РIШЕННЯ

про Правила митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     Рада глав урядiв Спiвдружностi Незалежних Держав з метою реалiзацiї Угоди про спiвробiтництво по припиненню правопорушень у сферi iнтелектуальної власностi вiд 6 березня 1998 року, посилення митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, вирiшила:

     1. Затвердити Правила митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi (додаються).

     2. Надати Економiчнiй радi Спiвдружностi Незалежних Держав право вносити у мiру необхiдностi змiни та доповнення до Правил митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi.

     3. Це Рiшення набуває чинностi з дня здачi на зберiгання депозитарiю третього повiдомлення про виконання державами, що його пiдписали, всiх необхiдних процедур. Для держав, що виконали необхiднi процедури пiзнiше, воно набуває чинностi з дня здачi на зберiгання депозитарiю вiдповiдних документiв.

     Вчинено в мiстi Москвi 28 вересня 2001 року в одному дiйсному примiрнику росiйською мовою. Дiйсний примiрник зберiгається у Виконавчому комiтетi Спiвдружностi Незалежних Держав, який направить кожнiй державi, яка пiдписала це Рiшення, його завiрену копiю.

За Уряд
Азербайджанської Республiки

За Уряд
Республiки Молдова

(пiдпис)

(пiдпис з особливою думкою)

За Уряд
Республiки Вiрменiя

За Уряд
Росiйської Федерацiї

(пiдпис)

(пiдпис)

За Уряд
Республiки Бiлорусь

За Уряд
Республiки Таджикистан

(пiдпис)

(пiдпис)

За Уряд
Грузiї

За Уряд
Туркменiстану

(пiдпис iз застереженням)

За Уряд
Республiки Казахстан

За Уряд
Республiки Узбекистан

(пiдпис)

(пiдпис)

За Уряд
Киргизької Республiки

За Уряд
України

(пiдпис)

(пiдпис)

 

ЗАТВЕРДЖЕНI
Рiшенням Ради глав урядiв Спiвдружностi Незалежних Держав про Правила митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi,
вiд 28 вересня 2001 р.

ПРАВИЛА
митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

1. Основнi визначення

     Для цiлей цих Правил використовуються такi визначення:

     Сторони - держави - учасники Угоди про спiвробiтництво по припиненню правопорушень у сферi iнтелектуальної власностi вiд 6 березня 1998 року;

     контрафактнi товари - товари, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi (об'єкти авторського права й сумiжних прав, товарнi знаки, географiчнi зазначення), створенi та/або перемiщуванi через митний кордон з порушенням прав правовласника, передбачених нацiональним законодавством;

     правовласник - фiзична (юридична) особа або держава, права якої на об'єкти iнтелектуальної власностi охороняються вiдповiдно до нацiонального законодавства Сторiн;

     призупинення випуску - продовження митними органами строку прийняття рiшення про випуск товарiв, перемiщуваних через митнi кордони Сторiн, щодо яких припускається, що вони є контрафактними;

     реєстр товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi (далi - реєстр) - перелiк товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, охороняються вiдповiдно до нацiонального законодавства Сторони, який складається центральним митним органом для цiлей митного контролю на пiдставi заяв правовласника або особи, що представляє iнтереси правовласника, i включає в себе iнформацiю, яка дає можливiсть митним органам виявляти контрафактнi товари, перемiщуванi через митний кордон (назву об'єкта iнтелектуальної власностi; пiдставу набуття права iнтелектуальної власностi; назву та юридичну адресу правовласника й осiб, якi мають дозвiл або лiцензiю на право використання цього об'єкта iнтелектуальної власностi; мiсця виготовлення оригiнального товару й данi про їх виробникiв; опис, країну походження, спосiб транспортування, назви iмпортерiв i/або експортерiв припустимо контрафактної продукцiї тощо).

2. Перемiщення товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     Перемiщення через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, здiйснюється вiдповiдно до цих Правил i нацiонального законодавства Сторiн.

     Центральний митний орган кожної зi Сторiн веде реєстр товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, для цiлей митного контролю.

     Митнi органи в порядку, установленому нацiональним законодавством Сторiн i цими Правилами, здiйснюють захист прав правовласника на об'єкти iнтелектуальної власностi, унесенi до реєстру.

3. Заява про захист прав на об'єкти iнтелектуальної власностi

     Правовласник чи iнша особа, що представляє iнтереси правовласника (далi - заявник), яка має достатнi пiдстави вважати, що при перемiщеннi товарiв через митний кордон порушенi або можуть бути порушенi його права на об'єкт iнтелектуальної власностi, має право подати заяву про захист прав iнтелектуальної власностi до центрального митного органу з проханням призупинити випуск контрафактних товарiв. Порядок подання заяви, надання необхiдних вiдомостей i документiв визначається центральним митним органом.

     Центральний митний орган приймає рiшення про внесення об'єкта iнтелектуальної власностi до реєстру, а в разi недотримання заявником установлених вимог або подання неповних чи недостовiрних вiдомостей - про вiдмову в унесеннi до реєстру, повiдомляючи заявника про прийняте рiшення в строк, установлений нацiональним законодавством.

     Порядок ведення реєстру, його доведення до митних органiв i заявникiв визначається центральним митним органом.

4. Збори за внесення об'єкта iнтелектуальної власностi до реєстру

     За внесення об'єкта iнтелектуальної власностi до реєстру справляються збори в розмiрi й порядку, що визначаються нацiональним законодавством Сторiн.

5. Строк захисту прав

     Строк захисту прав установлюється центральним митним органом вiдповiдно до нацiонального законодавства при прийняттi рiшення про внесення об'єкта iнтелектуальної власностi до реєстру з урахуванням строкiв, що зазначаються заявником, але не бiльше нiж два роки з моменту прийняття цього рiшення. Зазначений заявником строк може бути продовжений за наявностi звернення заявника.

     Загальний строк захисту прав не може перевищувати строку дiї права на об'єкт iнтелектуальної власностi.

6. Забезпечення витрат, пов'язаних iз призупиненням випуску

     Заява про захист прав iнтелектуальної власностi повинна супроводжуватися заставою, або внесенням на депозит вiдповiдної суми, або гарантiйним зобов'язанням заявника, яке гарантує вiдшкодування витрат митним органам i компенсацiю iмпортеру, вантажоодержувачу, експортеру або володiльцю товарiв у разi збиткiв або пошкоджень у результатi невиправданого призупинення випуску товарiв.

     Порядок визначення розмiру забезпечення й вiдшкодування видаткiв i витрат митного органу в разi призупинення випуску визначається нацiональними законодавствами Сторiн.

7. Призупинення випуску товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     У разi, якщо при пред'явленнi митному органу товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, унесенi до реєстру, митний орган виявляє ознаки того, що товари можуть бути контрафактними, випуск таких товарiв призупиняється.

     У цьому разi митний орган може зi своєї iнiцiативи вимагати вiд заявника надання на безоплатнiй основi будь-якої iнформацiї або допомоги, включаючи технiчну експертизу й обладнання, з метою визначення того, чи є пiдозрюванi товари контрафактними.

     Призупинення випуску може здiйснюватися на строк, що не перевищує найбiльший iз 20 робочих днiв або 31 календарного дня залежно вiд того, який iз перiодiв є тривалiшим, якщо iнше не передбачено для цих цiлей нацiональними законодавствами Сторiн.

     Митний орган негайно повiдомляє декларанта й заявника про призупинення випуску.

8. Подання iнформацiї. Узяття проб i зразкiв

     Митний орган у порядку, передбаченому нацiональним законодавством Сторiн, подає заявниковi й декларантовi iнформацiю, потрiбну для визначення контрафактностi товарiв, щодо яких прийнято рiшення про призупинення випуску.

     У порядку, установленому нацiональним законодавством, заявник i декларант можуть брати проби й зразки товарiв, щодо яких прийнято рiшення про призупинення випуску, i проводити їх дослiдження (експертизу).

9. Скасування рiшення про призупинення випуску товарiв

     Якщо заявник подасть звернення до митного органу про скасування рiшення про призупинення випуску товарiв або не вживе необхiдних заходiв для встановлення факту контрафактностi в строки, установленi пунктом 7 цих Правил, рiшення про призупинення випуску пiдлягає скасуванню, а товари пiдлягають митному оформленню й випуску.

     Випуск товарiв не може бути перешкодою для звернення правовласника до вповноважених законодавством органiв про захист його прав на об'єкти iнтелектуальної власностi.

     У разi прийняття вповноваженими законодавством органами рiшення про визнання товарiв контрафактними такi товари випуску не пiдлягають. При цьому контрафактнi товари пiдлягають знищенню або розпорядженню ними iншим способом у порядку, що визначається нацiональним законодавством Сторiн.

     Прийняття рiшень уповноваженими законодавством органами з питання контрафактностi товарiв i їх випуску повинно здiйснюватися в строки, передбаченi абзацом 3 пункту 7 цих Правил.

10. Додатковi повноваження митних органiв щодо контролю товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     У порядку, що визначається нацiональним законодавством, митнi органи можуть призупиняти випуск, здiйснювати вилучення й уживати iнших заходiв до товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi та не внесенi до реєстру, за наявностi достатнiх пiдстав уважати, що такi товари можуть бути контрафактними.

     За угодою мiж центральними митними органами Сторiн митнi органи однiєї Сторони можуть здiйснювати в рамках своєї компетенцiї захист прав правовласника на об'єкти iнтелектуальної власностi, унесенi до реєстру центрального митного органу iншої Сторони.

     Митнi органи кожної зi Сторiн можуть надавати бiльш широкий захист прав на об'єкти iнтелектуальної власностi при перемiщеннi через митнi кордони товарiв, що мiстять такi об'єкти iнтелектуальної власностi, нiж це передбачено цими Правилами.

11. Особливостi митного контролю окремих товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     Цi Правила вiдповiдно до нацiонального законодавства можуть не застосовуватися щодо товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, перемiщуються через митний кордон фiзичними особами або вiдповiдно до митного режиму "транзиту", пересилаються в мiжнародних поштових вiдправленнях, а також увезенi на законних пiдставах на митну територiю держави правовласником, випущенi за його згодою в обiг i не призначенi для виробничої або iншої комерцiйної дiяльностi за умови дотримання iнших вимог, контроль за якими покладено на митнi органи.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.