ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.03.05 N 25/3-14-37/2755-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про митне оформлення деяких видiв полiграфiчного обладнання

     Згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України та Нацiонального банку України вiд 27.08.97 N 933 "Про виготовлення бланкiв цiнних паперiв та документiв сурового облiку" (iз змiнами i доповненнями) Нацiональний банк має виключне право видавати дозвiл на придбання i використання машин орловського офсетного друку та iнталiо-друку, друкарських нумераторiв для нумерацiї нацiональної грошової одиницi.

     Для використання в роботi надаємо iнформацiю, надану Банкнотно-монетним двором Нацiонального Банку України на запит Держмитслужби України, щодо основних характеристик зазначеного полiграфiчного обладнання.

     Машини орловського офсетного друку - це машини планетарного типу своєрiдної конструкцiї, якi мають додатковий (в порiвняннi з iншими машинами такого типу) формний цилiндр, на якому закрiплюється спецiальна друкарська форма. На цiй формi формується багатоколiрне зображення, яке передається на офсетний цилiндр, а потiм на папiр. На звичайних машинах офсетного друку багатоколiрне зображення формується шляхом послiдовного нанесення одноколiрних зображень на папiр.

     Одна з моделей зазначених машин, що застосовується на сьогоднi в практицi друкування банкнот - "супер-симултан 312" виробництва фiрми КБА - Джiорi.

     Орловський та металографський (iнтаглiо, iнталiо) способи друку рекомендуються для використання пiд час друку цiнних паперiв та банкнот.

     Орловський друк є видом офсетного друку, при якому в елементах отриманих зображень присутнiй перехiд одного кольору в iнший. На машинi орловського друку виробляється багатокольорове зображення шляхом переносу друкарських фарб з кольровоподiлених друкарських форм високого друку (шаблонiв) на збiрну форму - клiше, де синтезується кольорове зображення, та в його передачею, в наступному, на матерiал (що задруковується) в один фарбо-вiдбиток (прогiн).

     Машини iнтаглiо (iнталiо) друку (металографського друку) - це спецiальнi друкарськi машини, якi використовуються в комерцiйнiй полiграфiї. Характерною ознакою цих машин є наявнiсть спецiального формного цилiндра, обладнаного стираючим пристроєм та системою пiдiгрiву. На заглиблених друкарських елементах форми, закрiпленої на цьому цилiндрi, формується фарбове зображення i пiд високим тиском передається безпосередньо на папiр. В такий спосiб на паперi отримують рельєфне зображення, яке можна вiдчути на дотик.

     Вiдомi наступнi моделi (марки) зазначених машин: Iнтаглiоколор, Iнтаглiо I - 8, Супер - Орлов - iнтаглiо, виробництва фiрми "КБА - Джiорi"; IС - 322IIА, виробництва фiрми Коморi.

     Металографiчний або iнталiо (iнтаглiо) друк - один з рiзновидiв глибокого друку, пiд великим тиском та з використанням спецiальних фарб, який дозволяє отримати рiзноманiтнi напiвтони, а також рельєфне зображення, яке можна перевiрити на дотик.

     Глибокий друк - передача зображення на матерiал (що задруковується) з друкарської форми, на якiй друкуючi елементи заглибленi по вiдношенню до пропускiв. Глибокий друк дозволяє мiняти розмiр надрукованих точок на растровiй чарунцi не тiльки по площi, а i по висотi. За рахунок наведеного можна отримати дуже якiсне зображення.

     Друкарськi нумератори - це невеликi нумерацiйнi пристрої (орiєнтовнi габаритнi розмiри 65 х 50 х 50 мм), якi крiпляться в нумерацiйнiй машинi. При контактi нумератора з папером на останньому залишається фарбовий вiдбиток з лiтер i цифр.

     Нумератори, якi потребують дозволу Нацiонального банку України, - це дев'яти розряднi нумерацiйнi пристрої, якi мiстять 9 кiлець з лiтерами та цифрами. При цьому, лiтери та цифри мають певний нарис (форму), як на українських банкнотах випуску 1994 - 2004 рокiв.

     Лист Держмитслужби України вiд 24.03.04 N 25/4-14-37/3530 вважається вiдкликаним.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.