МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.01.2006 N 5


Про внесення змiн до Правил складання та подання заявки на промисловий зразок

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 сiчня 2006 р. за N 61/11935


     З метою приведення у вiдповiднiсть до Закону України "Про охорону прав на промисловi зразки" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 грудня 2004 року N 1716 "Про затвердження Порядку сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi" наказую:

     1. Унести змiни до Правил складання та подання заявки на промисловий зразок, затверджених наказом Мiнiстерства освiти i науки України вiд 18 лютого 2002 року N 110 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 6 березня 2002 року за N 226/6514, що додаються.

     2. Державному департаменту iнтелектуальної власностi подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     3. Державному департаменту iнтелектуальної власностi опублiкувати цей наказ в офiцiйному бюлетенi "Промислова власнiсть" пiсля його офiцiйного оприлюднення.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на голову Державного департаменту iнтелектуальної власностi Паладiя М.В.

Мiнiстр С.М.Нiколаєнко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства освiти i науки України
11.01.2006 N 5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 сiчня 2006 р. за N 61/11935

ЗМIНИ
до Правил складання та подання заявки на промисловий зразок

     1. У роздiлi 1:

     абзац десятий пункту 1.2 викласти в такiй редакцiї:

     "Порядок - Порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 грудня 2004 року N 1716";

     абзац другий та пiдпункти 1.3.1-1.3.3 пункту 1.3 виключити;

     пункти 1.4 та 1.5 виключити.

     2. У роздiлi 3:

     у текстi пункту 3.2:

     слова "комплект (набiр)" у вiдповiдних вiдмiнках замiнити словами "набiр (комплект)" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слово "елементи" замiнити словом "вироби" у вiдповiдних вiдмiнках.

     3. У роздiлi 5:

     абзац другий пiсля слова "патенту" доповнити словами "в одному примiрнику";

     абзац третiй пiсля слiв "вигляд виробу" доповнити словами "у двох примiрниках";

     абзац четвертий пiсля слова "зразка" доповнити словами "в одному примiрнику";

     абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "креслення, схему, карту (у разi необхiдностi вiдповiдно до пункту 9.1 цих Правил) в одному примiрнику".

     4. У роздiлi 6:

     у пунктi 6.1:

     друге речення абзацу першого виключити;

     пiсля пункту 6.1 доповнити роздiл новими пунктами 6.2 i 6.3 такого змiсту:

     "6.2. У графi "Номер заявки, визначений заявником" проставляється порядковий номер, визначений заявником пiд час подання заявки.

     6.3. Графа "Дата подання" заповнюється Укрпатентом пiд час одержання ним заявки".

     У зв'язку з цим пункти 6.2-6.13 вважати вiдповiдно пунктами 6.4-6.14;

     у пунктi 6.5:

     абзаци перший-шостий викласти в такiй редакцiї:

     "6.5. За кодом (71) зазначаються:

     для фiзичної особи:

     iм'я (прiзвище, власне iм'я та по батьковi фiзичної особи, яка є громадянином України);

     мiсце проживання (найменування вулицi, номер будинку, квартири, найменування населеного пункту, району, областi, поштовий iндекс);

     для юридичної особи:

     повне найменування (вiдповiдно до установчих документiв);

     мiсцезнаходження (адреса органу або особи, яка вiдповiдно до установчих документiв юридичної особи чи закону виступають вiд її iменi, з послiдовнiстю, наведеною в цьому пунктi для мiсця проживання фiзичної особи)";

     в абзацi сьомому слово "Назви" замiнити словом "Найменування";

     в абзацi восьмому слово "їх" виключити та пiсля слова "проживання" доповнити словами "кожного з них";

     в абзацi дев'ятому слово "повного" виключити та пiсля слiв "iменi або" доповнити словом "повного";

     у пунктi 6.12 слова "повне" та "повного" виключити.

     5. Роздiл 7 викласти в такiй редакцiї:

"7. Комплект зображень виробу

     7.1. Комплект зображень виробу (власне виробу чи у виглядi його макета або малюнка) повинен давати повне уявлення про зовнiшнiй вигляд виробу.

     Зокрема, комплект зображень тривимiрного виробу може мiстити загальний вигляд виробу, вигляди спереду, злiва, справа, ззаду, зверху, знизу та зображення фрагментiв виробу тощо.

     Для двовимiрного виробу достатньо, як правило, навести одне зображення.

     Комплект зображень виробу з повторюваним малюнком має мiстити окреме зображення цього малюнка.

     7.2. Комплект зображень виробу, який може трансформуватися (розчинятися, складатися тощо), такого як холодильник, пилосос, кухонний комбайн тощо, має мiстити окреме зображення такого виробу у трансформованому виглядi.

     7.3. Комплект зображень набору (комплекту) виробiв має мiстити зображення загального вигляду набору (комплекту) та зображення потрiбних виглядiв кожного виробу, що входить до набору (комплекту). Якщо загальний вигляд набору (комплекту) виробiв технiчно неможливо представити на одному зображеннi, комплект зображень набору (комплекту) виробiв має мiстити зображення фрагментiв набору (комплекту), сукупнiсть яких дає повне уявлення про загальний вигляд набору (комплекту).

     7.4. Зображення виробу, однiєю iз суттєвих ознак якого є колiр, наводяться в кольоровому виконаннi. В iншому разi зображення виробу наводяться лише в чорно-бiлому виконаннi.

     7.5. Зображення виробу мають бути чiткими i ясними.

     Вирiб зображається повнiстю при рiвномiрному освiтленнi на нейтральному фонi, як правило, без стороннiх предметiв. Окремi деталi виробу мають добре проглядатися не тiльки на освiтленому, але й на тiньовому його боцi.

     7.6. Зображення виробу представляються фотографiями та/або iншими репродукцiями, виконаними будь-якими засобами, зокрема засобами комп'ютерної графiки. Їх розмiр має бути в межах вiд 30х30 мм до 160х160 мм.

     7.7. Фотографiї та iншi репродукцiї наклеюються або вiдтворюються безпосередньо на аркушах бiлого паперу формату А4. На одному аркушi паперу розмiщуються не бiльше 25 зображень виробу.

     7.8. На кожному аркушi комплекту зображень виробу зверху зазначається назва промислового зразка. Якщо промисловий зразок стосується набору (комплекту) виробiв, пiд назвою промислового зразка зазначається назва виробу, зображення якого представленi на аркушi.

     7.9. Пiд кожним зображенням виробу зазначаються номер зображення та вид вигляду ("Загальний вигляд", "Вигляд спереду" i т. iн.), назва фрагмента тощо.

     Номер зображення виробу складається з двох чисел, роздiлених крапкою. Перше число означає номер варiанта виробу, друге число - порядковий номер вигляду виробу. Наприклад, зображення першого варiанта виробу нумеруються вiдповiдно 1.1, 1.2, 1.3 i т. iн., зображення десятого варiанта виробу нумеруються вiдповiдно 10.1, 10.2, 10.3 i т. iн.

     Зображення загального вигляду виробу нумерується першим, потiм iншi вигляди.

     Зображення загального вигляду набору (комплекту) виробiв або його фрагментiв нумеруються в порядку, установленому цим пунктом для нумерацiї зображень виробу".

     6. У роздiлi 8:

     у пунктi 8.1:

     в абзацi п'ятому слова "та схем" замiнити словами "схем та карт";

     абзац третiй пiдпункту 8.1.4.1 пiсля слова "схему" доповнити словом "карту";

     у пiдпунктi 8.1.4.2 слова "комплекту (набору)" замiнити словами "промислового зразка набору (комплекту) виробiв";

     пiдпункт 8.1.4.5 викласти в такiй редакцiї:

     "8.1.4.5. Якщо колiр є суттєвою ознакою промислового зразка, назва кольору має бути чiтко зазначена в описi";

     пiдпункт 8.1.4.6 виключити;

     пункт 8.2 виключити.

     У зв'язку з цим пункт 8.3 вважати пунктом 8.2.

     7. У роздiлi 9:

     пункти 9.1-9.5 викласти в такiй редакцiї:

     "9.1. Креслення, схеми та карти включаються до складу заявки в разi потреби пояснення сутi промислового зразка, визначення габаритiв та спiввiдношень розмiрiв загального вигляду виробу чи його елементiв, пояснення ергономiчних особливостей зовнiшнього вигляду виробу тощо.

     9.2. Креслення, схеми та карти мають бути поясненi в описi промислового зразка та вiдповiдати зображенням виробу.

     9.3. Креслення та схеми позначаються словом "Рисунок" з вiдповiдним тексту опису наскрiзним номером, а саме: "Рисунок 1", "Рисунок 2" тощо. На кожному аркушi креслень та схем зазначається назва промислового зразка.

     9.4. Креслення та схеми виконуються вiдповiдно до правил креслення на щiльному, бiлому, гладкому паперi чiткими чорними лiнiями i штрихами, якi не витираються, без розтушовування i розмальовування.

     9.5. Конфекцiйна карта виробу (зразок тканини, шкiри, фурнiтури, обробки тощо, що рекомендується для виготовлення виробу) представляється, якщо промисловий зразок стосується виробу легкої та текстильної промисловостi. Конфекцiйна карта виробу з повторюваним малюнком (килими, тканини тощо) представляється в розмiрi цього малюнка".

     8. Роздiл 10 викласти в такiй редакцiї:

"10. Подання заявки

     10.1. Вiдповiдно до пункту 1 статтi 11 Закону заявка подається до Держдепартаменту. Заявку безпосередньо подають або надсилають на адресу Укрпатенту, зазначену у формi заяви.

     Заявку, що не мiстить зображення в кольоровому виконаннi, може бути подано з використанням факсимiльного зв'язку з наступним поданням її оригiналу вiдповiдно до пункту 10.10 цих Правил.

     10.2. Заявка подається особою, яка бажає одержати патент, має на це право та зазначена в заявцi як заявник, або через її представника. Пiдтвердження права на одержання патенту будь-яким документом не вимагається.

     10.3. Заявка, заявником у якiй зазначена iноземна особа або особа, що проживає чи має постiйне мiсцезнаходження поза межами України, подається через представника у справах iнтелектуальної власностi, якщо iнше не встановлено чинним мiжнародним договором України.

     10.4. Заявка, у якiй зазначено два заявники чи бiльше, подається через їх спiльного представника. Ним, зокрема, може бути один iз заявникiв, призначений усiма iншими заявниками.

     10.5. Представником, за виключенням представникiв у справах iнтелектуальної власностi, може бути фiзична або юридична особа.

     10.6. Представник зобов'язаний вчиняти дiї щодо подання заявки за наданими йому повноваженнями особисто. Вiн може передати своє повноваження iншiй особi (замiснику) вiдповiдно до договору iз заявником або закону.

     10.7. У разi подання заявки через представника (замiсника) вона має мiстити довiренiсть, а також переклад довiреностi на українську мову, якщо вона викладена iншою мовою.

     Довiренiсть може стосуватися однiєї чи декiлькох заявок. Якщо довiренiсть стосується понад однiєї заявки, кожна наступна заявка має мiстити її копiю з написом на нiй "оригiнал довiреностi мiститься в заявцi N ...", у якiй зазначено вiдповiдний номер заявки.

     У довiреностi зазначаються:

     iм'я особи, яка її видала;

     iм'я (найменування) особи, яку представляють;

     iм'я (найменування) особи, якiй вона видана;

     дiї, якi зобов'язана та/або має право вчиняти особа, якiй видана довiренiсть;

     дата її вчинення.

     Довiренiсть пiдписується особою, яка її видала. Довiренiсть вiд iменi юридичної особи України скрiплюється печаткою цiєї юридичної особи.

     Довiренiсть, видана в порядку передоручення, має бути нотарiально посвiдчена, крiм випадкiв, установлених частиною 4 статтi 245 Цивiльного кодексу України.

     Строк довiреностi встановлюється у довiреностi. Якщо строк довiреностi не встановлений, вона зберiгає чиннiсть до припинення її дiї.

     Довiренiсть, у якiй не вказана дата її вчинення, є нiкчемною, тому до уваги не береться.

     Порядок видачi та строк довiреностi, виданої поза межами України, визначаються правом держави, у якiй була видана довiренiсть.

     10.8. Особа, яка видала довiренiсть i згодом скасувала її, повинна також негайно повiдомити про це Укрпатент. Датою такого повiдомлення вважається дата одержання Укрпатентом вiдповiдного письмового повiдомлення, у тому числi поданого з використанням факсимiльного зв'язку за умови дотримання положень пункту 10.10 цих Правил.

     З припиненням представництва за довiренiстю втрачає чиннiсть передоручення.

     У разi припинення представництва за довiренiстю Укрпатент зобов'язаний негайно повернути оригiнал довiреностi представнику.

     10.9. Якщо заявка, що має мiстити довiренiсть, такої не мiстить, представник повинен долучати її до заявки самостiйно або у вiдповiдь на повiдомлення Укрпатенту. При цьому, якщо дата подання заявки передує датi вчинення довiреностi, представник повинен подати разом з довiренiстю заяву або iнший документ (лист, телеграму тощо) заявника про схвалення ним подання заявки представником.

     10.10. У разi подання заявки, що не мiстить зображення в кольоровому виконаннi, з використанням факсимiльного зв'язку датою подання заявки вважається дата одержання Укрпатентом факсимiльної копiї заявки (останньої її частини в разi подання матерiалiв заявки пiд час переходу з однiєї доби на наступну). Оригiнал таким чином поданої заявки разом iз супровiдним листом, у якому зазначено про попереднє подання її факсимiльної копiї, має надiйти до Укрпатенту протягом одного мiсяця вiд дати одержання ним факсимiльної копiї.

     Якщо факсимiльна копiя заявки або її частина не може бути прочитана, вона вважається неподаною в частинi, що не може бути прочитана.

     У разi подання заявки з використанням факсимiльного зв'язку у вихiдний, святковий або iнший неробочий день, що визначений вiдповiдно до закону, чи пiсля закiнчення робочого дня в Укрпатентi датою подання заявки є перший за ним робочий день.

     10.11. Разом iз заявкою може бути подано її електронний примiрник на дискетi чи компакт-диску CD-R, виконаний вiдповiдно до комп'ютерної програми, затвердженої Держдепартаментом, що розмiщується на веб-сайтах Держдепартаменту та Укрпатенту.

     10.12. За подання заявки сплачується збiр згiдно з Порядком. Документ про сплату збору повинен надiйти до Укрпатенту разом iз заявкою або протягом двох мiсяцiв вiд дати подання заявки. Цей строк продовжується, але не бiльше нiж на шiсть мiсяцiв, якщо до його спливу буде подано вiдповiдне клопотання та сплачено збiр за його подання.

     У разi сплати збору до дати подання заявки вона повинна надiйти до Укрпатенту:

     до спливу трьох мiсяцiв вiд дати зарахування суми збору на поточний рахунок Укрпатенту за умови, що на дату подання заявки розмiр збору залишився незмiнним;

     протягом одного мiсяця вiд дня введення в дiю змiненого розмiру збору.

     Документом про сплату збору вважається виписка з особового банкiвського рахунку Укрпатенту, яка є в Укрпатентi i дає змогу iдентифiкувати заявку.

     У разi вiдсутностi у виписцi з особового банкiвського рахунку Укрпатенту зазначення порядкового номера заявки, визначеного заявником, та в разi зарахування збору на поточний рахунок Укрпатенту пiзнiше допустимої згiдно iз законом кiнцевої дати його сплати, а також у разi сплати збору в iншiй валютi, нiж установлена для заявника згiдно з графою 3 чи 4 додатка до Порядку, до заявки додається розрахунковий документ про сплату збору на паперовому носiї (платiжне доручення, касовий чек, квитанцiя тощо). Цей документ повинен вiдповiдати вимогам Порядку.

     Якщо заявник має пiльги щодо сплати збору за подання заявки або звiльнення вiд такої сплати, до заявки додається нотарiально засвiдчена копiя документа, що пiдтверджує право на звiльнення чи часткове звiльнення вiд сплати збору.

     10.13. Заявник, який бажає скористатися правом прiоритету вiдповiдно до пунктiв 1-4 статтi 13 Закону, повинен протягом трьох мiсяцiв вiд дати подання заявки подати до Укрпатенту заяву про прiоритет з посиланням на дату подання i номер попередньої заявки та її копiю, якщо ця заявка була подана в iноземнiй державi - учасницi Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi, з перекладом на українську мову, або документ, що пiдтверджує показ зазначеного промислового зразка на офiцiйних чи офiцiйно визнаних мiжнародних виставках, проведених на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi. Таким документом є довiдка про показ зазначеного промислового зразка на виставцi, що видана адмiнiстрацiєю виставки та мiстить зазначення дати вiдкриття виставки, i один примiрник фотографiї загального вигляду виробу, на зворотi якої пiдпис керiвника виставки повинен бути скрiплений печаткою".

     9. Роздiл 11 виключити.

     10. У додатку до пункту 6.1 цих Правил:

     над рядком зi словами "(22) Дата подання заявки", "Прiоритет", "(51) МКПЗ" та "(21) Номер заявки" додати новий рядок з двома новими графами такого змiсту:

     "Номер заявки, визначений заявником" та "Дата подання";

     у графi зi словами "Мiнiстерство освiти i науки України", "Державний департамент iнтелектуальної власностi", "Державне пiдприємство "Український iнститут промислової власностi", "вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ, 04119" слова та цифри "вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ, 04119" замiнити словами та цифрами "вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601" вiдповiдно;

     у графi зi словами "(зазначається повне iм'я або найменування заявника (iв), його (їх) мiсце проживання або мiсцезнаходження та код держави згiдно iз стандартом BOIB ST. 3. Данi про мiсце проживання авторiв - заявникiв наводяться за кодом (72)" слова Уповне iм'я або найменування" замiнити словами "iм'я або повне найменування";

     у графi зi словами "Повне iм'я та реєстрацiйний номер представника у справах iнтелектуальної власностi або повне iм'я iншої довiреної особи" слова "повне" виключити;

     у рядку зi словами "опис промислового зразка" та "креслення, схеми, карти" у графi зi словами "Кiлькiсть прим." цифри "2" та "2" замiнити цифрами "1" та "1" вiдповiдно;

     у рядку зi словами "комплект зображень виробу" у графi зi словами "Кiлькiсть прим." зазначити цифру "2".

Начальник управлiння правового забезпечення промислової власностi I.Е.Василенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.