ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.04.05 N 35/35-1878-ЕП

 

Т.в.о. начальника Схiдної регiональної митницi


     У Держмитслужбi України розглянуто листи Схiдної регiональної митницi вiд 24.03.05 N 16/02-2589-ЕП, вiд 25.03.05 N 16/02-2647-ЕП щодо застосування режиму вiльної торгiвлi при ввезеннi на митну територiю України товарiв, країна походження яких пiдтверджується сертифiкатом про походження форми СТ-1.

     Повiдомляємо про наступне.

     Критерiй достатньої обробки/переробки зазначається у графi 9 сертифiката походження форми СТ-1 шляхом проставлення лiтерної позначки "Д" та перших чотирьох знакiв товарної номенклатури.

     В основу товарної номенклатури Митного тарифу України покладено Гармонiзовану системи опису та кодування товарiв версiї 1996 року (на рiвнi перших чотирьох знакiв), яка є мiжнародною основою УКТЗЕД.

     ТНЗЕД СНД побудована на версiї ГС 2002 у зв'язку з чим є окремi розбiжностi на рiвнi перших чотирьох знакiв товарної номенклатури.

     Листом Держмитслужби України вiд 24.02.05 N 14/35-1043-ЕП було надано митним органам таблицю вiдповiдностi, розроблену Всесвiтньою митною органiзацiєю мiж кодами товарних номенклатур версiй 1996 та 2002 рокiв та роз'яснення з питання здiйснення перевiрки критерiїв походження товарiв, що iмпортуються в Україну на умовах вiльної торгiвлi.

     Зазначена таблиця вiдповiдностi мiстить повний перелiк розбiжностей мiж кодами (на рiвнi перших шести знакiв) товарних номенклатур версiй 1996 та 2002 рокiв.

     У разi виникнення сумнiвiв стосовно правильностi встановлення критерiю достатньої обробки/переробки, митними органами здiйснюється перевiрка шляхом отримання вiд уповноваженого органу iнформацiї, що пiдтверджує виконання критерiю достатньої обробки/переробки товару за визначеним кодом товарної номенклатури.

     Вiдповiдно до пункту 19 Правил товар не буде вважатися таким, що походить з цiєї країни, доки не будуть представленi документи чи вiдомостi, що пiдтверджують його походження, в тому числi i документи, що пiдтверджують виконання критерiю достатньої обробки/переробки, зазначеного у графi 9 сертифiката про походження товару форми СТ-1.

     Окрiм вищезазначеного повiдомляємо, що вiдповiдно до пункту 21 Правил до товару не пiзнiше нiж через один рiк з дати здiйснення митного оформлення може застосовуватися (вiдновлюватися) преференцiйний режим за умови одержання належним чином оформленого посвiдчення про їх походження або iнших необхiдних документiв.

Начальник Управлiння митно - тарифного регулювання В.I.Демченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.