МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
УКРАЇНСЬКА АКАДЕМIЯ АГРАРНИХ НАУК

НАКАЗ

вiд 22 квiтня 2005 року N 173/23


Щодо створення сприятливих умов для стабiлiзацiї та розвитку тваринництва

     Аналiз показникiв у тваринництвi свiдчить про вкрай незадовiльний стан.

     Протягом 1991 - 2004 рокiв поголiв'я великої рогатої худоби скоротилося на 17,6 млн. голiв, у тому числi корiв - на 4,4 млн. голiв, свиней - на 13 млн. голiв, овець i кiз - на 6,6 млн. голiв, птицi - на 92,5 млн. голiв.

     Аналогiчна ситуацiя склалася iз виробництвом тваринницької продукцiї. У порiвняннi з 1990 роком в минулому роцi реалiзацiя на забiй худоби i птицi зменшилася на 4 млн. тонн (в 2,9 раза), виробництво молока - на 10,8 млн. тонн (в 1,8 раза), яєць - на 4,3 млрд. штук (27 %).

     Внаслiдок цього споживання м'яса i м'ясопродуктiв однiєю особою зменшилося з 68,2 кг у 1990 роцi до 37,8 кг у 2004 роцi, молока i молокопродуктiв - з 373 до 228 кг, яєць - з 277 до 228 штук.

     З пiдвищенням реальних доходiв населення та його купiвельної спроможностi останнiм часом загострилася ситуацiя на споживчому ринку м'яса i м'ясопродуктiв, з року в рiк збiльшується їх iмпорт.

     Зазначенi вище негативнi тенденцiї тривають i в поточному роцi.

     З метою створення передумов для стабiлiзацiї ситуацiї в галузi тваринництва та сприятливих умов для її розвитку наказую:

     1. Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю (Микитюк Д. М.) Мiнагрополiтики погодити iз заiнтересованими мiнiстерствами i вiдомствами та подати на затвердження Кабiнету Мiнiстрiв України проект Державної програми створення сприятливих умов для стабiлiзацiї та розвитку тваринництва на 2005 - 2010 роки.

     2. Мiнiстерству агропромислового комплексу Автономної Республiки Крим, головним управлiнням сiльського господарства i продовольства обласних державних адмiнiстрацiй розробити вiдповiднi регiональнi програми з обов'язковим залученням коштiв мiсцевих бюджетiв.

     3. Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю, Департаменту фiнансово-кредитної та податкової полiтики (Зуб Г. I.) Мiнагрополiтики:

     3.1. Завершити роботу по формуванню мережi виконавцiв загальнодержавної програми селекцiї у тваринництвi. Вважати одним iз основних прiоритетiв забезпечення сiльськогосподарських пiдприємств та особистих селянських господарств високоцiнним племiнним молодняком тварин i птицi.

     3.2. Прискорити погодження та введення в дiю порядкiв використання бюджетних коштiв, передбачених на фiнансову пiдтримку виробництва продукцiї тваринництва.

     4. Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю Мiнагрополiтики, Нацiональному об'єднанню по племiннiй справi у тваринництвi "Укрплемоб'єднання" (Бiлозерський О. Л., за згодою), Державному науково-виробничому концерну "Селекцiя" (Бiлоус О. В., за згодою), Мiнiстерству агропромислового комплексу Автономної Республiки Крим, головним управлiнням сiльського господарства i продовольства обласних державних адмiнiстрацiй забезпечити створення додаткових пунктiв штучного осiменiння худоби, особливо при сiльських (селищних) радах та ветеринарних дiльницях, з метою збiльшення питомої ваги штучного осiменiння, в першу чергу в особистих селянських господарствах.

     5. Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю Мiнагрополiтики разом з Нацiональним об'єднанням по племiннiй справi у тваринництвi, Державним науково-виробничим концерном "Селекцiя" надати до 15 квiтня 2005 року пропозицiї щодо придбання за кошти державного бюджету по програмi селекцiї у тваринництвi та птахiвництвi на пiдприємствах агропромислового комплексу в 2005 роцi 2410 посудин Дьюара для вiдкриття нових пунктiв по штучному осiменiнню маточного поголiв'я великої рогатої худоби.

     6. Департаменту формування та функцiонування аграрного ринку (Розгон А. В.) Мiнагрополiтики, Мiнiстерству агропромислового комплексу Автономної Республiки Крим, головним управлiнням сiльського господарства i продовольства обласних державних адмiнiстрацiй активiзувати роботу по створенню заготiвельно-збутових та сервiсних пунктiв по наданню допомоги населенню в реалiзацiї тваринницької продукцiї та веденнi сiльськогосподарського виробництва.

     7. Державному департаменту ветеринарної медицини (Вербицький П. I.), Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю Мiнагрополiтики, Мiнiстерству агропромислового комплексу Автономної Республiки Крим, головним управлiнням сiльського господарства i продовольства обласних державних адмiнiстрацiй запровадити дiєвi заходи щодо недопущення до використання для парування бугаїв-плiдникiв невiдомого походження та низької генетичної якостi.

     8. Державному департаменту ветеринарної медицини Мiнагрополiтики вжити заходiв:

     - щодо недопущення транспортування тварин на забiй необладнаним спецiальним транспортом;

     - по запобiганню несанкцiонованого iмпорту м'яса та субпродуктiв на територiю України;

     - по недопущенню реекспорту м'яса та субпродуктiв в Україну;

     - щодо вiдновлення iмпорту племiнної худоби з країн Європи.

     9. Департаменту ринкiв продукцiї тваринництва з Головною державною племiнною iнспекцiєю Мiнагрополiтики, вiддiленню зоотехнiї Української академiї аграрних наук (Буркат В. П.), Виробничо-науковому об'єднанню птахiвничої промисловостi "Укрптахопром" (Фролов В. В., за згодою), Українськiй корпорацiї по виробництву м'яса на промисловiй основi "Тваринпром" (Гнатюк С. А., за згодою) ввести в дiю в поточному роцi контрольно-випробувальнi станцiї по оцiнцi кнурiв i свиноматок за якiстю потомства в Iнститутi свинарства УААН та фiлiї при сiльськогосподарському вiдкритому акцiонерному товариствi "Маяк" Вiнницької областi та контрольно-випробувальну станцiю по птахiвництву при Iнститутi птахiвництва УААН.

     10. Мiнiстерству агропромислового комплексу Автономної Республiки Крим, головним управлiнням сiльського господарства i продовольства обласних державних адмiнiстрацiй:

     10.1. Здiйснити заходи по збiльшенню обсягiв штучного осiменiння маточного поголiв'я сiльськогосподарських тварин у сiльськогосподарських пiдприємствах та особистих селянських господарствах.

     10.2. Забезпечити потребу господарств населення в племiнному молодняку тварин i птицi.

     10.3. Вжити невiдкладних заходiв щодо недопущення подальшого скорочення поголiв'я сiльськогосподарських тварин та птицi, особливо маточного.

     11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра аграрної полiтики України Пабата В. О. та першого вiце-президента Української академiї аграрних наук Ситника В. П.

Мiнiстр аграрної полiтики України О. П. Баранiвський
Президент Української академiї аграрних наук М. В. Зубець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.