються через офшорнi зони, - ВМП;

     Вiдомостi щодо результатiв митного оформлення при наявностi ознак вищезазначених критерiїв щоденного монiторингу надаються за формою, визначеною додатком 1, виключно у форматi Microsoft Excel до ВБК та ПМП, а також додатково - ВМП до ВКМВ, ВКМВ до ВМП, ВНКТ до ВМП та ВКМВ.

     Результати аналiзу та узагальнення iнформацiї, яка надходить з ПМО i ВIАР та МС до ВМП та ВКМВ, стосовно вiдомостей щоденного монiторингу, в разi необхiдностi також надаються до вiдповiдних ПМО. При цьому враховується можливiсть встановлення в рiзних ПМО фактiв митного оформлення за договорами комiсiї та з подрiбненням партiї на декiлька одночасно оформлених ВМД з митною вартiстю по кожнiй ВМД менше 500 тис. грн. на адресу одного отримувача з розрахунком через одного комiтента.

     2.3. Начальнику ЛзЕЗ при проведеннi контрольних заходiв забезпечити термiнове проведення дослiджень щодо хiмiчного складу або фiзико-хiмiчних властивостей товару, що експортується з наявнiстю ознак вказаних критерiїв, розгляд пакету товаросупровiдних документiв та технiчної iнформацiї та посилення взаємодiї з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи.

     В разi самостiйного виявлення ознак вищезазначених критерiїв щоденного монiторингу вiдомостi надаються за формою, визначеною додатком 1, в форматi Microsoft Excel до ПМО i ВБК та ПМП для проведення подальшого аналiзу щодо остаточного вирiшення питання стосовно сумнiвностi експортної операцiї.

     2.4. Начальнику В1АР та МС забезпечити надання (електронною поштою з наступним надiсланням в твердому виглядi) щоденної iнформацiї (до 16.00 за результатами за минулий день) щодо фактiв митного оформлення в Схiднiй регiональнiй митницi експортних вантажiв за наступними критерiями:

     - висока вартiсть товару (бiльше 500000 грн.) - до ВБК та ПМП, ВМП, ВКМВ;

     - товари, якi експортуються за договорами комiсiї, - до ВБК та ПМП.

     Iнформацiя надається за формою, визначеною додатком 2, в форматi Microsoft Excel.

     2.5. Начальнику ВБК та ПМП прийняти заходи щодо забезпечення:

     - органiзацiї на регiональному рiвнi взаємодiї з пiдроздiлами ДПА, фiлiями НБУ щодо перевiрки законностi формування митної вартостi та повернення валютних коштiв на територiю України - в координацiї з начальником ВОКР (в тому числi за поданням начальникам ВМП та ВКМВ та залученням посадових осiб цих вiддiлiв до перевiрок);

     - регулярного (щомiсяця, а при необхiдностi - негайного) iнформування регiональних ДПА та правоохоронних органiв про сумнiвнi експортнi операцiї;

     - у разi виявлення порушень - негайного iнформування Центрального бюро з аналiзу ризику та аудиту Держмитслужби.

     У разi, коли на пiдставi остаточного вирiшення питання щодо вiднесення експортної операцiї до сумнiвної була встановлена вiдсутнiсть її вiдповiдностi вказаним критерiям, начальниками ВБК та ПМП приймаються заходи щодо надання ПМО та/або спецiалiзованим пiдроздiлам, якi приймали участь в розглядi цього питання, вiдповiдної iнформацiї засобами факсимiльного, електронного зв'язку та телефонограмами iз забезпеченням причин вiдсутностi ознак сумнiвностi експортної операцiї.

     У разi необхiдностi призначена посадова особа ВБК та ПМП здiйснює органiзацiйнi заходи щодо взаємодiї з пiдроздiлами ДПА, НБУ, правоохоронними органами щодо сумнiвної операцiї. У разi виявлення правопорушень приймає заходи згiдно з дiючим законодавством.

     2.6. Начальнику ВОКР в межах компетенцiї вiддiлу здiйснювати на регiональному рiвнi координацiю дiй структурних пiдроздiлiв митницi з органiзацiї виконання заходiв, що проводяться органами державної виконавчої влади при перевiрцi фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, а також постiйний контроль за органiзацiєю та результатами взаємодiї структурних пiдроздiлiв митницi з пiдроздiлами ДПА, фiлiями НБУ щодо перевiрки законностi формування митної вартостi та повернення валютних коштiв на територiю України.

     2.7. Начальникам вищевказаних пiдроздiлiв забезпечити надання в термiн до 25 числа останнього мiсяця кварталу до ВОМК пiдсумково-аналiтичної iнформацiї щодо практичного застосування положень листа ЦБАР та А Держмитслужби вiд 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарiв" в частинi запровадження щоденного монiторингу сумнiвних операцiй, а також пов'язаних з ним нормативних документiв Держмитслужби та Схiдної регiональної митницi.

     2.8. Начальнику ВОМК в термiн до 10 числа мiсяця, наступного за звiтним кварталом, забезпечити опрацювання наданої iнформацiї та надання до Держмитслужби (в разi необхiдностi) пропозицiй щодо практичного застосування законодавчих актiв України та нормативних документiв Держмитслужби.

В. о. начальника ВОМК Г. Є. Мiтяєв

 

Додаток 1
до Порядку дiй пiдроздiлiв митницi при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй

Вiдомостi щодо результатiв митного оформлення при наявностi ознак критерiїв щоденного монiторингу

Код ЄДРПОУ Назва пiдприємства N та дата (ВМД, та/або запит до ВНКТ, ВКМВ, ЛзЕЗ, iнше) Критерiй сумнiвної експортної операцiї Примiтки
         
 
Начальник (або особа, яка його замiщує)
   
(назва пiдроздiлу) (дата, пiдпис)

 

Додаток 2
до Порядку дiй пiдроздiлiв митницi при проведеннi щоденного монiторингу сумнiвних експортних операцiй

Iнформацiя щодо фактiв митного оформлення в Схiднiй регiональнiй митницi експортних вантажiв за критерiями щоденного монiторингу

ПМО Код ЄДРПОУ Назва пiдприємства (комiтент), гр. 2 Назва пiдприємства (комiсiонер), гр. 9 ВМД, N, дата Договiр комiсiї (гр. 44) Митна вартiсть, грн. (гр.12)
             
 
Начальник ВIАР та МС (або особа, яка його замiщує)
 
(дата, пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.